sero1975 Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Myślałem sobie sprawić 8 kg gx pod verta na duże jaskółki plus 60-80 g główki ale z tego co czytam to jednak widzę żeby celować w 10 kg .Idziesz w dobrą stronę .8 kg gx klęka przy dużych jaskółkach plus 60-80 g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Dzięki wielkie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proton Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Czy xzogi nadadzą się do twichingu? Jaki blank wybrać do twichy 8-13cm? Według gramatury to będzie ok 8-25g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 23 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2024 Przy 80-90 g i w 8-ce siądzie.Przy Vercie? Serio?. Spokojnie 150g można podawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 23 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2024 Czy xzogi nadadzą się do twichingu?Jaki blank wybrać do twichy 8-13cm? Według gramatury to będzie ok 8-25gSeria Taka GX jak najbardziej. Pod 8-13cm styknie model 3KG. Ale do cięższego wobka 13cm będzie na styk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 23 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2024 Przy Vercie? Serio?. Spokojnie 150g można podawać.Podać to można nawet 2 razy słabszą ale po podaniu warto chyba jeszcze coś z tą gumą zrobić a później zaciąć ewentualną rybę mając już na końcu 80 g ołowiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2024 Podać to można nawet 2 razy słabszą ale po podaniu warto chyba jeszcze coś z tą gumą zrobić a później zaciąć ewentualną rybę mając już na końcu 80 g ołowiu Zdaję sobie z tego sprawę. 8KG spokojnie obsłuży 150g w vercie. Wystarczy mocy na animację przynęty, zacięcie i hol. Bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2024 Max co ogarnia gx 8kg to ok. 120-130g łącznej wagi.Kwestia jest jeszcze jaka przynęta, jak uzbrojona i na jakiej wodzie Osobiście przetestowałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2024 A co lepsze do przycięcia tak do 170 cm taka gx czy bbx który blank będzie szybszy i jak praca kijka tej długości na tych blankach .Mowa o 8kg i 10 kg w obu modelach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 25 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2024 A co lepsze do przycięcia tak do 170 cm taka gx czy bbx który blank będzie szybszy i jak praca kijka tej długości na tych blankach .Mowa o 8kg i 10 kg w obu modelachWeź pod uwagę fakt, że Xzoga BBX jest wyraźnie delikatniejsza od Taka GX. Także odpowiednikiem BBX10KG będzie Taka GX8KG. Można przyciąć jedną i drugą ale BBX w porównaniu do GX ma wyraźnie delikatniejszy szczyt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 25 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2024 (edytowane) Czyli pod verta na duże jaskółki (20+) plus 60g+ jaki blank byłby najlepszym wyborem taką gx8 kg będzie wystarczający ?Oczywiście mówię o blanku przyciętym do 170 cm Edytowane 25 Stycznia 2024 przez Krzysiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 26 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2024 Czyli pod verta na duże jaskółki (20+) plus 60g+ jaki blank byłby najlepszym wyborem taką gx8 kg będzie wystarczający ?Oczywiście mówię o blanku przyciętym do 170 cmPod jaskółki to i 7KG wystarczy. Ale 8KG tez spoko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 26 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2024 Dzięki za odpowiedź pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 11 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2024 Cześć,szukam czegoś pod większe przynęty, łowię Xzogą 12 kg G75 - jest niby OK, ale coś ciut delikatniejszego bym chciał, bo czasem chcę rzucić czymś lżejszym..Xzoga Black Buster X 10kg 6'6'' - jaki przedział wyrzutu to ogarnia realnie? pozdrawiam,tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 Xzoga gx 10 kg. Czy da radę tym rzucać smukłym pikierkiem 80-120 gram? Takim ale ołowianka boleniowa z lat dawnych. Rzucać-pizdnąć na maksymalnie dużą odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 prz tej definicji rzucania - nie... pogladowo - optimum do takiego rzucania dla mocniejszej g75 12kg to jakies 80g... 10kg jest minimalnie słabsza... oczywiscie spokojnie i ostroznie rzucisz nawet drugie tyle... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 Xzoga gx 10 kg. Czy da radę tym rzucać smukłym pikierkiem 80-120 gram? Takim ale ołowianka boleniowa z lat dawnych. Rzucać-pizdnąć na maksymalnie dużą odległość.Tak, ale 120 to będzie już max. Mam jerkówkę na tym blanku i rzucam pękatym jerkiem 120 g ale nie z półobrotu. Smukłym pilkerem pójdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 14 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2024 prz tej definicji rzucania - nie... pogladowo - optimum do takiego rzucania dla mocniejszej g75 12kg to jakies 80g... 10kg jest minimalnie słabsza... oczywiscie spokojnie i ostroznie rzucisz nawet drugie tyle...Kolego zapytał o model Taka GX10kg. Nie porównujmy tego blanku do starej i dwu częściowej Xzogi G 75/ 12kg. To zupełnie inne blanki. Tak ma marginesie G75/ 12KG spokojnie rzuca 120g. Taka GX63/ 10KG też radzi sobie z ciężarem 120g a tym bardziej jeżeli mowa o pilkerach ( czyli ciężar skupiony w niewielkiej przynęcie). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 14 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2024 Kolego zapytał o model Taka GX10kg. Nie porównujmy tego blanku do starej i dwu częściowej Xzogi G 75/ 12kg. To zupełnie inne blanki. Tak ma marginesie G75/ 12KG spokojnie rzuca 120g. Taka GX63/ 10KG też radzi sobie z ciężarem 120g a tym bardziej jeżeli mowa o pilkerach ( czyli ciężar skupiony w niewielkiej przynęcie).co innego rzucić a co innego rzucic z całej pary i półobrotu a tego dotyczy pytanie... mało kto tak rzuca i Ty najprawdopodobniej po prostu nie jesteś w tej grupie... z wędką klienta takich ekscesów się po prostu nie robi... oczywiście, że da się rzucić 120g i nawet więcej, te blanki naprawdę bardzo dużo wybaczają... moja odpowiedź dotyczy dwóch starszych modeli - g75 12kg i g60 10kg - te mam i intensywnie używam:) nie mam pojęcia czy nowsze wersje znacząco się różnią, katalogowo są raczej podobne... jak różnice są znaczące to może je tutaj opisz na przykładzie blanków o tej samej mocy - myślę, że nie tylko ja jestem tym zainteresowany:) jakbyś porównał jeszcze bbx-a z taką g byłbym naprawdę wdzięczny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 co innego rzucić a co innego rzucic z całej pary i półobrotu a tego dotyczy pytanie... mało kto tak rzuca i Ty najprawdopodobniej po prostu nie jesteś w tej grupie... z wędką klienta takich ekscesów się po prostu nie robi... oczywiście, że da się rzucić 120g i nawet więcej, te blanki naprawdę bardzo dużo wybaczają... moja odpowiedź dotyczy dwóch starszych modeli - g75 12kg i g60 10kg - te mam i intensywnie używam:) nie mam pojęcia czy nowsze wersje znacząco się różnią, katalogowo są raczej podobne... jak różnice są znaczące to może je tutaj opisz na przykładzie blanków o tej samej mocy - myślę, że nie tylko ja jestem tym zainteresowany:) jakbyś porównał jeszcze bbx-a z taką g byłbym naprawdę wdzięczny:)Właśnie oto chodzi ,że się mylisz. Z testem kijków klientów robię więcej niż normalnie się robi. Dostaje w kość solidnie. Po prostu jak ma coś nie wytrzymać to wolę żeby to się stało u mnie.A tak na marginesie. Wczoraj rozmawiałem z kolegą , klientem też. Robiłem mu Xzoga Taka G 75/ 12kg. Rzuca tym swobodnie 200 g. Tak przynajmniej twierdzi. Ja się trochę przeraziłem bo to faktycznie już za dużo. Ale upiera się przy swoim ,że kompletne nie ma z tym problemu ani strachu. Mało tego, chce taką druga tylko w castingu bo świetnie mu się łowi szczupaki tym blankiem i ogarnia mu przynęty o masie 200 g.Jak to się ma do Twojego opisu ,że do 80g ??? Po prostu każdy widzi to inaczej i ma inne przyzwyczajenia. Tak jest , było i będzie i nie ma co z tym się spierać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 Używa ktoś wedki na blanków xzoga GX 8 lub 10kg do verta sandaczowego? Zastanawiam się nad kijem z pracowni do tej metody. Obecnie łowię salmo slider do 100g i mocowo mi odpowiada ale przydało by się lepsze czucie przynęty i dłuższy Dolnik. Co by było najbardziej zbliżone do tego kija? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 Po przeczytaniu kilku stron i podpowiedziach kolegów z forum do verta sandaczowo szczupakowego wybrałem gx8 i uważam że był to świetny wybór pozwala ładnie zaprezentować przynętę ( używam takich między 50-80g plus jaskółka 20-25 ) dobrze wciąć rybę nawet na większej głębokości mowa o łowieniu pelagicznym tak w pół wody na 25 m.Ogólnie Kijek super blank mam przycięty od dołu do 180 i zostawiony trochę dłuższy dolnik by móc oprzeć o przedramię nie przepadam za dolnikami do nadgarstka .Także zdecydowanie polecam . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 Ooo super dzięki. Bardzo rzeczowa odpowiedź. Łowię bardzo podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszko Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 Zdecydowanie..., to są gramatury, które ta zośka obsługuje wyśmienicie...ideał dla gx8 to takie 70g plus smukłe 22cm, spadów nie odnotowano pozdrawiam i życzę sukcesów 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) Mógłby ktoś porównać GX8 i BBX8 do blanku Lemax SlimMax10? Pytam przez pryzmat verta. Lemaxa posiadam i średnio animowało mi się jaskółkami na 50gr ale verta dopiero się uczę, więc to odczucie subiektywne. Edytowane 9 Stycznia przez elpojo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi