shavt Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Pakowanie rury pcv w jakiś karton w kształcie pseudo-prostopadloscianu zalatwia sprawę aczkolwiek jest bardzo głupie moim zdaniem. Sendit i nadaje poczta chyba 15pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Dlatego lepiej zamówić kuriera od jakiegoś pośrednika np kurjerzy.pl.... Nigdzie nie trzeba chodzić, stać w kolejkach, tłumaczyć Pani..... Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Witam,Mam pytanie do kolegów doświadczonych w zakresie przesyłania wędzisk. Jest sobie ogłoszenie sprzedaży z Legend Elite, niestety sprzedający nie ma szczególnie długiego stażu na jerkbait.pl. Jestem poważnie zainteresowany zakupem wędki, ale nie chciałbym otrzymać w tubie czegoś zupełnie innego niż to, za co zapłacę. Wędka jest dwuskładem i ma długość 290cm. Czy istnieje jakaś forma przesyłki kurierskiej, która przed zapłatą za pobraniem pozwoli sprawdzić czy to co się otrzymało jest tym samym co się zamówiło, ale z parominutowym czasem na oględziny? Kurier Pocztexu ma chyba taką opcję w usłudze, ale cena przesyłki jest lekko nieakceptowalna - z pobraniem za wędkę 1250 zł cena za przesyłkę to ponad 80 zł. Nie wiem też czy jeśli wędka będzie w innym stanie niż deklarowana mogę w takim przypadku odmówić przyjęcia i zapłaty za przesyłkę, czy tylko gałąź zamiast wędki jest podstawą do odmowy przyjęcia przesyłki. Sprzedający znajduje się ponad 300 km ode mnie i odbiór osobisty nie wchodzi w grę. Z góry dziękuję za rozsądne sugestie.https://www.internetstandard.pl/news/Zanim-zaplacisz-sprawdz-zawartosc-przesylki,88407.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 W zeszłym tygodniu podpisywaliśmy aneksy do umów z firmami kurierskimi. W Geis (dawny KEX) i Fedex jest to samo jak w Poczcie. Sprawa dotyczy niestandardów. Wszyscy chcą opakowania w kształcie prostopadłościanu ew. reklamówce firmowej, które dana firma daje gratis. W takie worki można sobie wsadzić małe gadżety. W Poczcie przechodzi jeszcze kształt graniastosłupa. Można wędkę zapakować (prościej) w tekturę/karton tworząc (widok z boku) trójkąt. W przypadku kiedy pracownik Poczty nie dopatrzy się, że któryś bok ma krawędź zaokrągloną, bądź któryś bok nie jest regularny zostanie na niego nałożona kara.Rozmawiałem z Panią naczelnik z pobliskiej Poczty. Kary faktycznie są, obowiązuję i nikt się nie pi.... z ich nakładaniem. W firmach kurierskich jest troszkę inaczej. Za odebranie takiej przesyłki kuriera nie obciążają, ale paczka zostaje odrzucona z sortowni lub oddziału doręczającego, wówczas albo doliczają pokaźną kwotę zleceniodawcy jako karę albo podwajają koszt dostawy (w tę i z powrotem).... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Polecam sendit.pl i kartony w kształcie prostopadłościanu z allegro za 2-3 zł. Z odbiorem spod drzwi (DPD) wychodzi ok 16 zł. https://www.internetstandard.pl/news/Zanim-zaplacisz-sprawdz-zawartosc-przesylki,88407.html Artykuł jest z 2006 roku. Witam,Mam pytanie do kolegów doświadczonych w zakresie przesyłania wędzisk. Jest sobie ogłoszenie sprzedaży z Legend Elite, niestety sprzedający nie ma szczególnie długiego stażu na jerkbait.pl. Jestem poważnie zainteresowany zakupem wędki, ale nie chciałbym otrzymać w tubie czegoś zupełnie innego niż to, za co zapłacę. Wędka jest dwuskładem i ma długość 290cm. Czy istnieje jakaś forma przesyłki kurierskiej, która przed zapłatą za pobraniem pozwoli sprawdzić czy to co się otrzymało jest tym samym co się zamówiło, ale z parominutowym czasem na oględziny? Kurier Pocztexu ma chyba taką opcję w usłudze, ale cena przesyłki jest lekko nieakceptowalna - z pobraniem za wędkę 