Skocz do zawartości

Daiwa ZILLION TW 1000HL 2021

jankazimierczak

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam takze brac na poprawke rybostan ;)

Dla mnie to nawet tatula to za drogi multik pod te bezrybia.

Kiedys lowili metrowe brzany I metrowe sandacze na katuszke, a teraz i ze Stella sa dni bez ani brania :D

Slyszalem o zlowionym sandaczu 20kg w roku 1987 badz 1988.

I to informacja pewna!

Katushka i zywiec na wypuszczance - splawik.

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

Edytowane przez yakuza
  • Like 1

To ja mogę tylko potwierdzić to co napisał kolega a propos Mercedesa i Fiata.

Mam oba, oba robią to samo ale większą przyjemność mam z użytkowania Zilliona. Niemniej Tatula to zajebisty młynek w tym budżecie.

Też uważam , że Tatula to zajebisty młynek . Na nim uczyłem się castingu . Najpierw 100 potem 200 i gdybym nie dowiedział się , że są inne modele Daiwy to pewnie bym na nich pozostał :) :)

Jestem po pierwszych 4dniach korzystania z nowych młynków w tym właśnie zilliona 21 jdm. Mam też tatule 200 i 103ke z które też użytkuję na codzień. Mogę powiedzieć tak, Zillion świetnie nadaje się do lekkiej wędki, jest lekki, pracuje pięknie, ma drag click fabrycznie. Moim zdaniem zrobi to samo co tatula ale już samo prowadzenie przynęty sprawia większą przyjemność, ja osobiście w rzutach czuję różnicę, rzuca wyśmienicie. Także o ile budżet nie jest problemem to ja polecę zilliona ale tatula to też spoko młynek.

Edytowane przez Pat92

Mam chinskie roro x27 w Zillione10SV.  Sama szpula 349pln. Daje rade, ale z SV 10 multika BFS nie czyni. Jako uzupełnienie bardzo ok, induktor jest stały a więc cała magia magnetic dynamic poszła.... 

Potem za niecałe  300pln kupiłem na stornie na a..... fishbanda clamber I gen. Szpula 34mm, jakieś 6gr.( prawie identycznie jak Roro).   Multik potrafi rzucić bardzo daleko, bo szpula duża.  Mechanicznie jest ok, do bfs....

Roro i zillon siedzi na onchorze 9,0ft. 1/2oz i do tego jest spoko, bo nigdy nie jest mniej jak te 6gr. masy. Nawet nie dla tego że to nie poleci jak mniej jest, tylko mniejsze przynęty nie dają razy z większymi rybami a pech chce że zawsze coś się koło  metra na to trafi. Clamber siedzi na kiju do 5gr  o akcji prawie kołowej, i od 3 gr. ogarnia super.  Chciałem dobrze,  wyszło jak zwykle tj. zamiast dodatkowej szpulki wyszła szpulka i dodatakowy multik.... a potem plecionka itd. pz

• Like 2

Te moje BFS to takie bardziej Power BFS według najnowszej nomenklatury :P .Planowane przynęty od 3,5 gr.

Typowo do BFS mam Curado BFS ze szpulką RORO cb26. Lata z tego od 1,5gr całkiem nieźle. Ale tak sobie pomyślałem że jeśli z Zillka ze szpulą chyba ponad 13 gram lata całkiem dobrze od 5.5 grama, to taka lekka szpulka (Gomexus 7,2gr) powinna wystarczyć od tych 3,5g.

Ze szpulą Roro w curadziaku jest ten problem, że fabryczne magnesy nie działają dobrze w konfiguracji cięższa  przynęta, dłuższy kij i dynamiczniejszy rzut. W Roro cb26 jest po prostu za mało metalu żeby magnesy zadziałały. W Zillionie mamy hamowanie rotora więc "mięsa" nam nie zabraknie, będzie bardziej uniwersalny, a że mój Zillion to model PL (przełożenie 5,5) to będzie fajnie ciągał obrotówki pod prąd :D . 

Nie wiem tylko jak z jakością tych szpulek firmy Gomexus.

