Skocz do zawartości

SANDACZE 2012

CLAUDIO

Rekomendowane odpowiedzi

Pszemo - to tu, to tam. Na nocke robie trase po rafach od Grota do Łazienkowskiego. Czasem po jednej, czasem po drugiej stronie. Mam ogarnięte pare miejscówek, gdzie coś kolczasetego w wielkości sensownej już mi się powiesiło, to je odwiedzam. Taki nocny spacer ;)

Btw - straszliwie uciążliwe są klenie. Jak miejscówka płytka, a taki skubnie to strasznie chlapie płosząc potencjalne sandacze. A wczoraj kleniki zaczęły przechodzić same siebie - na rapale oryginal 13cm brały : D Cztery sztuki od 30 do 45 cm mialem na kiju.

Witam! Dziś z kolegą Jackiem, łowiliśmy na Odrze w Szczecinie, przy dworcu PKP. Mieliśmy sporo brań, złowiliśmy po około 10 rybek większość nie przekraczała wymiaru ochronnego, poćwiczyliśmy trochę technikę łowienia :) ! Pocieszający jest fakt, że większość wędkujących zwraca uwagę na wymiar ryby i uwalnia niewymiarki, w porównaniu z ubiegłym rokiem to duży postęp :rolleyes: ! Pomimo tego ,że miejscówka jest rybodajna to jednak chciałbym połowić, w bardziej kameralnym i spokojnym łowisku w Szczecinie. Myślałem o wykupieniu zezwolenia na wody morskie, widzę, że tam mniej wędkarzy łowi. Mam więc pytanie do wędkarzy ze Szczecina, gdzie "mniej więcej" mogę liczyć na dobre efekty. Wiem, że miejscówki powinno się odkrywać samemu lecz mam do Szczecina 100 km. i chciałbym w pełni wykorzystać czas na łowienie ! Zwłaszcza teraz gdy dzień taki krótki ;) ! Z góry dziękuję za odpowiedż !

Pozdr. MK.

Mirek, kameralne łowiska z sandaczami w Szczecinie ?? Toś mnie (i chyba nie tylko mnie ) rozbawił ;) Z brzegu o tej porze roku na kameralność nie licz. Może coś ciut mniej industrialnego, niż Odra przy PKP, znajdziesz ale o samotności na łowisku nie masz co marzyć. Najbliżej będziesz miał na Regalicę. Od mostu Cłowego( https://maps.google.pl/maps?hl=pl&q=most+c%C5%82owy+w+szczecinie&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x47aa082ec4900369:0x60258a19a8b25d0e,most+C%C5%82owy,+Szczecin&gl=pl&ei=COCMUKL9AYjm4QSjs4GQDQ&ved=0CB0Q8gEwAA ) w lewo to woda PZW, aż do mostu na A6. Na okazy też się nie nastawiaj, przekroczenie wymiaru to już sukces. Na więcej można liczyć tylko z łódki.

Pocieszający jest fakt, że większość wędkujących zwraca uwagę na wymiar ryby i uwalnia niewymiarki, w porównaniu z ubiegłym rokiem to duży postęp :rolleyes:

Niewymiary to może i uwalniają, ale traktowanie ich przed wypuszczeniem woła o pomstę do niebia :angry: :angry:

ja tutaj tylko gościnnie :) opłaca się spędzać trochę czasu nad wodą w poszukiwaniu innych rybek, uczyć się, później łatwiej łowić inny gatunek.

dzisiejszy wypad obfitował w kilka rybek, dopiero jak wyszło słoneczko sandacze przestały się pojawiać. Życiówka dziś zostałą pobita. Ten zed uderzył w 4 rzucie, potężne przywalenie w opadzie, kopyto 4 calowe, seledyn z czarnym grzbietem, głowka 25 gr, na skraju silnego nurtu i spokojnieszej wody, trochę kręciło, oczywiście nie płytko.

DSCN8547.jpg

batson rx7 1086f shim strad fe 4000

chyba wszystko

pozdrawiam

• Like 4

ja tutaj tylko gościnnie :) opłaca się spędzać trochę czasu nad wodą w poszukiwaniu innych rybek, uczyć się, później łatwiej łowić inny gatunek.

dzisiejszy wypad obfitował w kilka rybek, dopiero jak wyszło słoneczko sandacze przestały się pojawiać. Życiówka dziś zostałą pobita. Ten zed uderzył w 4 rzucie, potężne przywalenie w opadzie, kopyto 4 calowe, seledyn z czarnym grzbietem, głowka 25 gr, na skraju silnego nurtu i spokojnieszej wody, trochę kręciło, oczywiście nie płytko.

batson rx7 1086f shim strad fe 4000

chyba wszystko

pozdrawiam

nie wszystko :) ile pokazała miarka?

Dzięki wielkie wszystkim, bardzo się cieszyłem, tym bardziej, że na ten wypad czekałem i go skrupulatnie przygotowywałem od piątku - co napisałem w innym wątku. Jakbym go nie złowił tragedii by nie było, rybki dobrze współpracowały, coś się działo. Nie było ciśnienia, jak zawsze zresztą.

ile miał cm??? to chyba nie jest takie istotne, co to za róznica ;)

podziękowania dla Sławozbira za fajne fotki, jakbym robił to samowyzwalaczem i swoim aparatem to wiecie pewnie jaki byłby efekt :lol: