Skocz do zawartości

Penn Battle (kolejne generacje)

Kostek86

Rekomendowane odpowiedzi

Moze plynnoscia i rzutami nie szokuje ale jak nazwa mowi Battle - podczas zmagania sie z duza ryba wtedy ten kolowrotek pokazuje w 100% do czego jest stworzony. Metalowa konstrukcja i swietny hamulec o szerokim zasiegu. Na Polskich wodach jedynie sumiarze moga sie o tym przekonac.

Ja przekonalem sie rok temu na Florydzie (model 6000) ...szpula byla ciepla od dobrze przykreconego hamulca, jak mocno przykreconego??? na tyle ze po godzinie holu na szpuli po power pro osiadal "meszek" .

Emblema za 3-4 stówki można trafić . Bez żadnych wątpliwości lepszy.

Nie tylko lepszy ale i tę lepszość, od kilku do kilkunastu razy dłużej widać... :)

Potwierdzam te opinie w 100%.

Penn Battle to bardzo prosta niwyrafinowana konstrukcja,nic szczególnego.Podstawowym mankamentem jest zła jakość nawijania.

Pomimo prawidłowej regulacji i tak nie dowija do zewnętrznej i wewnętrznej krawędzi szpuli. Z tym związane są kłopoty przy rzutach.

Pozdrawiam 

Józef Leśniak

• 1 miesiąc temu...

Czy ktoś używał Battle 3000 z korbką z prawej strony? Właśnie dostałem swój i po zmianie na prawą stronę nie mogę dokręcić do końca tej zaślepki(nakrętki) z drugiej strony. Kręci się cały czas. Pomożecie? Wydaje mi się, że tam jakaś uszczelka/podkładka blokuje. Tak na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że z lewej strony jest a z prawej nie. Jak założę korbkę na lewą stronę, to wszystko jest OK i dokręca się ta zaślepka.

• 3 tygodnie później...

Witam.

Szpulka z gumka teoretycznie jest do plecionki żeby się nie slizgala. Dając podkład z zylki osiagniesz to samo.

Dzisiaj polowilem trochę battlem i muszę stwierdzić z pełną premedytacją że im dłużej nim lowie tym bardziej cieszę się że go kupiłem. Odkąd używam miałem jedną brodę. Hamulec ma rewelacyjny. Solidna konstrukcja. Bałem się wysokiego przełożenie ale jest ok. Polecam wszystkim niezdecydowanym. Mowa o modelu 4000.

Pozdr

W moim Pennie ostatnio rozleciał się mechanizm kabłąka. Sytuacja identyczna jak w Sargusie którego użytkowałem wcześniej. Dzwoniłem do jednego Pana z Warszawy i powiedział że to nagminna wada tych modeli. Wyrabia się tam jakaś część w mechaniźmie i kabłąk sobie lata góra-dół jak chce. Trochę lipa jak za kołowrotek w tej cenie..

• 1 miesiąc temu...

Panowie mam pytanie krótkie, po sezonie rozebrałem swojego battla do zera i wyczyściłem całkowicie ze smaru ponieważ w sezonie dałem jakiś syf i ciężko pracował ... Czym mam teraz jego przesmarować aby dobrze pracował w niskich temperaturach? czytałem wcześniej że rowek w części pracującej na zębatce trzeba wypełnić gęstym smarem a resztę luźniejszym ? tak mam zrobić ? czy łożyska należy włożyć do jakiejś oliwki na chwile czy smarować tym czym resztę ?

Panowie mam pytanie krótkie, po sezonie rozebrałem swojego battla do zera i wyczyściłem całkowicie ze smaru ponieważ w sezonie dałem jakiś syf i ciężko pracował ... Czym mam teraz jego przesmarować aby dobrze pracował w niskich temperaturach? czytałem wcześniej że rowek w części pracującej na zębatce trzeba wypełnić gęstym smarem a resztę luźniejszym ? tak mam zrobić ? czy łożyska należy włożyć do jakiejś oliwki na chwile czy smarować tym czym resztę ?

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Nie będzie miał jak nie nawinie pod samą krawędź.

a właśnie ze będzie tylko nie z częstotliwością na 50 rzutów a na 1000 

jak by  nie patrzeć jeżeli będziesz chciał wystrzelić przynętę na znaczną odległość musisz liczyć się z tym ze za któryś tam razem może zrobić się broda obwinąć o przelotkę i przynęta poszybować w niezapomniane

kołowrotek jak najbardziej fajny ale brody dyskwalifikują go permanentnie

Edytowane przez lokoko83

moja 4-tysiączka po 6 wyprawach na ryby zdechła(1x na trocie,1x bolen,4 x szczupak sandacz )rotor dostał luzow na ,,boki'' nie wiem czy to wada tego akurat modelu,ale serwis wysłał nowy model który po dogadaniu się ze sprzedawcą wymieniłem na zaubera 4000 cf

p.s u kuzyna podczas ostatniej wyprawy również dotrzeglismy pojawiający się luz rotoru

Edytowane przez TomaszKKK

jak czytam wasze opinie na temat battle to cieszę się że go tak szybko sprzedałem, robiły mi sie brody, zbyt krótko go używałem około 1,5miesiąca i technicznie był 100% sprawny ale w końcu pewnie by sie rozleciał przez orkę rzeki bug przynętami do 50 gram,

porównując battle do slammera czy spinfishera powinien kosztować 250 zł a nie około 400zł, co trzeba mu przyznac to że jest ładniejszy od slammera i spinfishera.

slammera mam już 4-5lat i nie widać po nim żadnego zużycia i nie miał też żadnej awari... spinfishera mam do trolla i na dorsze 2 rok i też zero problemów...

Edytowane przez przemas107

Moim zdaniem to konstrukcyjna wada. Bo co to za rozwiązanie, że nie można napełnic linką szpulki pod rant jak w Emblemie, Stradicu czy Spro? Już nie mówie o droższych konstrukjcjach.

Nic dodać nic ująć. Nie miałem battla na tyle długo, żeby stwierdzić, ze po tysiącznym rzucie przy niepełnej szpuli poplącze mi plecionkę.

Jeżeli miałbym wydać 500zł to mój wzrok będzie uciekał w kierunku stradicka - aktualnego na dany moment.

Jak na razie nowy Penn Conflict stał się strzałem w 10. Zobaczymy co i jak po czasie, ale w tym momencie okazało się tak jak przypuszczałem - jest lepszy według mnie od Battle i mam nadzieję że dla mnie nie będzie miał sobie równych.

To nic innego jak Sargus jeszcze w nowszych ubrankach, podejrzewam że bebechy ma te same

• 1 miesiąc temu...