Skocz do zawartości

Penn Battle (kolejne generacje)

Kostek86

Rekomendowane odpowiedzi

W 2000 inaczej to wygląda, śrubka którą przedstawiasz jest dokręcona.

Co mam zrobić, żeby nie było tych stuków,puków? Jedynie wytoczenie tulejki wchodzi w grę?

Domyślam się że sprawdziłeś dokładnie ale u mnie wystarczyło dociągnąć dosłownie pół obrotu, albo nawet nie tyle.

Maciek. Brak tuleki nie może, przynajmniej teoretycznie, mieć wpływu na pracę młynka. W końcu to projekt taki a nie, że Ty zgubiłeś tulejkę. Weź też pod uwagę, że niewiele kołowrotków ma podobne rozwiązanie.

PS

Pisałem Ci wcześniej o swoich doświadczeniach, z innego co prawda młynka ale dzisiaj @Zorro wspomniał o tym samym. Tam nie poszukasz przyczyn?

Edytowane przez popper

Wiem. Zrób eksperyment. Zdejmij szpulkę, w jej miejscu przyklej taśmą jaki ołowiany ciężarek (tak z 50-60 gramów) i pokręć. Powinno stukać tak jak ze szpulką.

A co konkretnie może być nie tak, to cholera wie, trza rozbierać i badać "łocami". Pamiętam, że kiedyś ktoś wrzucał zdjęcia bebechów Battla, to akurat ten wodzik i "jego ząbatka", to takie chamskie, nieobrobione odlewy były, że "każdy inny"... :rolleyes:

W obydwu modelach rozmiaru 2000 po ściągnięciu szpuli nie ma puków, stuków, po nałożeniu występują. Wodzik... zielony jestem. O ile w multiku wiem co to jest to w zwykłym młunku... To okolice rolki i kabłąka? :unsure:

Mam tak samo w swoim 4000. Przy każdym obrocie korbką w tym samym miejscu słychać i czuć małe stuknięcie. Po zdjęciu szpuli tego niema.

Dokładnie tak. Gdy szpula jest na dole w obu modelach jest lekkie kliknięcie, gdy jest max na górze jest głośniejsze kliknięcie/puknięcie. Więc? :)

Witam.

Z dużym prawdopodobieństwem jest to metaliczny stuk mimośrodu z crosswind gear o crosswind block. Pojawia się jedynie ze szpulą ponieważ siła odśrodkowa ze szpulą na osi jest dużo większa niż samej osi bez szpuli i jest maksymalna w czasie zwrotu kierunku ruchu szpuli. Być może widać już lekką eksploatację elementów crosswind block. Jednym z prostych i skutecznych sposobów pozbycia się tych stuków jest "napakowanie" smaru do wnętrza, wyżłobienia w elemencie crosswind block. Na jakiś czas to działa. Jeśli stuki się pojawiają, to znaczy, że właśnie to miejsce lekko się wysuszyło i trzeba je dosmarować i zmniejszyć tarcie tam powstające (im więcej tarcia tym dużo szybsza eksploatacja).

Proszę napisać, czy się udało.

Zwracam uwagę na stosowanie oryginalnych smarów producenta, nie kombinowanie z innymi lubryfikatorami, oliwkami itd.. Często zła lubryfikacja doprowadza do przyspieszenia eksploatacji.

Pozdrawiam,

fedors.

• Like 1

Zdejmujesz tą małą zebatkę na samym dole i ten element przykręcony do ośki widoczną na zdjeciu śrubą. Rowek w tym górnym elemencie napełnić smarem. Na pewien czas pomoże. Jeśli te elementy posuwu są niedokładnie wykonane to nic nie pomoże na dłuższą metę..