Skocz do zawartości

Woblery hand made Parf

Parf

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Chyba się okaże, że kozy i minogi to całoroczne przynęty na wiele gatónków, poza pstrągiem to będzie kleń, szczupak sandacz i nawet bolec. Kozy faktycznie są pospolite i występują praktycznie w każdej rzece z piaskiem. Pamiętam ich skuteczność na Bugu, gdy pozyskiwane podrywką, kusiły na zestawach gruntowych wszelakie drapieżne dobro...

post-50821-0-83230800-1455780000_thumb.jpeg

post-50821-0-09048100-1455780023_thumb.jpeg

• Like 15

Jeśli chodzi o kolo,r to nie wnikałem za bardzo, prędzej bym załozył strzeblę, bo widziałem sporo stadek tych rybek i to dorodnych. Może źle zrobiłem, bo wyniki miałem tego dnia słabe. Skupiłem się na pracy i głębokości schodzenia woblera, bo łowisko było trudne technicznie a ryby rozproszone, więc tak jakby nie było kiedy się znęcać nad miejscówkami szafrując kolorami przynęt, przemyślę to jeszcze sobie... Postawiłem na łamańce, jak teraz się sprawdzają, to wiosenne i letnie testy zapowiadają się wyjątkowo pomyślnie.

• Like 1

Magiczne te woblery.. :blink:  a mam takie pytanie, w poście #605 przy kozach czy minogach to stery wklejasz na początku i już ich nie usuwasz? :)

Stery inegruję na początku zaraz po caponie, poliwęglan powiercony i do tego dobra żywica, najmocniejsze połączenie, nie do wyrwania.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Na ostatnim zdjęciu widać, że gruba ryba. :)

Przy okazji, widzicie zaczepienie żyłki o tylną kotwicę. Tak właśnie powstaje niekorzystna dźwignia do rozginania kotwic w pysku ryby, dzięki czemu później powstają historie o zdemolowaniu kotwicy przez rybę. Pstrąg nie ma szczęk jak imadło, którymi mógłby po wyginać kotwicę w esy floresy. Z kolei zadzior w takim przypadku może przeciąć żyłkę.

• Like 2

Paweł a jakie pod względem pracy łamańce sprawdzają ci się na kleniach a jakie na pstruniach ,czy może takie same?

Takie same, tzn. różne, naprawdę, pod gatunki ryb nie warto dobierać przynęt, tylko pod łowisko i sposób łowienia, oraz intuicja, przyzwyczajenia...

• Like 6