Skocz do zawartości

XZOGA blanki - charakterystyka

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Czy ktoś używa tego patyka?

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Wedki-XZOGA-seria-MASTERY-ELITE/858

Jestem zainteresowany jego zakupem ale jest już niedostępny. Podobno za kilka tygodni 

producent ma wypuścić nową serię...

Edytowane przez Assasyn

Witam,przymierzam sie do przezbrojenia swojej xzogi g66 4 kg. ze spina pod multik niskoprofilowy i budowe jerkówki  na blanku xzoga g 60 8 kg pod okraglaka,moze ktos z kolegów zbroił takowe i podzieliłby sie informacią odnosnie uzytych przelotek oraz rozstawu za co z góry dziekuje

Witam,

zastanawiam się nad zamówieniem wędki na blanku Xzoga

SR-G 76mh2 2-spigot 7,6ft/229cm 7-40g 8-20lb FAST 1,2

Kij ma służyć do połowu szczupaków z łodzi, wyłącznie do gum.

Czy ktoś używa tego blanku? Czy to dobry wybór czy raczej poszukać coś z Phenixa?

Witam,

zastanawiam się nad zamówieniem wędki na blanku Xzoga SR-G 76mh2 2-spigot 7,6ft/229cm 7-40g 8-20lb FAST 1,2

Kij ma służyć do połowu szczupaków z łodzi, wyłącznie do gum.

Czy ktoś używa tego blanku? Czy to dobry wybór czy raczej poszukać coś z Phenixa?

Mam taki tylko w długości 2,49.Wg mnie fajny mięsisty blank.U mnie służy pod szczupaka i bolenia.Zapytaj o ten blank Rafała Skałka(on mi kręcił i zna się na rzeczy...)

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich chciałem się zapytać o charakterystykę ME-S 85 mh2. Szukam jakiejś wędki 25lbs  max 1300zł do łowienia z brzegu (głównie zaporówki). Przedział gramatury przynęt tak jak w tej wędce 10-60 gram. Ogólnie duże woblery, jerki, blachy. Wybór padł na xzoga chyba, że ktoś zaproponuje coś lepszego. pozdro

• 2 tygodnie później...

Szukam kija pod grubego szczupaka i rzecznego suma do łowienia z ręki który obsłuży przynęty od 50-110g ze wskazaniem na te cięższe. Jaki blank polecicie?

pozdrawiam

W

Mam podobny dylemat, z tym, że z własnego doświadczenia wiem, że rybą najczęściej poławianą będzie sandacz i szczupak. Chciałem obstawić Xzoge 7kg,czy jest inna "lepsza" alternatywa, która ogarnie również suma?

To blank pod duże i cięższe przynęty do 80-90gr. Ogarnie woblery, jerki , duże gumy i wahadła. Szybki , grubościenny ; ale o progresywnej i ciepłej pracy.

Nie gubi ryb , dobrze się ładuje i rzuca. W zależności jak się go uzbroi : tradycyjny spin , czy cast daje sobie świetnie radę.

To bardziej chyba kijek pod duże przynęty szczupakowe , spokojnie ogarnie lżejsze sumowanie z ręki jak i w trolu. Pod sandacza/szczupaka lepiej wybrać 60.

Gdyby jednak ta 100 była za delikatna (do90gr) można pójść w 150. To jednak już Cięższy kaliber pod naprawdę spore szczupaki lub sumki.

Alternatywa dla GAWASA  z X-ZOGI jest w blank X-ZOGA BB 8i 10 kg

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Kijek żeby nie był za krótki bo przeważnie dolniki sa w nich krótsze a wolę wygodnie rzucać z dwóch rąk. Optymalnie 250-260cm. Wezmę pod uwagę nie tylko zoge.

Zobacz sobie X-ZOGA Shintenno  SR-G 8,6"   25lb  10-60gr. Uzbrojona w Caście da radę do 80+ spokojnie. Na szczupaki Ok , sumowanie lżejsze też ogarnie.

To blank pod duże i cięższe przynęty do 80-90gr. Ogarnie woblery, jerki , duże gumy i wahadła. Szybki , grubościenny ; ale o progresywnej i ciepłej pracy.

Nie gubi ryb , dobrze się ładuje i rzuca. W zależności jak się go uzbroi : tradycyjny spin , czy cast daje sobie świetnie radę.

To bardziej chyba kijek pod duże przynęty szczupakowe , spokojnie ogarnie lżejsze sumowanie z ręki jak i w trolu. Pod sandacza/szczupaka lepiej wybrać 60.

Gdyby jednak ta 100 była za delikatna (do90gr) można pójść w 150. To jednak już Cięższy kaliber pod naprawdę spore szczupaki lub sumki.

Alternatywa dla GAWASA z X-ZOGI jest w blank X-ZOGA BB 8i 10 kg

Nie mam takiej opcji żeby conquer 100g pociągnął 90g przy normalnym łowieniu, w verticalu owszem.

To blank do max 70g. Mocą zbliżony do taka-g 7kg

• Like 1

Nie mam takiej opcji żeby conquer 100g pociągnął 90g przy normalnym łowieniu, w verticalu owszem.

To blank do max 70g. Mocą zbliżony do taka-g 7kg

Spokojnie da radę w jerkach , bo już testowałem 80gr, z ciężkim obciążeniem i dużą gumą jest problem   ;)

12 SLIDER tonaca ma wieksza wagę niż 70gr  ;) .