Skocz do zawartości
  • 0

Olej koloru kawy z mlekiem

spy

Pytanie

Dzis wziąłem się za wymianę oleju w silniku honda bf 4,5. Po spuszczeniu okazało się, że olej ma kolor kawy z mlekiem. Dostała się zapewne woda choć w zapachu stawiałbym na benzynę. Czy podczas podrózy mogło się coś pomieszać (silnik był prawidłowo ułożony) czy silnik to trup?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

kup dobry olej np.Yamalube 10w40 w serwisie yamahy .

spósc stary olej i zalej własicwą ilosc nowego oleju.

generalnie spotkałem kilka przypadków ze uzytkownik lał olej nie do konca dedykowany do zaburtowych silników,pracujących w wilgotnym srodowisku, trolingując lub niedogrzewajac silnika.

popływaj z 5 godz i sprawdz jaki kolor ma nowy olej

sprawdz jak sie miewa termostat w/w silnika

• 0

Pływanie na emulsji olejowo-wodnej to slaby pomysł.

Nalałbym zwykłego oleju (10w40) w charakterze środka płuczącego i odpalił w beczce co kilka minut kontrolując stan oleju.

Żeby uzyskać kawę z mlekiem to trzeba dolać sporo wody, więc albo olej nie był wymieniany lata albo (co IMVHO bardziej prawdopodobne) uszczelka do wymiany. Ale bez zaglądnięcia do środka to tylko gdybanie.

• 0

kup dobry olej np.Yamalube 10w40 w serwisie yamahy .

spósc stary olej i zalej własicwą ilosc nowego oleju.

generalnie spotkałem kilka przypadków ze uzytkownik lał olej nie do konca dedykowany do zaburtowych silników,pracujących w wilgotnym srodowisku, trolingując lub niedogrzewajac silnika.

popływaj z 5 godz i sprawdz jaki kolor ma nowy olej

sprawdz jak sie miewa termostat w/w silnika

Witam jestem tego samego zdania co evin miałem taka sama przygode po kupnie silnika. Okazało sie że silnik jest OK tylko olej nie był przeznaczony do sprzetu wodnego i po zimie zrobiła sie kawa z mlekiem. Zakup oleju - może to być olej do motocykli odpowiedniej klasy zalecanej w instrukcj i wtedy trzeba sie liczyc z w/w sytuacja, ale najlepiej byłoby kupic olej do silników zaburtowych dodatkowo wzbogacony inchibitorami wilgoci zapobiega to mieszaniu sie wody z olejem(woda w silniku m innymi powstaje ze skraplania się wilgoci na wskutek róznicy temperatur a niekoniecznie przez zepsutą uczczelkę).Kup olej do sliników zaburtowych !!

• 0

Termostat uszkodzony. Zamawiam nowy. Oleje są wlane tymczasowo.

Nowy termostat 90zł oryginał. O cholera.

Zastanawia mnie jakim cudem poprzez uszkodzony termostat woda dostała się do oleju :unsure:.

To dwa różne obiegi i jeżeli wszystko jest O.K. nie ma mowy o ich połączeniu. Tak jak już wcześniej napisano powodem może być uszczelka pod głowicą. Nie znam się jednak na tyle by, o silnikach marine dyskutować. Być może obieg wody i kanały olejowe są w tych konstrukcjach w jakimś miejscu niebezpiecznie zbliżone. W każdym razie czy na emulsji czy też, na nieodpowiednim oleju bardzo szybko można zakończyć żywot silnika. Postaraj się (jeśli nie masz nic przeciwko moim radom :mellow:) przygotować i uruchamiać silnik pod okiem kogoś kto naprawdę zna się na rzeczy, jeżeli rzeczywiście chcesz unikać serwisu (co byłoby najodpowiedniejsze).

Pozdrawiam. Robert.

• 0

Głupio sie przyznać ale zaufałem sprzedającemu że jest wsio ok ;]

Według mnie jednak wszystko jest Ok, nie wiem jak termostat, bo silnik nie ma wskaźnika temperatury, na tym silniku pływałem dwa lata i zawsze mi odpalał bez problemów, więc nie ma tu żadnej sciemy, kompresje też musi mieś bo mocy mu nie brakuje. Ja bym wymienił olej świece i pływał, ale jak ktoś chce zawsze można rozebrać na części i wszystko sprawdzić.

• 0

termostat jest po to by utrzymywac temperature bloku silnika w przedziale 50-80 stopni-zalezy jaki silnik.

woda jest z wilgoci spowodowanej róznicą temperatur-gorący lub ciepły olej a zimny niedogrzany blok.na ciankach pojawia sie wilgoc która jest znpowietrza i osiada na metalu a olej co jakis czas zmywa, mieszając sie.

wiec dobry olej i sprawny termostat.

• 0

termostat jest po to by utrzymywac temperature bloku silnika w przedziale 50-80 stopni-zalezy jaki silnik.

woda jest z wilgoci spowodowanej róznicą temperatur-gorący lub ciepły olej a zimny niedogrzany blok.na ciankach pojawia sie wilgoc która jest znpowietrza i osiada na metalu a olej co jakis czas zmywa, mieszając sie.

wiec dobry olej i sprawny termostat.

Również bardzo prawdopodobne. Kondensacja wody (zwłaszcza iż, to malutki silniczek i pewnie nie wiele w nim oleju)jest bardzo częstym zjawiskiem w sytuacji kiedy silnik używany jest sporadycznie i na małych dystansach.

• 0

Termostat by także wskazywał na falujące obroty,najwolniejsze tempo nie istnieje, jak dodam do pieca to płynie.

Pośrednio może mieć wpływ ale, nie musi. Jeśli silnik jest niedogrzany może mieć tendencje do nierównej pracy na wolnych obrotach w skrajnych wypadkach może gasnąć. Jednak po dłuższym pływaniu te objawy powinny ustąpić chociaż na przestrzeni kilku minut, zanim ponownie się nie schłodzi. Dlatego nie podejrzewałbym termostatu o brak wolnych obrotów. Regulacja,czyszczenie gaźnika,wymiana dyszy,oczyszczenie świec...

jest tego sporo włącznie z jakością paliwa .

Najważniejsze na początek to dobry(odpowiedni) olej.

Czytając o tym jak paliłeś ten motorek na emulsji trochę włos mi się zjeżył :mellow: W taki sposób w bardzo krótkim czasie mogły paść panewki na korbie, mam nadzieje że, nie jest tak źle ;)

Przypomniało mi się coś jeszcze :mellow: Mam silnik ze zbiorniczkiem paliwa wbudowanym obok startera. Kłopoty z wolnymi obrotami miałem na skutek niedrożności przepływu paliwa. Przyczyną był zaworek odpowietrzający w korku zbiornika paliwowego. W rezultacie w baku :mellow: wytwarzała się dekompresja .