Skocz do zawartości

XZOGA blanki - charakterystyka

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Lekkie przesztywnienie bylo widoczne, ale panowie, to jest blank, byl ciagniety z dwoch stron potrzebne byly dwie dlonie na szczytowce, pelne ramie na dolniku. Zawsze z przymruzeniem oka patrze na takie proby, choc daja wyobrazenie. Na swoj uzytek owijam szczytowke plecionka, zabezpieczam tasmami i podpinam pod butle z woda. Takiej proby nie robilismy. A juz odczucia z poprawnie uzbrojonego blanku - to inny swiat. Wychodzi mi ze wszyscy maja tu racje :)

Edytowane przez yglo
  • Like 1

Dokładnie jak pisze Zbyszek.Czasem na gołym blanku widać podczas prób ugięcia przepłaszczenie lub nawet dwa ,po uzbrojeniu problem znika .Dokładnie taką sytuacje miałem między innymi z CD Sunrise 2,9m 25g,po uzbrojeniu wzór ugięcia.Siły inaczej się rozkładają.

Choć przy Xzoka Taka 7kg nie zauważyłem takiej sytuacji.

Edytowane przez Dąbek 111

.... jak ołówki, z których wyjęto grafit.....

No właśnie - ciekawe blanki  . Pytanie mam poniekąd z tym związane , do rodbuilderów  :)  Teoretycznie ( praktycznie pewnie też  :ph34r: ) jest tam kręgosłup ale , że blank skonstruowany jest mniej więcej tak jak wyżej Fatso napisał , to czy ten kręgosłup jest wyraźnie wyczuwany czy raczej trudniej ustalić niż w "normalnych" blankach ?  Chyba , że kregosłup to ten grafit wyjęty a blank to "mięśniak" ;)

Edytowane przez matt

• 2 tygodnie później...

Ostatnie foto szacuję to około 1,5kg. Więc zgodnie z tym co pisałeś xzoga taka gnie się nieco głębiej, swoje foto odpowiadającej tej wersji o mocy 2kg wrzucę za parę dni, dla porównania ;)

Eee.. przyjrzałem się.. ale ta butelka cały czas na panelach stoi, BBX nie podoła tej butelce? ;)

Edytowane przez shavt

Tak, to po prostu inne modele zachowania i ugięcia dla TAKA-G 66 I BB-X66.

Nie mniej ugięcie naprawę bardzo ciekawe. Widać jak generowana jest moc z dolnika. Na ostatnim zdjeciu butelka uniesiona ze dwa mm ponad podłoge.

Trochę strach bo miałem mały przypadek dwa razy, rozwiązał się zacny węzeł na plecionce i tym to sposobem mam dwa ładne odbicia szczytówki w suficie :)

Blank i tak przeznaczony na straty ze względu skazę w wykończeniu.

• Like 1

Tak, to po prostu inne modele zachowania i ugięcia dla TAKA-G 66 I BB-X66.

Nie mniej ugięcie naprawę bardzo ciekawe. Widać jak generowana jest moc z dolnika. Na ostatnim zdjeciu butelka uniesiona ze dwa mm ponad podłoge.

Trochę strach bo miałem mały przypadek dwa razy, rozwiązał się zacny węzeł na plecionce i tym to sposobem mam dwa ładne odbicia szczytówki w suficie :)

Blank i tak przeznaczony na straty ze względu skazę w wykończeniu.

Tylko go nie popsuj celowo - jeśli już przeznaczyłeś na straty, daj się innym pobawić (znaczy mnie) ;) Mi tam skaza w wykończeniu nie przeszkadza...

Ostatnie foto szacuję to około 1,5kg. Więc zgodnie z tym co pisałeś xzoga taka gnie się nieco głębiej, swoje foto odpowiadającej tej wersji o mocy 2kg wrzucę za parę dni, dla porównania ;)

Eee.. przyjrzałem się.. ale ta butelka cały czas na panelach stoi, BBX nie podoła tej butelce? ;)

Nie widać na zdjęciach tego ale butelka jest uniesiona ze dwa 2mm nad podłogę. Xzoga podoła, ale linka na kołowrotku to miała 6lb i była juz mocno sponiewierana więc a bardziej o linkę chodziło niż o blank. No i jak zauważyłeś przelotki i kołowrotek na taśmie papierowej.

Według mnie parametr "max power" odnosi się do ciężaru jaki może podnieść blank, do którego ów ciężar jest "przymocowany" do szczytówki.

Natomiast parametr "max drag" określa moc - w sensie ciężaru jaki może podnieść wędka wykonana na danym blanku, czyli w przypadku linki przeprowadzonej od kołowrotka przez zamontowane przelotki.

Przynajmniej takie jest moje przypuszczenie...

Widać, że "max power" jest podawany tylko dla blanków, natomiast dla gotowych wędek jest tylko "max lub best drag".

W kontekście tych parametrów brakuje jeszcze informacji pod jakim kątem dany blank zniesie taki ciężar. Bo będzie to zapewne inna wartość przy dolniku ustawionym równolegle do podłoża i inna (mniejsza) przy postawieniu do pionu. Niektóre blanki Jigging Master mają podane dwie wartości w zależności właśnie od kąta podnoszenia, a "max power" jest dla kąta 50 stopni (tylko nie wiem czy od poziomu czy od pionu).

Dlaczego dla różnych blanków są różne wartości? Może wynika to z samej konstrukcji bądź też przeznaczenia?

Jak dobrać moc plecionki... Myślę, że sporo tu będzie zależeć od wielkości i siły ryb w jakie celujesz oraz od warunków połowu...

Edytowane przez pepe_79

Przy multiku z drag 14lbs raczej nie martwiłbym się o bezpieczną moc linki. Dobrze myślę, że to jakiś AVET? ;)

Jakbyś miał multik z dragiem 30-50lbs i rzeczywiście łowił na dowalonym na maxa to wtedy można się martwić o moc linki w kontekście połamania wędki. Natomiast wtedy już raczej trzeba się "przywiązać" na stałe do pokładu bo inaczej mogłoby wyciągnąć z butami ;)

• Like 1

Avet taki jak Guzu używał, tylko w wersji "narrow" czyli MXJ;), oprócz 14lbs jest jeszcze kciuk;) szkoda tylko, że hamulec nie ma terkotki tak jak kołowrotek.

Obawiam się, że kciukiem nie powalczysz... za długo ;)

Z resztą te niby tylko 14lbs hamulca w Avecie w zupełności wystarcza do podjęcia walki z niemałymi lokomotywami (ja mam zwykłego SX'a), także szanuj kciuka sewgo :lol:

• 3 miesiące temu...