Skocz do zawartości
  • 0

Przewożenie rowerów w łodzi

wasielewskis

Pytanie

Jakiś czas temu stałem się szczęśliwym posiadaczem aluminiowej łodzi wędkarskiej i hak, który mam w aucie musi teraz ciągnąć przyczepkę z łodzią zamiast bagażnika rowerowego na hak.

Czy macie jakieś doświadczenia/pomysły w przewożeniu rowerów na łodzi?

Ja myślałem o przewożeniu rowerów na stojąco mocując jest uchwytem rowerowym z jednej strony do relingu a z drugiej do ramy rowery.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak dyszel jest "słusznych" rozmiarów to można zamocować wspomnianą platformę rowerową na dyszel pod warunkiem ,że jak będziesz skręcał nie uszkodzisz auta.

Dwa można się pobawić z profilami przykręcanymi do ramy przyczepy ,które będą nad łódką i rowery zamontujesz tak jak na dachu samochodu. Będzie wyglądało to zabawnie i nie tuzinkowo ale wiadomo o gustach się nie rozmawia. 

A na koniec zapewne rowery będą na dachu auta :)  

• 0

Kiedyś miałem ten sam problem.

Wsadziłem rowery na dach. W łódce było więcej roboty z mocowaniem niż z dachem.

Poza tym w łódce nie wiadomo co się uszkodzi od wstrzasów, łódź czy rower.

Dokladnie tak prosty bagaznik rowerowy dachowy zalatwia sprawe i ameryki nie trza odkrywac a i policja sie nie przyczepi jak sie jacys dociekliwi znajda

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• 0

A luzem też można ??? :)

Wiozłem luzem 3 rowery w pontonie. Jakies 110km w 2 strony. Pomimo ściągnięcia ich pasami 2 się obiły w 2 miejscach z farby. Odpadła jedna zatyczka plastikowa, coś tam z błotnikiem. Od tamtej pory śmigają na dachu.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Bardzo Wam dziękuję, widzę, że poruszyłem problem, z którym większość z Was już się mierzyła.

Dyszel mógłbym wydłużyć, ale samemu z zapakowaną łódką to problem, ponadto później więcej miejsca to zajmuje i dochodzi problem z wyważeniem odpowiedniego nacisku na hak.

Mocowanie na dachu rozważałem, ale mam SUV;a i trochę wysokie to autko do zakładania rowerów na dach.

Ale wygląda na to, że to na ten moment jedyne sensowne rozwiązanie...

• 0

Moje auto ma 180cm wysokości. Ładuje z krzesła, dobrze jak ktoś pomaga przy podnoszeniu nawet dziecko.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Ładować można z krzesła, gorzej jak się dojedzie do celu, bo trzeba krzesło szukać, bądź wozić je ze sobą :unsure: .

• 0

Moje auto ma jeszcze stopnie wystarczy że ktoś za dupę potrzyma. Dla niższych jest też opcja szyberdachu. :) A tak naprawdę zdjąć łatwo. Odpinasz wszystko kładziesz rower na siebie i git. Z zakładaniem jest gorzej bo trzeba bardziej uważać.

Ale wydaje mi się że już szukasz dziury w całym. Na rowery z łódką/pontonem nie jedziesz na krótki trip do lasu tylko na jakąś wycieczkę. Na miejscu na ośrodku lub campie nie znajdziesz stołka? Nie zabierasz ze sobą niczego? No to zostaje ostatni najlepszy sposób. Odpinasz przyczepę stawiasz obok auta wchodzisz do łodzi/pontonu i masz rowery na wysokości pępka. Trzeba tylko uważać aby nie zbliżyć się za mocno do pawęży :) 

• 0

Moje auto ma jeszcze stopnie wystarczy że ktoś za dupę potrzyma. Dla niższych jest też opcja szyberdachu. :) A tak naprawdę zdjąć łatwo. Odpinasz wszystko kładziesz rower na siebie i git. Z zakładaniem jest gorzej bo trzeba bardziej uważać.

Ale wydaje mi się że już szukasz dziury w całym. Na rowery z łódką/pontonem nie jedziesz na krótki trip do lasu tylko na jakąś wycieczkę. Na miejscu na ośrodku lub campie nie znajdziesz stołka? Nie zabierasz ze sobą niczego? No to zostaje ostatni najlepszy sposób. Odpinasz przyczepę stawiasz obok auta wchodzisz do łodzi/pontonu i masz rowery na wysokości pępka. Trzeba tylko uważać aby nie zbliżyć się za mocno do pawęży :)

Przeciez do lodki mozna włozyc drabinke taka w ksztslcie v 3 stopnoiowa i git

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 1