Skocz do zawartości

najzimniejszy początek sezonu od 24 lat - gdzie szukać ryby?

przemyslav

Rekomendowane odpowiedzi

Ja za to byłem w niedzielę za okoniami poganiać. Wynik taki, że okonia zero, a za to 3 szczupaczki ok 50cm wyszły. Do tego zerwany zestaw, ale tej ryby nie mogłem nawet zatrzymać. Wędka do 7g i plecionka PE 0,2 to nie sprzęt na takie ryby. Wkur..em sie i wróciłem do domu. Ogólnie to brania następowały kilka metrów od brzegu, gdy przynęta była już blisko powierzchni. Prawdopodobnie wygrzewały się w słońcu? Rozmawiałem z drugim wędkarzem który łowił z łódki i na otwartej wodzie przez cały dzień tylko jeden mały szczupaczek, wygląda więc na to że obecnie szczupaki siedzą na płytkich zatoczkach. Ja nad wodą spędziłem ok 1 godziny i nawet na kontrolę się załapałem  ;) .

Bo woda zimna to i szczupły się nie chciał trzeć.

Osobiście uważam że PZW powinno w tym roku, ze względu na aurę, przedłużyć okres przynajmniej ze 2 tygodnie.

Pewnie zależy od regionu, ale racja.

PZW powinno zawsze reagować na niestandardowe zdarzenia.

Świadomość świadomością, ale najpierw trzeba dać szanse.

• Like 1

Pewnie zależy od regionu, ale racja.

PZW powinno zawsze reagować na niestandardowe zdarzenia.

Świadomość świadomością, ale najpierw trzeba dać szanse.

Pytanie czy obecny kwiecień nalezy do niestandardowych. To raczej tempperatury w tym okresie powyzej 20 stopni są nienormalne. A że szybko sie człowiek do miłego przyzwyczaja...

Okres ochronny szczupaka ustalany był kilka dekad temu kiedy i zimy i lata były raczej chłodniejsze niż obecnie.

• Like 2

To może po prostu niech każdy oceni własnym sumieniem i tym co nad wodą zastanie?

Zgadzam się że kiedyś ogólnie było chłodniej.

Były też po zimowe rozlewiska gdzie woda stała długo i nagrzewala się dużo szybciej.

Osobiście pamiętam jak na mojej rodzinnej wiosce u zbiegu dwóch rzeczek, łąka aż kipiała od narybku.

Obecnie nie ma tam grama wody.