Skocz do zawartości

Boleniowe

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nawiercam kanalik wiertełkiem prawie po całej dlugości 70% i wsadzam tam zwykła oliwkę tylko odpowiednio wyprofilowaną. I tak jak Jakub pisze jest wtedy możliwość przesuwania oliwki , i do przodu i w tył.

. p.s Dziś własnie wróciłem z testów. Wobki przy nowym troszeczkę innym rozmieszceniu ołowiu dają dużo mniejszy opór przy tej samej wielkości. Stery przyszlifowane po 1,5mm z kazdej strony. Sprawdzane na zalewie pobliskim i wyszło to co chciałem(mniejszy opór i wobek zapierdziela slalomem, ale wiem, że nad rzeką będzie trzeba troszkę poprawić akcję. Rzeka żyje, a tu to tylko basen:(

p.s Robert jak daleko od linii toru miałby wobek odskakiwac? U mnie jest to 20-30cm. A mam jednego wariata co odskakuje jeszcze bardziej i pójdzie jako pierwszy na mokre testy, bo coś mam przeczucie co do niego :mellow:

Mam wrażenie, że im bardzo odchodzi tym lepiej. WSZYSTKIM przynętom brak interaktywności, czyli reakcji na poczynania drapieżnika. To je niepokoi bo jest nienaturalne. Dlatego często bolki odstępują od ataku. Takie kluczenie jest jakąś namiastką. Bolek musi się już skoncentrować na ataku. Jak wystartuje do woblera a ten akurat wykona jakiś manewr, to sytuacja dużo lepiej rokuje. Przesadne zwody są z kolei przyczyną nietrafionych ataków. Mój łamaniec pod tym względem jest znakomity. Kiedyś sfilmowaliśmy akcję jak boleń płyną za nim przez 30 m i walił w niego 6 razy. Czuł, że jest coś nie tak, ale każdy kolejny unik łamańca ponownie go prowokował do ataku.

Witam,

No i już po pierwszych testach. Z 5 sztuk 3 chodzą jak dla bardzo fajnie. To opinia także Tommka, no bo ja moge być oczywiście w tej kwestii nieobiektywny. :D

Dwa czekają na przeróbki. Super sprawa z tymi woblerkami. Kwestia sterów, obciążenia. Rewelacja, choć jestem na początku drogi :D

Jak się kiedyś spotkamy, to chętnie posłuchałbym Waszej opinii na ich temat. Tym bardziej, że do tego czasu postaram się skopiować je w nastu egzemplarzach. Właściwie to poza boleniami, moglibyście powiedzieć mi o nich najwięcej :D

Jedno pytanie - chciałbym w jednym nieco przygasić machanie ogonkiem. Jeśli chciałbym podziałać obciążeniem, to rozumiem, że niewielka w śrucinka w dupkę :D Jeden z wobków co jakiś czas fajnie zamiata w prawo lub lewo...

Jak Ci ogonek lata prawo lewo to dobrze nie jest. Generalnie większość bolenówek drga w pionie czyli prawo lewo patrząc na wobler z przodu. Jak robi to w widoku z góry do mam złe przeczucia co do jego skuteczności na bolki. Inne ryby mogą na niego polecieć więc go zachowaj.

Witam,

No i już po pierwszych testach. Z 5 sztuk 3 chodzą jak dla bardzo fajnie. To opinia także Tommka, no bo ja moge być oczywiście w tej kwestii nieobiektywny. :D

Dwa czekają na przeróbki. Super sprawa z tymi woblerkami. Kwestia sterów, obciążenia. Rewelacja, choć jestem na początku drogi :D

Jak się kiedyś spotkamy, to chętnie posłuchałbym Waszej opinii na ich temat. Tym bardziej, że do tego czasu postaram się skopiować je w nastu egzemplarzach. Właściwie to poza boleniami, moglibyście powiedzieć mi o nich najwięcej :D

Jedno pytanie - chciałbym w jednym nieco przygasić machanie ogonkiem. Jeśli chciałbym podziałać obciążeniem, to rozumiem, że niewielka w śrucinka w dupkę :D Jeden z wobków co jakiś czas fajnie zamiata w prawo lub lewo...

Na twoim miejscu skupiłbym się na przednim oczku. Na razie nie dawaj żadnego obciążenia na tył, a podnieś oczko do góry i zmniejsz ster. Przyszlifuj z obu stron po 1mm. Jeśli i to nie pomoże wtedy trzeba przesunąć obciążenie na tył lub tak jak pisze Szpiegu daj srucinkę na tył(podklej). Nie rób wszystkiego na raz!:D

Inne ryby to mogą sobie na niego lecieć. To ma być boleniówka! :D

Jak rozumiem, z tej korespondencji, Wasz, boleniarzy, problem, to zgasić pracę ogonka (zamiatanie) a zostawić takie jak pisze Robert. Bo z tym zamiataniem, to czułem, że jest coś nie tak, bo chyba zbyt łatwo udało mi się zrobić woblery. Dziękuję za rady! :D

Z tego co widzę to co wędkarz to inne preferencje i bolenie biorą wszystkim :mellow: Ja podobnie jak Robert preferuję woblery o małym oporze i intensywnej akcji, ale lubię bardziej stabilny tor którym płynie. To uciekanie na boki nie może być nienaturalne bo tylko rybę spłoszymy. Co do dwuczęściowego wyważenia to też takie robię, ale jednoczęściowe też jest dobre, a często pozwala dobrać się do bardzo dalekich boleni do których nie można bliżej podpłynąć. Teraz chcę zrobić trzyczęściowego łamańca, mam już pewną koncepcję ale będzie to wymagało sporej pracy.

• Like 1

Ja aktualnie łowię najwięcej ryb na Gussmana który jak na swoją minimalną wagę płynie prosto. Rzuca się nim koszmarnie bo leci gdzie chce :angry: ale jest łowny :D Wczoraj po braniu bolka wyleciał mu ster i z braku materiału dałem mu ster krótki ale szeroki. Po tym zabiegu opór spad mu tak bardzo, że jest prawie niewyczuwalny (przy prowadzeniu pod prąd)

Ja w swoim Gussmanie wymieniłem ster na węższy a dłuższy, teraz jego praca podoba mi się o wiele bardziej. Stawia trochę większy opór i ma fajną drobną akcję. Podobnie przerobiłem jeszcze dwa wobki Wo-bi, które przed tym zabiegiem nie miały żadnej akcji.

Muszę przyznać, że taki kształt steru zasugerował mi Szpiegu na zeszłorocznym zlocie i jak na razie się sprawdza.

Ja aktualnie łowię najwięcej ryb na Gussmana który jak na swoją minimalną wagę płynie prosto. Rzuca się nim koszmarnie bo leci gdzie chce :angry: ale jest łowny :D Wczoraj po braniu bolka wyleciał mu ster i z braku materiału dałem mu ster krótki ale szeroki. Po tym zabiegu opór spad mu tak bardzo, że jest prawie niewyczuwalny (przy prowadzeniu pod prąd)

Ja mam 2 gusmany ale jestem całkowice do nich nieprzekonany, wogóle nie mają pracy, kompletnie zero odchyłów.

Co innego Wobi te mi się bardziej podobają, ładnie lusterkują i się sprawdzają na moich wodach.

Ja mam 2 gusmany ale jestem całkowice do nich nieprzekonany, wogóle nie mają pracy, kompletnie zero odchyłów.

Co innego Wobi te mi się bardziej podobają, ładnie lusterkują i się sprawdzają na moich wodach.

są gusta i guściki bolenie i bolenie wszędzie jest inaczej i to jest najfajniejsze :D mnie osobiście wobi nie leżały wiec dostałe je mój kolega a co z nimi robi to nie wiem :D

U mnie Gussman nie leżał w pudełku tylko go założyłem przepuściłem raz, wyrwałem ster i dałem większy. Jest taka szkoła wobków z minimalna akcją, ale ja do tej szkoły nie należę. Wobler musi wyraźnie lusterkować ale przy jaj najmniejszym oporze. Sprawą do dyskusji jest szybkość drgań. Według mnie to się najbardziej zmienia w preferencjach boleni i zależy od wielu czynników. I to jest miejsce do popisu dla łowiących, wiedzieć kiedy jakie. Nie da się niestety łowić coraz lepiej bolków przy totalnej niewiedzy na temat przynęt. Najlepiej jest je robić bo to daje duże możliwości.

No to wrzuciłeś Szpiegu ciekawy temat. Mleczko jest niby podobny do Gussmana bo to podobna szkoła mini drgań. Ma jednak inny kształć a zwłaszcza oś obrotu, totalnie u góry. Ja przy szczerych chęciach nie złowiłem na Mleczkę ani sztuki i nie pomogły przeróbki steru i sztuki z oczkiem. Szkoda, bo Gussman mi się rozlatuje :(

No to wrzuciłeś Szpiegu ciekawy temat. Mleczko jest niby podobny do Gussmana bo to podobna szkoła mini drgań. Ma jednak inny kształć a zwłaszcza oś obrotu, totalnie u góry. Ja przy szczerych chęciach nie złowiłem na Mleczkę ani sztuki i nie pomogły przeróbki steru i sztuki z oczkiem. Szkoda, bo Gussman mi się rozlatuje :(

Mam takie :

http://images24.fotosik.pl/34/9adb72d1b4266970.jpg

wogóle nie pracują, jak je przerobić ? Dać troszkę większy ster ?

Mam takie :

najlepszym przerobieniem bedzie wyslanie ich do staszowa :D hahaha tam bolki sie na nie jeszcze nabieraja

Mam takie :

najlepszym przerobieniem bedzie wyslanie ich do staszowa :D hahaha tam bolki sie na nie jeszcze nabieraja

a jaki to adres mają dokładnie w tym Staszowie ? B)

Mam takie :

Aaa u Mnie tez sie jeszcze na nie nabieraja i to nawet bardzo czesto, lecz z troszeczke wiekszym sterem niz w orginale :mellow: