Skocz do zawartości

Dragon Express vs. Dragon Millenium

Bootleg

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z forumowiczów korzystał z następujących kijów:

Dragon Express 7-30 gr (275 cm)

Dragon Millenium HD Super Fast 5-25 gr. (270 cm)

Interesują mnie wszelkie opinie i pozytywne i negatywne. Plusy i minusy tych kijów. Jak sprawdzają się w praktyce, jak przekazują to co dzieje się z przynętą, jaką mają akcje itd. Na internecie jest trochę wiadomości, ale raczej szczątkowe, bądź opisy producenta, a zależy mi na obiektywnym spojrzeniu wędkujących an te modele. Stoję bowiem przed dylematem co wybrać

Od tygodnia mam ten drugi. Niezależnie od siebie sprzedawcy w dwóch sklepach polecali go na rzeczny spining do średnich przynęt. Niestety nie mam porownania do innych podobnych kijów, bo wcześniej używałem jedynie delikatnego Shimano Catana. Nad rzeką miałem go dopiero raz, wyciągnąłęm sandacza (ledwie wymiarowy) i kilka okoni w przedziale od 10 do 25 cm :D Tych małych właściwie nie było czuć na wędce :D Natomiast pracę woblerów (nawet 3-4 cm) i blaszek od 0 do 3 czuć wystarczająco dobrze.

Miałem przez pół sezonu Expressa 7-30gr 2,45m a i Super Fastem 2,7m dane mi było łowić kilkanaście razy :unsure: Według mnie bardzo podobne kije, Super Fast bardziej spolegliwy pod obciążeniem, Express ma zaniżone dolne cw, u mnie zaczynał pracę od 10-12gr, fajnie podbijało mi się nim gumy, oczywiście nie jest to typowy hot shot bardziej bym określił jako kij szczupakowy, ogólnie bardzo podobne wędki, słyszałem opinię że blanki są te same tylko inny design, wykończenie na dobrym poziomie jak na seryjną produkcję składaną w Chinach :D

• 2 lata później...

A ja myślałem o zakupie tego Super Fasta w wersji 2,85 specjalnie pod bolenia. Uniwersał szczupakowo-sandaczowy mam TD 2,70 10-35. Lubie go fajny patyk.

Ponieważ zaczynam dopiero swoją przygodę z boleniem na początek kij w tej cenie by mnie interesował. Może ktoś go już na bolenia używa? Nie będzię za sztywny?

I czy czuć na nim pracę lekkich woblerków, takich od 6gram powiedzmy? A może ma niedoszacowany dolny CW?

Wiem, że już kilka wpisów na temat tego kija było ale nic konkretnego.

I przepraszam, że podpiąłem się pod wątek.

A ja myślałem o zakupie tego Super Fasta w wersji 2,85 specjalnie pod bolenia. Uniwersał szczupakowo-sandaczowy mam TD 2,70 10-35. Lubie go fajny patyk.

Ponieważ zaczynam dopiero swoją przygodę z boleniem na początek kij w tej cenie by mnie interesował. Może ktoś go już na bolenia używa? Nie będzię za sztywny?

I czy czuć na nim pracę lekkich woblerków, takich od 6gram powiedzmy? A może ma niedoszacowany dolny CW?

Łowiłem troszkę takim 2,85, należącym do mojego koleżki, przyzwoity i się Panu nada... :)

A poza tem, nie wydziwiaj Pan z tymi czuciami i niedoszacowaniami.. :rolleyes:  Dam se rękę urżnąć powyżej łokcia, że założę woblerek 2-3 cm do armaty 3,66, 10-50g, dam Panu do ręki i spokojnie będziesz czuł jak dryga... :)

• Like 1

Łowiłem troszkę takim 2,85, należącym do mojego koleżki, przyzwoity i się Panu nada... :)

A poza tem, nie wydziwiaj Pan z tymi czuciami i niedoszacowaniami.. :rolleyes:  Dam se rękę urżnąć powyżej łokcia, że założę woblerek 2-3 cm do armaty 3,66, 10-50g, dam Panu do ręki i spokojnie będziesz czuł jak dryga... :)

Dziękuje za odpowiedź.

Mam na imię Rafał. Jestem nowy na forum I miło mi będzie bez "Pan".

Jak wróce do Polski w sierpniu to trza będzie zakupić i przetestować i może opisać, po jakimś czasie.

Na początku myślałem o okumie BR 3,05 5-25 ale nasłuchałem się, żeby nie bo, to "głuchy" kij nie czuć brań i nie wiedziałem co kupić w tej cenie.

Mam nadzieje, że ten super fast da radę z brzegu na Wisełce w Toruniu.

Pozdrawiam

Rafał.

niestety Dragon w tym wydaniu czym "nowszy" tym jest gorszy

popularność jego utrzymuje jedynie cena niestety to chyba jedyne zalety

jeśli mowa o "starym" millenium to szczerze go polecam

Edytowane przez @Wojti

Na początku myślałem o okumie BR 3,05 5-25 ale nasłuchałem się, żeby nie bo, to "głuchy" kij nie czuć brań i nie wiedziałem co kupić w tej cenie.

Witaj Rafał!

