Skocz do zawartości

XZOGA blanki - charakterystyka

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam BB-66X 10kg jako taki uniwersałek tj do rzutu i werta. I specjalnie uciąłem parę centymetrów ze szczytu gdyż był on zbyt delikatny. A i tak mi komfortowo obsługuje sie jaskółki max 20cm z 40g ołowiu czyli właśnie ok 80g. Zatem taka BBX 8kg moim skromnym zdaniem w ogóle nie będzie pasować do takich ciężarów, za delikatna.

• Like 1

witam, orientujecie się jakie są realne różnice w blankach starej serii taka-g 7 w porównaniu z black buster BBX 8 kg? ogólnie szukam czegoś do verta z jaskólkami max 80g i jak najczulszym szczytem. 

Miałem oba blanki. BBX 8 kg to taka jigówka do 50-60 g max, nie ma szans żebyś komfortowo obsługiwał jaskółki 80 g, dodatkowo zacięcie z dużej głębokości będzie mocno problematyczne. Taka G 7 kg to taki trochę bardziej uniwersał, i pod jiga, i pod jerka, i do verta. Do takich gramatur w verticalu wziąłbym zdecydowanie Taka GX 8 lub 10 kg. GX-y są od serii G sporo szybsze, trochę bardziej szczytowe i lżejsze, jednym słowem bardziej finezyjne i operatywne przy zachowaniu tej samej mocy.

Edytowane przez Pumba
  • Like 2

Sam osobiście używam gx8 do verta do takich gramatur (60-70g plus duża jaskółka )i raczej nie poszedł bym w nic delikatniejszego to jest takie minimum wręcz rozważył bym teraz czy nie zakupić 10gx jak bym kręcili do verta od nowa choć blank już zdecydowanie bardziej palowaty stąd mój wybór padł na 8gx.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Ja z kolei mam trochę inne pytanko. W jakie przelotki uzbroić Taka G GX10kg pod stałoszpulowca jak Certate 3000? Generalnie ma być dość lekko więc nie mam zamiaru zakładać po całości Fuji KW, ot 2 lub 3 pierwsze dwustopkowe. Tylko czy zacząć od 30 KW czy 25? Choć te druga bardzo niska niecałe 42mm. I co potem? 16, 12 KL a potem KT? Ktoś coś  ;)

to ciężki, mocny blank, tu naprawdę nie ma po co zbroić lekko... nic nie zyskasz(no, może nieco oszczędzisz kasy), a tracisz sporo zasięgu...

ja zbroiłem klasycznie, chyba 30-20-16-12-10-8...8 i pst-f 10 na szczycie... działało super:)

ps. kołowrotek jest zdecydowanie mały, trzeba czymś wędkę wyważyć...

Michał kołowrotkiem nie wyważysz wędki. Kiedyś zrobiłem test. Dwa młynki różniące się masą o 100g, kij ten sam dł 2,13m o masie ok 150g. Efekt był taki że punkt wyważenia przesunął się bliżej stopki o całe 1,5cm! Więc gra nie warta świeczki. Ale dzięki za podpowiedź ws przelotek

może i masz rację z wyważaniem... ale trwałość młynka znacznie wzrośnie, zasięg rzutu również (ze względu na większą średnicę szpuli) - warto! sporo tu zależy również od przynęt którymi łowisz... 

no i mi osobiście z zbyt małym kołowrotkiem gorzej się łowi... 

Na ceraty nie mogę narzekać, to najmocniejsze młynki w relacji wielkość/waga. A wabie głównie po 40-80g więc coś co taka daiwa przeciąga przez przelotki. Wraz z rybą :lol:

Kij generalnie do liva, zarówno z verta jak i krótkiego rzutu więc nie musi latać po horyzont

Edytowane przez Kozi81

i krótkiego zwijania => tu certata spokojnie da sobie radę... multiplikator, zwłaszcza niskoprofilowy, byłby jednak zdecydowanie lepszy w tej sytuacji... dużo, naprawdę dużo wygodniej się nim animuje przynętę...

do takiego łowienia nie ma znaczenia jakie dasz rozmiary przelotek, dopóki będzie ich wystarczająco dużo... nawet jak zaczniesz od 16-stki:)

Ja z kolei mam trochę inne pytanko. W jakie przelotki uzbroić Taka G GX10kg pod stałoszpulowca jak Certate 3000? Generalnie ma być dość lekko więc nie mam zamiaru zakładać po całości Fuji KW, ot 2 lub 3 pierwsze dwustopkowe. Tylko czy zacząć od 30 KW czy 25? Choć te druga bardzo niska niecałe 42mm. I co potem? 16, 12 KL a potem KT? Ktoś coś ;)

A ja bym się nie wygłupiał i uzbroił w jednostopkowe, szczególnie że nie planujesz tam wielkiej betoniary. Zacząłbym od startowej 25, w tunelu 5 albo 4.5. Będzie zgrabnie i lekko. A GX to też nie jest kij na halibuty, zgrabny, smukły i dosyć mocny blank, do tego sensownie zbalansowany. Uważam, że dwustopkowe przelotki do takiego zastosowania jak Twoje mijają się z celem. Edytowane przez Pumba

Łukasz był taki moment  że myślałem o KL-ach, zacząć od 30 i kończyć w tunelu na góra 5,5 KT. Ale to blank trochę mocniejszy niż te 30lb do których KL jest sugerowany. Zatem dalej dumam o miksie dwustopkowych z jednostopkowymi. Z drugiej strony lubię lekkie jednostopkowe fudziki, w szczególności Torzite ;) 

• Like 1

Łukasz był taki moment że myślałem o KL-ach, zacząć od 30 i kończyć w tunelu na góra 5,5 KT. Ale to blank trochę mocniejszy niż te 30lb do których KL jest sugerowany. Zatem dalej dumam o miksie dwustopkowych z jednostopkowymi. Z drugiej strony lubię lekkie jednostopkowe fudziki, w szczególności Torzite ;)

Łowiłem dziś szczupaki 10-tką GX. Szczerze - gdybym miał ją w spinie nie zniósł bym na niej żadnej dwustopkowej przelotki, bez względu na to co mówią tabelki :)
  • Like 1

Łowiłem dziś szczupaki 10-tką GX. Szczerze - gdybym miał ją w spinie nie zniósł bym na niej żadnej dwustopkowej przelotki, bez względu na to co mówią tabelki :)

Ale teraz mocniej ponaginałem blank i ni chu na same jednostopkowe jest za mocny drań (mam KR i KL więc i porównanie). Za to poprzeglądałem tabelki z wysokościami i wychodzi mi że najlepszy set 30L, 20, 16 i 12 w KW, potem lecieć 10, 8, 7 i 6 w KT-kach. Gęsto u góry ale lekko i szczyt wzmocniony. Sum w trolu na Wiśle też może wchodzić w grę, jak się dorobię Ceraty 5000. Dobre? 

PS. Zwykłe Taka G i Black Bustery nie raz miałem w ręku ale tych GX jeszcze nie. Więc o co kaman? O tą cholerna naklejkę. W ww wymienionych albo jej nie było albo była tylko przyklejona na blank a tu japońce ją przylepili i jeszcze zalakierowali :angry:  A mi ni chu w tym miejscu ona nie pasuje bo planuję dzielony dolnik. Pech czy takie już są? I czym go usunąć aby blanku nie zmatowić? Albo może zaomotkować i mieć wywalone... :ph34r: