godski Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Po latach używania tańszych sonarów chciałbym coś z górnej półki.Do tej pory miałem: Cuda 168, Humminbirda nie pamiętam który model, X-125 a teraz mam Humminbirda 596C kolor z pionową rozdzielczością 640. I cały czas czegoś mi brakuje....To może czas sięgnąć wyżej. Tylko czy Elite 5 czy HDS 5? Jakie są najważniejsze różnice? I może gdzieś jest ciekawa cena na HDS-a. Dodam, że sonar boczny LLS raczej nie będzie kupowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 amazon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Mówisz o tym: http://www.amazon.com/Lowrance-Plotter-Sounder-Cartography-T ransducer/dp/B006MGU2B8/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=134256179 4&sr=8-2&keywords=lowrance+hds-5 Tak, ale cło i vat doliczą na 90%. czyli dochodzi 30%.Z transportem wyjdzie 3300 -3400 PLN. A za 3900 lub ciut mniej w Polsce z gwarancją.I z tego co wiem to te hamerykańskie trzeba odblokowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 mam podobny problem z kumplem.dzwoniłem też do gościa który sprowadza sondy no i ma spore doświadczenie.wyszło na to że sondy 5 calowe na wysokim poziomie bardzo znacznie się nie różnią i chcąc sobie polepszyć trzeba konkretnie zainwestować w profesjonalny sprzęt.może tobie wystarczy przejść na sondę z DSI a jeśli HDS to może któreś combo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 mam elite 5x i powiem że fajna zabawka i jeśli masz już coś kolorowego to nic Ci nie da zmiana na elite 5. Ja bym inwestował w hds z jednej prostej przyczyny do elity nic nie dopniesz a w miarę upływu czasu możesz dokupić sobie do hdsa albo dsi albo sonar boczny, załadować mapy bądź tworzyć samemu jeśli będzie to hds generacja 2 a elita to po prostu zwykła sonda tylko że w kolorze i z gps(bądź bez jeśli 5x). Tylko jedna uwaga kupuj tylko i wyłącznie hds z gps'em bo potem będziesz sobie w brodę pluł. ja mam elite 5x i ręczny gps co nie jest do końca dobre, jednak brakuje gpsa w echo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 moj wybor był swiadomy chciałem kolor z gps.nie zamierzam nic dokupywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Już HDS do mnie jedzie, a raczej ja po niego do Piaseczna.Z kolegą Cezarym dobrze się robi interesy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 jest też model elit 5 dsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 rowniez z dsi swiadomie zrezygnowałem. Zapraszam do wątku o koorowych sondach bedziemy wymieniac sie uwagami. Zrezygnowałem z zasilania z aku tego samego co silnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Też po wnikliwej lekturze zrezygnowałem z DSI. Szczególnie na pewnym forum sumowym jest mocno nielubiana.A zasilać zamierzam z dwóch aku 7 Ah umieszczonych w Coverze lub 2 x 10 Ah. Myślę że na dzień pływania wystarczy. Mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 podobno do covera wchodzą 2 sztuki 7ah a 10tka nie bardzo i cos tam trzeba kombinowac . Tez kiedys pdkopałem dyskusję nforum sumowym. Chodziło o mrka z dsi. Elitedsi juzdawał sppkojnie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 ludzie nie porównujcie dsi do tradycyjnego echo bo oba działają w inny sposób a sposób w jaki działa dsi wyklucza ją z użycia podczas połowów suma w sposób w jaki sumiarze je łowią a nie przypadkowe branie suma na spina lub trola gdzie echo nie ma tak wielkiego znaczenia jak podczas łowienia w dryfie z kwokiem i przynętą prawie centralnie pod przetwornikiem. DSI jest bardzo fajne ale trzeba się do niego przyzwyczaić i bez koloru uważam że się do niczego nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 właśnie dlatego zaproponowałem zmianę z tradycyjnej na dsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Doszedł HDS. Do standardowej puszki Cover wchodzą 2 aku 7 AH. Właśnie to montuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 no to na ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 W sobotę wyjazd nad Liptovską Marę. Co prawda nie wędkarski tylko typowo rodzinny z głównym punktem programu jakim jest Tatralandia. Ale w cenie porządne łódki z silnikami. Tylko zezwolenie drogie - około 20,00 EUR za dzień. Ale gdzieś 2-3 lata temu padł szczupak ponad 20 kilo. Zabieram echo może z dzień uda mi się wydrzeć rodzinie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 ciekawe co najbardziej będziesz uwazał na plus w porownaniu do poprzednich sond, chodzi mi o to czy odczujesz przeskok cywilizacyjny- przy hdsie pewnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Na sucho przeskok jest. Wczoraj bawiłem się kilka godzin. Przede wszystkim mnogość ustawień i kursor na ekranie. Ekran można podzielić jak tylko dusza zapragnie. I zoomować ile się chce i co się chce. I bajkowy ekran... . Szkoda, że nie przewidzieli możliwości odtwarzania filmów .avi. Postaram się trochę więcej opisać jak popływam z tym trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 powinna byc opcja podłączenia kamery podwodnej i wyswietlania na tym samym ekranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Sonar boczny Structure Scan LLS-1 lub 2 to prawie kamera. Gdzieś w necie widziałem jak szukali zatopionego jachtu na jeziorze Białym za pomocą HDS-a z LLS-em. Tylko cena LLS-a poraża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 mnie to nawet cena elite 5 poraza ale daj cynk jak zakupisz lssa ja dopiero po ppwrocie we srodę odbieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 HDS już jest. Łuki piękne. Ale do opanowanie tego echa to wiele czasu potrzeba. Mam dylemat jaką częstotliwość ustawić na wody do 5 metrów. Jeziora. Wybór jest 200/83 i 50 kHz. Czyli kąt pokrycia 20/60 i - no własnie ile stopni przy częstotliwości 50 kHz?? Teoretycznie przy 2 metrach wody 83 khz/60 stopni pokaże wycinek dna o średnicy 2 metrów. Czyli najwięcej pokaże 50 kHz. A zalecają 200 KHz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Jeśli będzie wiadomo jaki kąt pokrycia stanowi wiązka 50kHz to średnicę okręgu jakim skanowane jest dno będzie można bez problemu wyliczyć. Nie będzie to czasami coś około 90 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 inzynieroneteu Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 HDS już jest. Łuki piękne. Ale do opanowanie tego echa to wiele czasu potrzeba. Mam dylemat jaką częstotliwość ustawić na wody do 5 metrów. Jeziora. Wybór jest 200/83 i 50 kHz. Czyli kąt pokrycia 20/60 i - no własnie ile stopni przy częstotliwości 50 kHz?? Teoretycznie przy 2 metrach wody 83 khz/60 stopni pokaże wycinek dna o średnicy 2 metrów. Czyli najwięcej pokaże 50 kHz. A zalecają 200 KHz. Wybór częstotliwości zależy od tego jaki masz przetwornik. http://www.lowrance.com/Support/Tips-and-Tutorials/Transduce r-Guide/Tutaj trochę więcej o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
godski
Po latach używania tańszych sonarów chciałbym coś z górnej półki.
Do tej pory miałem: Cuda 168, Humminbirda nie pamiętam który model, X-125 a teraz mam Humminbirda 596C kolor z pionową rozdzielczością 640.
I cały czas czegoś mi brakuje....
To może czas sięgnąć wyżej.
Tylko czy Elite 5 czy HDS 5? Jakie są najważniejsze różnice?
I może gdzieś jest ciekawa cena na HDS-a.
Dodam, że sonar boczny LLS raczej nie będzie kupowany.
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi