danielXR Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Kolego Tadku, nie bardzo wiem o co ci chodzi i nie mam zamiaru z Tobą niczego udowadniać,prowadzić statystyk ani brnąć dalej w takie klimaty. Napisałem parę słów wyjaśnień bo wątek ruszył się po bardzo długim czasie a nie dlatego iż Ty zaproponowałeś komuś dostęp do tych blanków. Jeśli uważnie śledzisz to forum to chyba zauważyłeś że dawno nie zabierałem głosu ogólnie w tym dziale , nie tylko w tym temacie który przeoczyłem. Jeśli masz coś do mnie to wal na priva lub maila, ja publicznie chłostać się nie mam zamiaru - bo ani Cię nie znam ani nie widzę powodu. Już wcześniej przeprosiłem wszystkich którzy liczyli na te blanki u nas , jeśli chcesz je sprowadzać czy sprzedawać to Twoja wolna wola, ja do tego nic nie mam. Natomiast jeśli Twój marketing przedsprzedażowy ma polegać na oczernianiu innych to gratuluję pomysłu - skoro Ty je będziesz sprowadzał a ja nie to chyba nie jestem dla Ciebie żadną konkurencją, proponowałbym Ci skupić się bardziej na tym jak ich najwięcej sprzedać a nie ile statystycznie minut odpisałem po Twoim poście. Dla mnie dalsza publiczna dyskusja z Toba w takim stylu jest zakończona, sorki. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 ...Jeśli uważnie śledzisz to forum ... Mało powiedziane BTW Danielu - za dobrze o Tobie piszą i zbyt uśmiechnięty jesteś - Polacy tego nie lubią! :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Do Daniela. Jesteś niekonsekwentny w tym co piszesz. Najpierw piszesz że masz już temat ugadeny i że blanki będą. Teraz żewycofałeś się z umowy bo coś tam. Może ja żle myślę ale w świecie gdzie handlują firmy nie tak łatwo jest sie wycofać z kontraktu. Zwykle taka umowa zawiera podpunkty które nakładają na stronę wycofującą się pewne zobowiązanie. Najcześciej jest to kara pieniężna i to spora. No i jeszcze czepię się jednego. Napisałeś że w miejsce Xzogi wejdzie w Twojej firmie Phenix. Patrząc na ich stronę nie sposób zauważyć że ich blanki są droższe od poprzednika. Hmmm....Do Łukasza. To co napisałeś też jest niezbyt rozsądne gdyż zwykle jest tak że jeśli firma ściąga jakiś towar z zagranicy to tak jak napisałeś płaci vat i cło (chyba że jakiś towar niejest nimi obięty). Ale zato odzyskuje vat z kraju pochodzenia towaru. I jak firmy handlują to popierwsze dogadują się co do upustów za handel hurtowy. Oraz cena transportu nie jest taka jak dla nas detalistów tylko sporo miejsza gdyż w jednej przesyłce kupujesz wiele towaru. W tym wypadku blanków. No chyba że wszyscy ci wielcy budowniczowie wędek made in hand ściągają jaden blank na raz jak przyjdzie klient. Myślę że to jest cicha zmowa wszystkich lokalnych producentów mająca wyciągnąć z naszych kieszeni jak największą kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 @Migotka Czytaj proszę moje posty ze zrozumieniem . Omawiany przykład dotyczył importu przez osoby indywidualne , które płacą również vat i cło -podana cena blanku to też ta detaliczna . Przedsiębiorca ma inne koszty ponad te wymienione . O rabatach polityce cenowej i innych sprawach nie zamierzam dyskutować , każdy może załozyć działaloność. Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Migotka, nie gniewaj ale to w jaki sposób miałem umowę: ustnie, mailowo czy na papierze, czy poniosłem z tego tytułu jakiekolwiek konsekwencje finansowe czy nie- to wyłącznie sprawa mojej firmy i wyjaśniać ci tego nie muszę na forum. Czujesz się zawiedziony że nie możesz kupić tych blanków w mojej firmie- trudno,już wcześniej przeprosiłem, w nieskończoność kajać się nie będę. Jak czytasz ten wątek to wiesz że będziesz mógł kupić te blanki u naszego forumowego kolegi TadkaP, możesz z nim ustalić jak wygląda forma prawno-finansowa związana z dystrybucją tychże. Możesz je także kupić samemu, możesz również postarać się o przedstawicielstwo tejże firmy - mamy wolność , nikt nikogo nie zmusza ani do kupowania niczego w Polskich firmach ani korzystania z usług zmówionych lokalnych producentów wysysającej twoim zdaniem zawyżone kwoty z Twojej kieszeni i ściągających po jednym blanku pod klienta. Skończmy może znów to liczenie kasy w kieszeni u innych - niestety przypisane chyba mentalnie do naszego