W Roro rotor jest bardziej rachityczny niż w oryginalnej szpuli. Tam też masę zmniejszyli. Skutkuje to tym że magnetyk mnożę x2 na tej szpuli aby była pod kontrolą. Nie jest to wszystko liniowe, czyli szpula 2 razy lżejsza można tyle samo połową masy. Na moje oko to tak 20%.dla 6_8gr. Cięższe przynęty latają mi nawet dalej na oryginale, bo magnetyk zamiast na 4 mam na 2. Podstawowy plus jest taki że oryginał pełem sznurka czasem tych 6 gr nielota w ogóle nie chce wypuścić. A Roro daje rade w górę do tych 20gr spokojnie. Wygląda to bardzo cienko i delikatnie, ale najwięcej co na tym wyjechało miało dobrze ponad 10kg. Gomexus gorszy pod względem jakości raczej nie powinien być. Jeżeli ma się kij który dobrze gada z zillionem i chce się czasem zejść trochę niżej to to ma sens, ale najtańsza opcja to to nie jest. Pz

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Witam. Od razu napiszę, że nie jest to tekst sponsorowany (chociaż może powinienem się zgłosić po kasę ;) ). Doszła do mnie wczoraj szpula Gomexus do zilliona 1000-21. Pierwsze wrażenie mieszane. Szpula wykonana bardzo dobrze, do jakości nie ma się co przyczepić, kolejny plus to dynamiczny system hamowania (zwykły sv, nie boost). Minus to waga szpuli, w opisie sprzedaży widniało 7,2g w rzeczywistości jest 7,75. Trudno, przechodzimy do testów na trawniku.

post-50861-0-11123400-1759222843_thumb.jpg

Najpierw założyłem go do kijka Dankung Glassfin. Kijek bardzo fajny, najlepiej gada mi z przynętami 4-6g. Na pierwszy ogień idzie mój bezsterowiec Foxy o masie 5,1 grama - jestem pod wrażeniem, leci fajnie. Napiszę jeszcze, że swój sprzęt BFS dopasowuję do specyficznych warunków- małe zakrzaczone rzeczki, dlatego priorytetem jest przede wszystkim celność. I przy tej gramaturze przynęty, zestaw jest bardzo ok. Co ciekawe hamulec zmniejszyłem do 4, gdzie przy standardowej szpuli, ustawiam z reguły na 8-9.

Na następny ogień idzie Salmo Lil Bug- moja ulubiona przynęta na klenie i wyznacznik minimum, które musi ogarniać zestaw. Waga 4g - i tu zaczynają się problemy, przynęta leci ale wyraźnie nie jest już komfortowo, w warunkach "polowych" będzie zdejmowanie przynęty z gałezi. Piszę cały czas o rzutach typu flick cast. Rzuty znad głowy wychodzą dalej bardzo dobrze.

Wyraźna zmiana nastąpiła, gdy założyłem multik ze szpulą do kijka Shimano Trout One NS. Ten akurat z przynętami powyżej 5 gramów już się męczy. Optimum dla niego to 3,5-4,5gr.

I faktycznie Lil Bug lata na tym zestawie bardzo celnie, co ciekawe, nawet celniej niż z Curado BFS ze szpulą Roro CB26. Najmniejszą przynętą jaką założyłem była wahadłówka kastmaster o wadze 3,5. Czuć było że jest to już szczyt możliwości i musiałem mocno skupiać się przy rzutach żeby było celnie, ale zestaw dawał radę.

Przy łowieniu na otwartej wodzie, przy rzutach znad głowy, myślę że można by zejść jeszcze niżej.

post-50861-0-70266900-1759222902_thumb.jpg

Wniosek mam taki, że będzie to mój nowy zestaw BFS na rzeczki, Curado został zdetronizowany. Można spokojnie ogarniać jednym multikiem przynęty od 3g do .... nie wiem ile tam ogarnia zillion ze standardową szpulą.

