Skocz do zawartości

Czy można wykuć miecz samurajski nad Wisłą? - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Nie pamiętam, który z nas zadał to pytanie, w czyjej głowie zrodziła się ta myśl równie śmiała co bezczelna: „czy dalibyśmy radę”. Pamiętam, że myśl ta szybko nas zawstydziła i że szybko powróciliśmy na ziemię. Przecież to tak, jakby chcieć wykuć miecz samurajski nad Wisłą.

Zapraszam serdecznie do artykułu Friko, w którym autor próbuje odpowiedzieć na pytanie Czy można wykuć miecz samurajski nad Wisłą?. Myślę, że to uczta dla miłośników rodbuildingu i lekkiego castingu.

Jednocześnie chciałbym bardzo podziękować Tomkowi Wojdzie (tomek_w) za wykonanie fotografii naszej modelki oraz tajemniczej nieznajomej (Marta?), która podjęła się testów wędki.

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czy można wykuć miecz samurajski nad Wisłą?

Malo kto juz pamieta, ze bardzo w sumie niedawno Japonia byla zacofanym krajem feudalnym.

W czasie, kiedy nad Wisla byl najwiekszy rozwoj,w Kraju Kwitnacej Wisni byla scisla izolacja od Swiata.

To moze ten artykol to sygnal jakichs zmian? :unsure:

Gumo

@Friko

Przeczytałem od dechy do dechy. Zafrapował mnie ton opowieści mimo, że żargon techniczny jest mi dość obcy.

Zastanawiam się czego w nim więcej? Umiłowania sprzętu, metody (techniki) castingowej, czy łowienia ryb wreszcie?

Gratuluję artykułu.

@tomek_w

Tomku, kapitalne fotki.

Świetnie oddają specyficzny klimat tej opowieści.

Powiedzieć pod wrażeniem to za mało - wielkie gratulacje za stworzenie tak ładnej wędki (nie znam się na rodbuildingu, ale kij jest po prostu ładny). No i gratulacje drugi raz za dobry artykuł, mimo że nie mam pojecia o całej terminologii to czytało sie ciekawie. Mam nadzieję że podobne wędki zaczną się może pojawiać częściej, może nawet będzie kiedyś można takiej dotknąć (tu mała wstawka samurajska, mój wuj z Poznania który lubił takie klimaty opowiadał mi historię o czeladniku mistrza produkującego miecze samurajskie, który z ciekawości chciał sprawdzić jaka temperaturę ma ciecz do hartowania. Niestety zrobił to pod obecność mistrza który jednym śmignięciem obciął zanurzoną rękę, zanim uczeń odczuł temperaturę <_< ). Mam nadzieję, że Remek będzie bardziej wyrozumiały (choc polski japończyk :lol: )

Mam nadzieję, że Remek będzie bardziej wyrozumiały (choc polski japończyk :lol: )

Cześć,

Cieszy mnie, że artykuł Wam się podoba. Rzeczywiście nad przygotowaniem całości siedziało kilka osób, ale Friko przeszedł samego siebie. Kiedy czytałem ten artykuł zastanawiałem się skąd i kiedy on pochłonął tą całą wiedzę.

Oczywiście, że dam dotknąć :D Po to są właśnie zloty. Ten będzie nastawiony na edukację. Chciałbym byśmy po zlocie mogli powiedzieć, że nie było to kolejne spotkanie nad wodą, a porządna lekcja castingu. Do tej wędki będzie zamontowany jeszcze inny multiplikator ale nad wyborem się jeszcze zastanawiam.

Za wszystko można zapłacić kartą :D Cena, nie będę podawał szczegółów, po podsumowaniu wynosi mniej niż megabass z najniższej serii (Destroyer). Oczywiście to cena netto, bez podliczania kosztów dziesiątek maili, prywatnego czasu zaangażowanych osób itd. itd.

Pozdrawiam

Remek

remek a juz myslalem ze wybor maszynki zwijajacej zostal dokonany.. czyzby jakies nowe plany... a moze czegos na pewną manufakture :mellow: <_< <_< <_<

Mifku,

Wiesz, że możliwości wyboru są bardzo ograniczone i obecnie waham się nad dwoma multiplikatorami ze wskazaniem na jeden :D W tym roku nie wprowadzono NIC do UL więc nie ma żadnych zaburzeń.

Pozdrawiam

Remek

remek a juz myslalem ze wybor maszynki zwijajacej zostal dokonany.. czyzby jakies nowe plany... a moze czegos na pewną manufakture :mellow: <_< <_< <_<

Mifku,

Wiesz, że możliwości wyboru są bardzo ograniczone i obecnie waham się nad dwoma multiplikatorami ze wskazaniem na jeden :D W tym roku nie wprowadzono NIC do UL więc nie ma żadnych zaburzeń.

Pozdrawiam

Remek

aaeeeeeeeee

coś ty mnie tu krecisz... ;)

za dobrze Cię znam...

Remku :D

Z całym szacunkiem ale czy nie można po prostu Uczta dla miłośników budowania/zbrojenia wędek? :D))

Idąc tym śladem niedługo będziemy mieć fish meetingi, worm boxy itd :D

Są ozywiście uzasadnione nazwy angielskie, określające różne dziedziny naszego hobby ale uzywajmy ich kiedy faktycznie brak polskiego odpowiednika :D

Pozdr.

S.