1250 zł cena za przesyłkę to ponad 80 zł. Nie wiem też czy jeśli wędka będzie w innym stanie niż deklarowana mogę w takim przypadku odmówić przyjęcia i zapłaty za przesyłkę, czy tylko gałąź zamiast wędki jest podstawą do odmowy przyjęcia przesyłki. Sprzedający znajduje się ponad 300 km ode mnie i odbiór osobisty nie wchodzi w grę. Z góry dziękuję za rozsądne sugestie. Z tego co wiem, to obecnie tylko Poczta Polska oferuje taką usługę. Otwierasz paczkę i jeśli zawartość Ci nie odpowiada niezależnie z jakiego powodu to informujesz kuriera, że jej nie odbierasz i sporządzacie protokół. Edytowane 25 Września 2018 przez Maciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Sendit - wyjdzie mniej niż 30 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 No tak - 16 to mniej niż 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Zawsze płaciłem 28 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 28 zł kosztuje tuba, prostopadłościan 16 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 ja mowie o wysyłce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 A ja o czym? Koszt kartonu w kształcie prostopadłościanu na allegro to 2-3 zł. Wysyłka tuby przez sendit.pl to ok. 28 zł, a prostopadłościennego kartonu to 16 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 U mnie DPD bierze tuby i nie marudzi o ich kształt. Za krótką płacę 18zł (używam przesyłanie.pl albo kuriernet.pl). Za to jak DHL podjechał to marudził , że to nietypowy gabaryt ale udało się. Problem robi się z jednoskładami - 35zł jak nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 W Poczcie przechodzi jeszcze kształt graniastosłupa. Można wędkę zapakować (prościej) w tekturę/karton tworząc (widok z boku) trójkąt. W przypadku kiedy pracownik Poczty nie dopatrzy się, że któryś bok ma krawędź zaokrągloną, bądź któryś bok nie jest regularny zostanie na niego nałożona kara.Rozmawiałem z Panią naczelnik z pobliskiej Poczty. Kary faktycznie są, obowiązuję i nikt się nie pi.... z ich nakładaniem. W firmach kurierskich jest troszkę inaczej. Za odebranie takiej przesyłki kuriera nie obciążają, ale paczka zostaje odrzucona z sortowni lub oddziału doręczającego, wówczas albo doliczają pokaźną kwotę zleceniodawcy jako karę albo podwajają koszt dostawy (w tę i z powrotem).... U mnie na dwóch Pocztach które mam w okolicy, przesyłkę spakowaną w kształt " tekturę/karton tworząc (widok z boku) trójkąt " też traktują jako nie standardową czyli +21zł Nawet pokazywali mi ksero wytycznych jak musi być zapakowana przesyłka standardowa Pół dnia straciłem na łażeniu po Pocztach i przepakowywaniu tuby !!! U mnie DPD bierze tuby i nie marudzi o ich kształt. Za krótką płacę 18zł (używam przesyłanie.pl albo kuriernet.pl). Za to jak DHL podjechał to marudził , że to nietypowy gabaryt ale udało się. Problem robi się z jednoskładami - 35zł jak nic. Kurier z DPD przyjmie wszystko, ale ..... po pół roku dostałem z DPD mailem monit z żądaniem dopłaty do dwóch przesyłek za "niestandardową przesyłkę" były to ..... tuby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 U mnie na dwóch Pocztach które mam w okolicy, przesyłkę spakowaną w kształt " tekturę/karton tworząc (widok z boku) trójkąt " też traktują jako nie standardową czyli +21zł Nawet pokazywali mi ksero wytycznych jak musi być zapakowana przesyłka standardowa Pół dnia straciłem na łażeniu po Pocztach i przepakowywaniu tuby !!! Zależy od oddziału i właśnie tego jak pracownik podchodzi do interpretacji przepisów PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Kurier z DPD przyjmie wszystko, ale ..... po pół roku dostałem z DPD mailem monit z żądaniem