Skocz do zawartości

Aliexpress perypetie z przesyłkami

theslut

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega Hesher sugerował nowy wątek, to może ja zacznę.

Jakaś popierdółka kupiona na Aliexpress nie została do mnie dostarczona. Wg ichnich śledzenia tak, ale zgodnie z trackingiem PP przesyłka została dostarczona w innej lokalizacji niż moje miejsce zamieszkania. Otwarłem spór i tego samego dnia dostałem wiadomość od sprzedającego o następującej treści:

"Drogi przyjacielu, bardzo nam przykro, sprawdziliśmy i stwierdziliśmy, że Twoja przesyłka została zwrócona przez organy celne. Możemy zwrócić Ci pieniądze. Czy mógłbyś najpierw anulować spór? Dziękuję Ci za Twoje zrozumienie i wsparcie. Miłego dnia".

Któryś z kolegów spotkał się z taką prośbą? Anulować ten spór zgodnie z prośbą sprzedającego, czy czekać na jego rozstrzygnięcie?

Kolejna popierdółka ugrzęzła i na śledzeniu Aliexpress wisi z komunikatem: "Delivery Failed / Nieudane doręczenie". Jest szansa, że coś ruszy z tą przesyłką?

W żadnym wypadku nie anuluj sporu. Na to zawsze masz czas.

A z popierdółkami za kilka złotych bywa różnie. Nawet sam sprzedawca może anulować zamówienie - sam miałem tak chyba ze dwa razy.

A dotrzeć już chyba nie dotrze ta Twoja.

A trzeba też dodać, ze sprzedawcy z Chin nie zawsze posługują się naszymi standardami uczciwości...

• Like 1

W żadnym wypadku nie anuluj sporu. Na to zawsze masz czas.

A z popierdółkami za kilka złotych bywa różnie. Nawet sam sprzedawca może anulować zamówienie - sam miałem tak chyba ze dwa razy.

A dotrzeć już chyba nie dotrze ta Twoja.

A trzeba też dodać, ze sprzedawcy z Chin nie zawsze posługują się naszymi standardami uczciwości...

sprzedawca nie anuluje sam bo mu punkty na alli lecą

ale w zadnym przypadku nie nalezy anulowac bo NIC nie zwróca drogi przyjacielu .

to takie : "Ja Tobie dać całew pieniadze +  góra złota jak anulujesz spór"

W  temacie ali zapytam. Domyślam się ,że ali trzyma kasę aż do potwierdzenia odbioru przesyłki. Jak już widnieje potwierdzenie odbioru  to sprzedawca otrzymuje kasę ? Ewentualnie jak minął czas dostarczenia i nikt nie wniósł reklamacji bo pewnie może się zdarzyć tak ,że zamawiający otrzymał towar a nie chciało mu się kliknąć ,że już ma. Tak to działa czy inaczej ?

• Like 1

W  temacie ali zapytam. Domyślam się ,że ali trzyma kasę aż do potwierdzenia odbioru przesyłki. Jak już widnieje potwierdzenie odbioru  to sprzedawca otrzymuje kasę ? Ewentualnie jak minął czas dostarczenia i nikt nie wniósł reklamacji bo pewnie może się zdarzyć tak ,że zamawiający otrzymał towar a nie chciało mu się kliknąć ,że już ma. Tak to działa czy inaczej ?

Jest dokładnie tak jak piszesz.

• Like 1

Przesyłka nie dotarła. Natomiast 3 dni przed zadeklarowanym przez Ali terminem otrzymałem maila, że odebrałem przesyłkę i mam teraz 15 dni na otwarcie sporu. Przy próbie otwarcia sporu pojawiła się informacja, że jeszcze nie czas na to i mam cierpliwie czekać. Czy to normalna sytuacja?

Aaa.. bo popierdółki z końca świata należy kupować z opcją przynajmniej trzykrotnego okrążenia globu. Bo automatycznie zyskują na wartości. To dopiero jest zakup godny światowca.. a światowców w PRC się poważa  :D

Aaa.. bo popierdółki z końca świata należy kupować z opcją przynajmniej trzykrotnego okrążenia globu. Bo automatycznie zyskują na wartości. To dopiero jest zakup godny światowca.. a światowców w PRC się poważa  :D

nie przejmuj się Sławku, zamknie się u nas jaką kopalnię albo elektrownię żeby bilans emisji CO2 wyrównać i będą mogły samoloty z Chin latać dalej  :good:

• Like 4