danlok Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 czyli to stukanie to widać jest normalne i wystepuje w wiekszosci modeli battle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 W 3000 z USA nie mam ani stuk?łw ani krzywej rączki. Podczas łowienia jak i holu pod du?źym obcią?źeniem nie ma ?źadnych stuk?łw ani nic, korba kręci symetrycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 M?łj te?ź z USA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danlok Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Widać miałeś farta i trafiłeś na model idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Kilka fotek bebech?łw Sargusa - takich samych jak Battle:Moje uwagi za kilka-kilkanaście godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Panowie wiec co sie dzieje...chciałem kupic Penna. Wyleczyliscie mnie skutecznie.Buble z fabryki ida?.Kazdy inny?Reklamacje, wymiany, stukanie , pukanie i korba zle zaprojektowana.Przypominaja mnie czasy Polonezow z Zerania. Kilku kolegow pracowa lo z osiedla na Zeraniu.Jak popili w wekend to kilkunastu klientow nowego Poldka, przeklinalo caly swiat na czym stoi....Przepraszam tak mnie naszlo czytajac ostatnie posty.Oczywiscie mam nadzieje ze poprostu pofantazjowalem sobie cofajac sie do zamieszchłych czasow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Marcel do końca to nie jestem przekonany, ?źe pofantazjowałeś .Mam wra?źenie, ?źe to czysta prawda jest i w obecnych czasach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Chłopaki! Mam wymienionego Battla. Proszę sprawdźcie te pukanie - u siebie - skąd to dobiega. Ja mam winowajcę - usztywnijcie albo dociśnijcie tą gumową rączkę-końc?łwkę i zakręćcie. To ona się lekko rusza - spr?łbujcie nią pokiwać g?łra d?łł zobaczycie, ?źe lekko lata i tu wydaje lekki stuk przy kręceniu, po dociśnięciu nic kompletnie nie słychać Czyli jak dla mnie jest ok, moje obawy minęły Marcel bierz, naprawdę nie miałem młynka w tej kasie, ?źeby prze?źył moje szczupakowanie i dalej kręcił prima-sort Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 W modelach 4000 cichutki stuk jest od szpulki i tylko w pozycji pionowej lub p?łł pionowej;p Bez szpulki tego nie ma..i w pozycji poziomej tego tez nie ma:) Czy to będzie miało wpływ na trwałość młynka?? Wydaje mi się ,?źe nie ...ale ja jestem słaby w tych tematach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danlok Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 To nie jest rączka ewidentnie odgłos pukania dochodzi ze szpuli. bez szpuli nic nie puka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Czyli nie zabłysnąłem/zabłysłem W takim razie Jack pisał coś o podkładce czy coś takiego - Jack m?łgłbyś rozwinąć temat i nieco bli?źej naprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danlok Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 a w twoim zmienionym juz nie styka i nie puka ? bo jak do mnie kreciol doszedl to tez w sumie nic nie stukalo dopiero pozniej zaczalem znowu sie nim bawic na sucho i zaczelo lekko podstukiwac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Szpula nie mo?źe stukać,nie ma takiej opcji bo jest sztywno osadzona na trzpieniu. Stuka pewnie posuw szpuli,dowodem na to jest stukanie tylko gdy zamontowana jest szpula. Bez szpuli trzpień jest odcią?źony i łatwiej mu się bez problem?łw poruszać,natomiast gdy dojdzie do niego waga szpuli jest jak jest. Mo?źliwe ?źe gdzieś jest mały luzik,albo za mało smaru ale to raczej tyczy się wałk?łw ślimakowych a w tym Battle z tego co kojarzę szpulę napędza mimośr?łd... Tak bym to widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomSeb Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Ciekawe spostrzezenia i uwagi, czekam na wiecej bo tez przymiezam sie do Penn Battle 3000 i tak czytam i czytam i tyle ile jest pochlebynch opini tyle i jobow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Smaru to tam nie ?źałowali. Sp?łjrzcie na zdjęcia. Jedynie ośkę naoliwiłem i dałem trochę gęstego smaru Shimano na przekładnię.Zastanawiająca jest mała średnica koła napędowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Bez przesady,kołowrotek za 400zł nie mo?źe być idealny bo kto by te Stelle i Existy kupował? A tak powa?źniej,maszynka jest chwalona,ja osobiście nie miałem,ale cena do jakości podobno na zadowalającym poziomie. To ?źe tam sobie stuknie jak pokręcicie na sucho niczemu nie szkodzi. Nad wodą nawet nie będzie tego słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danlok Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 taa szumienie plecionki stłumi stukanie szpuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Dokładnie Szpula nie stuka! Gdybym miał się zało?