WOBI Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Dzięx,ta choroba ma tylko jedną wadę,parę razy gdy mogłem jechac na ryby spędzilem czas z gałami wlepionymi w nawijane omotki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Brawo Arturo pełna profeska ,otwieraj pracownie i kasuj Niemców,życzę powodzenia w dalszej zabawie z budowa wędzisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Dzięki panie Piotrze Pochwała z twoich ust jest bardzo cenna bo jesteś profesjonalistą, twoje prace są znane i cenione, a unikalne na skalę europejską prześliczne inserty oraz wykończenia korbek do kołowrotków cieszą oczy wielu wędkarzy. Pracowni otwierać nie zamierzam chociaż z pewnością jest to wspaniały pomysł na życie łączący hobby z zarobkowaniem, aczkolwiek złożę pewnie parę kijaszków dla znajomków i nową pasję traktuję hobbystycznie tak jak wędkarstwo czy też grę w brydża. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Po wspólnym wędkowaniu z kolegą Stivenem gdzie mu dołożyłem niemiłosiernie na mętnookich kolega zaczął dochodzić porażki i stwierdził że jego 3,30m kij do 60 gr c.w jest chyba nieodpowiedni do połowu sandacza Po moich komentarzach żeby się nie poddawał i jest możliwe złowienie sandacza , przecież samobójcy zawsze się zdarzają nawet wśród mętnookich i raczej powinien zacinać w ciemno ponieważ nie ma szans zauważyć brania ani kontrolować przynęty to Steven zaraz zapragnął stać się posiadaczem sandaczówki z prawdziwego zdarzenia ,chodziło mu o taki uniwersalny kijaszek na Elbę (główki do 30 gr + 4 guma max)i na kanały gdzie najczęściej łowimy 14 - 20 gr z przewagą 20 gr + 3,4 guma)Jako że znamy się lata podjąłem się zrobić mu nie za drogi, ekonomiczny kijaszek. Po konsultacjach z prawdziwym ekspertem panem Irkiem z Fishing Center wybór padł na blank ST1025-MHX . Po złożeniu zamówienia i otrzymaniu komponentów zrobiłem projekt i przystąpiłem do roboty.Niestety nie mogłem rozwinąć się twórczo bo o wyborze Designu rękojeści,(miałem zrobić podobną tak jak w moim CD Blue Rapidzie) długości foregripu ,gałki,koloru omotek itp. oraz uchwytu kołowrotka decydował Steven .Jedynie rozmiarów-ka i spacing pozostawił mi, więc kijek troszeczkę nie przypadł mi do gustu , szczególnie gałka oraz moim zdaniem troszkę za długi Fore ( 8 cm) ale niestety nie miałem na to wpływu. Uchwyt do wędki służy mi do korekty ustawienia przelotek a także od niedawna do wyznaczanie kręgosłupa blanku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Testy statyczne zawsze przeprowadzam dokładnie,jest trochę upierdliwe przesuwanie przelotek o kilka milimetrów, ale potem procentuje długością rzutu .Kij zbrojony w systemie NC na klasycznym stożku Y 30,20,12,8L,L 2x7,3x6 i Fuji SIC FST 6 tiptop,Y i L w wersji ekonomicznej Fuji Alconite Przelotki w stożku muszą tworzyć obraz tarczy strzeleckiej dlatego zawsze zasłaniam pierwszą w tunelu i obserwuję na białym tle.Niestety dokładnie tego nie widać bo mój aparat to typowy krótkowidz Dalsze prace wznowię w poniedziałek c.d.n 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Ładnie się zapowiada Osobiście w tej długości pod sandałowe gumy w podanym kalibrze wybrałbym bardziej szczytowego ST1024F.Ale to tak po doświadczeniach z dłuższym ST1084F ,który na Wiśle sprawdza się super.Artur spróbuj rozsunąć największe przelotki i wyrzucić jedną 7-kę.Trochę trudno ocenić z tej perspektywy na zdjęciu ,ale blank w dole jest dość mocny i może nie będzie potrzebne aż takie podparcie, a zbyt duża ilość L-ek skutecznie zmiękczyła szczyt.I walnij fotę z boku. Pozdro Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Witam Rafał .Jutro zrobię foty z ugięcia i rozsunę trochę przelotki wywalając jedną L 7. Mnie też się zdawało że ST1024F będzie dobrym wyborem ale pan Irek z FC stwierdził że kij 15lb to jednak za delikatny wybór i chyba ma rację Elba to nie Wisła tutaj na odpływie jest bardzo duży prąd wody i głębokości dużo większe . Elba ma połączenie z Morzem Północnym i przez 6-7 godzin woda spada o prawie 4 metry potem jest z godzinkę spokój i znowu przybiera o 4 metry . Najlepsze brania są na odpływie a gumę musisz prowadzić na skraju nurtu więc przy braniu kij musi pokonać sporą głębokość oraz uciąg wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zbroiłem ST1084F i uwierz mi to nie jest 15lb,na moje tak ok 20lb.Na twojej rzece sprzwdziłby się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Teraz to już pozamiatane tylko czasem jak spotkasz Stivena to mu o tym nie mów że jest lepszy blank i sprawdź pocztę bo ci wysłałem message na privaPorównywałem ugięcie Knighta i MHX oba są 8,6 knight do 35 gr a MHX do 42 ale Knight pomimo cieńszej szczytówki mniej się gnie przy podobnym rozmieszczeniu L. Obciążałem kije kolejno 30,60,90,120,150 gr i przy każdym ciężarze Knight troszkę lepiej stał Knight jest opisany jako 22 lb i tyle ma a ten 1025 jako 20 lb i jest bardziej miękki więc zakładam że też jest dobrze opisany jako 20 lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Moc kija a jego akcja to inna para kamaszy.Ten ST1025 będzie płynniej pracował pod dużym obciązeniem,co nie oznacza że dobrze poprowadzi cięższy wabik .Ale jak mówisz ,że pozamiatane to w razie czego trzymam gębę na kłódkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zrobiłem expresowo nowy spacing zobacz jak wyszło Bardzo nie podobają mi się kąty jakie tworzy żyłka w stosunku do blanku pomiędzy drugą i trzecią przelotką a trzecią i czwartą, stożek też musiałem troszkę rozsunąć i teraz nie jest już tak centralnie tylko kręgi układają się bardziej na dole ale przemyślę sprawę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 A ile cm masz od stopki kołowrotka do wlotowej i jakie odległości między pierwszymi trzema dolnymi.Bo wygląda na to ,że można je jeszcze rozsunąć i tym samym zagęścić na szczycie aby polikwidować cięciwy.Zrób fotę całkiem z boku bo może dalej myli ta perspektywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Akurat dzisiaj troszkę omotkowałem tzn kij jest skończony tylko jeszcze bez lakieru i prawdę mówiąc nie przypadł mi do gustu. Stiven trochę przesadził np idiotyczne malowanie szczytówki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Bo Stiven woli widzieć niż czuć To samo omotki ,rzecz gustu.Na znak mieżdynarodnej przyjażni możesz na szczytówce domalować dwa paski ,czerwony i czarny A kijek wygląda dobrze ,8cm na fore przy wędce tej mocy wcale nie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Witam Kijek zrobił się' wygląda całkiem całkiem chociaż raczej to nie mój świat 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Po kijaszku Stevena przyszedł czas na mój projekt P904-2-MHXJest to kijaszek przeznaczony na kanały oraz martwą wisełkę, a więc Rafał ubierz się ciepło bo szykuje niezłą broń sandaczową. przymiarka na sucho 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Tak kończy każdy kijaszek dyby obowiązkowe Czekam na przelotki (jestem już po poważnych konsultacjach )oraz kij dostanie jeszcze ozdobne zakończeniec.d.n 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Stivenowa sandaczówka na rosyjskie rewiry wyszła bardzo sympatycznie A twoja kosa jeśli będzie działać tak dobrze jak zaczyna wyglądać to nigdzie z tobą nie jadę A insercik potwierdza klasę twórcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 W sobotę Steven sprawdzi Rosyjską Ruletę mam nadzieję że szczęście dopisze , teraz chociaż będzie czuł i widział brania , a Ty nie rób mi tego i nie uciekaj od wspólnego wędkowania bo nastawiam się na jesienne martwowiślane sandacze.W końcu mam tylko MHXa a nie jakiegoś tam Phenixa z górnej półki , mam wędkę jak twierdzą niektórzy trochę podrzędną ale powiem ci że takiej akcji to ja jeszcze nie widziałem nigdzie. Zachowuje się jakby była wklejką, wręcz niesamowite .Zobaczymy czy nie zmieni się to jak przyjdą przeloty .Co do insertów Piotrka to jest to klasa światowa i to nie żadna kokieteria ale fakt ! Jak będę robił jakiś naprawdę super szlachetny blank to pomyślę aby Piotrowe elementy ozdobne wkomponować w rękojeść bo jego wyroby powalają . Lakierowanie 30stki zawsze sprawiało problem teraz odbyło się bez turbulencji 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zakończenie też wyszło nie najgorzej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Bardzo ładnie Ci to wyszło,czyściutko i z dbałością o szczegóły Bardzo dobrze ,że rozbudowałeś kapsel dodając piankę,przynajmniej nie wystraszysz sandaczy ,waląc metalową gałą w dno łódki:d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Jak będę straszył to tylko twoje sandacze Kijek w końcu zrobił się mimo że aparat do bani , troszkę starszawy już i kiepsko robi zdjęcia przynajmniej te micro postaram zaprezentować się co z tego wyszło.Zmieniłem nieco kształt środkowego gripa , teraz jest bardziej symetrycznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 (edytowane) PrzelotkaJeszcze czekają prace kosmetyczne , drobne szpachlowanie oraz silkowanie rękojeści ale to już po sezonie, zajęcie na zimowe wieczory Edytowane 5 Marca 2013 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Ładnie, z pomysłem i czysto...Gratuluje Artur!!!Mała uwaga - ubierz się ciepło czy dostawanie zimnych nóg to zwroty które nasi koledzy w Polsce nie koniecznie odczytują tak jak my w dojczlandi żyjący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi