Skocz do zawartości

XZOGA blanki - charakterystyka

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Z STC to chyba Big Jig? Tylko te kije pod muskie, to chyba dłuższe konstrukcje? Poza tym 8oz w STC to będzie potężna armata, nie wiem, czy nie za mocna ;)

O tą xzogę pytałem, czy nie będzie za mocna, bo nie wiem, ile ten przeskok z 7 na 8kg realnie przekłada się na moc i cw.

Witam,

Nie wiem jakie problemy sprawiaja amerykanskie szybkie blanki uzywane jako jerkowki do przynet dla mnie srednich dla wiekszosci duzych czyli 70-110 gram. U mnie siedza ( siedzialy) tam kotwice 2/0, jak dobrze sie zatnie ( do czego jest potrzebny mocny dolnik by przesunac w pysku szczupaka przynete) to nie wiem dlaczego ryba miala by spasc, mi nie spadaly. Spady powiazane sa najczesciej z tym, ze ryba nie docieta bo wedka za mnientka lub sam wedkarz zle to robi ( tak bylo ze ''slynnymi'' jerkowkami robionymi w Gdansku na crankbaitowych blankach).

Jesli ma byc krotkie to sugerowal bym jakiegos mag bassa 30 lbs i 6'6''

Bitrut

Kamilu, ja łowiłem dzidą poniżej 2 m. Oznaczenia nie pamiętam, ale napisałem w tej sprawie do kumpla-właściciela tej jerkówki. Dam znać co to za model.

8mka za mocna nie. Jeśli coś, to ewentualnie może okazać się zbyt słaba.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Czy używa ktoś Black Mamby BMS 80mh2cz. Jakie przynęty (najwyżej i najniżej) jest w stanie obsłużyć? Jaka jest długość dolnika (do stopki kołowrotka)? Ciekawią mnie także różnice pomiędzy tą serią a Mastery Elite, czy też odpowiadającym cenowo "gotowcom" St. Croix (możliwość rzutów niezbyt lotnymi  woblerami i głęboka amortyzacja).

• 3 tygodnie później...

Długo czekałem na kijka ale w końcu jest   BB-X 66   - 6 KG 

Używa ktoś tego modelu ?  jaki ciężar wyrzutowy obsługuje ten model ? 

To najpierw zakupiles, a pozniej dowiadujesz sie do czego i jaki zakres ma ten kijek? :)

Jak go masz, to nad wode, przetestuj i opisz swoje wrazenia :)

• Like 1

Pierwsze testy wypadły pozytywnie choć niestety nie zameldowała się żadna rybka na tym kiju 
Kij spokojnie dawał sobie rady z kogutami  32 g i bez problemu można było je podbijać 

Przy 12 g   bardzo dobrze było wyczuwalne dotknięcie koguta o dno ( nawet przy zamulonym dnie ) 

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam. Chciałbym blank pod sandacza najlepiej dwu skład. Zakres przynęt to gumy do 4 cali, okazjonalnie jaskółki 5 cali, na główkach 7-25 gram. Maksymalnie 30 ale bardzo rzadko. Zainteresował mnie blank SR-G 72m2. Chciałbym uzyskać kilka informacji na temat pracy, szybkości, czułości i realnej mocy tego blanku. Ewentualnie mile widziane są inne propozycje. 

Witam. Chciałbym blank pod sandacza najlepiej dwu skład. Zakres przynęt to gumy do 4 cali, okazjonalnie jaskółki 5 cali, na główkach 7-25 gram. Maksymalnie 30 ale bardzo rzadko. Zainteresował mnie blank SR-G 72m2. Chciałbym uzyskać kilka informacji na temat pracy, szybkości, czułości i realnej mocy tego blanku. Ewentualnie mile widziane są inne propozycje.

Do takich zastosowań bardziej odpowiedni będzie SR-G 66mh2

Zerknij Tu http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/page-35post 686. Zrobiłem niedawno takiego i co nie co opisałem

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów.

Czy ktoś z szanownego gremium miał do czynienia z XZOGA seria MASTERY ELITE ME-S 85mh2 (8,5 cw do 60g). Jak pracuje ten kijek? Czy jest to dobry wybór na szwedzkie mamuśki? ;)  Czy można go nieco przeciążyć, powiedzmy przynęty do 80/90g (głównie gumy). Jeśli macie wiedzę a nie wątpię, że tak jest proszę o podanie innych patyków nie koniecznie z omawianej w tym wątku stajni o parametrach: długość 240/260 cw do 80-100g pod gumisie.

Dziękuję za odpowiedź :) 

Edytowane przez Ankier

Posiadam słabszą wersję, ME-S 75 mh2 do 40 g. Kupiłem właśnie z myślą o szwedzkich mamuśkach i gumach.Kijek,jak dla mnie bajka.Z dołu tak od 8 g zaczyna się coś dziać a najciężej łowiłem około 35 g. Czuć,że można rzucić więcej niż deklarowane 40 g.Ja na szczęście nie miałem takiej potrzeby.Wyciągnąłem nim kilka okoni i żaden nie spadł.Pajki też pięknie wyjeżdżały.Jedynym minusem jest masa kija,ale przy tej mocy i grubości ścianek to musi swoje ważyć.

• Like 1

Dziękuję bardzo za odpowiedź kolego Kaczor. Generalnie ciężar nie jest dla mnie aż tak ważny. Łowienie z łapki to dla mnie jedynie miły dodatek, oderwanie do trolla na "moim" szwedzkim łowisku ;) Przynęty do 35g tam faktycznie wydają się okoniowe ;)

Edytowane przez Ankier

Witam kolegów.

Czy ktoś z szanownego gremium miał do czynienia z XZOGA seria MASTERY ELITE ME-S 85mh2 (8,5 cw do 60g). Jak pracuje ten kijek? Czy jest to dobry wybór na szwedzkie mamuśki? ;)  Czy można go nieco przeciążyć, powiedzmy przynęty do 80/90g (głównie gumy). Jeśli macie wiedzę a nie wątpię, że tak jest proszę o podanie innych patyków nie koniecznie z omawianej w tym wątku stajni o parametrach: długość 240/260 cw do 80-100g pod gumisie.

Dziękuję za odpowiedź :) 

Jest z tej serii Xzoga 240 do 100g właśnie. Tej do 60 raczej bym nie przeciążał.. Mam obie.. Do pomacania w Warszawie.. :)

Dziękuję kolego Homax :)

Zapytałem o tę do 60g gdyż nie wiedziałem że istnieje jeszcze cięższy model. Informacje zaczerpnąłem z 

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Wedki-XZOGA-seria-MASTERY-ELITE/858

bo skąd by indziej ;)  Z językami u mnie raczej na bakier ;) Jeśli mógłbyś się wypowiedzieć jak na tych wędkach tak do 60 jak 100g z czuciem gumy? Nie chciałbym tępej pały... Na jerkówce wyciągnąłem szczupłego 121cm i cóż... większą część czasu nie ugięła się bardziej niż 1/3 :P Faktem jest, że nie jestem zwolennikiem ekstremalnej pompy zdecydowanie wolę hol nazwijmy finezyjny ;)   Zaznaczę, że łowisko na całkowicie zarośnięte dno więc w grę wchodzi jednostajne prowadzenie lub skoki bez macania gruntu. Ile ważą te modele? Czy Ty szanowny kolego lub inni użytkownicy miałeś do czynienia też może z ZOGA GENBU Seiryuu SR-S 86mh2 (lub o większym nieco Cw o której istnieniu standardowo nic mi nie wiadomo ;) ).