źyć to stawiał bym na jej napęd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomSeb Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Bez przesady,kołowrotek za 400zł nie mo?źe być idealny bo kto by te Stelle i Existy kupował? A tak powa?źniej,maszynka jest chwalona,ja osobiście nie miałem,ale cena do jakości podobno na zadowalającym poziomie. To ?źe tam sobie stuknie jak pokręcicie na sucho niczemu nie szkodzi. Nad wodą nawet nie będzie tego słychać. Kiedys mialem Dragon Maxima HS Spinn, szybkie przelozenie,niska klasa cenowa. Mialem problem ze stukotem ,podczas sciagania pod obciazeniem jak traktor sie zachowywal. Serwisowalem sztuke po sztuce i w kazdym to samo z mniejszym lub wiekszym defektem. Po czym serwis sie poddal i dostalem informacje ze ta seria taka ma wade produkcyjna Dlatego teraz mam troche obawy jak slysze ze komus cos stuka puka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 A tak powa?źniej,maszynka jest chwalona,ja osobiście nie miałem,ale cena do jakości podobno na zadowalającym poziomie. To ?źe tam sobie stuknie jak pokręcicie na sucho niczemu nie szkodzi. Nad wodą nawet nie będzie tego słychać. I tego bym się trzymał!! Na ryby z kołowrotkiem a nie macać w domu tylko:) Mam Fierca 2000 i to samo z tym lekkim stukiem na sucho... jakoś mi to nie robi, bo najwa?źniejsze, ?źe w czasie wędkowanie jest wszystko w porządku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 W wielu kręćkach jest minimalny luz luz powoduje stuki pod obcią?źeniem,gdzie w czasie pracy występują drgania,szpula dociskana linką z wodzika,wibracja ośki w pinionie,dalej napęd posuwu.przyczyn mo?źe być wiele,u mnie w mistralu był to stuk własnie na kole napędowym i ślimaczku,bo tam wałka(shafta niema)pod koło z trzpieniem na ślimak.dałem podkładkę zbli?źyło to nieco koło do wodzika napędu-r?łwnolegle ale bli?źej.stukot ustał.w battle widzę takie samo rozwiązanie napędu,i luz mo?źe być taki sam.mo?źe to tez być luz na koszu-pinionie.wtedy proponuję pod ło?źysko podkładkę by usztywnić rotor oczywiści mogą to być i inne rzeczy,wtedy kwestia kolejno sprawdzania i testowania kręćka.ale jestem pewien, ?źe da się to wyeliminować.pytanie tez jak idealnie odlane jest koło napędu szpuli i jak osadzony jest trzpień wystarczy malutka nie doskonałość i bicie gotowe,pomaga te?ź przeszlifowanie wodzika napędu,powstanie mikro luz na osi(wzdłu?źny)ale płynność się poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Powiem ze nowy Abu Soron SX szumi przy kreceniu o wiele glosniej niz Penn Battle a cena tego pierwszego jest wieksza. Podczas kupna Penna (model 4000 i 6000)kierowalem sie pojemnoscia na szpuli(w tym przypadku wieksza niz w Shimano adekwatna do wielkosci modelu), metalowa obudowa i dobrym, plynnym hamulcem i tym ze musi w miare znosic slona wode. Podczas krecenia na sucho nie stwierdzilem zadnych stukan czy innych przypadlosci. Jak bedzie nad woda? Dowiem sie juz nie dlugo. Inna ciekawa propozycja jest inny kolowrotek zza oceanu http://www.finnorfishing.com/Inshore.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 W takim razie Jack pisał coś o podkładce czy coś takiego - Jack m?łgłbyś rozwinąć temat i nieco bli?źej naprowadzić.Jak odebrałem swojego Battle'a to pierwsze co sprawdziłem to luzy. Był na koszu i delikatny na przekładni. Na przekładnię doło?źyłęm jedną podkładkę co usztywniło konstrukcję. Kosz trzeba było tylko dokręcić, śrubkę dokręciłem z powiedzmy godziny 12 na 2-3 i luz całkowici zniknął. Smar wymieniałem bo i tak rozkręcałem od razu kołowrotek jak tylko przyszedł. Smaru nie ?źałuję więc ka?źdy z moich kołowrotk?łw od razu cię?źej chodzi, p?łźniej się rozkręca. Kasowanie luz?łw zaproponował nasz niezawodny mechanik nadworny Tomasz vel zorro. Im mniejsze luzy na początku tym trudniej będą się pojawiały podczas u?źytkowania. Teraz kołowrotek jest sztywny i w zasadzie pozostałe jego wady, opisywane powy?źej, mi nie przeszkadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martek Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Czytam czytam ten watek i tak mysle czy naprawde za te +-400 zl nic lepszego znalesc nie mozna............a to jakis smar trzeba wymienic a to jakas korba krzywa a to cos skrzypi, a to cos nie tego itd Ale patrze ogolnie wszyscy co kupili tego penna happy ze sprzeta Byla moda na libry minela,byla moda na ryobi mija-minela jest moda na batlle pewnie tez z czasem minie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi