dzerwys Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Pierwszy konkretniejszy Mikołaja 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Widowiskowe branie na szpiega slizgacz ???? 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Z szybkiego, porannego pływania. Nie chciały na "normalne" przynęty,zmieniły zdanie po przejściu na woblerową sieczkę. 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 stykacz, ale cieszy bo nastoletniego syna z Dunajca, mi spadały coś się na Dunajcu ruszyło w ciemności już biorą ładne klenie, bolek się trafi 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Tak pod 70 , grubasek. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mansik Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Powierzchniowy bolasek, wziął dwa metry ode mnie. Piękna świeca i rybka zacięta. Wziął na topwatera 8cm kolegi Zybi81. Niestety dwa większe spadły Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flls Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 Na wysokiej wodzie, pierwszy z 7 z przodu w tym roku 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 7 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Takie tematy dają wiele frajdy i satysfakcji ,cierpliwość w końcu została wynagrodzona. Chciał Mi zabrać wędkę z ręki ,szedł jak lokomotywa, nie chciał dać łatwo za wygraną. Edytowane 7 Września 2021 przez MARIUSZ 69 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Muszę chyba regularnie zapominać podbierak...Każda taka sytuacja kończy sie dobrym klepnięciem Szpiega jedenastka otworzyła wydawało by się martwą duża wodę. Pozdrawiam raperów 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borowik22 Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Fajne branie z maksymalnego wyrzutu, na kancie przykosy, rybka już gruba, dała popalić, sprzętowo Stradic FL, Fennwick hmx II 2,90m, plecionka 0,13, wobler 22 gr od Huntera, Warta u mnie jeszcze martwa, w tamtym roku już się działo o tej porze... 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 10 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 (edytowane) Rapa z tropików.. Edytowane 10 Września 2021 przez pmiszk1 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 (edytowane) Kabanejro Edytowane 11 Września 2021 przez Artech 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 Kabanejro Piękny kwadraciak, gratuluję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2021 Goscinnie w Polsce..... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 Jakim StC łowisz MF czy MHF ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) Zacznę od tego ,że nigdy boleni nie łowiłem . Gdy zaczynałem swoje pierwsze przygody z wędką na początku lat 80 wśród wędkarzy których poznałem krążyło przekonanie ,że jest to chwast prawie niemożliwy do złowienia ... Utarty stereotyp cały czas tkwił w mojej głowie i tak było aż do ostatniego weekendu . Ponieważ anno domini 2020 był dla mnie bardzo łaskawy zarówno pod względem ilości czasu spędzonego nad wodą jak i złowionych ryb pewnego styczniowego wieczoru wpadłem na pomysł ,że jeszcze w swoim życiu chciałbym świadomie złowić suma i bolenia których w ogóle nie poławiam . W tym roku dopadł mnie kryzys wędkarski spowodowany pewnie brakiem jakiś fajnych wyników na naszych mało rybnych wodach wiosną i latem objawiający się tym ,że szukam wymówek ,żeby nie jechać (wieje nie jadę ,leje nie jadę itp ) a jak już przybywam nad wodę to mało ambitnie dłubie okonki na lekki zestaw bo kotletami mi się nie chce rzucać Nad wodę przybywam w piątek po południu.Po godzinie jigowania lekkim zestawem moim ,,łupem" pada kilka okonków jak palec i dwa sandacze wielkości dużej uklei . W głowie przechodzi myśl ,że może bym jednak spróbował z boleniem bo jak nie teraz to kiedy ? Montuje zestaw składający się z wędki stc LES76mf2 ( nie mam żadnej typowej boleniówki a z mojego skromnego arsenału ta wydawała mi się najodpowiedniejsza) do tego kupiony zimą stradic 4000xg z