Mam dwie Okumy jedną 275cm 5-25g i 2.18cm 4-21g, na dłuższy łowiłem szczupaki i trafiały się okonki jako przyłów. Krótszy był do łowienia kropków na większe przynęty i zabierałem na łódeczkę na szczupłego na lekko.  Tak podczas łowienia żyłką jak i plecionką czucie w trakcie prowadzenia czy przy braniu jest bardzo dobre.

Nie wiem kto napisał że to "głuche" kije trochę mnie to śmieszy trochę mi żal takich bajkopisarzy,a trochę wkurzają mnie opinie ludzi którzy powtarzają jak papugi to co usłyszą od innych bez przeprowadzenia testów praktycznych, lub dokonają oceny kija w sklepie potrząsając nim przez minutę jak chłop batem na wozie :)

Ja na Okumach czuję wszystko co powinienem czuć, w żaden sposób nie ustępują kijom w podobnym przedziale cenowym Dragona czy Kongera (miałem kijki z pod znaku obu firm). Moim zdaniem są nawet półeczkę wyrzej niz konkurenci i nawet gdyby kosztowały 100zł więcej dalej będą warte tej ceny.

Rafał jak masz ochotę na Black Rocka bierz śmiało, będzie Pan zadowolony :) Jedyne co mogę podpowiedzieć to zamiast 305cm wybrałbym 275cm dużo lepiej wyważony kijek. Ten dłuższy miałem i trochę męczył rękę, teraz jest 275 cm i komfort dużo większy.

• Like 1

Witaj Rafał!

Mam dwie Okumy jedną 275cm 5-25g i 2.18cm 4-21g, na dłuższy łowiłem szczupaki i trafiały się okonki jako przyłów. Krótszy był do łowienia kropków na większe przynęty i zabierałem na łódeczkę na szczupłego na lekko.  Tak podczas łowienia żyłką jak i plecionką czucie w trakcie prowadzenia czy przy braniu jest bardzo dobre.

Nie wiem kto napisał że to "głuche" kije trochę mnie to śmieszy trochę mi żal takich bajkopisarzy,a trochę wkurzają mnie opinie ludzi którzy powtarzają jak papugi to co usłyszą od innych bez przeprowadzenia testów praktycznych, lub dokonają oceny kija w sklepie potrząsając nim przez minutę jak chłop batem na wozie :)

Ja na Okumach czuję wszystko co powinienem czuć, w żaden sposób nie ustępują kijom w podobnym przedziale cenowym Dragona czy Kongera (miałem kijki z pod znaku obu firm). Moim zdaniem są nawet półeczkę wyrzej niz konkurenci i nawet gdyby kosztowały 100zł więcej dalej będą warte tej ceny.

Rafał jak masz ochotę na Black Rocka bierz śmiało, będzie Pan zadowolony :) Jedyne co mogę podpowiedzieć to zamiast 305cm wybrałbym 275cm dużo lepiej wyważony kijek. Ten dłuższy miałem i trochę męczył rękę, teraz jest 275 cm i komfort dużo większy.

I to jest cenna podpowiedź i rada. Dzięki.

Jak dla mnie to takich właśnie porad na forum oczekuje.

Przepraszam jeśli ktoś się obrazi ale porady, zainwestuj w "stc k37kdsjbcsdjbMHG" nic mi nie mówią.

Równie dobrze można napisać po chińsku i zrozumiem tyle samo. A do etapu patyków z pracowni jeszcze nie doszedłem.

Choć obecnie jeden kolega po kiju się zaoferował i przezbraja mi mój Team Dragon 2,13 14-35. Zmienia średnicę startowej przelotki i spacing

cokolwiek to znaczy wymienia przelotki etc. Stwierdził, ze kij jest źle uzbrojony i ma prze-sztywnienie i trzeba to zmienić.

Może fotkę wrzucę jak to już będzie po zabiegu.

Jak na razie dla mnie to czarna magia i nie ten stopień wtajemniczenia.

Połowie może jeszcze kilka sezonów i może wtedy zamówię sobie coś z pracowni albo u tego kolegi, bo sobie zrobił super szpadę sandaczową.

Pozdrawiam Kolegów

Rafał

ja osobiście testowałem i serię millenium i express , w dalszym ciągu stawiam na inazumę 2.40 up.30g  zdejmowałem na ten patyk wszystko od okoni po rekordowe bolenie . ale to kwestia upodobań i całej reszty . dla mnie w budżecie to nr.1 po za tym ja nawet przy delikatnym łowieniu kleni lubie zapas mocy , bo zdarzają się  w ostrym nurcie klocki pod 60 i w tedy slaba pałka wybaczcie hehe , nie da rady

z wyobraźni :D

Coś w tym jest :D

Te wszelkie dyskusje o modułach, czułościach, akcjach... Przy boleniach wydaje mi się to kwestią drugorzędną, o ile kij obsługuje preferowane przeze mnie wabiki, jest poprawnie uzbrojony(nie gubi ryb) i dobrze leży w łapie, to w zupełności spełnia warunki tzw. "kija boleniowego".

Witaj Rafał!

Mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie Gajosik.

Mianowicie używasz tą Okume  z żyłką czy plecionką?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

• 11 lat później...