Skocz do zawartości

Boleniowe

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Aby zrobić łowny wobler musisz wiedzieć jakiej pracy oczekujesz a dokładniej jaka praca będzie wabić bolenie lub jeszcze lepiej, oddziaływać na ich odruch chwytania. Jeśli tego nie wiesz to możesz dobry wobler uznać za beznadziejny i odwrotnie. Niestety, obciążenie woblera musi być ściśle skorelowane z bryłą korpusu, czasem to właśnie kształt woblera determinuje jego akcje w znacznej mierze, pozwala lub totalnie udaremnia uzyskanie założonej pracy. Na pocieszenie dodam, że ogromna większość ludzi robiących bezsterowce nie ma pojęcia jak powinny się poruszać, mimo to, ich woblery łowią, w sprzyjających warunkach, ryby. Bolenie szybko się uczą i już niedługo przestaną reagować na 99% bezsterowców.

• Like 3

Aby zrobić łowny wobler musisz wiedzieć jakiej pracy oczekujesz a dokładniej jaka praca będzie wabić bolenie lub jeszcze lepiej, oddziaływać na ich odruch chwytania. Jeśli tego nie wiesz to możesz dobry wobler uznać za beznadziejny i odwrotnie. Niestety, obciążenie woblera musi być ściśle skorelowane z bryłą korpusu, czasem to właśnie kształt woblera determinuje jego akcje w znacznej mierze, pozwala lub totalnie udaremnia uzyskanie założonej pracy. Na pocieszenie dodam, że ogromna większość ludzi robiących bezsterowce nie ma pojęcia jak powinny się poruszać, mimo to, ich woblery łowią, w sprzyjających warunkach, ryby. Bolenie szybko się uczą i już niedługo przestaną reagować na 99% bezsterowców.

Z tymi 99% to trochę Kubuś przesadziłeś :lol: natomiast, co do ludzi robiących bezsterowce zgadzam się w 100% :D

Boleń, jako ryba drapieżna karpiowata jest zdecydowanie najmłodszym filigenetycznie drapieżnikiem w naszym kraju stąd, każdy kto nie zaprzecza teorii ewolucji, przyzna, że chcąc niechcąc musi być najwyżej w rankingu IQ. Niezależnie od powyższego, co moim zdaniem, nie ma wpływu na interakcje boleń vs przynęta, głównym powodem jest tu wysoka specjalizacja gatunku co do sposobu polowania. Podsumowując, brak analogii w łowieniu boleni i pozostałych drapieżników powoduje, że uniwersalna obrotówka nie jest dobrą przynętą na bolenie tak samo jak większość pozostałych przynęt. Samo złowienie ryby w sprzyjających warunkach nie stanowi o wartości przynęty, dopiero łowienie ryb wszędzie tam gdzie pływają daje potwierdzenie rzeczywistej wartości.

• Like 4

"Samo złowienie ryby w sprzyjających warunkach nie stanowi o wartości przynęty, dopiero łowienie ryb wszędzie tam gdzie pływają daje potwierdzenie rzeczywistej wartości."

Wartość przynęty podaje się w monetach. Cała reszta to wiedza i umiejętności wędkarza. A obrotówki to nadal skuteczne przynęty na wszystkie drapieżniki(i nie tylko).

• Like 1

Chłopy wszyscy przecież dobrze wiemy, że nie ma przynęty doskonałej, która łowi zawsze i wszędzie. Przynęta, która w określonych warunkach jest bezcenna w innych często bywa bezwartościowa. To jeden z powodów dla których zacząłem strugać wobki. Na moje rzeczki, na których łowię od lat robię wobki nawet pod konkretne miejsca. Wszyscy też dobrze wiemy, że są dni kiedy np obrotówka jest niezastąpiona i są dni kiedy nie ma w ogóle wzięcia. To całe piękno tego sportu... 

• Like 4

• 2 tygodnie później...

Boleń, jako ryba drapieżna karpiowata jest zdecydowanie najmłodszym filigenetycznie drapieżnikiem w naszym kraju stąd, każdy kto nie zaprzecza teorii ewolucji, przyzna, że chcąc niechcąc musi być najwyżej w rankingu IQ. Niezależnie od powyższego, co moim zdaniem, nie ma wpływu na interakcje boleń vs przynęta, głównym powodem jest tu wysoka specjalizacja gatunku co do sposobu polowania. Podsumowując, brak analogii w łowieniu boleni i pozostałych drapieżników powoduje, że uniwersalna obrotówka nie jest dobrą przynętą na bolenie tak samo jak większość pozostałych przynęt. Samo złowienie ryby w sprzyjających warunkach nie stanowi o wartości przynęty, dopiero łowienie ryb wszędzie tam gdzie pływają daje potwierdzenie rzeczywistej wartości.

Kuba zgodze sie z Toba tyle że nie zrobisz przynęty która będzie łowiła wszędzie bo to zawsze bedzie sztuczna przynęta i jej praca i tym samym atrakcyjność jest determinowana przez różne czynniki. Poza tym żeby porządnie przetestować przynęte trzeba by jej wyłacznie używac przez większosc sezonu. Ja dość czesto żagluje różnymi przynętami, gdybym sie ograniczył do jednej łowiłbym dużo mniej.

Ty łowisz bolenie w stojącej wodzie ale domyślam się ze w powierzchniowych warstwach do 1m. A co z rybami które polują głębiej? Nie pisze juz nawet o rzekach gdzie zmiennosc miejsc i głebokości wręcz wymuszają użycie róznych przynęt.

Edytowane przez wujek

Będzie okazja to zademonstruję, większość przynęt powierzchniowych dość szybko opada i bez najmniejszego problemu można łowić nimi głęboko. Wiem, że zdecydowana większość wędkarzy lubi łowić ryby z przemiałów i wszędzie tam gdzie nurt przyspiesza, ja nie należę do owej grupy, wydaje mi się, że duże ryby wolą spokojniejsze miejsca.

Łowiłem tak nie raz pozwalajac na opadanie przynety, niestety to na Wiśle nie działa, a jak cos złowisz to beda to przypadkowe ryby. Bolenie tak sie ustawiaja ze zanim do nich dojdziesz taka przyneta to nurt ja zepchnie albo wywali do gory. Dojsc do dna to nie problem tylko trzeba to zrobic w taki sposob zeby przyneta przeciela miejsce gdzie stoja bolenie, a w 90% bezsterem przejdziesz za wysoko. I nie mam tu na mysli przelewów ale te tzw uspokojenia, ale juz nie draze tematu niech kazdy łowi jak uważa.

Edytowane przez wujek

• 8 miesięcy temu...