• Like 1

Witam. Od razu napiszę, że nie jest to tekst sponsorowany (chociaż może powinienem się zgłosić po kasę ;) ). Doszła do mnie wczoraj szpula Gomexus do zilliona 1000-21. Pierwsze wrażenie mieszane. Szpula wykonana bardzo dobrze, do jakości nie ma się co przyczepić, kolejny plus to dynamiczny system hamowania (zwykły sv, nie boost). Minus to waga szpuli, w opisie sprzedaży widniało 7,2g w rzeczywistości jest 7,75. Trudno, przechodzimy do testów na trawniku.

g1.jpg

Najpierw założyłem go do kijka Dankung Glassfin. Kijek bardzo fajny, najlepiej gada mi z przynętami 4-6g. Na pierwszy ogień idzie mój bezsterowiec Foxy o masie 5,1 grama - jestem pod wrażeniem, leci fajnie. Napiszę jeszcze, że swój sprzęt BFS dopasowuję do specyficznych warunków- małe zakrzaczone rzeczki, dlatego priorytetem jest przede wszystkim celność. I przy tej gramaturze przynęty, zestaw jest bardzo ok. Co ciekawe hamulec zmniejszyłem do 4, gdzie przy standardowej szpuli, ustawiam z reguły na 8-9.

Na następny ogień idzie Salmo Lil Bug- moja ulubiona przynęta na klenie i wyznacznik minimum, które musi ogarniać zestaw. Waga 4g - i tu zaczynają się problemy, przynęta leci ale wyraźnie nie jest już komfortowo, w warunkach "polowych" będzie zdejmowanie przynęty z gałezi. Piszę cały czas o rzutach typu flick cast. Rzuty znad głowy wychodzą dalej bardzo dobrze.

Wyraźna zmiana nastąpiła, gdy założyłem multik ze szpulą do kijka Shimano Trout One NS. Ten akurat z przynętami powyżej 5 gramów już się męczy. Optimum dla niego to 3,5-4,5gr.

I faktycznie Lil Bug lata na tym zestawie bardzo celnie, co ciekawe, nawet celniej niż z Curado BFS ze szpulą Roro CB26. Najmniejszą przynętą jaką założyłem była wahadłówka kastmaster o wadze 3,5. Czuć było że jest to już szczyt możliwości i musiałem mocno skupiać się przy rzutach żeby było celnie, ale zestaw dawał radę.

Przy łowieniu na otwartej wodzie, przy rzutach znad głowy, myślę że można by zejść jeszcze niżej.

g2.jpg

Wniosek mam taki, że będzie to mój nowy zestaw BFS na rzeczki, Curado został zdetronizowany. Można spokojnie ogarniać jednym multikiem przynęty od 3g do .... nie wiem ile tam ogarnia zillion ze standardową szpulą.

Super , ze Zillion podszedł :) Natomiast jesli wspominasz małe zakrzaczone rzeczki to moim zdaniem lepszym wyborem będzie Multik z szpula 28-30mm znacznie celniej podasz wabiki niż szpulka 34mm. Jest to kwestia tez opanowania danego zestawu , mi osobiscie bardzo celnie podawała Daiwa Stream Custom , Daiwa Ss Air aktualnie będzie podawał Steez Air 500.

Zillion to świetna maszynka do dalekich rzutów i aż chce się powiedzieć ze na małych dystansach marnuje swój potencjał ;)

Połamania ????

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie odnośnie zilliona do cięższej sandaczówki takiej 20lb powiedzmy do 50gram i linki PE 1.7 lub PE 2.0 czy to już za ciężko dla zwykłego zilliona i już iść w HD? I drugie pytanie czy zillion G ten na rynek USA ważący 190g z mosiężną przykładnią to zillion HD z płytszą szpulą i mniejszą korbą?

Edytowane przez DP Fishing

To ja mam pytanie odnośnie zilliona do cięższej sandaczówki takiej 20lb powiedzmy do 50 gramów c.w. i linki PE 1.7 czy PE 2.0 to już za ciężko dla zwykłego zilliona czy już iść w HD?. I drugie pytanie czy zillion G ten na rynek USA ważący 190g z mosiężną przykładnią to zillion HD z płytszą szpulą i mniejszą korbą?

Edytowane przez DP Fishing

To ja mam pytanie odnośnie zilliona do cięższej sandaczówki takiej 20lb powiedzmy do 50 gramów c.w. i linki PE 1.7 czy PE 2.0 to już za ciężko dla zwykłego zilliona czy już iść w HD?. I drugie pytanie czy zillion G ten na rynek USA ważący 190g z mosiężną przykładnią to zillion HD z płytszą szpulą i mniejszą korbą?

