Skocz do zawartości
  • 0

Rejestracja używanej łodzi - zagwostka

Pawgas

Pytanie

Witam

Zakupiłem na Olx swój pierwszy zestaw łódka plus silnik 10Km. Łódka o długości 3,3 m. Sprzedawcą był syn zmarłego niedawno właściciela łajby. Łódka jest też na zmarłego zarejestrowana. Nie mam jednak dowodu rejestracji bo syn/sprzedawca chciał wyrejestrować łódkę. Mam jedynie zdjęcie tego dokumentu. Mam oczywiście umowę zakupu.

I teraz pytanie - czy w związku z brakiem obowiązku rejestracji jednostek pływających do 24 m długości mam w ogóle myśleć o konieczności wyrejestrowania łajby? Będę ją i tak malował - czy nie lepiej zamalować numery i łowić spokojnie czy jednak wyjaśniać temat. Osobną kwestią jest jeszcze ewentualne postępowanie spadkowe ale tutaj nawet wolę nie myśleć. Ogólnie sprzedawca bardzo miły i niedaleko mieszka więc będzie można jeszcze wyjaśnić. 

Pomóżcie Panowie

Edytowane przez Pawgas

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

cytując klasyka :

środki pływające poniżej w/w wartości mogą być zarejestrowane tylko na wniosek właściciela (art. 3 ust. 3. Ustawy z dnia 12 kwietnia 2018 r. o rejestracji jachtów i innych jednostek pływających o długości do 24 m (Dz. U. z 2018 r. poz. 1137, z 2019 r. poz. 1716).

• 0

Patrząc na foto ciężko nauczyć małpiszona z potarganą czupryną czytania, więc nie wymagam już więcej czyli czytania ze zrozumieniem.

Hmm, już raz była dyskusja na temat tego, czy silnik musi być z tolerancja +-10% czy zapis znaczy do. Nawyzywałeś ludzi, bo twierdziłeś, że jak silnik w rejestracji jest na 30KM to jest w przedziale 0-30 a nie +-10%. Nawet stwierdziłeś cytuję:

"Odpowiem Ci tylko tak, mam tu osobę ktora uczestniczyła w tworzeniu tego zapisu prawnego."

Posta co prawda usunąłeś, ale mam w mailach z powiadomień.

Jak już interesuje cię zdrowie i nałogi innych ludzi, to to idź najpierw popytaj znajomych czy znajomego, co on bierze, że takiego bubla stworzył.

Mariusz, łódkę można ale nie trzeba. Natomiast dyskusyjny jest zapis, czy użytkownik rybacki może wymagać połowu z jednostki zarejestrowanej. Sądzę, że ten problem wcześniej czy później wróci, na wniosek samych wędkarzy. Najlepiej by było, jakby PZW wystąpiło do ministerstwa o interpretację - podobnie jak przepisów w przypadku DS, verta i innych sporów które rozgrzewają społeczność wędkarską. W sumie w moich oczach by zabłysnęli jako swego rodzaju lobby chcące ograniczyć trosk członkom stowarzyszenie. Ale może boją się, że jak nie będzie się o co spierać, to ludzie z nadmiaru czasu zaczną im patrzeć na ręce.

Edytowane przez psulek
  • Like 1