szczup35 Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 http://www.youtube.com/watch?v=1suDTYraaP4 Polska już sprzedała koncesje USA, mało się w polskich mediach mówi o tej eksploatacji, byle tylko nie wyglądała jak ta na filmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Bo gadają wtedy kiedy mają gadać, a wtedy kiedy ma być cisza to siedzą cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Na początku mieliśmy być imperium gazowym. Ba... mieliśmy rzucić Gazprom na kolana . Miało być 5bln qbików, potem zrobiło się z tego 1bln, ostanio przebąkuje się, że jest koło 500-700 miliardów, a i tak w dalszym ciągu trwa sondowanie, w postaci próbnych odwiertów. Jestem zatem spokojny, bo na końcu okazę się, że na polu walki zostanie tylko rodzime konsorcjum ostanio utworzone, specjalnie na okoliczność, a i tak nie wiadomo, czy bedzie opłacalnie. Za to USA i Kanada, to prawdziwe imperium i wraz z dograniem technologii wyciągania ropy z łupków puszczą cały gazprom i wszystkich arabów razem wziętych z torbami. <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 warto zerknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benjam87 Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 widziałem fajny materiał jakiejś brytyjskiej Tv na temat wydobycia GŁ w Polsce. Ogólnie temat jest bardzo śliski jeżeli chodzi o środowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Brytyjska albo jakakolwiek tv jako źródło wiedzy BBC może Francuska elektrownia atomowa , którą być może w końcu zbudujemy , albo Gazociąg Północny nie są śliskie jeśli chodzi o środowisko ? Szczelinować już , natychmiast , nikogo nie pytając o zgodę . A nawiedzonych popkulturową ekologią leczyć jako upośledzonych umysłowo .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Ja akurat po przeczytaniu, w jaki sposob wydobywa sie gaz łupkowy, jestem sceptyczny... Pomijajac juz chemikalia jakie sie tam wtłacza...istota polega na przebiciu sie przez wszystkie warstwy, co raczej spowoduje dostanie sie (skazenie ) warstwy wodonosnej woda podskorna (tak naprawde sciekami) Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Tak dla formalności. Szczelinowanie hydrauliczne stosuje się w Polsce od przynajmniej 20 lat, odwierty wierci się od przynajmniej 100 lat - wcześniej się je kopało... jedyna nowość, kluczowa niestety, w tym całym biznesie to amerykańskie know how szczelinowania łupków. Jankesom zajęło ładnych kilka lat dopracowanie technologii by była jak najtańsza bo odwiertów faktycznie takie złoża potrzebują od pyty... O ile mi wiadomo, póki co nikt inny tego know how nie ma. Sloniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 O zakład idę , że jakiś kolejny Wajrak znajdzie odpowiednik miodokwiatu krzyżowego , zagrożone ptasie gniazdo albo nieszczęśliwe krety . A świeżo uformowany proletariat oburzonych już ćwiczy zaklęcia i hasła protestacyjne . Na emerytury by chociaż było , a Norwedzy jechaliby do nas na zarobek , jak Hindusi do Emiratów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 A ja myślę że daliby rade i to przepie...i i tak byś na emeryturze g dostał, jak teraz. O ile dożyjesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Prawdopodobnie obaj spotkamy się pod mostem Jeszcze jak nasze rządowe geniusze lasy sprzedadzą , to ani chrustu nie będzie , ani partyzantki gdzie zawiązać .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benjam87 Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Brytyjska albo jakakolwiek tv jako źródło wiedzy BBC może Francuska elektrownia atomowa , którą być może w końcu zbudujemy , albo Gazociąg Północny nie są śliskie jeśli chodzi o środowisko ? Szczelinować już , natychmiast , nikogo nie pytając o zgodę . A nawiedzonych popkulturową ekologią leczyć jako upośledzonych umysłowo .. napisałem tylko, że widziałem fajny film pokazujący technologię wydobywania gazu z łupków wcześniej nie miałem pojęcia nic na ten temat.Uważam, że w przypadku inwestycji, które mogą w znaczny sposób oddziaływać na środowisko należy podchodzić ostrożnie. Nie mam tu na myśli blokowania budowy przez mafię pseudo ekologów, liczących na haracz tylko realną ocenę środków oraz ryzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Uważam, że w przypadku inwestycji, które mogą w znaczny sposób oddziaływać na środowisko należy podchodzić ostrożnie. Nie mam tu na myśli blokowania budowy przez mafię pseudo ekologów, liczących na haracz tylko realną ocenę środków oraz ryzyka. A ja chętnie bym zablokował takie gówno, w ramach ruchu obywatelskiego (jeśli to wogóle możliwe w PL). Poczytałem trochę. Obejżałem mapę koncesji, na stronie Ministerstwa Srodowiska. Bardzo długi odcinek Odry znajduje się w strefie wydobycia. Nie mówiąc o tym, że moja rodzinna miejscowoś wraz z rozległą okolicą też. Nie podoba mi się to, zważywszy na coraz mniejszy stosunek zysków do strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Krzysiek , gaz z łupków w Ameryce jest pięć razy tańszy od tradycyjnego . Dla naszego nieszczęśliwego kraju jest to niewątpliwie wielka szansa na reindustrializację i tak potrzebne miejsca pracy . Póki co starcza koko koko , fajny meczyk albo grill . Żeby się nam znów Wyspiańskim nie odbiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Ten Wyspiański to taki obosieczny - w sensie, ze i trochę rzucmy się na pierwszą chłopkę z brzegu i strzelmy kopytami na syfilis <_< <_< Mimo że przyjaciele mówili Co ty Stasiu odp...?Niestety w PL szacunek dla otoczenia jest nadal gdzieś w '60 i obawiam się, ze w efekcie skończy się na kilku chłopakach z dobrymi plecami trzepiących kasę wielozerową, a z resztą oblizującą się i standardowym a miało być tak pięknie i mediami nic się nie stało. A przy junackiej fantazji, to i sztucznej mgły nie bedzie trzeba, by nam rozdupili całą okolicę i mieli piękną katastrofę. Wszak Polak potrafiii. <_< Będzie jak z euro czy autostradami - machniemy po 5x większych kosztach niż w reszcie UE spora inwestycję, zrzucając się na nią ofiarnie, na imprezie cały zarobek pójdzie w prywatną kieszeń kilku kolegów ekipy aktualnie wtedy rządzącej (niezależnie od literkowego skrótu) a nam się powie że był sukces! Krzysiek , gaz z łupków w Ameryce jest pięć razy tańszy od tradycyjnego . To samo paliwo jest w USA tańsze, te same wędki czy echosondy są tańsze, auta są tańsze. Tam chyba wszystko jest tańsze. Ponoć nawet porsche, nawet nowe, opłaca się kupić tam i przytaszczyć tutaj, taniej wychodzi...Nasza mafia da radę, przypilnuje, zebyśmy na pewno zapłacili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Zeby tak nie wejsc zbyt szeroko a na tyle, co trzeba...coz, US to dosc duzy kraj, jest tam m-ce na rozne eksperymenty.Ogolnie jest znane ekologiczne podejscie US... Natomiast mam wrazenie, ze nasz kraik jest mniej rozlegly a ewnetualne skutki eksploracji moga byc bardzo bolesne. Proponuje naprawde sobie poczytac, ale nie foldery reklamowe, tylko na sucho, z czym sie wiaze sam proces wydobycia...jezeli nikt nie bedzie mial zadnych watpliwosci, no coz... I tak na czasie ostatnio...takie cool myslenie...pomijajac nawet sprawe zachowania srodowiska w jakim takim stanie...a k co ja z tego bede mial, z tego najpierw glosnego a teraz takiego wyciszonego wydobycia?Moja rodzina, moje miasto...co? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Czyli znów jakaś mała Madzia jest w przededniu strasznej tragedii . Te nieszczęsne malutkie dziewczynki http://gazniekonwencjonalny.wordpress.com/2011/10/21/w-usa-g az-lupkowy-wydobywa-sie-w-obrebie-miast-i-wsi/Cóż nie jest kontrowersyjne w tym świecie pełnym złości ? Gospodarczy lewar byłby z łupków doskonały .. ale nas już przecież nie ma , a nasi mężykowie piją z innych ust albo kranów .Tak Standerusie , masz rację . Narodowy stadion kosztował 1.900 mln złotych , doniecki 80 mln euro , charkowski tylko 50 .. To się nazywa mieć pragnienie Tradycyjnie pojedziemy sobie zarobić na szparagi czy jagody , to kupimy pierwszorzędne niemieckie wiatraki , które w niczym nie są podejrzane , choć jak przyjazne fishingowi media donoszą , podobno łososie płoszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 jak to coTo co zawsze.Rachunki do zapłacenia... <_< A ten link, to przypomina mi słynna przypowieść - dlaczego mieszkańcy ZSRR nie wyjeżdżają na zachód? Bo nie chcą, tak bardzo kochają swój kraj.Mieszkańcy nie odczuwają dyskomfortu, oceniają przedstawiciele CE, bowiem są do tego odpowiednio przygotowani mentalnie, a ponadto spółka ogranicza do minimum różne negatywne skutki działalności wydobywczej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Krzysiek , gaz z łupków w Ameryce jest pięć razy tańszy od tradycyjnego . Tak, jest tańszy zdecydowanie. Wpływ ma na to wiele czyników,koszty pracy ludzkiej, maszynowej, zwolnienia, ale przede wszystkim dostępność do wody. Czy w PL,będzie wystarczająco tanio? Wielu wątpi. Ciszej się zrobiło ostatnio, Exxon poszedł sobie do wschodniego sąsiada.Zasoby na papierze stopniały. Stawiam na to, że i tak nic z tego nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Są tak mentalnie gotowi do sprostania wyzwaniom , jak my do ich odrzucenia . I tego im zazdroszczę A może by tak rozebrać którąś Castoramę , gdzie chytrzy Angole sprzedają tubylcom oraz innym europejsom , całe to chińskie badziewne wysypisko .. i spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Myślę ze czy się nam to podoba, czy nie, czy będziemy za, czy się przykujemy do... no nie wiem do czego, to i tak zrobią co będą chcieli. W sensie roboty powoli pewnie już ruszają, a w ramach standardów naszej demokracji nikt nikogo o nic nie pyta, nasze zdanie nie jest ważne u koryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Gaz łupkowy nie jest tańszy od konwencjonalnego w sensie kosztów - jest sporo droższy dlatego właśnie projekty wydobywcze ruszyły kiedy cena ropy skoczyła i utrzymywała się wokół 100 -120 USD/b, dopiero wtedy te projekty są opłacalne bo kasa którą trzeba wyłożyc na początek jest gigantyczna. Cena gazu w USA jest niższa w porównaniu z tym co Polska płaci Gazpromowi. Co do wpływu wydobycia na środowisko - w Polsce mamy kilka tysięcy odwiertów albo produkujacych ropę, gaz, wody termalne. albo już zlikwidowanych (zacementowanych). Odwierty produkujące gaz łupkowy pod względem izolowania płytkich warstw wodonośnych niczym się nie różnią od tych konwencjonalnych - czy słyszeliście o jakiejś katastrofie ekologicznej związanej z wydobyciem gazu w Polsce? Mamy w Polsce nawet amerykańską firmę produkującą gaz konwencjonalny, zresztą niedaleko Warszawy. Czy oprotestowalibyście powstającą w sąsiedztwie stację benzynową? Bo potencjalne szkody powstałe w wyniku przedostania się paliwa do warstw wodonośnych są spore... A taki np Bełchatów - kopalnia namieszała w stosunkach wodnych w promieniu 100 km. A kopalnie węgla kamiennego - hałdy, tapnięcia i zanieczyszczone wody podziemne i powierzchniowe. Są jeszcze kopalnie soli, siarki... O ile mi wiadomo protestów na taką skalę jak w przypadku hipotetycznych kopalń gazu łupkowego nie było.I jeszcze jedno - duże firmy naftowe notowane na giełdzie w NY czy Londynie ( a takie w wiekszości mają koncesje w Polsce) nie mogą sobie pozwolić na katastrofę ekologiczną i nie wierzę że w Polsce udałoby się to zamieść pod dywan.Kto na tym zarobi - jeśli gaz będzie tańszy to prawie wszyscy. Jeśli będziemy go sprzedawać to będzie kolejny bonus. Nie łudźmy sie - firmy naftowe to nie Caritas, są w Polsce dlatego że im sie opłaca ale, o ile oczywiście wydobycie gazu ruszy na skalę przemysłową, zostawią w Polsce know how plus inne spojrzenie na biznes naftowy. I tutaj własnie powinnismy im patrzyć na ręce!Dla jasności - pracuję w firmie naftowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Cisę jednak zarżnęły koncerny notowane na giełdach, nie oglądając się na nic i nikogo. Podobnych akcji w krajach podobnych do PL też trochę było. Wiadomo - wypadek, shit happens... Tylko sądzę, ze w swoich krajach wyrwali by im nogi z d... i musieliby sporo kasy oddać na naprawę zniszczeń. W innych miejscach mówi się trudno i idzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Nie znam się na sprawach technologii wydobywczych, więc się już nie będę wypowiadał. Jedno co różni Nas od USA, czy Kanady zdecydowanie to podejście do informacji publicznej. Nie ma chęci do informacji w pełnym zakresie ze strony władzy, jest grzebanie w prawie i częste zmiany stanowiska. Jest bardzo nieprzejrzyście, wydaje się że nie wiadomo o co chodzi, czyli chodzi o to co zwykle. Bardzo smutne jest, że są bardzo słabe symptomy potrzeby takiej informacji, brak zainteresowania społeczności lokalnych. To cecha środowisk o niskim kapitale społecznym idącym w parze ze szczątkowym społeczeństwem obywatelskim. Przykład z tego dokumentu pt. „Gasland”, kiedy stan Nowy Jork sprzeciwił się kompaniom, pokazuje w jakim średniowieczu tu żyjemy. Zainteresowanie pojawia się po szkodzie, jednak w odróżnieniu do USA, gdzie palacz może wygrać sprawę o odszkodowanie, w Polsce może co najwyżej liczyć na dzień szumu w mediach. Jest tak przejrzyście jak pozwalają obywatele, głosem swoich reprezentantów, ale tylko w krajach z ordynacją jednomandatową. Jesteśmy 100 lat za dzikusami pod względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Wszystkich wątpiących odsyłam do filmików jak wydobywa się gaz i ropę w Rosji. Jakoś nie macie skrupułów, żeby z nich korzystać.Ale Rosjanie są mistrzami w wykorzystaniu wątpiących, czy to w sprawie Wietnamu, czy to (aktualnie) Syrii, czy to w sprawie surowców. W końcu oni naprawdę doskonale wiedzą, w jaki sposób ten tort się dzieli.Najlepiej wyjmować gorące kartofelki z ogniska cudzymi rękami.Jeszcze lepiej, jeżeli te rączki nie wiedzą na czyje konto pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi