Skocz do zawartości

XZOGA blanki - charakterystyka

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam ten model od niedawna i powiem krótko... Patyk jest rewelacyjny! Mowa o wędce z serii Mastery model MA-S80H2 (dł. 2,4m, 2-skład, c.w. do 100gr, linka 12-30lb, waga 210gr).

Od dłuższego czasu szukałem spina na duże ryby i w końcu znalazłem :mellow: Leciutki, dobrze wyważony. Obsługuje bardzo szeroki zakres przynęt. W praktyce miota już od 20gr, a i z Fatso Crank 14 (ok. 90gr) też sobie radzi. Ja używam głównie z Rapala DT, Dorado Lake i gumami 50-70gr. Ma bardzo dobre właściwości rzutowe - śmigam z niego dalej niż z wielu dłuższych patyków. Blank smukły i bardzo sprężysty o ładnym progresywnym ugięciu. Taki niepozorny mocarzyk. Osobiście trochę nie podoba mi się design rękojeści (w zasadzie tylko gałka, uchwyt, pierścionki i nawinięta taka taśma anytpoślizgowa).

Jeśli ktoś szuka uniwersalnego spina na duuże (ale i też te ciut mniejsze) ryby (szczupak, sandacz, sum) to polecam tek kijek - jest warty swojej ceny.

P.S. W zeszły weekend na zlocie sumowym chłopaki trochę się nad nim popastwili i niektórym szczęki opadły :lol: Zresztą powyższe fotki mówią wszystko...

• Like 1

Pepe da radę tym kijem machać cały dzień czy raczej tylko troll?

Samym kijem pewnie tak :lol: Ale jak zapniesz kręcioła, który ma sprostać sumowi to sytuacja zmienia się diametralnie...

A tak poważnie to nie wiem jakim zestawem na duużą rybę da się machać cały dzień... Z braku czasu nie doświadczyłem jeszcze tej przyjemności...

Pepe da radę tym kijem machać cały dzień czy raczej tylko troll?

Samym kijem pewnie tak :lol: Ale jak zapniesz kręcioła, który ma sprostać sumowi to sytuacja zmienia się diametralnie...

A tak poważnie to nie wiem jakim zestawem na duużą rybę da się machać cały dzień... Z braku czasu nie doświadczyłem jeszcze tej przyjemności...

Ostatnio o tym rozmawialismy z @Matusiakiem w jego watku

Kurczę jakoś słabo widzę zastosowanie multika na wiśle

To low z zamknietymi oczami

No nie ma lekko. Jak korba to niestety wagowo w okolicach flaszki piwa i to daleko od chwytu dłoni, no i robi się z tego fitness nadgarska. Jak multik to i od razu moc hamulca jest wystarczająca i masa w zasadzie w chwycie. Za to są inne różne uprzedzenia :mellow: .

Kurczę jakoś słabo widzę zastosowanie multika na wiśle

To low z zamknietymi oczami

No nie ma lekko. Jak korba to niestety wagowo w okolicach flaszki piwa i to daleko od chwytu dłoni, no i robi się z tego fitness nadgarska. Jak multik to i od razu moc hamulca jest wystarczająca i masa w zasadzie w chwycie. Za to są inne różne uprzedzenia :mellow: .

Duzo zalezy tez gdzie i czym sie lowi.

Wiadomo z brzegu i jakies tam nielotne przynety...

Ja w swoim rzucaniu za sumem posluguje sie wylacznie ciezkimi (+40g) przynetami. Ktore dobrze w miare leca.

I do tego lowie z lodzi.

Zależy, zależy... Trzeba wiedzieć, czego się będzie potrzebowało i gdzie. Słuszna uwaga z dołem masy. Multik w kalsie średnio-ciężkiej niestety czasem może ograniczyć. No i inna jest pozycja podczas holu. Podczas oparcia dolnika o korpus z korbą, przyjmuje się naturalną pozycję przedramienia z chwytem dłoni na foregripie skierowanym w jednej lini. Z multi pozycja dłoni jest bardziej skierowana do góry, wpływa to na pozycję całego przedramienia, podczas kilkunastominutowego holu. To są różne drobiazgi.

