Skocz do zawartości

XZOGA blanki - charakterystyka

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Aktualnie pracuję nad spacingiem xzogi 6,6", 4kg cast w spirali, przedłużonej do 220cm .Pomimo dłuższego czasu kombinowania nadal nie jestem w pełni zadowolony z moich wypocin i tu mam prośbę do wszystkich, którzy mieli styczność lub posiadają taki kijek.Oczywiście w oryginalnej długości 6,6" o podesłanie swojego spacingu, może to mi ułatwi sprawę.

• 1 miesiąc temu...

Witam, 

Czy któryś z kolegów łowił takim kijkiem "Xzoga Taga G75 12kg , długość 2,28" i podzieli się opinią.

Chcę taki zakupić z przeznaczeniem na morskie łowienie w władkowych łowiskach. Czy nie będzie za mocny czy ewentualnie 10 kg czy coś mniejszego? 

Witam, 

Czy któryś z kolegów łowił takim kijkiem "Xzoga Taga G75 12kg , długość 2,28" i podzieli się opinią.

Chcę taki zakupić z przeznaczeniem na morskie łowienie w władkowych łowiskach. Czy nie będzie za mocny czy ewentualnie 10 kg czy coś mniejszego? 

poczytaj:

http://jerkbait.pl/topic/8703-a-oto-i-moja-przygoda-z-rodbuidingiem/?hl=+kpt.%20+lego

i ewentualnie dopytaj... robi xzogi do morskiego łowienia wiec pewnie sporo wie na ten temat...

• Like 1

• 3 miesiące temu...

A bbx jak się mają do tych powyższych?

Np. 10kg czy 12kg?

Można przyjąć że max. z rzutu to 40% tego co podane w tabeli ? Czy będą to inne wartości?

Nie wiem jak się to przełoży na mocniejsze blanki ale BBXem 4 kg rzucałem na luzie 40 g a z 8 kg 70 g szło jak złoto.

Luz wynikał głównie z mojego czysto użytkowego podejścia do sprzętu???? Myślę, że kilka gramów w obu przypadkach można by było dołożyć, ale raczej niewiele. Jest to moje czysto subiektywne odczucie, zauważyłem, że co użytkownik Xzogi to inne min i max wyrzutu????

• 3 miesiące temu...

X-ZOGA SHINTENNO SG-R MH-2 7,6 " 10-20LB 8-40GR

Przejechałem cały wątek I nie ma nic konkretnego o tym blanku

Czy jest na forum ktoś kto posiada kij na tym blanku ?

Interesuje mnie w jakim zakresie komfortowo można lowic na gumy z opadu

Czy ten blank się do tego nadaje

Jak z czuciem przynęty

Ktoś coś podpowie ?

Edytowane przez Siwy gołąb

Co do SHINTENNO SG-R MH-2 7,6 - mam ten patyk od niedawna od kolegi z forum. Coś tam już polowilem i z tego co zaobserwowałem to blank jest grubościenny i szybki. Pracuje progresywne z wyczuwalna fajna miesistoscia, gnie się równo i dość głęboko. Dla mnie bardzo fajny uniwersal szczupakowo-sandaczowy (ze wskazaniem na szczupaki) do łowienia nie tylko na gumy ale woblery i zelastwo. Co do samych gum to dobrze i komfortowo wyczuwa się prace i podbija przynętę od 15g ołowiu plus 4 cale do ok 30g ołowiu z taką samą przynęta. Lowilem też np Herringiem od SG 19cm plus 5g i to jest absolutny max jak dla mnie dla tego kijka. Czulosc wędki oceniam również bardzo dobrze. Polecam jako mega fajny uniwersal, do łowienia wyłącznie na gumy pewnie znajdą się lepsze opcje. Pozdrawiam

• Like 1

To muszą być u Ciebie duże sandacze????Wg mnie to kij bardziej szczupakowy niż sandaczowy,kawał mięsa.Pod sandacze są lepsze konstrukcje...

Nie ma wcale ... :)

W głównej mierze będzie to kij do jerkow akich 7-8 cm I wleczonych gum ale moze się zdarzyć że raz na ruski rok pojadę gdzieś za zedy ...

Mam drugi kij delikatniejszy pod sandacze

Lowilem wcześniej Kragiem xf7616-2N

Ale jakiś taki suchy się wydawał

Czucie ok ale pod rybą to tak jakoś się wyginać nie chciał I gubił ryby

Potem był Matagi Seabass silky

Ten to znowu sie wyginal fajnie ale strasznie głuchy

Czucie na bardzo słabym poziomie

I tak wpadłem na pomysł be może ta xzoga się nada

Edytowane przez Siwy gołąb

Co do wycinania sandaczy przy gumowaniu to za mało jeszcze lowilem w ten sposób żeby coś wartościowego napisać. Z krótkiego dystansu zacialem kilka rybek ale tak jak pisał kolega wcześniej jest to raczej wędka szczupak owa - kawał mięsa. Z drugiej strony sandacze na woblery bedzie petarda. O i widzę jeszcze zastosowanie w jesiennym cięższym boleniowaniu z dna ale to czas pokaże ????

• 4 miesiące temu...

Panowie chcę złożyć patyk pod sumowy troll - stara szkoła mówi XZOGA TAKA g75 12kg 228cm

Ale kusi mnie na nową serię XZOGA Black Buster X 65 12kg parametry mocowe takie same, jedynie długość 200cm

Będzie to robić ?

I ta stara szkoła dobrze mówi, według mnie.

Bbx maja inny charakter a poza tym długość poniżej 2m to zdecydowanie za krótka wędka do trolla sumowego.

Z tego co kojarzę to jest z moich okolic, mam taka-g 12kg. Możesz zobaczyć jak coś.

• 8 miesięcy temu...

Kilka lat temu, jeden z kolegów dysponował na zlocie kijaszkiem fabrycznym XZoga, model SR-G 82m2.

Model bardzo mi odpowiadał akcją, ugięciem oraz szybkością i mocą.

Pytanie do znawców, czy model mocniejszy, charakteryzuje się podobnymi a może lepszymi walorami użytkowymi?

Chodzi o model 2,6m o mocy 25lb i cw. 10-60g

Potrzebuję fajnego uniwersału, do cięższych zadań (25g+15cm guma, wahadło do 40g, spory wobler, np. Salmo Whitefish 13, Skinner 15, większe SDR-y)

No i głównie rzeka.

Ktoś coś podpowie?

• Like 1

Ta dłuższa 86 według mnie jeszcze lepiej się zachowuje niż model 82..... :)

Pomimo dużej mocy posiada czułą i "finezyjną szczytówkę".

Szybka , sprężysta i dość grubościenna budowa daje dużą stabilność i szybkość.

Praca pod obciążeniem szczytowa / progresywna .... równe , płynne ugięcie , bez jakichkolwiek przesztywnień !!!!!

Do gum 15-18 cm + 20gr , wahadła do 40 gr spoko, woblery Whitefish 13 spoko, jerki Salmo SLIDER 10 lub podobne do 50gr da radę po przekroczeniu tej granicy trochę już siada szczytówka i trzeba uważać w czasie rzutu. 

SDRy w zależności od wielkości i kształtu , ale te smukłe spokojnie .

Reasumując : mocna wędka z delikatną , czułą szczytówką o sporej mocy w dolniku - prawdziwe 25lb , bardzo dobrze przekazująca wszelkie sygnały do ręki ...

Mam i łowię , ale w "CAŚCIE"  

• Like 3

• 2 miesiące temu...

Chodzi mi po głowie X-zoga sr-g 8'6 10-60g 25lb.

Pytanie, czy nada się do łowienia sandaczy, tych większych, jakiś sumek też się wiecznie pałęta w rzece, na gumy od 10cm z główką od 20g do gum 15cm i główki 35g na dużej rzece?

Ma ktoś fotki z ugięcia tego kija?

• Like 1

Chodzi mi po głowie X-zoga sr-g 8'6 10-60g 25lb.

Pytanie, czy nada się do łowienia sandaczy, tych większych, jakiś sumek też się wiecznie pałęta w rzece, na gumy od 10cm z główką od 20g do gum 15cm i główki 35g na dużej rzece?

Ma ktoś fotki z ugięcia tego kija?

Spokojnie się nada do takiego łowienia ... właśnie dlatego , że posiada delikatną szczytówkę przy tak sporej mocy

• Like 1