Skocz do zawartości

XZOGA blanki - charakterystyka

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Podać to można nawet 2 razy słabszą ale po podaniu warto chyba jeszcze coś z tą gumą zrobić a później zaciąć ewentualną rybę mając już na końcu 80 g ołowiu :)

Zdaję sobie z tego sprawę. 8KG spokojnie obsłuży 150g w vercie. Wystarczy mocy na animację przynęty, zacięcie i hol. Bez problemu.

A co lepsze do przycięcia tak do 170 cm taka gx czy bbx który blank będzie szybszy i jak praca kijka tej długości na tych blankach .

Mowa o 8kg i 10 kg w obu modelach

Weź pod uwagę fakt, że Xzoga BBX jest wyraźnie delikatniejsza od Taka GX. Także odpowiednikiem BBX10KG będzie Taka GX8KG. Można przyciąć jedną i drugą ale BBX w porównaniu do GX ma wyraźnie delikatniejszy szczyt.

• Like 1

• 7 miesięcy temu...

Cześć,

szukam czegoś pod większe przynęty, łowię Xzogą 12 kg G75 - jest niby OK, ale coś ciut delikatniejszego bym chciał, bo czasem chcę rzucić czymś lżejszym..

Xzoga Black Buster X 10kg 6'6'' - jaki przedział wyrzutu to ogarnia realnie?

pozdrawiam,

tomek

• 5 tygodni później...

Xzoga gx 10 kg. Czy da radę tym rzucać smukłym pikierkiem 80-120 gram? Takim ale ołowianka boleniowa z lat dawnych.

Rzucać-pizdnąć na maksymalnie dużą odległość.

Tak, ale 120 to będzie już max. Mam jerkówkę na tym blanku i rzucam pękatym jerkiem 120 g ale nie z półobrotu. Smukłym pilkerem pójdzie.
  • Like 1

prz tej definicji rzucania - nie... pogladowo - optimum do takiego rzucania dla mocniejszej g75 12kg to jakies 80g... 10kg jest minimalnie słabsza... oczywiscie spokojnie i ostroznie rzucisz nawet drugie tyle...

Kolego zapytał o model Taka GX10kg. Nie porównujmy  tego blanku do starej i dwu częściowej Xzogi G 75/ 12kg. To zupełnie inne blanki. Tak ma marginesie G75/ 12KG spokojnie rzuca 120g.  Taka GX63/ 10KG też radzi sobie z ciężarem 120g a tym bardziej jeżeli mowa o pilkerach ( czyli ciężar skupiony w niewielkiej przynęcie).

• Like 2

Kolego zapytał o model Taka GX10kg. Nie porównujmy  tego blanku do starej i dwu częściowej Xzogi G 75/ 12kg. To zupełnie inne blanki. Tak ma marginesie G75/ 12KG spokojnie rzuca 120g.  Taka GX63/ 10KG też radzi sobie z ciężarem 120g a tym bardziej jeżeli mowa o pilkerach ( czyli ciężar skupiony w niewielkiej przynęcie).

co innego rzucić a co innego rzucic z całej pary i półobrotu a tego dotyczy pytanie... mało kto tak rzuca i Ty najprawdopodobniej po prostu nie jesteś w tej grupie... z wędką klienta takich ekscesów się po prostu nie robi... oczywiście, że da się rzucić 120g i nawet więcej, te blanki naprawdę bardzo dużo wybaczają... moja odpowiedź dotyczy dwóch starszych modeli - g75 12kg i g60 10kg - te mam i intensywnie używam:)

nie mam pojęcia czy nowsze wersje znacząco się różnią, katalogowo są raczej podobne... jak różnice są znaczące to może je tutaj opisz na przykładzie blanków o tej samej mocy - myślę, że nie tylko ja jestem tym zainteresowany:)

jakbyś porównał jeszcze bbx-a z taką g byłbym naprawdę wdzięczny:)

• 5 tygodni później...

co innego rzucić a co innego rzucic z całej pary i półobrotu a tego dotyczy pytanie... mało kto tak rzuca i Ty najprawdopodobniej po prostu nie jesteś w tej grupie... z wędką klienta takich ekscesów się po prostu nie robi... oczywiście, że da się rzucić 120g i nawet więcej, te blanki naprawdę bardzo dużo wybaczają... moja odpowiedź dotyczy dwóch starszych modeli - g75 12kg i g60 10kg - te mam i intensywnie używam:)

nie mam pojęcia czy nowsze wersje znacząco się różnią, katalogowo są raczej podobne... jak różnice są znaczące to może je tutaj opisz na przykładzie blanków o tej samej mocy - myślę, że nie tylko ja jestem tym zainteresowany:)

jakbyś porównał jeszcze bbx-a z taką g byłbym naprawdę wdzięczny:)

Właśnie oto chodzi ,że się mylisz. Z testem kijków klientów robię więcej niż normalnie się robi. Dostaje w kość solidnie. Po prostu jak ma coś nie wytrzymać to wolę żeby to się stało u mnie.

A tak na marginesie. Wczoraj rozmawiałem z kolegą , klientem też. Robiłem mu Xzoga Taka G 75/ 12kg. Rzuca tym swobodnie 200 g. Tak przynajmniej twierdzi. Ja się trochę przeraziłem bo to faktycznie już za dużo. Ale upiera się przy swoim ,że kompletne nie ma z tym problemu ani strachu. Mało tego, chce taką druga tylko w castingu bo świetnie mu się łowi szczupaki tym blankiem i ogarnia mu przynęty o masie 200 g.

Jak to się ma do Twojego opisu ,że do 80g ??? Po prostu każdy widzi to inaczej i ma inne przyzwyczajenia. Tak jest , było i będzie i nie ma co z tym się spierać.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Używa ktoś wedki na blanków xzoga GX 8 lub 10kg do verta sandaczowego? Zastanawiam się nad kijem z pracowni do tej metody. Obecnie łowię salmo slider do 100g i mocowo mi odpowiada ale przydało by się lepsze czucie przynęty i dłuższy Dolnik. Co by było najbardziej zbliżone do tego kija?

Po przeczytaniu kilku stron i podpowiedziach kolegów z forum do verta sandaczowo szczupakowego wybrałem gx8 i uważam że był to świetny wybór pozwala ładnie zaprezentować przynętę ( używam takich między 50-80g plus jaskółka 20-25 ) dobrze wciąć rybę nawet na większej głębokości mowa o łowieniu pelagicznym tak w pół wody na 25 m.

Ogólnie Kijek super blank mam przycięty od dołu do 180 i zostawiony trochę dłuższy dolnik by móc oprzeć o przedramię nie przepadam za dolnikami do nadgarstka .

Także zdecydowanie polecam .

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Mógłby ktoś porównać GX8 i BBX8 do blanku Lemax SlimMax10? Pytam przez pryzmat verta. Lemaxa posiadam i średnio animowało mi się jaskółkami na 50gr ale verta dopiero się uczę, więc to odczucie subiektywne.

Edytowane przez elpojo