nawiniętą plecionką duel 1,0PE i około 80 cm przyponem z FC 0,30. Moje pudełko boleniowe jest bardzo ubogie mam 8 woblerów zakupionych w zimie na forum których nazw nie znam + 3 ukleje RH w różnych rozmiarach . Płynę do zatoki którą znam i wiem ,że boleń tam operuje i zaczynam przeczesywanie wody . Jeden wobler ,drugi wobler .trzeci wobler ...JEST . Po kilku minutach jest i drugi ... Robi się ciemno więc kończę .W sobotę lekko zasypiam bo wciągnął mnie nowy sezon ,,Domu z papieru " i oglądałem do 2 zatem nad wodą melduję się dopiero przed 8 . Pierwszy rzut ekspresowo zciągany sterowiec branie jakoś inaczej idzie rybka melduje się przy burcie patrzę a tu pasiak na pewno ponad 45 .Sięgam po podbierak garbus szarpnął i odpłynął w siną dal ....Po tym było już przyjemnie . Nie wiem czy to szczęście debiutanta czy też mam do tego dryg W sobotę złowiłem 16 boleni w niedzielę 12Kilka fotek z połowu : W sobotę pod wieczór łowię jeszcze osobnika ok 80 cm niestety dłuższa sesja telefoniczna z żoną spowodowała ,że telefon zamilkł i zdjęcia nie było Miałem też prawdziwego potwora .Niestety kilkanaście sekund ostrej jazdy w dół i z kwaśną miną wyciągnąłem woblera z rozprostowanym grotem w kotwicy ,.A wyglądała tak solidnie ... Spodobało mi się , Zwłaszcza te widoki zasuwającej torpedy za woblerem . Już wiem co będę robił na przyszłym wyjeździe NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 13 Września 2021 przez bartsiedlce 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 Jakim StC łowisz MF czy MHF ?MF 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 To takim jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 sero1975 a mówią że tam tak trudno złowić bolenia a Ty jedziesz hurtem inna sprawa że wrzesień to dobry miesiąc na tą rybkę, graty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 sero1975 a mówią że tam tak trudno złowić bolenia a Ty jedziesz hurtem inna sprawa że wrzesień to dobry miesiąc na tą rybkę, graty PePe złowić a ,,bytność" to dwie różne sprawy . Bywający tutaj dawniej @Tadekb zaprzeczał temu ,że pogłowie ryby u nas jest małe Myślę ,że ponieważ jest niesmaczny to się ,,u nas" w Małopolsce ostał (choć spotkałem kilku przykrych delikwentów który nawet jemu nie przepuszczą :angry:) i to w całkiem przyzwoitej ilości . Pomogły trzy rzeczy : 1. napiszę nieskromnie ,że wieloletnia obserwacja wody . Nie mam ciśnienia na wynik bardzo często łowię kilka godzin a później obserwuję wodę spływając w dryfie jak jest czysta woda i podglądam rybki (bolenie łowiłem dwoma technikami w zależności od tego co się działo na wodzie )2. przeglądanie forum . Naprawdę można wyłuskać wiele podpowiedzi czytając choćby wątek o boleniach i wystarczy czytać uważnie między wierszami 3 . nieśmiertelna wiara w przynętę . Trzeci boleń wyłamał ster podczas lądowania a następny losowy wobler okazał się równie skuteczny jak poprzedni . No i zwykłe szczęście :D :D 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. patu Opublikowano 13 Września 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) Pierwszy, powakacyjny wypad na rapy. Wyjątkowy, bo z piękniejszą połową. Świetny klimat, przepadła na całego- mam nowego kompana wypraw. Nauka rzutów, sterowania łódką, kotwiczenia, a w końcu holu i podbierania ryb które były doskonałym uwieńczeniem dnia. Łowimy kilka grubych ryb w przedziale 75-81 cm, dzień można zaliczyć do udanych. Nawet dwie " ściany wody" nie odebrały nam motywacji ????. Wszystkie ryby na woblery bezsterowe @wildriver'aP.s no i muszę skompletować zestaw dla kobiety, jak " ktoś, coś" to proszę o priv.???? Edytowane 13 Września 2021 przez patu 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 gratulacje ... Patryk !!! widzę , że żniwa w pełni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 Dzięki Mariusz. Na żniwa trzeba mieć czas, to pierwszy wypad od 2-3 m-cy. Mam nadzieję to nadrobić we wrześniu i październiku ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi