Skocz do zawartości
  • 0

Rejestracja używanej łodzi - zagwostka

Pawgas

Pytanie

Witam

Zakupiłem na Olx swój pierwszy zestaw łódka plus silnik 10Km. Łódka o długości 3,3 m. Sprzedawcą był syn zmarłego niedawno właściciela łajby. Łódka jest też na zmarłego zarejestrowana. Nie mam jednak dowodu rejestracji bo syn/sprzedawca chciał wyrejestrować łódkę. Mam jedynie zdjęcie tego dokumentu. Mam oczywiście umowę zakupu.

I teraz pytanie - czy w związku z brakiem obowiązku rejestracji jednostek pływających do 24 m długości mam w ogóle myśleć o konieczności wyrejestrowania łajby? Będę ją i tak malował - czy nie lepiej zamalować numery i łowić spokojnie czy jednak wyjaśniać temat. Osobną kwestią jest jeszcze ewentualne postępowanie spadkowe ale tutaj nawet wolę nie myśleć. Ogólnie sprzedawca bardzo miły i niedaleko mieszka więc będzie można jeszcze wyjaśnić. 

Pomóżcie Panowie

Edytowane przez Pawgas

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

"w związku z brakiem obowiązku rejestracji jednostek pływających do 24 m długości"

a bedziesz pływał po własnym jeziorze tylko?

bo moim zdaneim obowiązek rejestracji dla łodek z silnikien niezaleznie od długosci nadal istnieje i jest bardziej restrykcyjny jak był

• 0

Nie słuchaj bzdur, łodzie o długości do 7,5m oraz silniku max 20km nie muszą być nigdzie rejestrowane. Temat był wiele razy wałkowany, więc dziwią mnie takie wpisy niedorzeczne jak Selka!

No jeśli nie zarejestruje, to nie zapraszamy na mazowieckie rewiry 

https://ompzw.pl/news/komunikat-w-sprawie-rejestracji-lodzi

A takich miejsc w kraju ponoć jest więcej...

Także kolego @Matteoo, zanim ogłosisz amnestię na cały kraj sprawdź czy wszędzie ona obowiązuje

@Pawgas - sprawdź zwyczajnie jakie obowiązują zasady na Twoich wodach oraz na tych, na które potencjalnie możesz chcieć pojechać i podejmuj decyzję  :)  Na Zegrze nie zapraszam, bo wiesz... Ze Szczecina do Wawy na ryby ciągnąć to trzeba mieć misję jakąś, chceć komuś coś udowodnić albo co...  :lol:  :lol:  :lol:

Chyba, że to nie do wędkowania ta łodka, to nie ma tematu.

ps

formalnie, na starych zasadach:

To nie Ty wyrejestrowujesz łodkę - to robi własciciel. Chyba, że i tu się coś zmieniło... Trochę wypadłem z polskiego obiegu biurokracji

Edytowane przez Dano.
  • Like 2

• 0

Dano jak wklejasz linka to chociaż przeczytaj ze zrozumieniem co tam jest napisane. Ostatnie zadanie, nawet podkreślone. I skończcie już ten temat, bo już wszystko zostało wyjaśnione. A tak się składa, że prawo jest jedno dla całego kraju.

Edytowane przez GrzesM
  • Like 3

• 0

Dano jak wklejasz linka to chociaż przeczytaj ze zrozumieniem co tam jest napisane. Ostatnie zadanie, nawet podkreślone. I skończcie już ten temat, bo już wszystko zostało wyjaśnione.

Ech... Piąteczek zrobił swoje - słuszna uwaga. Przeczytałem i owszem, ale zrozumiałem po swojemu  :D 

Matteoo - sorki.

Edytowane przez Dano.

• 0

U mnie w urzędzie nawet nie ma możliwości wyrejestrowania łódki. Jak chciałem to zrobić po sprzedaży to pan w okienku zrobił wielkie oczy i stwierdził że pierwszy raz słyszy żeby taki obowiązek był. Łódka odeszła numery pozostały rzeczywistości wirtualnej

• 0

Jak chcesz łapać ryby na łódce musi być zarejestrowana i musisz wtedy mieć dokumenty przy sobie razem z karta wędkarska podczas kontroli.

No nie ma jak wpaść i nie czytając wątku podzielić się swoją wiedzą nieaktualną o prawie rok...

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Zmień dawkę tabletek, bo te najwyraźniej nie dają rady, lub zacznij palić coś słabszego. Niby jakie inne wody niż pzw wymagają rejestracji urzędowej środka pływającego? Tłumaczę jeszcze raz "jak Abel krowie na rowie" nikt w Polsce nie może zmusić Cię do rejestracji urzędowej środka pływającego, jeżeli ustawa Cię z tego obowiązku zwalnia.

Do admina: zakmnijcie ten temat!

• Like 2

• 0

... gdybyś może sam nie brał tyle ... to może dotarło by do ciebie , że np. na Odrze są odcinki gdzie PZW ma gówno do gadania i te cytaty z mazowieckiego można sobie w d....... wsadzić  ... a inni określają zasady ...

Edytowane przez miramar69

• 0

Żal to czytać, nie wprowadzaj ludzi do cholery w błąd. Wskaż kto chce na swojej wodzie urzędowo zarejestrowanej łodzi? Po drugie to nie jest ustawa pzw i on nic tu nie ma do gadania, to zapis ustawowy czyli rządowy. Taki zapis musi respektować i pzw i inni dzierżawcy wody. Jedynie co by mogli wprowadzić dzierżawcy to własny rejestr łodzi wędkarskich. Staraj się choć raz proszę czytać ze zrozumieniem.