dopłaty do dwóch przesyłek za "niestandardową przesyłkę" były to ..... tuby.Nie strasz.... wysyłam tak od paru lat i jeszcze mi się nie zdarzyło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Nie strasz.... wysyłam tak od paru lat i jeszcze mi się nie zdarzyło ...Nie miałem zamiaru straszyć, ale ....Byłem bardzo niemile zaskoczony, bo koszt przesyłki się podwoił Co więcej, jestem w 99% pewien, że ta druga przesyłka to był karton "trójkątny" a nie tuba. Bo od jakiegoś czasu tuby mi się skończyły i w "trójkątach" wysyłałem wędki Pocztą i DPD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Ja dostałem po pol roku wiadomość na sendit o dopłacie do 5 czy 6 przesyłek! Bo rura pcv to nie jest ksztalt regularny! Do każdej niestandardowej zazyczyli sobie 15pln z tego co pamiętam. Dlatego teraz tuby coby nabraly ksztaltu regularnego obudowuje kartonem bzdura ale juz tak dużo nie wysyłam. Edytowane 25 Września 2018 przez shavt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Po pół roku to oni sobie mogą **** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Po pół roku to oni sobie mogą **** Też wychodziłem z takiego założenia, ale - słali monity (ja twardo przy swoim), niestety przyszła pora wysłania długiego monoblanku i nie było wyboru, albo zapłacić, albo szukać innego przewoźnika. Nie muszę dodawać, że .... taniej wyszło zapłacić im haracz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Całe szczęście, że już wędek ne kupuję i handlować też już przestałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Ale oprócz wysyłki chodzi również o jej sprawdzenie w obecności kuriera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Ale oprócz wysyłki chodzi również o jej sprawdzenie w obecności kuriera... Tak i odpowiedź brzmi, że DPD, ani żadna inna firma kurierska działająca w Polsce (jeżeli ktoś jakąś zna to proszę mnie poprawić) aktualnie nie oferuje usługi sprawdzenia zawartości przed zapłatą kwoty pobrania. Nie wiem co było kiedyś, ale aktualnie tą usługę oferuje jedynie PP. Z prawa przewozowego wynika, że adresat ma prawo do otwarcia przesyłki przed jej odebraniem tylko w przypadku, gdy nosi ona ślady uszkodzenia, zgniecenia, jest dziurawa, częściowo otwarta itp. Każdy inny powód otwarcia przed odebraniem i opłaceniem musi być uregulowany umownie (w PP jest to właśnie dodatkowo płatna usługa pt. "sprawdzenie zawartości przesyłki pobraniowej"). Od powyższego należy odróżnić fakt, że po odebraniu każdej przesyłki mamy prawo do otwarcia jej w obecności kuriera i jeśli stwierdzimy niezgodność z umową sporządzamy protokół, prosimy o podpis kuriera i na tej podstawie możemy dochodzić swoich ewentualnych roszczeń od sprzedawcy/nadawcy. @shavt Nie wiem jak było wcześniej, ale teraz na sendit.pl masz do wyboru kształt prostopadłościanu, za który płaci się ok 16-18 zł i przesyłka nieregularna czyli tuba za którą płaci się 28-30 zł. Też najpierw wysłałem w tubie zanim do tego doszedłem. Edytowane 25 Września 2018 przez Maciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko333 Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Czy ktoś orientuje się jaką firmę można wysłać wędkę w okrągłej tubie za normalne pieniądze czyli ok. 20 zł.? Nasz narodowy przewoźnik liczy sonie teraz każdą tubę jako ponad gabaryt i chce prawie 60 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordG Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Owiń tubę kartonem tak aby powstał prostopadłościan i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 No i trzeba pamiętać, że na Poczcie wysokość nie może przekraczać 150cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi