Skocz do zawartości
  • 0

A Ty ile bierzesz?

Slavecky

Pytanie

Ostatnimi laty częściej łowię w internecie niż w realu ciężko wyciągac ze mnie średnię...

Nie mniej w jednak robiąc własną statystykę moge podać, że w ciągu roku łowię ok.:

do 10 szczupaków - zabieram 1-2szt ok.65-75cm

do 20 jazi - nie zabieram

do 20 średnich okoni - zabieram 2-3 większe sztuki

do 50 wymiarowych okoni - nie zabieram

do 5 kleni - nie zabieram

do 4 sandaczy - zabieram 1-2szt.

do 5 pstrągów - zabieram 1 szt.

Gdybym łowił przyzwoite sumy, trocie, łososie zabierałbym do 1 sztuki rocznie.(oczywiście bez brania okazów bo... bo mi szkoda :D

I nie mam z tego powodu traumy, nie unikam wzroku inny wędkarzy, nie czuję się miesiarzem, nie jestem no kilowcem - jestem normalny(m) wędkarzem. :D

W wy?

Ile bierzecie?

S,

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wiem ile ryb łowię w ciągu roku. Nie prowadzę statystyk ale myślę, że sporo ryb średnich i małych. Duże, okazy jakoś mnie omijają. :angry: :(

Wiem za to, że ryby z łowiska zabieram niezmiernie rzadko.

I jest to, najcześciej, jakieś ekstra zamówienie mojej mamy lub żony.

Może dlatego, że sam praktycznie nie jem ryb słodkowodnych :o

• 0

Ja tam lubię rybki , ale bardziej morskie niż słodkowodne.

Z łowiska nigdy nie zabieram karpiowatych (łowię na spławik sporadycznie z córką). Szczupaki zawsze do wody. Zabieram okonki bo lubi je cała rodzina (w ilościach aby zaspokoić smaka). Pstrągi łowiłem na łowiskach specjalnych - więc je zabierałem.

A mięsiarzem jestem- Żonka zawsze powtarza , że jak nie zjem schabowego lub innego mięcha na obiad to chodzę głodny i zły. Jakoś sobie nie wyobrażam siebie jako jarosza.

• 0

W ubiegłym roku wyjątkowo zabraliśmy 2 szczupaki zagraniczne które nam padły. Rozczarowaliśmy z Tomkiem mojego kolegę który zabrał ze sobą 5 l oleju do smażenia :lol:

Pozwoliliśmy mu zabrać 3 okonie 30 cm z kilkuset złowionych. Ofiara była daremna bo jak pisałem w innym wątku Niemcy wybijali dziennie grubo ponad 100 kg. W Polsce ortodoksyjne No Kill.

• 0

Pytanie rodowodem z Centralnego Biura Antykorupcyjnego. :D :D

Aż się bałem zaglądać do tego wątku. :D :D

W każdym bądź razie napiszę o tym co robię w Polsce.

Nie wiem czy będzie jakaś amnestia i czy się przyznawać do tego co było od 30 do 5 lat temu. W tym czasie więcej zabierałem niż wypuszczałem. Natomiast teraz więcej wypuszczam niż zabieram.

W ciągu ostatnich 10 lat z każdym rokiem ilość łowionych przeze mnie ryb spada. Coraz częściej zdarza mi się wracać o kiju.

Najczęściej zabieram ukleje bo je lubię smażone na złoto. Drapieżniki raczej wypuszczam.

• 0

W zeszłym roku wyjąłem 90 boleni, nie zabrałem ani jednej sztuki. Innych ryb w Polsce nie liczę, choć też trafiały się ładne. Przyznam za to że w Norewgii trochę ryb zabrałem, ale wynikało to ze specyfiki łowiska i z tego że bardzo lubię jeść morskie ryby. Jeszcze czuję smak czarniaka w jabłkach <_<

Ogólnie w Polsce ryb nie zabieram, na palcach jednej ręki mógłbym policzyć zabrane ryby w ciągu 10lat.

pozdrawiam Wujek :D

• 0

Zeszlego roku zabralem dwa liny i kilka karasi na rzecz lina w smietance. :D

Szczupaki 95% do wody ,okonie tylko doze ale czesciej wyposzczam.Szczegolnie w zimie ,biegam do otworu oddalonego o 100 m dalej i chluuuppp,zeby nie wyploszyc stadka.Ale przyznam sie ze z malych pozyskiwalem oczy ,ktore nstepnie nadziewalem na hak rybki podlodowej.Taka FINSKA szkola.

Pare sandaczy,troci ,pstragow i jednego lososia.

Ten rok tylko okonie i jednego sandala z pod lodu.

Ukleje sa smaczne :D .To ulobiona rybka sportowa mojej corki.

W zastepstwie czesciej ryby morskie i gotowe ze sklepu.

• 0

ja w zeszłym roku zabrałem 2 szczupaczki, lekko ponad wymiar i jakiś białoryb na jednej z mazurskich wycieczek. poza tym resztę wypuszczałem. Ale wielkich efektów ilościowych nie odnotowałem ,raczej w dziesiątkach niż w setkach (jak niektórzy :mellow: ). Niestety coraz częściej wracam o kiju :wacko:

• 0

TERMOS13 napisał:

Okres ochronny na sandacza i okonia przypada od-1 kwietnia do 15 czerwca.Bynajnmiej tam gdzie ja lowie.

Kurrrrrrteczka! Może mam manię prześladowczą... Może mi wybaczycie, a może nie, ale muszę to powiedzieć:

bynajmniej to nie to samo co przynajmniej.

Bynajmniej!

AD REM: ja w zeszłym roku zabrałem z wody 33,33% złowinych wymiarowych szczupaków. Ogólnie złowiłem trzy wymiarowe sztuki. Czy jakoś tak...

• 0

Jasne. A jak wydłubujesz te oczy okoniom to śpiewasz im „Czi te oczy mogą kłamać”?

o kur.. to sie nazywa czarny humor :huh: :mellow:

biorą na te oczy? :angry:

Chyba raczej bierze na żygi.

Ja w zeszłym sezonie wziąłem kilka szczupaków, które były moim zdaniem za bardzo uszkodzone żeby przeżyć, w tym roku za namową forum te też wypuszczę, co mi tam, szczupła mają odemnie spokój.

Z pstrągami inna sprawa, wypuszczanie ich nie jest tu praktykowane-nigdy sie nie zetknąłem, duże to woda, małe czasem zabiorę?? - nie wiem, pstrągi mimo że smaczne żal im robic krzywdę - dobrze im z oczu patrzy.

• 0

ja już od ładnych paru lat nie zabieram,żyjatek podnoszących mi adrenalinę(rybki :mellow: )mam taka wioskowa rzeczke gdzie łowie TE SAME szczupaki po pare razy :mellow: ,bo napewno tak szybko w 3m rzeczce nie rosna :D

pozatym nie lubie jeść rybek,tym bardziej tych złowionych przez siebie :)ryba dla wedkarza to taki przyjaciel jak piesek :mellow: ,no fakt psa kotwica nie zacinam :unsure: ale uważąm że powinnismy wypyszczac wszystko :D

pozdro hasior :D