narodu , statystyki odwiedzin etc i zajmijmy się tym do czego jest to forum: wędkarstwem i sprzętem jako takim a nie tym ile na nim ktokolwiek zarabia lub traci. Gwoli ścisłości -blanki Pheniks'a będziemy mieli w sprzedażny nie jako dystrybutor lecz zwyczajnie w redystrybucji jak wszystkie pozostałe. A to że są w innych cenach - to po prostu inna firma i ma ceny takie jaki ma, kto będzie chciał ten kupi , komu cena nie będzie odpowiadała to nie, zawsze zostaje alternatywa z Xzogą u naszego kolegi który je proponuje... A miarą budowniczego nie jest to ile sprowadza blanków - bo to chyba cecha importera - tylko jakie wędki na nich robi. Przynajmniej Ty bądź konsekwentny skoro ja nie jestem.... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Nie za bardzo rozumiem powyższą dyskusję. Kto i co chce udowodnić. Terminy, kursy, walory, kto śledzi forum, a kto nie, kto komu kradnie pomysł ....itp. Spójrzcie na pierwszy post. A później pomyślcie, czy Wam też się wszystko w życiu udało kiedy to zakładaliście. A teraz powrót do tematu. Po wielu poszukiwaniach i opiniach zdecydowałem - idę w komercję Tescata będzie moim wyborem, tylko qrna dlaczego tak drogo? <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TadekP Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Witam, zapowiedziane blanki znajdziesz pod: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=10203&am p;start=0& THXTP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Nie za bardzo rozumiem powyższą dyskusję. Kto i co chce udowodnić. Terminy, kursy, walory, kto śledzi forum, a kto nie, kto komu kradnie pomysł ....itp. A ja to rozumiem wydaje mi się - to chyba zwyczajna walka o klienta. W jakim stylu prowadzona - kwestia oceny. Czy skuteczna - pokaże czas. Mam jednak prośbę - powtarzaną kilkukrotnie przy różnych okazjach ale jak widać nie utrwaliła się - żeby sprawy biznesowe, handlowe, prywatne - załatwiać innymi kanałami. Ta zakładka w swoim założeniu ma skupiać się na technicznych aspektach rodbuildingu, konstrukcji przynęt itp. Rozumiem że są również aspekty ekonomiczne które mogą kogoś interesować - ale to nie jest miejsce na ich omawianie. Tutaj bądźmy wędkarzami, a nie handlarzami, choć czasem trudno wyznaczyć granicę. Liczę na to że moja prośba zostanie potraktowana poważnie i nie bedę musiał uciekać się do zabiegów moderacyjnych w przyszłości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi40 Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 witamprawdopodobnie jestem bądź byłem pierwszym w Polsce posiadaczem kija na blanku Xzoga,potwierdzam to co pisze DanielXR-zbroił moj blank- kije sa rewelacyjne,ja okreslam je jak szpada któregoś z tych panów Atos, Portos, Aramis bądż D'Artanian.Na poczatku super sztywny a w akcji daje tak zwany mięsień i męczy rybe .Ja swój kupiłem w celu połowów w morzu,konkretnie Norwegia, lekko średni i średni spining i tutaj sprawdził sie wyśmienicie ,jak zacząłem na niego łowić to koledzy na łodzi pukali sie w głowę,faktycznie smukłość blanku jest niesamowita ale jaka w nim siedzi siła bardzo szybko sie przekonalibez problemu stawia czoło dorszom 15-17kg a to co potrafi z wielkim czerniakiem było rewelacyjne w jednym zdaniu można śmiało ja przeciążać bez obawy o uszkodzenia itd.Naprawdę to super kij , oczywiście co nie znaczy ze nie ma innych podobnie dobrych ale tak smukłych ja osobiście nie widziałem a miałem u siebie kilkanaście .Generalnie to kije do polowy w morzu ale lżejsze można śmiało stosować w technice jerkowej.Sa naprawdę bardzo lekkie,ja je nazywam igłą,bo sa do niej po czesci podobne.Blank swój drugi blank Xzoga zamówiłem na ebay u - minstortackle -wszystko odbyło sie szybko i profesjonalnie,blank był u mnie w dłoni po 4 dniach od momentu transferu pieniędzy poprzez paypalzapakowany bardzo dobrze,nie ma obawy ze cokolwiek sie z nim stanie,do ceny doliczyć należy cło w kwocie około 70zł wiec przykładowo za blank TAKADUM TAKA-G 58 Blank - 16kg wychodzi 112$+37$ to jest około 313zł+103zł+70zł (nie zawsze cło naliczają ) razem mamy 486zł mało czy sporo ?myślę ze jak za taki blank tej klasy warto ,gwarantuje wam ze będziecie w lekkim szoku jak go weźmiecie do reki zewnętrznie czuć jakby był wykonany