Skocz do zawartości

Penn Battle (kolejne generacje)

Kostek86

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie doradźcie w wyborze wielkosci  Battla III 3000/4000 do połowu sandacza. Przynety 6" na głowkach 10gr , plećka 0,15 . Zauber 4000 przy gumach 5" pracuje ok , ale przy większych  od razu czuć przekładnie . Skłaniam się do wielkości 4000 , przy pennach nie nawinę plecionki pod rant .

• 2 miesiące temu...

Skoro Fierce i Battle to tożsame konstrukcje, to Pursuit również bo w stosunku do Fierce różni go tylko body z kompozytu z tego co wyczytałem, natomiast Battle w stosunku do Pursuit/Fierce ma jedno łożysko więcej-pod szpulą i dodatkowo wszystkie łożyska są uszczelnione, w Pursuit/Fierce nie.

Edytowane przez PatLove

To ma być młynek na sandacza/grubego okonia, max do 30g masy łacznej przynęty więc tu full metal body średnio potrzebne.

Okuma wyglada mega ciekawie, tylko kwestia rozmiaru bo Penn’a brałbym 2500, natomiast Okuma to chyba jednak 3000 i super, ze jest też opcja płytką szpulą.

Edytowane przez PatLove

Wydaje mi się (z fierce i battle to podobne konstrukcje) różnic w zakresie generacji musisz poszukać w necie natomiast mogę zdradzić że w battle III 2500 i III 4000 jest ten sam main gear

Czy twoją opinię dotyczącą mainngear należy odczytać , że bebechy tych kołowrotków są takiego samego rozmiaru? Różnica w wadze wynika z np. rozmiaru rotora i szpuli. Szukam kołowrotka do średniego spina na rzekę. Gramatura przynęt maks 30 gram. Jeżeli moc przekładni jest taka sama to wybrałbym battle 2500 lub 3000, bo 4000 będzie za ciężki.

Battle III 2500 i 3000 to nie są te same kołowrotki. 2000 i 2500 to jest to samo, a 3000 to jest to samo, co 4000. Mniejsze rozmiary od większych różnią się rotorem i szpulą stąd niewielka różnica w wadze.

Osobiście zastanawiam się nad 2500 na sandacza do 30g.

Edytowane przez PatLove

Czy twoją opinię dotyczącą mainngear należy odczytać , że bebechy tych kołowrotków są takiego samego rozmiaru? Różnica w wadze wynika z np. rozmiaru rotora i szpuli. Szukam kołowrotka do średniego spina na rzekę. Gramatura przynęt maks 30 gram. Jeżeli moc przekładni jest taka sama to wybrałbym battle 2500 lub 3000, bo 4000 będzie za ciężki.

Tak main gear jest ten sam od 2500 do 4000

Allegro 395pln

https://allegro.pl/oferta/penn-battle-iii-2500-kolowrotek-spinningowy-nowosc-9844846657

Ale ciężko coś znaleść w cenie w jakiej były na Plecionie 379pln

Edit: dobra nie wiem bo chcesz tego z mosiężną przekładnią DX…

Edytowane przez Darek_W

• 4 miesiące temu...

Witam, 

potrzebuje konkretnych informacji o kołowrotku Penn Battle III. 

Mianowicie, przechodzę z castingu na spinning i potrzebuję kołowrotka do przynęt o łącznej masie +/-50g (gumy, jerki).

Czy wersja 3000 ogarnie tą gramaturę? Z tego co wyczytałem to 4000 różni się od 3000 tylko wielkością szpuli i materiałem, z którego został zbudowany rotor. Nie wiem tylko, czy jest sens brać 4000 na taką gramaturę, a bardziej skłaniałbym się za 3000, ponieważ pojemność i waga bardziej mi odpowiada.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.