Skocz do zawartości

Bolenie 2021

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Kuba wiedział co robi uciekając ze wschodniej ścianki wiem że od lat uwielbiał łowić te ryby , w naszych wschodni rewirach gdzie jest jak jest i tak zawsze coś wydłubał

Teraz jest we właściwym miejscu.

Gratuluje pięknych ryb ,a szczególne gratulacje dla Kuby????

Edytowane przez Czoper
  • Like 2

Kuba wiedział co robi uciekając ze wschodniej ścianki wiem że od lat uwielbiał łowić te ryby , w naszych wschodni rewirach gdzie jest jak jest i tak zawsze coś wydłubał

Teraz jest we właściwym miejscu.

Gratuluje pięknych ryb ,a szczególne gratulacje dla Kuby????

Zgadza się, bez Jego wiedzy z przysłowiowego "marszu" mógłbym co najwyżej pomarzyć o takim łowieniu ????

Pięknie połowione, super się czytało. Jeszcze raz gratulacje Piotrek!

Dzięki ????
  • Like 1

Jeśli chodzi o Odrę, napisane w punkt. Mam wrażenie, że magię tej rzeki najbardziej doceniają ci, którzy mają do niej daleko. Kto znad Odry będzie jeździł nad Bug, czy Wisłę łowić bolenie? Chyba tylko po to, żeby poczuć różnicę. Ryb tylko pogratulować. Nie zawsze się trafi na takie brania i pomoc tubylca często jest bezcenna, ale umiejętności Ci Piotrze nie brakuje, więc nie zwalaj wszystkiego na kolegę.

• Like 1

Mając kilkaset kilometrów do tej rzeki jesteśmy niejako zdani na pomoc. Wędkarz mieszkający na miejscu ma nad nami kolosalną przewagę. Trafienie na okres brań, odpowiednią pogodę, czy znalezienie miejscówki, to dla niego chleb powszedni. Dla nas to logistyczne przedsięwzięcie, na które możemy sobie czasem pozwolić. Widzę analogię z wyjazdami Polaków do Skandynawii. I tu i tu trzeba mieć dużo szczęścia, żeby trafić z terminem w dogodne warunki. Do tego dochodzi aspekt poznania w parę godzin wody, którą miejscowi znają jak własną kieszeń. Można im pozazdrościć. Nie twierdzę, że na codzień mają życie usłane różami i wszystko podane na tacy, ale możliwości stania się skuteczniejszym wędkarzem są tam dużo większe. Tamtejsi nastolatkowie mają na rozkładzie ryby w ilościach i rozmiarach przyprawiających o zawrót głowy. Nauka przychodzi z każdym połowem i jestem pewien, że jest to wypadkowa pasji wędkarskiej i rybnej wody.

Edytowane przez Maciej W.
  • Like 1

Wideł u mnie nie zawodzi :)

Wszystkie największe swoje ryby złowiłem na niego, zwł. model ,,Ołówek.

tak jak w poprzednich latach jest the best!

Niedawno złowiłem życiówkę bolenia 83cm.

post-49044-0-31640300-1638142267_thumb.jpgpost-49044-0-62389500-1638142293_thumb.jpg

Złowiony na spokojnej opasce z kamienną, głęboką rafą.Myślałem początkowo, ze sum :D

Podczas holu zaplątał się w przybrzeżną roślinność i musiałem z podbierakiem wchodzić do wody.

Ogólnie ten rok słaby, dziwny i bardzo zmienny. Z sandaczy to jednego tylko 80plus  złowiłem w czerwcu, a pażdziernik i listopad to tylko takie 60 do 68cm.Bolków też kilkanaście miałem do 70 cm tzn. 60 do 70 i ten jeden rodzynek. ;)

Dużo wyjątkowo w tym roku miałem spięć i to naprawdę ładnych ryb., wręcz giga....

Z sandaczami jest kiepsko. Duża presja, zabieranie przez niektórych wędkarzy większości ryb to przyczyna małej ich ilości i rozmiarów.

Zachęcam wszystkich do puszczania wszystkich tych pięknych ryb!

Niestety często w rozmowach mam odpowiedzi typu, a płacę składki to biorę ryby, niech PZW troszczy się o nie, albo np. , że składka musi mi się wrócić :Mówię wtedy że nie ma co na PZW liczyć tylko coś trzeba przecież od siebie dać..także po to abyśmy mogli łowić w przyszłości okazałe sztuki, a nie wymiarki jeśli w ogóle. Niestety budzi to u niektórych oburzenie.

:D

A to bardzo niedobrze świadczy o mentalności..

Edytowane przez jerzy6
  • Like 33

Hej!

Dawno nic nie wrzucałem, choć oczywiście z forum jestem na bieżąco. 

Wczoraj postanowiłem sobie zakończyć tegoroczny boleniowy sezon. Choć kto wie - bo ja to strasznie słabą wolę mam  :)

Sprawdziłem dwa odcinki i nawet coś wpadło.

W tym jeden fotogeniczny:

post-50427-0-01653100-1638523174_thumb.jpg

Sezon na podkrakowskiej Wiśle ciężki. Do tego bardzo mało (jak na mnie) wyjść nad wodę.

Dziwny rok. Powierzchniowej aktywności praktycznie brak. Woda niby martwa, a jak coś siadło - było odpasione. Więc nie głodowały.

post-50427-0-14745100-1638523320_thumb.jpg

post-50427-0-52848900-1638523344_thumb.jpg

post-50427-0-55374700-1638523365_thumb.jpg

post-50427-0-80146600-1638523378_thumb.jpg

Oby 2022 był lepszy.

• Like 36

Nie specjalnie jest co wrzucać. Spinningowo cudów w tym roku nie było, choć coś tam wpadło.

