Skocz do zawartości

XZOGA blanki - charakterystyka

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

romert mozesz powiedziec cos wiecej o tych dwoch.

TAKA-G 75 228cm waga 180g c.w. do 250gr test 16kg akcja fast+ cena 760 zł TAKA-G 75 228cm waga 146g c.w. do 150gr test 12kg akcja fast+ cena 760 zł

chodzi mi glownie o dolny zakres - gdzie sie zaczyna i czy bedzie obslugiwal wobki typu BARYLKA sumowa

BARDZO FAJNY, MOCNY BLANK,

Zbudowałem na tym kilka wędek na wieksze koguty na sandacza, dwie jerkówki, i dwie wędki na duze gumy.

Czuła szczytówka.

Paraboliczne ugiecie, ale nie od razu, tylko w miare wzrostu obciazenia,

Dzis kolega testuje na kogutach wlasnie wedke zbudowana na tym blanku i Fuji K-line.

Napisze jego odczucia a jest specjalista od koguta.

• Like 1

To ja pozwolę sobie coś napisać. Zamówiłem dwie zogi. G66 5kg i tą G75 12kg. Obie czekają na uzbrojenie, aczkolwiek jakieś tam testy kija poklejonego na taśmę zrobiłem. Wysokomodułowy grafit, to czuć i słychać, mocno ceramiczne dźwięki. Krótsza G66 5kg, to bardzo smukły, leciutki, mało zbieżny blank. Jest szybki, ale nie super szybki. Mocna część górno-środkowa. Jak mu się da w palnik, to robi się dobrze rokujący paraboliczny kształt. Jest opisany jako 80gr i to jest prawda. Dół jak dla mnie to ok. 15 gr, ale ja to sobie testowałem z multikiem i ze względu na ładowanie, tak to określiłem. Jest łatwy do wyważenia. Blank dopaliłem do 225 cm i to trzeba mieć na uwadze, będzie mniej podatny. G75 12 kg, to jest bardzo mocna armata. Cięty niesamowicie. Uwaga jest taka, że kij jest łączony niesymetrycznie. Góra ma bardzo grube ścianki, w stosunku do części dolnej. Kij leci na pysk, przy budowie i przy uwzględnieniu dolnika nawet na 45cm efekt czuć. Też będzie dopalony, do 250cm, rurką z duralu i wtedy jest OK, choć nie po to się dopala. Było wspomniane, że dół to 15-20gr. Dla mnie ze względu na ładowanie z Multi jest to 30gr, optymalnie to jest coś koło 40/50gr, w spinie prawdopodobnie będzie większe pole do manewru. Nie wiem jaka jest góra, najcięższy klocek miałem 150gr. Moc czuć w każdym zakresie ugięcia, ciężko było sprawdzić, bo trochę sił brakło. Jest wzmocnienie na łączeniu obu składów i to widać przy ugięciu. Im niżej tym bardziej gwałtownie kij odpowiadał, z tym że znowu uwaga o dopaleniu. Jeśli chodzi o przeznaczenie, to lekką 5tkę mam zamiar przeznaczyć do obławiania Odrzańskich dołów, za sandaczem i szczupakiem, z prawdopodobieństwem suma, będzie łączył gumę i wobki, ze wskazaniem na pierwsze. 12 kg to już tylko sum na ciężkie woblery i wahadła + oczywiście duże gumy. Bardzo komfortowo, z ręki trzyma w silnym nurcie duże ciężkie wobki typu „wąchała”. Mam wrażenie, że zatrzyma wszystko. Więcej nie napiszę, bo dopiero po budowie i łowieniu będzie można uzupełnić. :D

Mam uzbrojona Xzoge pod spinna.

6 6 dlugosc i 18 kg

Polowilem nia na razie niewielkich ryb (okolometrowe sumki) i kolega troche szczupakow ponizej metra.

Wedka o niesamowitej mocy. Lekka i cieta.

Pod DUZYM obciazeniem zaczyna cala pracowac.

Jestem na etapie przelozenia jej pod casta.

Kolowrotki typu Slammer 360 czy Abu Soron 60 nie dysponowaly hamulcem, by ten kij zaczal gleboko pracowac.

Rzucalem od 20 g do 150 (bulldawg). Rzuca sie przyjemnie, bo kij jest lekki i sprezysty. Nie meczy dlugie lowienie nim.

Ta xzoga pod casta to bedzie kij, ktorym mozna zrobic caly dzien sumowy 1 wedka.

Tzn trollingowac nia, a potem wziac i spiningowac.

Dla mnie to pierwszy taki przypadek. Innej takiej wedki nie spotkalem.

Pozdrawiam

Guzu

Pod trola jak najbardziej, pod spina juz troche za cieżka.

Z tym ze to ma mocy tyle ze ja nie daje rady utrzymac tego w rekach.

Zbroiłem to ostatnio pod cięzki morski kij i o dziwo nawet jako cięzki spin daje rade, ale 20 gramów to troche mało od dołu.

User Maja 2 ma ten kij wiec zapytaj jego.

A co do mozliwosci przedłuzania to uważam osobiscie ze to pomyłka.

Zwłaszcza sztywnymi przedłużkami. Zmienia to całkowicie parametry kija i powoduje dyskomfort w łowieniu.

No ale każdy może eksperymentować.

A co do mozliwosci przedłuzania to uważam osobiscie ze to pomyłka.

Zwłaszcza sztywnymi przedłużkami. Zmienia to całkowicie parametry kija i powoduje dyskomfort w łowieniu.

No ale każdy może eksperymentować.

Nie odważę się stwierdzić, że przedłużanie kijów to pomyłka. Każdy model blanku jest inny i istnieje duże spektrum możliwości, w tym względzie, również jeśli chodzi o odwrotność, czyli skracanie. Moim zdaniem, zważywszy na dużą moc tych blanków, skupioną w okolicy umiejscowienia uchwytu, istnieją bardzo duże możliwości przedłużania. Zależy to oczywiście od tego co autor ma na myśli i jakie są wnioski, płynące ze wstępnej oceny oraz ewentualnych prób, niemniej jest potencjał. Zwracam uwagę na filmy (od Xzoga) z testami podnoszenia ciężarów ,w którym miejscu podpierany jest kij. Co do zmiany parametrów. Przedłużanie zmienia tylko to do czego można się odnieść, tzn. to co znamy. Zależy co się ma na myśli. Kij wytrzyma nie mniej niż opisana moc oraz maksymalna masa wyrzutu na pewno nie będzie mniejsza. To co osiągnie się przez przesunięcie o kilkanaście centymetrów uchwytu, jest kwestią oceny w porównaniu z sytuacją bez zabiegu przedłużania. Sztywność przekroju przedłużki dopasowuje się do części przedłużanej. Miejsce gdzie blank będzie przedłużony w stosunku do chwytu oraz tego czy kij będzie opierany o korpus, podczas holu też ma bardzo duże znaczenie. Podobnie z dyskomfortem łowienia. Cóż by to miało być? Czy jest to jakiś zanik czułości kija, czy też nadwyżka mocy, czy też być może zmiana charakterystyki podczas ładowania? A może jest zupełnie odwrotnie pod względem wymienionych? Jeśli zmiana, któregoś z nich, jest zauważona oraz zidentyfikowana przez użytkownika, jako coś co powoduje dyskomfort, to z pewnością jest to wada. Jeśli jest odwrotnie staje się zaletą. Słowem, każdemu według potrzeb, jeśli się wie czego potrzeba. Ostatecznie zabieg czyniony i wałowany nie od dziś. :D

Na chwile obecna posiadam dwie xzogi

Taka g 56 16 kg i Taka g 6 12kg.

łowie nimi wyłącznie na morzu.

]Wcześniej miałem Taka G 6 8 kg i Taka G 20 kg.Niestety te dwie pierwsze już znikneły z mojego stanu posiadania. 8 utopiłem a 20 złamałem. Wśród kolegów budziły śmiech ze względu na delikatny wygląd ale w teraźniejszości coraz więcej osób zakupóje blanki do budowy. Czyli jednak zaczynają sie podobać.

Co do mocy i wytrzymałości to są to piekielnie mocne blanki które zdażało mi cię przeciążać o 100 % nominalnego cw i spokojnie dawały radę. Tym Taka g 56 16 kg który w opisie ma cw do 400 gram rzucałem systematycznie pilkerem 600 gram na odległość 40-50 metrów. Było by dalej ale z durnej oszczędnośc kupiłem tanią szczytowa przelotkę i musiałem folgować swoje zapędy.

Tak jak tu piszą koledzy kie parabolicznej akcji. Choć pod małym obciążeniem bardziej szczytową akcję mają. Kiedyś to sie chyba nazywało semiparaboliczna akcja.

Osobiście polecam osobom które potrzebuja bardzo mocnych blanków ale nie wymagają super szybkośći co nie znaczy że są to powolne kijki. Poza tym są to blanki bardzo dobrze przenoszące do ręki wszystkie zdarzenia dziejące się pod wodą. No i mają bardzo duża wytrzymałość na czynniki zewnątrzne.

I jeszcze jeden plus, czysty węgiel :D

I ta waga. Rewelacja w tej mocy.

• Like 1

Kolega dealer ma wszystkie wędki z pod tego linka:

http://www.xzoga.com/pdf/rods/MAS.pdf

:mellow:

aczkolwiek niektóre modele juz wyszły do użytku do kolegów z forum.

oraz z tego linka:

http://www.xzoga.com/pdf/rods/MAS15.pdf

oraz posiada najnowsze modele do których na razie linka brak.

Za to przedstawiciel nowej serii pojawi sie w ogloszeniach sprzedam. ;)

Raczej dla łowców sumów z brzegu :D