Skocz do zawartości

daiwa emblem wymiana tuleji na łozysko

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Witam,

wymieniał ktoś w rozmiarze 2000 ww młynka? Zamienił bym skoro można. Wymienialiście może jeszcze inne tulejki na łożyska w tej maszynie, jest sens czy zmienia się tylko liczba łożysk?

Zawsze generalnie jest sens wymieniać jakieś tuleje na łożysko, ponieważ łożysko w trących częściach pracuje przeciwbieżnie i nie zachodzi żaden efekt tarcia, więc nie ma oporu tarcia, jak nie ma oporu tarcia więc lżej kręci i dane części się nie zużywają(istota w jakim stopniu).TY tego możesz nie odczuwać ale mechanizm pracujący już tak.Waga maszynki z reguły wzrasata bo łożysko metalowe jest z zasady cięższe od tulei np. teflonowej(drugorzędne znaczenie w stosunku do całej wagi kołowrotka).

Ok dzięki,

jak już Zorro poruszył temat łożysk krytych. Jak to jest z ich smarowaniem, myciem. Niby błahe ale różnie może być.Osobiście myję po chwilowym moczeniu w benzynce, przedmuchuje sprężonym powietrzem by dokładniej wypłukało ewentualne zanieczyszczenia i oliwka daję o kręcę w palcach by więcej oliwki dostało się do środka.

• 6 miesięcy temu...

jaki wymiar łożyska do Emblemika 1500 pod korbę po prawej stronie, i za cholerę nie moge zdjąć łożyska z lewej strony pod korbą.

7x11x3 

łożyska te najlepiej małym ściągaczem, jak nie masz takiej możliwości to spróbuj podłożyć coś od spodu, tak by było równomiernie podnoszone w przeciwnym razie zaciska się jedna strona i za groma nie da rady, ja szczekami suwmiarki to robię choć ciężko je tam wsadzić ale idzie.

dzięki za info

niestety sklep z łożyskami na mojej ulicy postanowił zrobić sobie wolne i łożyska nie udało się nabyć

Ogólnie to mam pytanie do kolegów grzebiących w swoich Emblemach i nie tylko, zakupiłem ostatnio okazyjnie Emblema x1500iA, wczoraj kuriera odebrałe, kreciołek widac że używany, ale kręcił przyzwoicie, troche szumiał.

Zabrałem się za rozbiórkę, w środku sajgon, widac ze długo nikt nie zagladal, rozebrałem delikwenta na cześci pierwsze, wyczyściłem, wymoczyłem wszystkie części, złogów bylo oporowo, syfu też.

Smarowanie zgodnie z przykazaniami z forum, po złożeniu okazało się że i lekkie luzy się znalazły i troszkę ząbkuje, domyslam sie że to przez wyczyszczenie wszystkich złogów, czy pokasowanie luzów i wymiana tulei na łożysko może poprawić sytuacje z ząbkowaniem, z czasem sie pewnie dotrze ale troche mnie wk...

dzięki za info

niestety sklep z łożyskami na mojej ulicy postanowił zrobić sobie wolne i łożyska nie udało się nabyć

Ogólnie to mam pytanie do kolegów grzebiących w swoich Emblemach i nie tylko, zakupiłem ostatnio okazyjnie Emblema x1500iA, wczoraj kuriera odebrałe, kreciołek widac że używany, ale kręcił przyzwoicie, troche szumiał.

Zabrałem się za rozbiórkę, w środku sajgon, widac ze długo nikt nie zagladal, rozebrałem delikwenta na cześci pierwsze, wyczyściłem, wymoczyłem wszystkie części, złogów bylo oporowo, syfu też.

Smarowanie zgodnie z przykazaniami z forum, po złożeniu okazało się że i lekkie luzy się znalazły i troszkę ząbkuje, domyslam sie że to przez wyczyszczenie wszystkich złogów, czy pokasowanie luzów i wymiana tulei na łożysko może poprawić sytuacje z ząbkowaniem, z czasem sie pewnie dotrze ale troche mnie wk...

Pokasuj luzy i niech się dociera.Ząbkowanie w daiwie to norma, wyczyszczenie również czyni większe odgłosy od przekładni :) .

......................

Dołożyłem w Emblemie łożycho z prawej, cieniuśką podkładkę pod kosz, Jest o niebo lepiej ale już tak lekko nie kręci, jak przed dołożeniem podkładki.  Zapewne przesunięcie  piniona, w pionie, zrobiło swoje ;)

Mimo wszystko wolę to, niż "klekota" :P 

Najlepiej czyścić i smarować bez rozbierania przekładni,ale nie będę więcej pisał, bo jak ten temat poruszył Piotrek Matusiak, to go prawie zlinczowano. A tak... z każdym rozebraniem bliżej końca kołowrotka.

Edytowane przez krzychun

Ja tam swoje rozbieram i rozbieram i nic, niektóre dwa razy do roku i daleko im do końca.

Luz na koszu lepiej się zlikwiduje dają na oporówkę podkładkę ale praktycznie nie do kupienia ten wymiar(jak komuś się chce można kupić w motoryzacyjnym mosiężną pod korek olejowy ale sporo docierania bo bardzo gruba i średnica zewnętrzna do podpiłowania, trzeba się na pracować.Ja dla eksperymentu pożyczyłem z drugiego młynka i zdało egzamin, zero luzu i nic ciężej nie chodzi.

• 3 tygodnie później...

Pokrętło jest niestety niedemontowalne. Zdemontuj całą korbę. Wyjmij zatyczke z pokrętła. Pokrętło do benzynki ekstrakcyjnej i mieszaj, mieszj. Poruszaj pokretłem góra dół podczas tej operacji. Powinno wyjść cholerstwo. Później osusz i trochę oliwki zapodaj. Lub lepiej np. Mobilitha na gesto i dopchnij, ąż zatyczką wyjdzie.