strukturalnie jak skóra z węża :)jest taki szorstki,nic w nim z gładkości konkurencji.proponuje samemu sobie wybrać i kupić na ebay-warto a jeśli sie przy tym zamówi kilka blanków-koszt przesyłki wychodzi minimalny i za parę dni zapuka do was kurier z UPS Obecnie zamówiłem jeszcze dwa blanki z tej stajni Xzoga z przeznaczeniem do lżejszego jerkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 miałem w ręku blank z którego Daniel zrobił później tą wędkę nie wiem kto robi te blanki czy Japonczycy ,Korea czy CHRL jakoś mnie to nie interesuje, ale prawda jest taka, że robiąc kij na morze do przynęt 150 i w górę czy jakąś hevy jerkówkę naprawdę warto się zastanowić nad XZOGA smukłość tych blanków, ich subtelność, czułość oraz potężna moc w porównaniu do innych blanków o podobnych parametrach wyróżniają je i stanowią ciekawą propozycję... tak z ciekawości to chciałbym poznać technologię produkcji tych blanków Daniel dał mi do porównania dwa blanki o podobnych parametrach chyba do 6 oz te xzogi żyły widać ze to pracuje i bedzie dawać wędkarzowi niezapomniane wrażenia z holu ryb, drugi to była sztywna kołkowata proteza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Czy ktoś może słyszał coś o tych blankach? http://www.xzoga.com/taka-si-ji.php Chyba typowe dzapańskie króciaki, aczkolwiek może byłaby to jakaś alternatywa dla sumiarzy? P.S. Sporo filmików na youtube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Witaj, ktoś coś tam słyszał. Niewiele konkretów, ale na dobry początek: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?&t=msg&th=832 4Przewijał się jakiś czas temu wątek Xzoga na Forum. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Z dalekowschodnia Azja skojarzenie jest jak najbardziej wlasciwe. Z Japan to chyba nie maja nic wspolnego.Kiedys sie przymierzalem, ale zawsze na przymiarkach sie skonczylo... Marka sie rozwija - juz i linki i przypony i inne akcesoria jako Xzoga opisuja. Widzialem, ze w Niemczech zdobyli troche rynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 www.house-of-brunner.de prowadzi te blanki, znalezc je mozna w rubryce Blanks > Meeresangeln > Vertical Jigging.Tez sie przymiezalem, ale znalazlem alternatywe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Kilku moich znajomych używa ich w Norwegii do jigowania.Ja właśnie kończę projekt xzoga TAGA-G 6'6 15kg i się pewnie pochwalę na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Kilku moich znajomych używa ich w Norwegii do jigowania.Ja właśnie kończę projekt xzoga TAGA-G 6'6 15kg i się pewnie pochwalę na forum Pochwal sie pochwal.Ciekawy jestem wlasnie kijkow w tej klasie (15 kg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 www.house-of-brunner.de prowadzi te blanki, znalezc je mozna w rubryce Blanks > Meeresangeln > Vertical Jigging.Tez sie przymiezalem, ale znalazlem alternatywe... To już chyba lepiej ściagać z Malezji. Mnie wyszedł 460PLN chyba Z cłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł84 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Ja mogę Ci się pochwalić Zakupiłem 2blanki TAKA G66 Do 15kg typowo pod Norwegię na którą jadę za kilka dni. Na pierwszy rzut oka trudno było mi uwierzyć i to co widziałem oglądając filmy na YT dotyczące tych kijów choćby ze względu na ich smukłość i tą delikatną szczytówkę Ale moje dość sceptyczne podejście do tej konstrukcji nie trwało długo.. Podwiesiłem ma goły blank 4kg ciężarek i ku mojemu zdziwieniu ów patyk dźwignął go bez zająknięcia i to pod kątem dość mało przyjemnym dla kijów do vertical jigging'u.. Zatem zabrałem się za robotę.. Uzbroiłem oba kije pod multkia.. Jeden klasycznie a drugi spiralnie dając w oba sporo przelotek z racji ich parabolicznej wręcz gumowej akcji podczas przyjmowania coraz to większych obciążeń.. Po skończeniu projektu kijem klasycznym można bez żadnego strachu bujać 6kilowy ciężarek (nie robiłem cięższych testów bo nie chciałem pozbyć się przez głupotę i ciekawość kija który ma być moją główna bronią na tamtejsze dorsze i czerniaki)Reasumując.. Naprawdę wiele sobie obiecuję po tym sprzęciku Jest szybki smukły znakomicie układa się i oddaje ładowane w niego obciążenia.. Dodam że mój kolega łapiąc ten blank porzucił