sero1975 Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Witam,przeryłem cały wątek, chcąc zbudować coś do verta,40/50 czasami ciut więcej ołowiu:60gramow plus jaskółki 20cm Który bkank? 6/7/8 kg? Ktoś ma xzogi typowo pod verta?Do takich zastosowań mam black bustera 10 kg i jestem zadowolony . Wydaje mi się ,że słabszy blank nie zda egzaminu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Szukam blanku pod uniwersalną szczupakówkę na łódkę czyli blacha i guma do maksymalnie 40 gram, najczęściej będzie to jednak w przedziale 10 - 30 gram. Zastanawiam się nad dwoma blankami Shitenno, a mianowicie SR-G 72m2 oraz SR-G 76mh2. Czy cw zadeklarowane przez producenta pokrywa się z rzeczywistością? Jeśli tak to wybór będzie oczywisty. A może coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Model MH ciska do 50g. Także chyba troszkę przymocny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Szukam blanku pod uniwersalną szczupakówkę na łódkę czyli blacha i guma do maksymalnie 40 gram, najczęściej będzie to jednak w przedziale 10 - 30 gram. Zastanawiam się nad dwoma blankami Shitenno, a mianowicie SR-G 72m2 [/size]oraz [/size]SR-G 76mh2. [/size]Czy cw zadeklarowane przez producenta pokrywa się z rzeczywistością? Jeśli tak to wybór będzie oczywisty. A może coś innego?Bez udziwnień, wiadomo po 20-25% można poprzeciazac takimi przynetami nie stawiającymi dużego oporu ale opisy trafione 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Hmmm .... to może w ten sposób. Czy deklarowane dolne cw w MH czyli 7 gram jest realne? Od ilu gram zaczyna się komfort? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Hmmm .... to może w ten sposób. Czy deklarowane dolne cw w MH czyli 7 gram jest realne? Od ilu gram zaczyna się komfort?W niskiej ramce zbrojone rzucają bardzo fajnie chyba nawet seryjnie tak je ubierają, jakieś mocniej pracujące przynęty jednostajnie zwijane wyczujesz napewno bo blanki nie są gluche ale jakiś opad i te sprawy to 7g w moim odczuciu nie ma mowy żeby szczyt pokazał opad czy żeby jakieś tracenia były bardzo wyczuwalne, bardziej bym stawiał te 12 gramów + jeśli ma być jakiś przedsmak komfortu, dużym czynnikiem wpływającym na to napewno będzie grubość plecionki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 SR-G 76mh2 robi komfortowo w zakresie 20-50g. Nawet 55g masy łącznej guma plus główka od biedy dawał jeszcze radę. Żeby był komfort przy gumach musi być min 15g główka plus 4 cale i wtedy jest fajnie. Także te 7g od dołu to bajki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 (edytowane) 72 ? Skałek zbroił to może poprosimy.. Wiem że był opisany. Mam ten blank. Ale dopiero ubieram.. Tak na sucho to uważam,że 30g to max. A tak swoją drogą.. Ile jest w shitenno xzogi ? ???? Czy to nie jest tak że "legenda" powstała na monoblankach "morskich" z grubszą ścianką a te dwuczęściówki to już takie.. zwyklejsze wędki ? Pytanie do osób obeznanych z blankami. Może Mr.Skałek się wypowie. Będe bardzo wdzięczny.???? Edytowane 14 Marca 2023 przez Bolesław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 15 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 72 ? Skałek zbroił to może poprosimy.. Wiem że był opisany. Mam ten blank. Ale dopiero ubieram.. Tak na sucho to uważam,że 30g to max. A tak swoją drogą.. Ile jest w shitenno xzogi ? Czy to nie jest tak że "legenda" powstała na monoblankach "morskich" z grubszą ścianką a te dwuczęściówki to już takie.. zwyklejsze wędki ? Pytanie do osób obeznanych z blankami. Może Mr.Skałek się wypowie. Będe bardzo wdzięczny.Jeżeli chodzi o grubość ścianek w Shitenno to twierdzę ,że są to grube ścianki a nawet bardzo grube jak na blank składany. Owszem jedno składy Xzogi mają kosmicznie grube ścianki ale to innego typu blanki stworzone pod inne zastosowania. Chodzi o łowienie w morzu i ekstremalne przeciążenia. Także nie można tego porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 (edytowane) Panowie pomożecie, bo od kilku dni stoję w rozkroku? Dwa blanki taka-g 6 i taka-g 8kg. Jaki jest realny CW dla obu? Docelowo ma to być jerkówka pod korbę dla kobiety Jerki od 20g do 70g max. Wszelkie dłuższe konstrukcje odpadają. Zastanawia mnie, czy "szóstka" będzie w stanie poprawnie animować pracę wabików największych (circa 70g)? Z kolei "8kg" pozwoli na swobodne rzucanie małymi sliderami (ok 20g)? Edytowane 15 Maja 2023 przez GarowyJK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 6kg będzie za słaba na 70g... 10kg bez najmniejszych problemów rzucałem woblerkami ok. 25g, mniejszych nie próbowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Panowie pomożecie, bo od kilku dni stoję w rozkroku? Dwa blanki taka-g 6 i taka-g 8kg. Jaki jest realny CW dla obu? Docelowo ma to być jerkówka pod korbę dla kobiety Jerki od 20g do 70g max. Wszelkie dłuższe konstrukcje odpadają. Zastanawia mnie, czy "szóstka" będzie w stanie poprawnie animować pracę wabików największych (circa 70g)? Z kolei "8kg" pozwoli na swobodne rzucanie małymi sliderami (ok 20g)?8kg zdecydowanieEwentualnie 7kg cięta od dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 7kg będzie w sam raz. 6kg nie radzi 70g a 8kg będzie do 110g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Dzięki za sugestie Jeszcze jedno pytanko; dół 8kg od ilu i 6kg góra ile gramów komfortowo da się rzucać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 16 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 Moim zdaniem 8 kg. Zaskakująco dobrze radzi sobie z przynętami o masie od ok. 20 g., a przy tych cięższych nie będzie klękać szczytówka przy szarpnięciach. U mnie jeszcze obsługuje twitcha pod szczupaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 16 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 Konkret odpowiedź - o to chodziło ???? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 To, że 8KG rzuci 20g to prawda ale łowienie jerkiem o wadze 30g Xzogą taka G60/ 8kg to raczej średnia przyjemność. Trochę kołkowato. W/G mnie komfort zaczyna się od 40g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Jeszcze lepszą propozycją będzie xzoga GX 8kg... w porównaniu do starszej serii G60, blank spokojnie moim zdaniem obsłuży dołem te 25 gram w pełnym komforcie... trochę inaczej się ugina i pracuje w porównaniu do starszej serii, szczytówka znacznie lepiej animuje przynęty,ciut szybszy blank... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 To, że 8KG rzuci 20g to prawda ale łowienie jerkiem o wadze 30g Xzogą taka G60/ 8kg to raczej średnia przyjemność. Trochę kołkowato. W/G mnie komfort zaczyna się od 40g.To może ja mam jakąś starszą wersję, bo kij ma z 8 lat. Generalnie wszystkie jerki, twitche od ok. 10 g obsługuję tym kijem. Wg mnie max dla mojego kija to ok. 80 g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 To może ja mam jakąś starszą wersję, bo kij ma z 8 lat. Generalnie wszystkie jerki, twitche od ok. 10 g obsługuję tym kijem. Wg mnie max dla mojego kija to ok. 80 g.Po prostu lubisz na sztywno. Taka G60 8KG spokojnie obsługuje 110 a nawet 130g. Albo nie masz 8kg tylko 7kg przyciętą. Ale 10g to gruba przesada w przypadku 7 i 8kg, nawet dla 6kg. Rzucać pewnie ,że można ale nie mówmy o komforcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Pomyłka. Miałem na myśli 20 g. Na pewno mam 8 kg, bo taki jest opis na blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Ale mi klina zabiliście ???? muszę wygrzebać wagę kuchenną i poważyć te "żerki" kobity ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 22 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 Jest tak; od svartzonkera MC snack (21g) do sweepera 14s (52g) i jakiś HM 57g. Do takich wabików stricte miałby być ten kij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 22 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 Jest tak; od svartzonkera MC snack (21g) do sweepera 14s (52g) i jakiś HM 57g. Do takich wabików stricte miałby być ten kijTo 8kg na pewno za mocny. 6kg tak na styk. A 7KG na spokojnie z małym zapasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Witam!Mam Xzogę BBX 10kg uzbrojoną pod verta i kocham ją całym sercem. Chciałbym uzbroić kolejną dla kolegi, ale jest problem z dostępnością. Jest jakaś alternatywa dla tego blanku? Inny model Xzogi lub Lemax? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi