Skocz do zawartości
  • 0

Elite 5 czy HDS 5

godski

Pytanie

Po latach używania tańszych sonarów chciałbym coś z górnej półki.

Do tej pory miałem: Cuda 168, Humminbirda nie pamiętam który model, X-125 a teraz mam Humminbirda 596C kolor z pionową rozdzielczością 640.

I cały czas czegoś mi brakuje....

To może czas sięgnąć wyżej.

Tylko czy Elite 5 czy HDS 5? Jakie są najważniejsze różnice?

I może gdzieś jest ciekawa cena na HDS-a.

Dodam, że sonar boczny LLS raczej nie będzie kupowany.

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mówisz o tym:

http://www.amazon.com/Lowrance-Plotter-Sounder-Cartography-T ransducer/dp/B006MGU2B8/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=134256179 4&sr=8-2&keywords=lowrance+hds-5

Tak, ale cło i vat doliczą na 90%. czyli dochodzi 30%.

Z transportem wyjdzie 3300 -3400 PLN.

A za 3900 lub ciut mniej w Polsce z gwarancją.

I z tego co wiem to te hamerykańskie trzeba odblokowywać.

• 0

mam podobny problem z kumplem.dzwoniłem też do gościa który sprowadza sondy no i ma spore doświadczenie.wyszło na to że sondy 5 calowe na wysokim poziomie bardzo znacznie się nie różnią i chcąc sobie polepszyć trzeba konkretnie zainwestować w profesjonalny sprzęt.może tobie wystarczy przejść na sondę z DSI a jeśli HDS to może któreś combo.

• 0

mam elite 5x i powiem że fajna zabawka i jeśli masz już coś kolorowego to nic Ci nie da zmiana na elite 5. Ja bym inwestował w hds z jednej prostej przyczyny do elity nic nie dopniesz a w miarę upływu czasu możesz dokupić sobie do hdsa albo dsi albo sonar boczny, załadować mapy bądź tworzyć samemu jeśli będzie to hds generacja 2 a elita to po prostu zwykła sonda tylko że w kolorze i z gps(bądź bez jeśli 5x). Tylko jedna uwaga kupuj tylko i wyłącznie hds z gps'em bo potem będziesz sobie w brodę pluł. ja mam elite 5x i ręczny gps co nie jest do końca dobre, jednak brakuje gpsa w echo.

• 0

ludzie nie porównujcie dsi do tradycyjnego echo bo oba działają w inny sposób a sposób w jaki działa dsi wyklucza ją z użycia podczas połowów suma w sposób w jaki sumiarze je łowią a nie przypadkowe branie suma na spina lub trola gdzie echo nie ma tak wielkiego znaczenia jak podczas łowienia w dryfie z kwokiem i przynętą prawie centralnie pod przetwornikiem. DSI jest bardzo fajne ale trzeba się do niego przyzwyczaić i bez koloru uważam że się do niczego nie nadaje.

• 0

W sobotę wyjazd nad Liptovską Marę. Co prawda nie wędkarski tylko typowo rodzinny z głównym punktem programu jakim jest Tatralandia. Ale w cenie porządne łódki z silnikami. Tylko zezwolenie drogie - około 20,00 EUR za dzień. Ale gdzieś 2-3 lata temu padł szczupak ponad 20 kilo.

Zabieram echo może z dzień uda mi się wydrzeć rodzinie .

• 0

Na sucho przeskok jest. Wczoraj bawiłem się kilka godzin.

Przede wszystkim mnogość ustawień i kursor na ekranie. Ekran można podzielić jak tylko dusza zapragnie. I zoomować ile się chce i co się chce.

I bajkowy ekran... . Szkoda, że nie przewidzieli możliwości odtwarzania filmów .avi.

Postaram się trochę więcej opisać jak popływam z tym trochę.

• 0

HDS już jest. Łuki piękne. Ale do opanowanie tego echa to wiele czasu potrzeba.

Mam dylemat jaką częstotliwość ustawić na wody do 5 metrów. Jeziora.

Wybór jest 200/83 i 50 kHz. Czyli kąt pokrycia 20/60 i - no własnie ile stopni przy częstotliwości 50 kHz??

Teoretycznie przy 2 metrach wody 83 khz/60 stopni pokaże wycinek dna o średnicy 2 metrów. Czyli najwięcej pokaże 50 kHz. A zalecają 200 KHz.

• 0

HDS już jest. Łuki piękne. Ale do opanowanie tego echa to wiele czasu potrzeba.

Mam dylemat jaką częstotliwość ustawić na wody do 5 metrów. Jeziora.

Wybór jest 200/83 i 50 kHz. Czyli kąt pokrycia 20/60 i - no własnie ile stopni przy częstotliwości 50 kHz??

Teoretycznie przy 2 metrach wody 83 khz/60 stopni pokaże wycinek dna o średnicy 2 metrów. Czyli najwięcej pokaże 50 kHz. A zalecają 200 KHz.

Wybór częstotliwości zależy od tego jaki masz przetwornik. http://www.lowrance.com/Support/Tips-and-Tutorials/Transduce r-Guide/Tutaj trochę więcej o tym