Skocz do zawartości

XZOGA blanki - charakterystyka

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,przeryłem cały wątek, chcąc zbudować coś do verta,40/50 czasami ciut więcej ołowiu:60gramow plus jaskółki 20cm

Który bkank? 6/7/8 kg?

Ktoś ma xzogi typowo pod verta?

Do takich zastosowań mam black bustera 10 kg i jestem zadowolony .

Wydaje mi się ,że słabszy blank nie zda egzaminu ...

Szukam blanku pod uniwersalną szczupakówkę na łódkę czyli blacha i guma do maksymalnie 40 gram, najczęściej będzie to jednak w przedziale 10 - 30 gram.  Zastanawiam się nad dwoma blankami Shitenno, a mianowicie SR-G 72m2 oraz SR-G 76mh2.  Czy cw zadeklarowane przez producenta pokrywa się z rzeczywistością?  Jeśli tak to wybór będzie oczywisty.  A może coś innego?

Szukam blanku pod uniwersalną szczupakówkę na łódkę czyli blacha i guma do maksymalnie 40 gram, najczęściej będzie to jednak w przedziale 10 - 30 gram.  Zastanawiam się nad dwoma blankami Shitenno, a mianowicie SR-G 72m2 [/size]oraz [/size]SR-G 76mh2.  [/size]Czy cw zadeklarowane przez producenta pokrywa się z rzeczywistością?  Jeśli tak to wybór będzie oczywisty.  A może coś innego?

Bez udziwnień, wiadomo po 20-25% można poprzeciazac takimi przynetami nie stawiającymi dużego oporu ale opisy trafione

• Like 1

Hmmm .... to może w ten sposób. Czy deklarowane dolne cw w MH czyli 7 gram jest realne? Od ilu gram zaczyna się komfort?

W niskiej ramce zbrojone rzucają bardzo fajnie chyba nawet seryjnie tak je ubierają, jakieś mocniej pracujące przynęty jednostajnie zwijane wyczujesz napewno bo blanki nie są gluche ale jakiś opad i te sprawy to 7g w moim odczuciu nie ma mowy żeby szczyt pokazał opad czy żeby jakieś tracenia były bardzo wyczuwalne, bardziej bym stawiał te 12 gramów + jeśli ma być jakiś przedsmak komfortu, dużym czynnikiem wpływającym na to napewno będzie grubość plecionki.

• Like 1

72 ? Skałek zbroił to może poprosimy.. Wiem że był opisany. Mam ten blank. Ale dopiero ubieram.. Tak na sucho to uważam,że 30g to max. A tak swoją drogą.. Ile jest w shitenno xzogi ? ???? Czy to nie jest tak że "legenda" powstała na monoblankach "morskich" z grubszą ścianką a te dwuczęściówki to już takie.. zwyklejsze wędki ? Pytanie do osób obeznanych z blankami. Może Mr.Skałek się wypowie. Będe bardzo wdzięczny.????

Edytowane przez Bolesław

72 ? Skałek zbroił to może poprosimy.. Wiem że był opisany. Mam ten blank. Ale dopiero ubieram.. Tak na sucho to uważam,że 30g to max. A tak swoją drogą.. Ile jest w shitenno xzogi ? Czy to nie jest tak że "legenda" powstała na monoblankach "morskich" z grubszą ścianką a te dwuczęściówki to już takie.. zwyklejsze wędki ? Pytanie do osób obeznanych z blankami. Może Mr.Skałek się wypowie. Będe bardzo wdzięczny.

Jeżeli chodzi o grubość ścianek w Shitenno to twierdzę ,że są to grube ścianki a nawet bardzo grube jak na blank składany. Owszem jedno składy Xzogi mają kosmicznie grube ścianki ale to innego typu blanki stworzone pod inne zastosowania. Chodzi o łowienie w morzu i ekstremalne przeciążenia. Także nie można tego porównywać.

• 1 miesiąc temu...

Panowie pomożecie, bo od kilku dni stoję w rozkroku? Dwa blanki taka-g 6 i taka-g 8kg. Jaki jest realny CW dla obu? Docelowo ma to być jerkówka pod korbę dla kobiety  :rolleyes: Jerki od 20g do 70g max.  Wszelkie dłuższe konstrukcje odpadają. Zastanawia mnie, czy "szóstka" będzie w stanie poprawnie animować pracę wabików największych (circa 70g)? Z kolei "8kg" pozwoli na swobodne rzucanie małymi sliderami (ok 20g)? 

Edytowane przez GarowyJK

Panowie pomożecie, bo od kilku dni stoję w rozkroku? Dwa blanki taka-g 6 i taka-g 8kg. Jaki jest realny CW dla obu? Docelowo ma to być jerkówka pod korbę dla kobiety :rolleyes: Jerki od 20g do 70g max. Wszelkie dłuższe konstrukcje odpadają. Zastanawia mnie, czy "szóstka" będzie w stanie poprawnie animować pracę wabików największych (circa 70g)? Z kolei "8kg" pozwoli na swobodne rzucanie małymi sliderami (ok 20g)?

8kg zdecydowanie

Ewentualnie 7kg cięta od dołu

Jeszcze lepszą propozycją będzie xzoga GX 8kg... w porównaniu do starszej serii G60, blank spokojnie moim zdaniem obsłuży dołem te 25 gram w pełnym komforcie... trochę inaczej się ugina i pracuje w porównaniu do starszej serii, szczytówka znacznie lepiej animuje przynęty,ciut szybszy blank...

• Like 1

To, że  8KG rzuci 20g to prawda ale łowienie jerkiem o wadze 30g Xzogą taka G60/ 8kg to raczej średnia przyjemność. Trochę kołkowato. W/G mnie komfort zaczyna się od 40g.

To może ja mam jakąś starszą wersję, bo kij ma z 8 lat. Generalnie wszystkie jerki, twitche od ok. 10 g obsługuję tym kijem. Wg mnie max dla mojego kija to ok. 80 g.

• Like 1

To może ja mam jakąś starszą wersję, bo kij ma z 8 lat. Generalnie wszystkie jerki, twitche od ok. 10 g obsługuję tym kijem. Wg mnie max dla mojego kija to ok. 80 g.

Po prostu lubisz na sztywno. Taka G60 8KG spokojnie obsługuje 110 a nawet 130g. Albo nie masz 8kg tylko 7kg przyciętą.  Ale 10g to gruba przesada w przypadku 7 i 8kg, nawet dla 6kg. Rzucać pewnie ,że można ale nie mówmy o komforcie.

• 5 miesięcy temu...