Sc. Croix'y jakimi łapał w Bałtyku i w trybie natychmiastowym zakupił 4 modele TAKA G66 4kg TAKA G66 7kg TAKA G56 12kg i TAKA G56 3kg o ile dobrze pamiętam.. Jest w fazie zbrojenia tylko On będzie robić kije pod zwykłą stellę Zdam relację jak kijek sprawdził się w prawdziwym boju.. Jeśli się wszystko sprawdzi mam już zamówienie właśnie od sumiarza na taką broń pod naszą Wisłę :)Ps. Kije przedłużyłem o 10cm, uważam że dzięki temu są jeszcze lepsze Przepraszam że kije są wykonane dość prosto ale nie miałem czasu na zabawę z powodu braku czasu.. Po przyjeździe jeśli będą tego warte to nadam im odpowiedni wygląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł84 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł84 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Pawel84, Bardzo ciekawe informacje.Wedki mi sie podobaja. Tak powinny wygladac wedki do pracy podczas holowania ryb I bede czekal na wiesci od Ciebie po wyjezdzie do Norwegii.Moglbys rozwinac temat tego przedluzenia kijkow o 10 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Witaj na forum, Pawle Mocne wejście z mocnymi wędkami równiez czekam na Twoją relację po powrocie i zdjęcia - a moze artykuł? Trwa aktualnie konkurs na artykuł rodbuildingowy, jest dobra okazja Mam pytanie dlaczego nie zdecydowałeś się na fabrycznie dłuższy blank xzogi - z tego co sie orientuję mają dłuższe modele w swojej ofercie, również w dwóch kawałkach - co zatem spowodowało że zdecydowałeś sie na krótszy blank i robienie przedłużki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł84 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Już mówię co i jak, co prawda nie powinienem tu siedzieć bo pakowanie gratów właśnie w trakcie Ale cóż, krótko i na temat.. Zatem zacznijmy od tego że nie będę tu pisać wywodów na temat zbrojenia wędzisk.. Nie jest moją ambicją forsować swoje teorie na ten temat jak to ma w zwyczaju paru z krajowych konstruktorów mających zapewne znacznie mniejsze doświadczenie :)Zrobiłem zbyt wiele wędzisk i zwyczajnie mi się to przeżarło Ale chętnie odpowiem jakie są moje pierwsze spostrzeżenia na temat tych blanków.. Zatem.. Zdecydowałem się na własnoręczne przedłużenie kijów o dodatkowe 10cm z kilku prostych względów.. Jestem zwolennikiem zapasu mocy którą musi mieć wędka trafiając na największe egzemplarze gatunku który mamy ją łowić. (nie chcemy tracić swoich ryb życia tworząc następne wędkarskie legendy ) Bierze się to zapewne po części dlatego że jestem rosłym silnym facetem.. Ponadto uważam że nie przesadny ale dość siłowy hol pozwala rybie w lepszej kondycji wrócić do wody..(Nie mówię tu o wędkarstwie morskim, bo wiadomo jakie spustoszenie robi szybka zmiana ciśnienia) Zatem owe 10cm nie robi mi różnicy jeśli chodzi o dźwignię jaka powstaje podczas holu. A dzięki temu przy ekstremalnym obciążeniu kij przy postępującej parabolicznej akcji jaką posiadają wszystkie Zogi ma szansę ciągnąć jeszcze bardziej uginając się dalej niż to by było normalnie w swej dolnej części.. Zdecydowałem się zrobić to samemu ponieważ owszem Zoga jest marką która oferuje również dłuższe kije ale zauważcie że owe blanki powyżej 198cm czyli 6'6 nie są kijami jednoczęściowymi.. Zatem bardziej podatnymi na złamania z racji swojej konstrukcji i występowania tzw. zjawiska karbu na łączeniu.. Monolit to monolit i tu raczej nikogo nie muszę przekonywać :)Zatem moja dwumetrowa piętnastka jest najmocniejszym z pośród najdłuższych kijów oferowanych przez firmę.. Dodając 10 co od dołu nie zaburzyłem niczego bo kij nie pracuje prawie wcale w tym miejscu :)co mogłoby się zmienić gdybym zdecydował się na np.20kg 5'7 gdzie przedłużka byłaby już zbyt długa i nie pewna (a łamiący się kij w rękojeści tóż przy uchwycie to żadna przyjemność) Jak przedłużałem kij o tak małym otworze wewnętrznym nie będę pisać To zastanie moją tajemnicą po wszystkim sprawdziłem czy mi to nie pęknie w miejscu łączenia tak dla świętego spokoju.. Nie chcemy dowiadywać się o błędach konstrukcyjnych 500km za kołem podbiegunowym Eliminujemy wszystkie słabe punkty Dlatego też dałem warstwę omotki pod stopki przelotek (również dla zmniejszenia zjawiska karbu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi