Skocz do zawartości

Jakim kurierem wysłać wędkę?

tomi101

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dzięki za pomoc,ciekawe bo przed chwilą był u mnie w

pracy kurier UPS i pytałem się ile kosztuje wysyłka

rury o długości 2,40 cm. Zadzwonił do centrali i powiedzieli że max. to 200 cm!

Na stronie kurjerzy jest faktycznie info. 36,90 brutto

poprzez UPS. Także o co tu chodzi, nie wiem. Jest to trochę dziwne, ale ważne że można :D

Pozdrawiam

Jacek

• 3 lata później...

jak do tek pory zawsze wysyłam kije poprzez Pocztę P nawet te w jednym kawałku (i dochodzą też w jednym kawałku :) ) - opłata zbliżona bo około 30-40 zł za gabaryt "B" czyli jeden wymiar większy niż 130 cm - z tym że opłata mi rośnie za wagę bo tuby mam grube, tekturowe, po wykładzinach dywanowych a to waży..... przesyłka polecony - priorytet bo z kolei POCZTEX idzie dwa razy dłużej a droższy jest też dwa razy !!! od priorytetu !!!

Wysyłałem jakiś czas temu 4 kije w jednej tubie 160cm i zapłaciłem nie całe 20zł przez Paczki 4You.

Nie są długo na rynku ale za to solidni i nie drodzy. Dla przykładu paczka nadana do godz. 17ej jest na drugi dzień u odbiorcy. Na poczcie trzeba nadać do 13ej priorytetem,żeby było na drugi dzień. 

tutaj link do nich http://www.paczki4you.pl

• Like 1

aha trzeba pamiętać, że wszystkie wyceny na tych stronach pośredników są liczone na podstawie "ciężaru objętościowego" (czy jakoś tak) i dotyczą opakowania standard, a standard, to karton o wymiarach regularnych

w przypadku tuby, jak się zorientują na sortowni, to może czekać nas niespodzianka w postaci dodatkowej faktury 100-200% wartości :)

• Like 1

Wszystko zależy od umowy jaką ma się z firmą kurierską. My jesteśmy podpięci wraz z kilkoma firmami pod jednego klienta DPD i paczka do 30kg wychodzi za 13zł niestety główny płatnik negocjujący umowę nie brał pod uwagę monoblanków i powyżej 2m cena wzrasta czterokrotnie... Liczy się całkowity wymiar więc wąskie i wysokie pudełko lub tuba jeszcze się łapie.

aha trzeba pamiętać, że wszystkie wyceny na tych stronach pośredników są liczone na podstawie "ciężaru objętościowego" (czy jakoś tak) i dotyczą opakowania standard, a standard, to karton o wymiarach regularnych

w przypadku tuby, jak się zorientują na sortowni, to może czekać nas niespodzianka w postaci dodatkowej faktury 100-200% wartości :)

No to jest chore. Sprzedałem ostatnio 4 kije na forum. Policzyłem za przesyłkę po 15taku a tu po 1,5miesiąca jeb 4x17zł (czy jakoś tak) dopłaty za element niestandardowy.... To jest chore bo jakby przy tej samej długości kwadratowy karton wysłać to wszystko by było ok. Szkoda gadać... chwilę później wysłałem też inna firmą za 20 zeta i niedawno mi przyszło 22zl dopłaty.... Nic innego jak zdzierstwo.... Jakbyśmy poszli do siedziby kuriera i nadali paczkę to by się nikt nie czepił i by ją dostarczyli bez sapania.

Pozdr

M

a myślałem już, że na oszołoma wychodzę :)

numer z kartonem (tuba w kartonie) przejdzie tylko w UPS, ale ostatnio się dowiedziałem, że karton owinięty folią może być już niestandardem :)

bezpośrednio w siedzibie od razu Ci naliczą dopłatę, ostatnio tak się odwróciłem na pięcie w DHL

Edytowane przez bazyloss

• 1 miesiąc temu...