Skocz do zawartości

XZOGA blanki - charakterystyka

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Spokojnie da radę w jerkach , bo już testowałem 80gr, z ciężkim obciążeniem i dużą gumą jest problem ;)

12 SLIDER tonaca ma wieksza wagę niż 70gr ;) .

Rzucałem nim ponad 100g przynęta ale czy to było w komforcie?

Raczej nie.

Powyżej 74g (tyle max rzucałem) blank zaczyna "przełamywać się" i rzuca znacznie gorzej niż taka-g 7kg.

Do 90g to zdecydowanie model do 150g

.... poczytaj o wędce X-ZOGA MASTERY S80H2   , Ja używam do sumowania z ręki i trola . To kijek już nie będący w ofercie , ze starszej serii ,  ale jeszcze do zdobycia.

Czytałem o nim, ponoć ebay wchodzi tylko w gre. Chyba coś 150g trzeba bedzie szukać lub xzoge 10kg.

• 2 tygodnie później...

Co sadzicie o blanku Xzoga 8kg z przeznaczeniem na kij jerkowy (przynęty o wadze 30-100g)?

Nie za miękki do prowadzenia jerków?

Mam kij na tym blanku do podobnych zastosowań. Polecam. Przy prowadzeniu kloca 100 g szczyt trochę się poddaje ale nie ma dramatu. Rybom na Żuławach pasowało :) Edytowane przez Pumba

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Witam panowie.

Chce coś złożyć z Xzogi.  mam g66 7kg ale potrzebuje cos teraz od tego górnego zakresu czyli 120 w gore do 300g. potrzebuje go glownie pod miekkie przynety pod casta. g75 12 kg bedzie git ? moze ktos z was ma taki kij i uzywa takich gramatur ?  kij glownie jest na szczupaka

Witam panowie.

Chce coś złożyć z Xzogi. mam g66 7kg ale potrzebuje cos teraz od tego górnego zakresu czyli 120 w gore do 300g. potrzebuje go glownie pod miekkie przynety pod casta. g75 12 kg bedzie git ? moze ktos z was ma taki kij i uzywa takich gramatur ? kij glownie jest na szczupaka

12-tka 300g nie pociągnie

dla porównania mam 10-tkę z przedłużonym dolnikiem - z pierwszych prób wynika, że przez dolnik tracę nie mniej niż 1/3 zasięgu rzutu:( to naprawde dużo, a na hol raczej nie wpływa... naprawdę same blanki niewiele się różnią, a do tego 12 jest lepiej uzbrojona:( przy łowieniu i holu to nie problem - jest ok, ale rzuty - katastrofa...

Czyli ci za krótki kij wychodzi i są nie zadowalające odległości rzutowe? Może g90 bylo by lepszym rozwiązaniem

absolutnie nie jest za krótki:) dolnik to całkowicie sztywna rura, nie pracuje... i to chyba jedyny powód krótkich rzutów... g60 10kg przedłużony do 2m rzuca super, a różni się właśnie reargripem...

• 3 miesiące temu...

Panowie! Mam pytanie dotyczące blanku Xzoga Taka G66 7kg! Wiem, że jest na forum mnóstwo informacji właśnie na jego temat - przeczytałem tego mnóstwo, ale cały czas mam wątpliwości.

Mianowicie chodzi mi o to czy poradzi sobie w postaci jerkówki z przynętami typu Slider 12s. Czy obsłuży duże szczupakowe wahadłówki oraz obrotówki? I czy uda się na tym blanku poprowadzić kopyto ważące 50g z 20g główką na głębokości 10 metrów - i czy to już będzie granica komfortu przy tych dziesięciu metrach, czy będzie jeszcze jakiś zapas?

I jak jest z przyrastającą mocą tegoż blanku, czy przy szczupaczku 60-70cm zacznie pracować tylko część szczytowa, czy może ugnie się na ciut większej długości?

Można powiedzieć, że szukam uniwersału na szczupaka, bo niestety nie mogę sobie pozwolić na kilka wędek.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Łukasz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Silesian Dream