Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście chodzi o montaż wędek . Zaczęło się jak u wszystkich a mianowicie wymiana przelotki , drobne naprawy itp. Kiedyś z pewnością nie pomyślałbym że można samemu składać wędki ale w dobie internetu wszystko jest możliwe. Zacząłem czytać wszystko co dotyczy Rodbuildingu , oglądać pracę innych i w końcu się zdecydowałem podjąć wyzwanie. Zbuduje sobie wędkę. Zamówiłem wszystkie komponenty , zbudowałem prymitywny przyrząd do nawijania omotek i do dzieła !

Kijek gotowy

post-6334-1348917489,3322_thumb.jpg

post-6334-1348917489,4851_thumb.jpg

post-6334-1348917489,5892_thumb.jpg

post-6334-1348917489,6986_thumb.jpg

post-6334-1348917489,8137_thumb.jpg

• Like 4

Cześć . Materiały kupuję różnie , w Polskich sklepach blanki , resztę w niemieckich ale ceny niemieckie są porównywalne więc nie ma to takiego znaczenia.Może przelotki są trochę tańsze ale na komplecie można zaoszczędzić raptem 5-10 euro to na przesyłce sprawa się wyrówna. Blanki w Niemczech są troszkę droższe

Witam Rafał :D

Blank to prawdziwy Sfinks , bardzo tajemnicza sprawa bo opisany jest komicznie i aż nieprawdopodobne parametry wypisał sprzedawca tego blanku : dł 6,3 (192cm) c.w 5-45gr ?,ciężar przynęty 6-35 ?, ML ,Fast,11,5 mm dół ,1,3 mm szczyt,waga blanku 30 gr. Blank jest bardzo szybki o szczytowym ugięciu i radzi sobie doskonale z przynętami 8 -25 gr chociaż obciążałem go niemiłosiernie nawet główkami 30 gr ale ciężko już mu było. Typowy kij sandaczowy na łódkę lub do drop Shota Myślę że tak od 14 do 25 gram to jego żywioł. Jako że to był pierwszy kijaszek trochę jestem niezadowolony z nieco za krótkiej odległości dolnika do stopki ale robiłem go do Drop Shota a nie na łódkę jako typowo na opad. Oczywiście skopałem też lakierowanie ,dopiero potem oglądając prace innych połapałem się o co tak naprawdę chodzi a lakier to wdzięczne tworzywo bo da się modelować przez długi czas i nie znosi pośpiechu ale to wiem dopiero po zrobieniu pierwszego kijka :D

przykład lakierowania przelotki Restaffine Knight :D

post-6334-1348917492,7032_thumb.jpg

• Like 1

Dzięki wielkie Krzysiek :D

Pochwały od tak ich expertów utwierdzają w przekonaniu że własnoręczna budowa wędek przynosi satysfakcję i człowiek wcale nie musi się wstydzić z hand made :D

Dodam jeszcze zadek CD BR

Przygotowanie do lakierowania

post-6334-1348917493,5617_thumb.jpg

post-6334-1348917493,661_thumb.jpg

post-6334-1348917493,7481_thumb.jpg

• Like 1

Co do toczenia rękojeści to ogromną frajdę jak i wyzwanie miałem przy kolejnym projekcie a mianowicie Restaffinne Knight

ponieważ postanowiłem założyć uchwyt Restaffine i trzeba było korki frezować do dwóch średnic Foregrip 20 i 22 mm i dolną rękojeść 22mm i 17mm

Chcesz zobaczyć jak wyszedł kijaszek ?

post-6334-1348917492,217_thumb.jpg

post-6334-1348917492,3631_thumb.jpg

ten krótszy wygląda na niezłą kosę ;) Ale z tym Rastaffinem to pojechałeś po bandzie ,kopara mi opadła :huh: Bardzo ładnie i profesjonalnie wykonana rękojeść i lakier też OK.Zastanawia mnie tylko ,czy można było dać jedną mniej przelotkę .Ale to tylko takie moje przemyślenia na podstawie dotychczas zbrojonych patyków ,tego w rękach nie miałem ,więc pewnie się mylę. :D

Był już nad wodą i ma niesamowite walnięcie , równiutko układa też linkę przy blanku , ładnie pracuje przy obciążeniach więc wszystko jest ok. Konsultowałem na privie taki spacing z Krzyśkiem , powiedział że powinno być ok i jest lepiej niż ok. Stromy stożek bo przejście z 30 na 16 ale ładnie tłumi i rzuty są rewelacyjne. Może zjechałbym na wadze jakbym wywalił jedną 7L ale nie wiadomo czy nie pogorszyło by to akcji kijka. Może bardziej doświadczeni się wypowiedzą .Opinie chętnie widziane

Panna to i była ,nawet kijek mi opisała :D Wezmę tego krótkiego. i Knighta to połowimy w Sobieszewie i na Wisełce. Kiedyś numerem 1 na Wisełce w Kiezmarku byłby CD BR ze względu na piękne tęczaki i troćki teraz to już niestety historia więc CD BR chyba zostanie w domu .Jakoś nie widzę dla niego zastosowania bo mam Knighta i on powinien sobie poradzić.

Dzisiaj idę przeprowadzać dalsze testy na kanałach Alsteru i potem na Elbę bo odpływ zaczyna się o 17:59, więc parę godzin połowię. Kompletny odjazd jak łowisz w bardzo ekskluzywnej dzielnicy nad małym Alsterem gdzie butik na butiku a promenadą spacerują bardzo bogaci ludzie i jest kilku zapaleńców którzy łowią sandacze :D

Dzięki WOBI twoje kijaszki są też prześliczne i wcale się nie podlizuję tylko trafiłeś dokładnie w mój gust. Rękojeści starannie toczone i wstawki z innych kolorów korka ze smakiem i bardzo gustowne .Fore też w kształtach jakie lubię. Bardzo ładna , porządna i dokładna robota . Kleniowy Talonek palce lizać ,dokładnie takie mam wyobrażenie o estetycznie wykonanym kijaszku .Gratki