mrWhite7 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Blank dobrze mi znany bo to Hers 17 lb 8'6" ft polskiego pochodzenia , Design już też znany (uchwyt PacBay ,najwygodniejszy dla mnie i dostosowany, bardzo ergonomiczny poza tym tym razem biały korek aby się nie pomyliło)) Spacing też dopracowany (Fuji system KR)więc w końcu szewc chodzi w butach . Przedwczoraj jeszcze kij kręcił się we Wraperze , wczoraj dosychał a dzisiaj z powodzeniem sprawdzian w warunkach bojowych i pierwsze ryby. Jednym słowem można określić ten kij " miodzio " Typowy szybki ,lekki sandaczowy bolid brzegowy . Boleniowi też zrobiłem fotkę Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Kolejny dzień łowienia Hersem przyniósł kolejne ryby w tym juj ładnego bobaska 74 cm oraz rybę 63 cm i kilkanaście mniejszych. Utwierdzam się w przekonaniu że Hers to wspaniała sandaczowa kosa . Zakres c.w. imponujący bo zaznaczy wspaniale opad na główce 10 g oraz pociągnie agresywnie Tubę na główce 30 g więc, zaspokoi potrzeby oraz upodobania każdego "sandaczowca" .Doskonała czułość oraz świetne przewodzenie brań są też zaletami wędki na tym blanku.Kij ogarnia wszystkie techniki prowadzenia przynęty , jednym słowem bez ściemy i marketingu bo nic z tego nie mam , polecam ten blank serdecznie jak wędkarz wędkarzowi. Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Masz może fotkę ugięcia tego Hersa, ciekawy jestem jak pracuje ten patyk? Zastanawiam się nad tym blankiem ale mam dylemat którą wybrać długość 8"6 czy 9 stóp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Ok zrobię ujęcia ugięcia Hersa . O ile mogę coś doradzić to wybierz raczej wersję 8'6" bo mniemam że kij będzie robiony "pod gumę" Do woblerów odradzam stanowczo ten blank.Jest za sztywny i za szybki .Bardziej operatywny i dokładny w prowadzeniu gum będzie wersja krótsza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Hers 17 lb 8'6" ugięciezaczynałem 130 g skończyłem 960 g i kij miał jeszcze spore rezerwy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Super dzięki , Tylko gumiak wchodzi w grę ewentualnie jakiś kogucik w zakresie cw. Moje łowiska to m.in. Odra i ale też kilka wód stojących z brzegu. Na Odrze z główek spokojnie 8"6 wystarczy ale na stojącej gdzie trzeba ciepnąć gumkę na maksa może lepsza była by dłuższa wersja 9". Ale w zasadzie to tylko 10 cm różnicy, przy dłuższym pewnie by trzeba było dać troszkę dłuższą rękojeść o 2-4 cm więc realnie nie zyskał bym wiele. Ale znowu dłuższa rękojeść to dłuższa dźwignia itd. ... i bądź tu mądry W zakresie c.w. Hersa łowię CD Blue Rapidem 2,75 do 28 g i jestem ciekawy czy go zastąpi czy się uzupełnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Super dzięki , Tylko gumiak wchodzi w grę ewentualnie jakiś kogucik w zakresie cw. Moje łowiska to m.in. Odra i ale też kilka wód stojących z brzegu. Na Odrze z główek spokojnie 8"6 wystarczy ale na stojącej gdzie trzeba ciepnąć gumkę na maksa może lepsza była by dłuższa wersja 9". Ale w zasadzie to tylko 10 cm różnicy, przy dłuższym pewnie by trzeba było dać troszkę dłuższą rękojeść o 2-4 cm więc realnie nie zyskał bym wiele. Ale znowu dłuższa rękojeść to dłuższa dźwignia itd. ... i bądź tu mądry W zakresie c.w. Hersa łowię CD Blue Rapidem 2,75 do 28 g i jestem ciekawy czy go zastąpi czy się uzupełniąZdecydowanie się uzupełnią bo Hers jest szybszy ,sztywniejszy i ma jednak zdecydowanie lepszą pracę pod rybą .Wiem bo mam też Blue Rapida do 28 g i BR nie pociągnie koguta oraz cięższych główek tak jak Hers .Poza tym Hers lepiej sygnalizuje opad i przewodzenie sygnałów do ręki jest o wiele intensywniejsze . BR chyba już tylko będzie zbierał kurz bo nie czarujmy się jest to sztywna pała z umiarkowanie miękką szczytówką .BR dysponuje dobrym zacięciem i to samo można powiedzieć o Hersie BR można użyć do woblera i połowić troć zarówno w morzu jak i w rzece i jest to kij jednak bardziej uniwersalny a Hers to guma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Już widzę różnicę w ugięciu, BR ma bardziej miękki szczyt głąbiej pracujący. Możesz zdradzić jak go uzbroiłeś.Gdzieś już chyba to Ty pisałeś że trzeba szczyt lekko zbroić aby wykorzystać go w pełni. Zastanawiam się czy zastosować KR'y, a może S6, albo może lepiej nawet dać w tunelu ( tylko ostatnie 5-6 przelotek ) tytany S6. Czy końcówka w tytanach to już przesada i nic to nie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Uzbroiłem go w KR kończąc na 4,5 aby uzyskać szybkość i ciętość .Służę spacingiem, ale można go też uzbroić w S6 czy ostatnio robiące sporą furrorę przelotki Pheniksa ,byle lekko na szczycie kończąc 5,0 lub 4,0 . Dąbek111 będzie zbroił Pheniksami i sam jestem ciekaw jak to wyjdzie. Jeżeli tylko będzie poprawnie uzbrojony będziesz miał ogromną przyjemność w jigowaniu . Płynna praca i pełna kontrola gumy .Tytany są zbędne ,szkoda kasy a efekt będzie nieodczuwalny . Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Co do BR to się w pełni z Tobą zgodzę, w moim odczuciu główka 22g + guma ok.8,5 cm (manns predator, relaks kopyto 3") przy typowym podbiciu z kija,a jak sobie pomożemy kołowrotkiem to da radę max 25g. Komfort to 15-20 g. Jeśli jest tak jak piszesz to Hers zdecydowanie go zastąpi, a BR na pewno od gumowych sandaczy odpocznie i będzie jeździł na inne rybki lub na inne przynęty Muszę sprawdzić te Phenixy bo ich nie znam. Z tymi tytanami tak myślałem że może być przerost formy nad treścią ale wolałem się zapytać bardziej doświadczonego. Po ten spacing się na pewno upomnę jak się tylko bardziej ogarnę i nie wiem czy nie spapuguję też od Ciebie tego uchwytu do kołowrotka Pacific Bay'a. Wielkie dzięki za wszelkie info na temat Hersa Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez Bass-74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Słuszna decyzja , ja też przed taką decyzją kiedyś stałem i BRa będę używał okazjonalnie pod morską i rzeczną troćkę lub tam gdzie będzie potrzebny bardziej uniwersalny kij . W 90% na spinning łowię gumą więc miałem potrzebę skonstruowania bardzo specjalistycznego kija a takim właśnie jest Hers Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 A Twoim zdaniem da radę przy 35 gr + 3,5 calowa guma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Przyznam się że jeszcze tak ciężko nie łowiłem ale 30 g + tuba (około 12 g) całkowicie dawał radę ,nie tylko rzucać ale też podbijać i kij nie klękał, więc myślę że przy szczupłej gumie typu Keitech 3" lub 4" Easy Shiner kij powinien dać sobie radę , jednak trudno sobie wyobrazić warunki gdzie byłaby potrzeba tak ciężkiego łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 No u mnie czasami na Odrze i na kanałach jest taki uciąg, że 40 gr nie schodzi do dna, więc trzeba być przygotowanym na wszystko.Kijek z tego co piszesz, jest 1 klasa i chyba trzeba zacząć odkładać pieniążki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Zabrałem się do zmontowania mojego urlopowego okoniowca .Blank MHX S 842-2 ,uchwyt PacBay Minima 16 ,przeloty to KR od 20 do 4,0Skleiłem już rękojeść i muszę przyznać że to trochę wyzwanie bo blank jest cieniutki a uchwyt ma 27 mm średnicy w miejscu łączenia z pianką więc trzeba zachować jakąś sensowną linię.Nie jestem mistrzem świata , ani nie "zjadłem" wszystkich rozumów jak niektórzy manipulanci usiłują to przedstawić ale projekt jest mój i mnie się podoba ...innym nie musi i na pewno nie będę miał żadnych problemów jak komuś nie będzie się on podobał Niektórzy mają z tym problemy Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Jak ten uchwyt leży w łapce? Wygląda nieco "dziwnie", ale w ręku(i z dokręconym młynkiem) może się okazać, że mega czułe i wygodne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Jeżeli chodzi o uchwyt w wędce okoniowej to masz sporo możliwości i dlatego właśnie go zamontowałem. Przy normalnym łowieniu gumą a także jak zamierzasz łowić wertykalnie możesz palec wskazujący położyć na blanku przed tuleją mocującą kołowrotek.Jeżeli DropShotujesz wygodnie jest oprzeć kciuk na gołym blanku co niewątpliwie zwiększa czułość i lepszą sygnalizację brań .Łowiąc standardowo i zaciskając dłoń też masz kontakt opuszkami palców z gołym blankiem . Uchwyt waży tylko 20 g i wraz z uchwytami Fuji SK2 jest najlżejszy w taj klasie a wygląd ...no cóż nie musi się każdemu podobać ważne aby się podobał właścicielowi wędki. W 100 % spełnia swoje zadanie .Jest wygodny, lekki i dobrze sygnalizuje brania. W wędce sandaczowej uchwyt to już odjazd totalny , lekki megawygodny (Soft Touch)oraz ergonomiczny i specjalnie profilowany aby dłoń lepiej się na nim zaciskała i jeżeli łowisz i podbijasz z nadgarstka to nie męczy ręki (tylko wędka musi być w miarę wyważona), oczywiście co jest sprawą pierwszorzędną palec kładziesz na blanku co przy sandaczu ma duże znaczenie bo brania w intensywniejszy sposób się odczuwa. Co do przewodzenia sygnału to zdania są podzielone , jedni twierdzą że trzymanie palca na gołym blanku nie ma takiego znaczenia i jest grupa osób którzy twierdzą inaczej.