Skocz do zawartości

Penn Battle (kolejne generacje)

Kostek86

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy temu...

Mam ich kilka jedne pukają a drugie są ciche (różne modele) . P B II 2000 mam od tego roku no i puka .Inne firmy mają to samo  Przynajmniej nie uśniesz ,ale gdy ryba ,,zatelefonuje '' zapominasz o wszystkich bolączkach . Kołowrotki pancerne

• 6 miesięcy temu...

Witam.

Latem kupiłem Battle II 2500,czytałem że coś tam poprawiono.

Trochę szumiał ,pukał, po jakimś czasie wszystko się dotarło i jest ok.

Miałem okazję zmienić konsruktora nie tyko japan,japan ,czasami warto z ciekawości.

Z plecionką nie miałem kłopotu ,ładnie leci ,nic się nie plącze              post-64945-0-25342400-1484595721_thumb.jpgpost-64945-0-25342400-1484595721_thumb.jpg

Edytowane przez Pablo54

• 1 rok później...

Panowie szukam zapasowej szpuli do Penn'a Battle 3000 a nie mam pojecia czy np szpula z pózniejszego Battle 2 bedzie pasowała do tego mojego wczesniejszego modelu? Poza tym sa "male" roznice w pojemności tych obu szpul pomimo ze sa w tym samym rozmiarze tzn 3000. Pomóżcie.

• 1 miesiąc temu...
  • 7 miesięcy temu...

Posiadam już 4 lata Penn Battle II 4000, i nic mu nie dolega chodzi jak marzenie a jeśli chodzi o hamulec w kręciołku jest nie zawodny  mogę go śmiało polecić do testu z droższymi kręciołkami . Chodzi mi pracę Hamulca to jest Podstawa !!    

• 1 miesiąc temu...
  • 11 miesięcy temu...
  • 9 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Cześć moi drodzy. Czy ktoś byłby zainteresowany szpulami zapasowymi do penn battle 2 w rozmiarach 2000,oraz 2500?

Mam możliwość zamówienia w USA i szukam chętnych, by obniżyć koszt wysyłki poprzez zakup paru sztuk. Cena ok 100-110 zł + ewentualna wysyłka w Polsce.

A może ktoś ma takową do sprzedania w rozmiarze2000?

• 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 11 miesięcy temu...

Co sądzicie? Kupiłem Penn battle III 4000. Okazało się że nie ma obrotów wstecznych. Nie wiedziałem że takie kołowrotki istnieją a okazuje się że Penn są w większości w takiej wersji. Podoba mi się jego praca, zbijanie kabłąka idealne, i mają opinie wytrzymałych ale niestety muszę go oddać bo dla mnie jest bezużyteczny tylko z tego powodu. Planowałem zatrudnić go m.in. do trollingu gdzie np. liczę ilość wypuszczonej linki obrotami wstecznymi a nie chcę przechodzić na żadne kasty z licznikami. Poza tym jestem przyzwyczajony do tej funkcji. Jest praktyczna.
Dlaczego firmy wykonują kołowrotki bez biegu wstecznego?
Jaki, innej firmy o podobnej pracy i wytrzymałości byście polecili? I nie chcę wydawać 2-3 tyś.

No to już wiesz ;). Dlaczego wykonują? Konstrukcja łożyska jest prostsza, tańsza, mniej zawodna i trochę lżejsza. Wstawiasz po prostu zwykłe, stalowe łożysko oporowe. A w mało której metodzie obroty wsteczne są potrzebne. Co do odmierzania odległości w trolu, to nie łatwiej kupić plecionkę multicolor?

Edytowane przez psulek
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Co sądzicie? Kupiłem Penn battle III 4000. Okazało się że nie ma obrotów wstecznych. Nie wiedziałem że takie kołowrotki istnieją a okazuje się że Penn są w większości w takiej wersji. Podoba mi się jego praca, zbijanie kabłąka idealne, i mają opinie wytrzymałych ale niestety muszę go oddać bo dla mnie jest bezużyteczny tylko z tego powodu. Planowałem zatrudnić go m.in. do trollingu gdzie np. liczę ilość wypuszczonej linki obrotami wstecznymi a nie chcę przechodzić na żadne kasty z licznikami. Poza tym jestem przyzwyczajony do tej funkcji. Jest praktyczna.

Dlaczego firmy wykonują kołowrotki bez biegu wstecznego?

Jaki, innej firmy o podobnej pracy i wytrzymałości byście polecili? I nie chcę wydawać 2-3 tyś.

No to już wiesz ;). Dlaczego wykonują? Konstrukcja łożyska jest prostsza, tańsza, mniej zawodna i trochę lżejsza. Wstawiasz po prostu zwykłe, stalowe łożysko oporowe. A w mało której metodzie obroty wsteczne są potrzebne. Co do odmierzania odległości w trolu, to nie łatwiej kupić plecionkę multicolor?

Miałem to samo napisać, pletka multikolor jest bardziej praktyczna niż liczenie obrotów korby. Plus oczywiście Peny to mocniejsza konstrukcja 

Do teolingu multikolor a kolowrotki spiningowe ze zwalnianiem oporowego lozyska to so juz w mniejszosci

A jak wypuszczałbyś ten multikolor bez obrotów wstecznych? Kręcąc co parę minut hamulcem w przypadku częstej zmiany głębokości? Akurat w Penn Battle hamulec jest bardzo dokładny przez drobny gwint, więc chcąc go zluzować trzeba trochę obrotów wykonać a potem dokręcić do optymalnego dla zacięcia  :huh: Ja dziękuję za takie rozwiązanie. Już kupiłem Daiwę BG 3500 z obrotami wstecznymi. Jest ciężki, dobrze spasowany i  działa tak jak chciałem