Zależy, zależy... Trzeba wiedzieć, czego się będzie potrzebowało i gdzie. Słuszna uwaga z dołem masy. Multik w kalsie średnio-ciężkiej niestety czasem może ograniczyć. No i inna jest pozycja podczas holu. Podczas oparcia dolnika o korpus z korbą, przyjmuje się naturalną pozycję przedramienia z chwytem dłoni na foregripie skierowanym w jednej lini. Z multi pozycja dłoni jest bardziej skierowana do góry, wpływa to na pozycję całego przedramienia, podczas kilkunastominutowego holu. To są różne drobiazgi.

Wygoda holu z multika wynikajaca z sily tego kolowrotka jest argumentem koronnym dla zastosowania multika podczas polowan za sumem.

Nigdy nie analizowalem anatomicznie tego zagadnienia. Mysle ze jeden konkretny hol na multiku i kazdy adept i zagorzaly korba doceni zalety walki z sumem na kolowrotku z ruchoma szpula.

...oczywiscie jesli multik ma terkotke :mellow:

Pozdrawiam

Guzu

A ja właśnie zwróciłem na to uwagę. To nie jest coś co dokucza, ale występuje. Może gdybym holował tuńczyki po 50 kg, z głębokości 50m to bym odczuł. Moc wynikająca z prostackiej budowy, typu czerpak studniowy. Hamulec, napęd oraz szpula znajdują się w jednej osi. Jest kompaktowo, trwale, lżej i o wysokim współczynnkiu jakości do ceny. :D

jezeli 70 gramów to maks przyneta to tak.

Ten blank jest idealny dla przynet około 50 gramów, jezeli chodzi o jerka.

Wiekszośc buduje na tym blanku wędki pod koguta bo maja bardzo czułe szczytówki.

Do jerków polecam jednak modele krótsze, 6 stopowe.

Sa minimalnie sztywniejsze wiec bardziej nadają sie do nadawania akcji jerkowi.

GB-S80H2 244cm do 140gr, tak, Marek nim łowi i Szymon łowi odrobine lżejszym do 100 gr.

drzejko, faktycznie te patyczki są naprawde fajne, ciekawie wykańczane i dobrze nimi się łowi.

Wczoraj Szymon złowił 200 cm kijanke na ten oczko lżejszy.

GB-S80H2 244cm do 140gr, tak, Marek nim łowi i Szymon łowi odrobine lżejszym do 100 gr.

drzejko, faktycznie te patyczki są naprawde fajne, ciekawie wykańczane i dobrze nimi się łowi.

Wczoraj Szymon złowił 200 cm kijanke na ten oczko lżejszy.

Robbox te dwa kijki 140g i 100g jakie przynęty obsłużą? Tą są kijki typowo do trollingu czy tez do łowienia z ręki?

Jak najbardziej do łowienia z ręki, słabszy 15-100, mocniejszy 15-140.

Do trolowania oczywiscie tez sie nadają.

Jest jeszcze model 300cm, nadaje sie do lowienia z brzegu, do 180 gr, a wazy tylko 310 gr.

A dla tych co nie widzieli co te kije potrafią:

to jest wedka zbudowana na blanku XZOGA TAKA-G 75 12 KG.

Matusiak własnie zbroi dwa kije na tych blankach 12 i 16 kg.

Ten film to jest odnośnik do akcji na żywo.

Gość wycholował suma za płetwe 225cm, nie wiem za którą bo nie znam niemieckiego. Ale praca kija jest niesamowita jak dla mnie.

Beastmastery to potrafiły ale były duzo słabsze, do 100 gr.