Mało czasu, choćby na rozpoznanie co z zimnymi kleniami. O tej porze to powinien być już jakiś tam obraz co i jak i gdzie, ale to wymaga częstych krótkich wypadów, nawet dwa, trzy razy dziennie, a na to się póki co nie zanosi. Choć pierwsze sensowne też już wpadły.

Tak więc rok taki sobie.

No chyba, że spławiczkowo - na spławiczek było fajnie, no ale to nie to forum :)

P.S. Żeby oftopa nie było - mówiłem, że ja to strasznie słabą wolę mam i sezon boleniowy trwa;

post-50427-0-52961600-1638720440_thumb.jpg

Że tak powiem - taki se.  Ale jak już chciał fotę na śniegu to niech ma ;)

• Like 32

Nie specjalnie jest co wrzucać. Spinningowo cudów w tym roku nie było, choć coś tam wpadło.

Mało czasu, choćby na rozpoznanie co z zimnymi kleniami. O tej porze to powinien być już jakiś tam obraz co i jak i gdzie, ale to wymaga częstych krótkich wypadów, nawet dwa, trzy razy dziennie, a na to się póki co nie zanosi. Choć pierwsze sensowne też już wpadły.

Tak więc rok taki sobie.

No chyba, że spławiczkowo - na spławiczek było fajnie, no ale to nie to forum :)

P.S. Żeby oftopa nie było - mówiłem, że ja to strasznie słabą wolę mam i sezon boleniowy trwa;

20211205_140904.jpg

Że tak powiem - taki se. Ale jak już chciał fotę na śniegu to niech ma ;)

Tadek . Graty . Jesteś naszym małopolskim

wędkarskim dobrem narodowym :)

Bo się zaczerwienię :)

Dziś wyskoczyłem obadać kleniowe miejsce. Trzeba było wykorzystać ostatnie chwile przed zapowiadanym sporym ochłodzeniem, wiatrem ze wschodu itp. Tym bardziej, że do końca tygodnia jestem zawodowo ujajony i nie poszaleję. No i gęba się szybko cieszyła bo były i brały. Może nie było 50+, ale trzy ryby. Do tego przyzwoite, takie 38-45. Plus 3-4 pewne kontakty. Jak na tą porę - aż za dużo. Skoro było dobrze to plany mi się pozmieniały - trzeba było ten czas wykorzystać i przynajmniej sprawdzić inne miejsca, czy są. Na dwóch kolejnych odcinkach nie złowiłem nic, ale w obu wystarczyło po kilka rzutów, żeby doczekać się puknięcia. A to już dużo. Wykorzysta się to już za niedługo. Jedyny problem to to, że jest bardzo niska woda i ryby są rozstrzelone nie wiadomo gdzie. Przy wodzie wyższej o 30-40cm ryby były by bardziej przewidywalne.

Skoro życie w wodzie było - na koniec pojechałem na bolenie. Wszystko zależy od pogody, ale to już chyba naprawdę ostatnia szansa. Ryby na chodzie, więc miało być szybko i sprawnie, ale nie było. Dość szybko obłowiłem najpewniejszy, jak mi się wydawało, 50-cio metrowy odcinek. W zasadzie już się pogodziłem z tym, że ryby się gdzieś przesunęły i bolenia nie będzie, ale po którymś tam „ostatnim rzucie” - pewne puknięcie i jeeest:)  :)  :) 

post-50427-0-59836300-1638803984_thumb.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                                                                     :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 27

Tadek powiem Ci bez ściemy, że w moich wypowiedziach nie ma zazdrości ani jakiegoś dziwnego lizusostwa . Po prostu doceniam twój kunszt . Łowię ponad 40 lat i jestem osobnikiem , który miał to szczęście że zaczynał w latach 80-tych gdzie naprawdę polskie wody kipiały życiem i złowienie medalowego osobnika danego gatunku było tylko i wyłącznie ilością powtórzeń wykonaną nad daną wodą . Od dziecka jestem ,,rożnowskim chłopcem „ z racji posiadania domku nad samym jeziorem i to 40 lat obdarzyło mnie fantastycznymi rybami nie tylko w spinningu które chciałbym zadedykować każdemu kto kocha wędkarstwo . Niestety z przykrością stwierdzam posuwający się u mnie stopień degradacji tego jeziora Dlatego mocno chylę czoła nad gościem który potrafi wzbić się na top wiślanego połowu bez względu na ogólnopolsą degradację łowisk. .

Ps. Cały czas szukam analogowo zdjęcia z kleniem 76 z 1997 r złowionego na wątrobę wiem , że chciałeś , specjalnie poprosiłem żonę żeby przyjechała , foto jest z pod klasztoru w Tyńcu tylko muszę je odgrzebać ;)

Edytowane przez sero1975
  • Like 2

Tak bolenie Tadka piękne. Mi ostatnio parę sandaczy jeszcze się zdarzyło w tym 2 fotogeniczne.

A jakiś czas temu jeszcze boleń i z ostatniego tygodnia drugi, zawsze coś

post-49044-0-51652200-1638833045_thumb.jpg

post-49044-0-89569400-1638833069_thumb.jpg

Wszystkie w tym sezonie prawie na woblery Janusza Widły, a te jak i te największe na Ołówek .

Tak te jak i tego największego złowiłem dzięki obserwacji wody pod koniec października kiedy się jeszcze pokazywały.W listopadzie obrały prawie te same miejsca tylko głębiej przy dnie. Tym razem były to napływy głębokiej jak i płytszej rafy, a także poniżej tychże, ze spokojną  wodą, leniwym nurtem.

Edytowane przez jerzy6
  • Like 20