Skocz do zawartości

Daiwa ZILLION TW 1000HL 2021

jankazimierczak

Rekomendowane odpowiedzi

Hej 

Mial juz ktos stycznosc z nowym zillionem i bylby w stanie mi przyblizyc od ilu stratuje do ilu gramow uciagnie przynety ? Jaka plecionke na niego nawijaliscie i tak dalej ...

Planuje go sparowac z zodiasem 1610m 7-21g do lowienia okoni oraz szczupakow i sandaczy na lekko.

Serdecznie pozdrawiam

• 10 miesięcy temu...

Ja mam w 7:1 przekładni, japońska wersja. No wodzie był do tej pory tylko dwa razy wiec za dużo do powiedzenia nie mam jeszcze. Kupiłem go do jigow i texas rigow 7-26g. Na ostatnim wypadzie rzucałem jiga 7g z malym raczkiem. Dystans i kontrola super. Hamulec ma 0 do 20, rzucałem na 4 bez bród.

Mam na nim 20 lb Berkley x9 a siedzi na poison adrena 611M+.

Japońska wersja ma aluminiową przekładnię a amerykańska mosiądz. Japońska jest robiona w Japonii, a amerykańska w Tajlandii. Nie mam zamiaru nim rzucać niczego zbyt oporowego wiec się o aluminium nie martwię.

Nie wiem jaka jest górna granica ale jak masz zamiar na ciężko rzucać to wybrałbym amerykańska wersje.

Edytowane przez Rando
  • Like 1

• 1 rok później...

Mam takie  pytanie do Was :

Czy jest jakaś różnica pomiędzy SV TW 1000L a SV TW 1016 ?.

Tak na sucho 1016 jest minimalnie większy :

post-64797-0-28562500-1679834427_thumb.jpeg

Natomiast szpule wyglądają na identyczne :

post-64797-0-73677600-1679834500_thumb.jpeg

Nie chciało mi się odwijać linek ale szpula z podkładem ważyła 16 g a szpula z podkładem i plecionką 17 g zatem myślę że wagi są identyczne .

Chciałbym użyć któregoś z nich do gum 40-60 g .

Nie będzie za ciężko dla nich ?

Mam takie  pytanie do Was :

Czy jest jakaś różnica pomiędzy SV TW 1000L a SV TW 1016 ?.

Tak na sucho 1016 jest minimalnie większy :

attachicon.gif z1.jpeg

Natomiast szpule wyglądają na identyczne :

attachicon.gif z2.jpeg

Nie chciało mi się odwijać linek ale szpula z podkładem ważyła 16 g a szpula z podkładem i plecionką 17 g zatem myślę że wagi są identyczne .

Chciałbym użyć któregoś z nich do gum 40-60 g .

Nie będzie za ciężko dla nich ?

To zależy jaką masz wersję tego nowszego Zilliona czy Japan z alu-przekładnią czy G z przekładnią z mosiądzu.Róznica miedzy nimi jest taka,że starszy model więcej wezmie na barki niż nowszy model,bo ma po prostu większe koło zebate przekładni, przy takim samym przełozeniu i to tyle.

Rozumiem , że napis na stopce w modelu 1000l

made in japan oznacza przekładnię alu ?

Dokadnie...model G jest ciutke tanszy,ciezszy i made in thailand.W Daiwach jak i w Shimano,przekadnia ze stopu aluminium to moim zdaniem tylko w multikach klasy UL max.L.

Edytowane przez Paavo

Skoro buda taka sama to można zrobić przekładkę przekładni. Nawet nie słyszałem, że zilliona zrobili w dwóch różnych wersjach.

Tu jest wszystko o dwóch wersjach Zilliona : http://www.tackletour.com/reviewdaiwazillionsvtwgpg5.html

• Like 2

• 2 lata później...

Oczywiście jest dużo czynników które wpływają na to aby określić dolny zakres komfortu. Te zillion ma szpule 34 mm której jest dużo zamienników itp itd ale należę do osób które poruszone przez Was 2 gramy używają konstrukcji do tego celu przeznaczonych... No ale jak ktoś chce i się uprze... Wolny kraj, niech łowi nic do tego nie mam.

Zakładając jednak że masz fabryczna szpulę dolny zakres komfortu stracisz przy 5 gramach. Góry kończy się przy 80 gramach potem zalecam zmienić łożyska na szpuli co umożliwi dojście do 100 gram i tutaj materiał szpuli będzie już blisko granicy krytycznej. Aczkolwiek zakres jak tak szwroki że lepiej dostosować muktik do zakresu jaki obsługuje wedzisko. Zastanawiasz się dlaczego?

Otoz dlatego że tak jak, wspomniałem szpul o średnicy 34 mm jest do wyboru i koloru. Sięgając od Gigasa kończąc na Zpi czy Avail i tutaj dobijające do brzegu np,. :

Gdy masz wedzisko takie które obsłuży Twój przewidziany zakres polecam szpule SLP Works z system BOOST o głębokości według oznaczeń 105 czy też 1016 (zależy od epoki) czyli ta głębsza. Gdybyś miał zestaw który chciałbys rzucać przeważnie w górnym zakresie polesam fabryczna od Steez ów lub magnez owa czy ażurowa od Gigasa. Jest ona na dużym łożysku 5x11x4 i bez problemu przyjemnie na klatę przeciążenia z tym związane.

Przekładnia jest duża. Naprawdę duża w sensie tym że chodzi mi o średnicę i cięcie zębów jest grube. Nie ma co się bać.

Podsumowując Twój zakres o którym wspominasz do dla niego bułka z masłem. Regularnie karm go masłem minimum raz w sezonie i nie zgubi zębów. Może z czasem straci maślana pracę producenta ale to normalne z tym nowymi przekładniami. Średnio każdy multi po około 3 obfitych sezonach traci do 20% procent maślane fabrycznej pracy nawet przy używaniu topowych smarów japońskich producentów ale nie ma co wpadać w paranoje. Każdy tak multik ma a nie każdy z tego co mi czas spędzony nad wodą wśród kompanów boju też pokazuje że są w stanie to wyłapać.

Także dużo satysfakcji z używania sprzętu życzę i zabawy bo sprzęt poczciwy a i o to w tym hobby też chodzi.

Pozdrawiam A

• Like 6

A ktoś się orientuje może jaki zakres przynęt będzie odpowiedni dla zilliona HD 22r bo też zacząłem nad nim rozmyślać widziałem w necie, że ludzie wrzucają te młynki na wędki do 120g i „niby sobie radzą” a mnie zastanawia czy realnie 15-70g przy kiju do verta da radę

Tak na szybko Ten Zillion jest fabrycznie wzmocniony do przedziału zwanego MD i H. Skrót HD oznacza Heavy Duty. Szkoda ze nie dodali S czyli Special byłoby jaśnie i czytelnie HDS (Heavy Duty Special)

W pakiecie HD dostajesz:

Przekładnie mosiężna 7.1 lub 8.1

Korbe 100 mm plus knoby duże EVA

Magforce Z wraz z kołnierzem szpuli MagforceZ BOOST.

Także zakres ciężaru przynęt jaki piszesz to dla niego "bółka z maslem"

Przerabiałem Zillion do 140 gram wrzucając szpule z łożyskiem na szpuli 5x11x4 i zmieniając łożyska w zillku na HD japońskiej klasy fte 9. Śmigają do tej pory.

Niestety od Daiwy czyli fabrycznie dostajesz w tym przypadku łożysko na szpuli i szpule z takim łożyskiem 3x11x4 co nie ujmuje multi bo nadal Twój zakres to dla niego "bółka z masłem acz nie przeciazalbym tego łożyska powyżej 90 gram. Co się stanie jak przeciazysz? Szybko odpowiadam

Łożysko po. Dwóch sezonach do wymiany. Sprawdzone w boju.

Dodatkowo przemyślałbym czy potrzebujesz takiego rodzaju młynek, gdyż jeśli ma być tylko do werta to wykorzystasz może 50 % wszechstronnosci...

Powodzona i satysfakcji z łowienia życzę.

????????????

Edytowane przez Andan
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Takie pytanie laika: Co lepsze do przynęt 6-25gram, Zillion 1000 -2021 czy Tatula 70 ew Tatula100. Zależy mi głównie na dystansie przynętami ok 10-14g masy całkowitej. Te kołowrotki mają systemy SV-boost i TWS. Nie wiem czy warto dopłacać do Zilliona jeśli Tatula zrobi to samo dużo taniej.

Takie pytanie laika: Co lepsze do przynęt 6-25gram, Zillion 1000 -2021 czy Tatula 70 ew Tatula100. Zależy mi głównie na dystansie przynętami ok 10-14g masy całkowitej. Te kołowrotki mają systemy SV-boost i TWS. Nie wiem czy warto dopłacać do Zilliona jeśli Tatula zrobi to samo dużo taniej.

Nie wiem co lata lepiej chociaż i Zilliona 1000 i tatule 100 katowałem . Tego pierwszego mam do dziś a tatula poszła do ludzi . Wiesz to tak jakbyś porównywał fiata do mercedesa . I ten i ten dojedzie ale mietek wygodniejszy i więcej wytrzyma  ;) 

• Like 2