Skocz do zawartości

Boleniowe

Rekomendowane odpowiedzi

Caly ten pomysl z projektem jest rewelacyjny. Trudno bedzie w miare szybko zrobic i przetestowac bolkokillera szczegolnie w tylu chlopa rozsianych po Polsce, ale moze cos fajnego wyjdzie. Sprobuje namowic mojego kumpla piankowca, zeby sie wlaczyl do zabawy. Wiem, ze meczy rozne wobki (tak tak @szpiegu, Twojego tez) i moze cos pokaze.

Remek mi wcale nie chodziło o zakładanie nowego wątku.

Przeczytaj proszę uważnie mój wątek poprzedzający ten z opisem sprzętu.

Jeśli założeniem miało być stworzenie uniwersalnego woblera to wydaje mi się że to jakim sprzętem będziemy się nim posługiwać ma duże znaczenie przy konstruowaniu takiej przynęty.

Chyba że się mylę

Czytam i czytam ten wątek i nie mogę doczekać się konkretów czyli projektu.Dużo piszecie jaki ma mieć kształt,jaką wielkośc i jak ma pracować w wodzie.Ja osobiście jak zaczynam pracę nad nowym modelem zaczynam od projektu graficznego i dlatego proponuję stwożyć taki projekt przez forumowiczów.

MIanowićie każdy kto ma trochę zdolności niech wrzuci na forum jakiś kształt i drogą głosowania wybierzemy ten najlepszy.Następnie ustalimy rozmieszczenie obciążenia i steru a na końcu kolory.

Proponuję taki kształt.

Nie wstawiaj projektów w CDR bo to trochę upierdliwe. Ja dla porządku zrobiłem rysunki aby było jasne co to drgania pionowe rys. 1 i 2. Na pierwszym oś obrotu jest wysoko co powinno skutkować wolniejszymi drganiami. Obniżenie osi obrotu powinno zwiększyć ilość drgań. Można to ustalić wielkością steru. Ja mam takie doświadczenia że w różnych dniach różna ilość drgań na mb była skuteczna. Rysunek 2 to wobek z drganiami poziomymi (widok z góry). Tu też warianty z osią obrotu. W tym przypadku jest bardzo ważne gdzie ta oś maiła by się znaleźć, bo można uzyskać różne drgania. To pokazuje ilość kombinacji. Jak dodać do tego obciążenie i ster to widać dlaczego jeden wobek łowi jak z nut a inny nie. Czekam na głosy. Kolejna rzecz do ustalenia jak ma wobek pływać. Po linijce czy zbaczać. Jeśli zbaczać to dużo czy mało.

post-158-1348913373,9411_thumb.jpg

post-158-1348913374,0099_thumb.jpg

post-158-1348913374,0519_thumb.jpg

Oś obrotu to oś obrotu. Dyskutantom pozostawiam wybór gdzie a fachowcom jak to zrobić. Pewnie ma to związek z mocowaniem linki. Tyłek nie zawsze musi się do tej osi dostosować. Czasem go zarzuca. Takie coś mi ostatnio wyszło i mnie trochę ubawił ten wobek :mellow:

podkręcić obroty pewnie zwiękrzyć częstotliwość drgań.

A co do połączenia to myślę że delikatne obniżenie osi obrotu w stosunku do modelu nr1 i delikatne wyszczuplenie korpusu mogło by być takim rozsądnym kompromisem.

Częstotliwość powinna się zwiękrzyć a górą nie powinno jeszcze mocno zażucac

To co widziałem to nie bolenowe woblery. Kolebały się wolno. Na nasze potrzeby najlepiej było by mieć zestaw do wyboru. Ja bym to określił tak, wobler robi średnio 1,2 - 1,5 m na sec i 4 – 5 wahnięć na sec. U mnie mniej więcej w takim tempie płyną jesienią ukleje do punktu zbornego. Podobnie się ruszają na przelewach w czasie tarła. Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi.

• Like 1

Na razie mało boleniowców zgłasza sugestię. Podstawowy sens tego wątku to wymiana doświadczeń. Nie koniecznie musza się one pokrywać. Im więcej wypowiedzi, tym pełniejszy obraz bolenia. Nie można wykluczyć takiego finału, że wspólny wobler nigdzie nie będzie rewaluacją lub tylko w pewnych miejscach i okresach. Jak bardzo różnić mogą się bolki wymaganiami, to też ciekawy temat.