Zwykły Zillion z 2021 roku to multiplikator dobry, ale na pewno nie wybitny. Zdecydowanie lepszym modelem, wariacją tego Zilliona, jest Silver Wolf. To właściwie ten sam multik, z inną szpulą i w innej kolorystyce. To do zastosowań lżejszych, od 5 gramów, z linką 0.6 do 1.0 PE (da się 1.2, ale na siłę). Dalekie, bezpieczne rzuty, świetna rzecz. Natomiast Zillion HD poradzi sobie z dużo poważniejszymi zadaniami, linka 1.5 czy 2.0 PE oraz 50 i więcej gramów u góry. U dołu niestety cudów nie ma, 10+ gramów. Zapewne mosiężna przekładnia dałaby więcej pewności. Rzutowo.....średniak, są w tej kategorii lepsze konstrukcje, nawet tańsze. Chyba też poprzednie rocznikowo modele HD rzucały dalej.

Wracając do Zilliona TW 1000 - tu się nie tylko 1.7 PE nie nawinie, ale nawet z 1.2 PE jest problem, jeśli ktoś by chciał całe 150 m zmieścić na szpuli. To nie do tego sprzęt!

Edytowane przez cristovo

Zwykły Zillion z 2021 roku to multiplikator dobry, ale na pewno nie wybitny. Zdecydowanie lepszym modelem, wariacją tego Zilliona, jest Silver Wolf. To właściwie ten sam multik, z inną szpulą i w innej kolorystyce. To do zastosowań lżejszych, od 5 gramów, z linką 0.6 do 1.0 PE (da się 1.2, ale na siłę). Dalekie, bezpieczne rzuty, świetna rzecz. Natomiast Zillion HD poradzi sobie z dużo poważniejszymi zadaniami, linka 1.5 czy 2.0 PE oraz 50 i więcej gramów u góry. U dołu niestety cudów nie ma, 10+ gramów. Zapewne mosiężna przekładnia dałaby więcej pewności. Rzutowo.....średniak, są w tej kategorii lepsze konstrukcje, nawet tańsze. Chyba też poprzednie rocznikowo modele HD rzucały dalej.

Wracając do Zilliona TW 1000 - tu się nie tylko 1.7 PE nie nawinie, ale nawet z 1.2 PE jest problem, jeśli ktoś by chciał całe 150 m zmieścić na szpuli. To nie do tego sprzęt!

Skoro Silver Wolf to praktycznie ten sam multiplikator to może lepiej dokupić lekka szpulkę do standardowej wersji. Budżet wtedy wyjdzie podobny, a mamy więcej możliwości.

Swoją drogą czy one aby na pewno różniły się tylko szpulką bo różnica wagi to 15g?

Skoro Silver Wolf to praktycznie ten sam multiplikator to może lepiej dokupić lekka szpulkę do standardowej wersji. Budżet wtedy wyjdzie podobny, a mamy więcej możliwości.

Swoją drogą czy one aby na pewno różniły się tylko szpulką bo różnica wagi to 15g?

Kumpel testował Silver Wolfa ze szpulką od zwykłego Zilliona, jako tako działało. Ale moim zdaniem cały urok tej konstrukcji czuć właśnie w wersji do lżejszych zastosowań, czyli w Wolfie z lekką szpulą. Tyle że to multiplikator z szybkim przełożeniem, więc też nie do wszystkiego.

Każdy testuje na własną odpowiedzialność i na własny koszt, także parując Zilliona TW 1000 z kijem do 50 gramów i grubą plecionką :rolleyes: Nie widzę sensu, choćby to był model na rynek amerykański i z przełożeniem PG, między innymi z uwagi na pojemność szpuli. 

1. kij od 5 do max 20-30 gramów, wskazane wysokie przełożenie w multiplikatorze - Silver Wolf

2. kij od 7 do max 40 gramów, różne przełożenia - Zillion TW 1000

3. kij od 10 do max 60 gramów, różne przełożenia - Zillion HD

4. kij mocniejszy - multiplikator mocniejszy

Taką mam koncepcję B)    

Edytowane przez cristovo