Łowisko najczęściej weryfikuje która teza jest poprawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź SK2 bez insertu też wygląda "dziwnie"(dlatego w cudzysłowie napisane) i w ręku też nie bardzo leży, za to z dokręconym młynkiem jest bardzo dobrze. Jakoś lubię te pootwierane uchwyty. Nawet w kijach jerkowych do 60-100g górnego cw., mimo, że tu czucie pod pazurkiem nie występuje. Lubię je PozdrówkaKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dansik Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Witam a moze ktos by sie wymienil mam restaffine monster boron na tytanach fuji 2,3 do 25 gram chetnie bym wzial ciezsza i dluzsza wersje restaffine.pozdrawiam:) jeszcze robi mi sie vegter boron 2,59 do 33 gram i moze bym sie zamienil na restaffine o podobnych parametrach.pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam a moze ktos by sie wymienil mam restaffine monster boron na tytanach fuji 2,3 do 25 gram chetnie bym wzial ciezsza i dluzsza wersje restaffine.pozdrawiam:) jeszcze robi mi sie vegter boron 2,59 do 33 gram i moze bym sie zamienil na restaffine o podobnych parametrach.pozdrawiamPo co chcesz zamienić ten 2,3m do 25 g.To super kjek na lżejsze łowienie (główki 5-20g i gumiaki 5-10cm) Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Witam a moze ktos by sie wymienil mam restaffine monster boron na tytanach fuji 2,3 do 25 gram chetnie bym wzial ciezsza i dluzsza wersje restaffine.pozdrawiam:) jeszcze robi mi sie vegter boron 2,59 do 33 gram i moze bym sie zamienil na restaffine o podobnych parametrach.pozdrawiamKolega pomylił wątki i myślę że jak kolega umieści treść swojego postu w dziale ogłoszenia to efekt może być lepszy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Nowe łowisko nowe ryby i tym razem Vegter ciął szybko i na temat .Największa ryba dzisiaj to wychudzone 76 cm sandaczysko ładnie przebite.Kolega Waldi łowił Hersem i wszystkie ryby przebite i wyholowane u mnie jedna ryba zaparkowała w opasce kamiennej i niestety zerwała sznur. Wszystko wskazuje że dowcipnisiem był pan Wąs 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Nowy kij, nowe klimaty ,zrobiony dla kolegi z myślą o połowach suma na ciężkie przynęty (wobler i guma) Uzbrojony klasycznie 6+1 na podomotkachBlank" AVATAR Full Contact" Spin 9 ' 2,75 m WG 10-180 g. Uchwyt AlpsPrzelotki Fuji MNSG od 30 ,25,20,16,10,+ Top 10 MNST Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Artur możesz bliżej opisać ten blank ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Jak podają jest to blank japońskihttp://www.ebay.com/itm/Rutenbau-Blank-AVATAR-Full-Contact-Spin-WG-10-160gr-/120669403033dość tani bo wersja 2,75 kosztuje około 60 Euro ,wersja 3,05 około 80 Euro i jak piszą na eBayu:"Gefertigt aus einem speziellen High Modulus Carbon aus Japan !Robuste, Kraftvolle u. Schnelle Blanks aber dennoch Leicht u. Edel, entwickelt zum Fischen mit Kunstköder wie Gummifisch, Wobbler.... auf Zander, Hecht u. Wels.Auch zum Pilken."Zrobiony ze specialnego wysokomodułowego Carbonu z JaponiiSolidny,bardzo mocny szybki (potwierdzam) ale też lekki (no może 150 g raczej nie powala ale przy takim kalibrze to jest ok) zaprojektowany do łowienia na sztuczne przynęty (guma , wobler...od sandacza .szczupaka suma po pilkowanie na dorsza ." Blank jest bardzo ładnie wykończony bezbarwnym lakierem ,zbeżny (z 18mm do 3 mm wersja 2,70 m)Dzisiaj wędkę testowaliśmy i bardzo ładnie się ładuje przy ciężarkach 20,30,50,100 g większych nie mieliśmy i mimo wagi około 300 g (Alps sporo waży)+ 400 g korba da się łowić. Dodam że wędka jest szybka ,zacięcie potężne szczytowe i bardzo ładne progresywne ugięcie w każdym bądź razie bardzo przyjemna konstrukcja a nie żaden dzyszel.W wielu forach niemieckich dotyczących suma jest bardzo zachwalany ,więc dla początkujących i zaczynających przygodę z wąsem godny polecenia bo ma duże walory użytkowe przy stosunkowo małej cenie , potem to wiadomo ... Xzoga Blanki występują w trzech c.w 5-90 g 10 ft ,10-160 g 10 ft oraz 10-180 g 9 ft Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi