Skocz do zawartości

XZOGA blanki - charakterystyka

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Ha.. spojrzałem na link który podałeś i teraz jest seria New Mastery i już nie ma kija do 100g. Szkoda! Wędka jest bardzo przyzwoita, nie pała, waży o ile pamiętam ok 220g.. Trochę ją przezbroiłem po swojemu. Biorę ją do Skandynawii jako ciężki kij, m.in. do trolla..

Na plecionce gumy czuć wg. mnie bardzo dobrze!

Z kolei tę do 60g przezbroiłem zupełnie ze skróceniem do 240 włącznie. Waży 205 g. Wyszła wg mnie świetnie.. Ale znów- to moje zdanie :) Dlatego zapraszam do oględzin. Jak ktoś chce podjechać do Warszawy dam pomachać, ponaginać...

Tych innych serii nie znam niestety...

Dziękuję Homax. Tak za opis jak zaprosiny choć do Wawy niestety mi nie po drodze  :mellow: Dochodzę do wniosku, że na najbliższym czerwcowym wyjeździe zadowolę się starymi beastmasterami  ;). Zainwestuję raczej w odpowiedni kręciołek a w przyszłości być może coś z pracowni ;) .

Pozdrawiam serdecznie.

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie .Mam pytanie czy ten blank nada się do budowy wędki na sandacza (na lekko ) .Może ktoś miał doczynienia z tym bankiem.

Ostatnio widzialem filmik na you tube...poszukaj..cos na ten temat bylo omawiane..

Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

powitać kolegów

robił ktoś kijek pod 120-140 gramowe klocki typu jerki i swimbaity Melanżyka  na blankach Xzogi. Wiem że można na Batsonie coś zbudowac, ale nie chcę aby wyszło z tego stylisko od łopaty, a charakterystyka pracy Xzogi bardzo nie odpowiada.

Będę wdzięczny za info.

powitać kolegów

robił ktoś kijek pod 120-140 gramowe klocki typu jerki i swimbaity Melanżyka na blankach Xzogi. Wiem że można na Batsonie coś zbudowac, ale nie chcę aby wyszło z tego stylisko od łopaty, a charakterystyka pracy Xzogi bardzo nie odpowiada.

Będę wdzięczny za info.

Hubert obawiam się, że ciężko będzie znaleźć blank pod takie wabie, ktory choć w małym stopniu nie bedzie styliskiem od łopaty...

Taka-g 60 8kg - jeśli ktoś umie rzucać to ogarnie do 120g

Taka-g 60 10kg - pewnie ogarnie fabiki do 140g ale będzie już nie zła pałka

Najmocniejszy Gawas conquer - bedzie za słaby ze względu na na szczyt.

Może coś z serii taka UF/US wybierzesz.

Miałem 14kg z serii UF i pod szczupakiem 50cm ledwo się uginała :) może nie miał serca do walki...

• Like 2

Pozwole sobie na napisanie kilku słow odnosnie kijka jakiego zakupiłem czyli XZOGA GENBU SHITENNO GB-S 80H2.

Testowany kijek Xzogi posiada bardzo charakterystyczną akcję. Jest to piekielnie szybka wędka, która pod dużym obciążeniem wchodzi w prawie pełną parabolę. Aby jednak uzyskać całkowite ugięcie wędki, trzeba się sporo namęczyć. Model GB-S-80H2 to mocna wędka. Szybkość kija jest niebagatelna, jednak nie jest to kij o akcji szczytowej. Tu należą się słowa uznania dla konstruktorów, którzy bardzo zgrabnie uciekli od przesztywnienia dolnej części wędki. W dolniku Xzogi drzemie ogromny zapas mocy. Podczas holowania niewielkich ryb na kiju czujemy każde, nawet najmniejsze targnięcie ryby. Podczas holu dużej ryby kij pięknie amortyzuje odjazdy, poddając się i pokazując świetną akcję blanku. Warta zaznaczenia jest wyjątkowa lekkość kija oraz duża czułość.Mocy naprawde nie zabraknie absolutnie. Akcja Xzogi bardzo przypadła nam do gustu.Kij posiada moim zdaniem również dużo szersze zastosowanie aniżeli tylko kij spinningowy sumowy. Można spokojnie trolingować tym kijkiem w rzekach typu Odra,Wisła. Moim zdaniem nada sie również do łowienia szczupaków sandaczy na wszelkiej masci woblery a i prace przynęt gumowych świetnie czuć na szczytówce.Podsumowując nie trzeba brać na łodke,ponton kilku kijów gdyż Xzoga znakomicie ogarnia szerokie spektrum przynęt.Moge go polecić z czystm sumieniem. Jest to moje skromne zdanie wieć jak ktoś użytkuje podobnego kijka chętnie wysłucham jego odczuć i spostrzeżeń.Pozdrawiam Karol.

opisujesz xzoge a tekst skopiowany z pewnego portalu z testami. O avidzie to pisali he he
  • Like 1

• 2 tygodnie później...