Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Blank dobrze mi znany bo to Hers 17 lb 8'6" ft polskiego pochodzenia , Design już też znany (uchwyt PacBay ,najwygodniejszy dla mnie i dostosowany, bardzo ergonomiczny poza tym tym razem biały korek aby się nie pomyliło)) Spacing też dopracowany (Fuji system KR)

więc w końcu szewc chodzi w butach :) . Przedwczoraj jeszcze kij kręcił się we Wraperze , wczoraj dosychał a dzisiaj z powodzeniem sprawdzian w warunkach bojowych i pierwsze ryby. Jednym słowem można określić ten kij " miodzio " Typowy szybki ,lekki sandaczowy bolid brzegowy .

bzat.jpg

hejl.jpg

pexy.jpg

xfeg.jpgwuui.jpgt9iw.jpgjs5h.jpg

Boleniowi też zrobiłem fotkę :)

bwkw.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Kolejny dzień łowienia Hersem przyniósł kolejne ryby w tym juj ładnego bobaska 74 cm oraz rybę 63 cm i kilkanaście mniejszych. Utwierdzam się w przekonaniu że Hers to wspaniała sandaczowa kosa . Zakres c.w. imponujący bo zaznaczy wspaniale opad na główce 10 g oraz pociągnie agresywnie Tubę na główce 30 g więc, zaspokoi potrzeby oraz upodobania każdego "sandaczowca" .Doskonała czułość oraz świetne przewodzenie brań są też zaletami wędki na tym blanku.Kij ogarnia wszystkie techniki prowadzenia przynęty , jednym słowem bez ściemy i marketingu bo nic z tego nie mam , polecam ten blank serdecznie jak wędkarz wędkarzowi.

2psm.jpgpmj0.jpg

pmj0.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Ok zrobię ujęcia ugięcia Hersa . O ile mogę coś doradzić to wybierz raczej wersję 8'6" bo mniemam że kij będzie robiony "pod gumę" Do woblerów odradzam stanowczo ten blank.Jest za sztywny i za szybki .Bardziej operatywny i dokładny w prowadzeniu gum będzie wersja krótsza .

Super dzięki :D , Tylko gumiak wchodzi w grę ewentualnie jakiś kogucik w zakresie cw. Moje łowiska to m.in. Odra i ale też kilka wód stojących z brzegu. Na Odrze z główek spokojnie 8"6 wystarczy ale na stojącej gdzie trzeba ciepnąć gumkę na maksa może lepsza była by dłuższa wersja 9". Ale w zasadzie to tylko 10 cm różnicy, przy dłuższym pewnie by trzeba było dać troszkę dłuższą rękojeść o 2-4 cm więc realnie nie zyskał bym wiele. Ale znowu dłuższa rękojeść to dłuższa dźwignia itd. ... i bądź tu mądry :blink:

W zakresie c.w. Hersa łowię CD Blue Rapidem 2,75 do 28 g i jestem ciekawy czy go zastąpi czy się uzupełnią

Super dzięki :D , Tylko gumiak wchodzi w grę ewentualnie jakiś kogucik w zakresie cw. Moje łowiska to m.in. Odra i ale też kilka wód stojących z brzegu. Na Odrze z główek spokojnie 8"6 wystarczy ale na stojącej gdzie trzeba ciepnąć gumkę na maksa może lepsza była by dłuższa wersja 9". Ale w zasadzie to tylko 10 cm różnicy, przy dłuższym pewnie by trzeba było dać troszkę dłuższą rękojeść o 2-4 cm więc realnie nie zyskał bym wiele. Ale znowu dłuższa rękojeść to dłuższa dźwignia itd. ... i bądź tu mądry :blink:

W zakresie c.w. Hersa łowię CD Blue Rapidem 2,75 do 28 g i jestem ciekawy czy go zastąpi czy się uzupełnią

Zdecydowanie się uzupełnią bo Hers jest szybszy ,sztywniejszy i ma jednak zdecydowanie lepszą pracę pod rybą .Wiem bo mam też Blue Rapida do 28 g i BR nie pociągnie koguta oraz cięższych główek tak jak Hers .Poza tym Hers lepiej  sygnalizuje opad i przewodzenie sygnałów do ręki jest o wiele intensywniejsze . BR chyba już tylko będzie zbierał kurz bo nie czarujmy się jest to sztywna pała z umiarkowanie miękką szczytówką .BR dysponuje dobrym zacięciem i to samo można powiedzieć o Hersie BR można użyć do woblera i połowić troć zarówno w morzu jak i w rzece i jest to kij  jednak bardziej uniwersalny a Hers to guma. 

Już widzę różnicę w ugięciu, BR ma bardziej miękki szczyt głąbiej pracujący. Możesz zdradzić jak go uzbroiłeś.Gdzieś już chyba to Ty pisałeś że trzeba szczyt lekko zbroić aby wykorzystać go w pełni. Zastanawiam się czy zastosować KR'y, a może S6, albo może lepiej nawet dać w tunelu ( tylko ostatnie 5-6 przelotek ) tytany S6. Czy końcówka w tytanach to już przesada i nic to nie da?

Uzbroiłem go w KR kończąc na 4,5 aby uzyskać szybkość i ciętość .Służę spacingiem, ale można go też uzbroić w S6 czy ostatnio robiące sporą furrorę przelotki Pheniksa ,byle lekko na szczycie kończąc 5,0 lub 4,0 . Dąbek111 będzie zbroił Pheniksami i sam jestem ciekaw jak to wyjdzie. Jeżeli tylko będzie poprawnie uzbrojony będziesz miał ogromną przyjemność w jigowaniu . Płynna praca i pełna kontrola gumy .Tytany są zbędne ,szkoda kasy a efekt będzie nieodczuwalny .

Edytowane przez mrWhite7

Co do BR to się w pełni z Tobą zgodzę, w moim odczuciu główka 22g + guma ok.8,5 cm (manns predator, relaks kopyto 3") przy typowym podbiciu z kija,a jak sobie pomożemy kołowrotkiem to da radę max 25g. Komfort to 15-20 g. 

Jeśli jest tak jak piszesz to Hers zdecydowanie go zastąpi, a BR na pewno od gumowych :D sandaczy odpocznie i będzie jeździł na inne rybki lub na inne przynęty 

Muszę sprawdzić te Phenixy bo ich nie znam. Z tymi tytanami tak myślałem że może być przerost formy nad treścią ale wolałem się zapytać bardziej doświadczonego. Po ten spacing się na pewno upomnę jak się tylko bardziej ogarnę i nie wiem czy nie spapuguję też od Ciebie tego uchwytu do kołowrotka Pacific Bay'a. 

Wielkie dzięki za wszelkie info na temat Hersa

Edytowane przez Bass-74

Słuszna decyzja , ja też przed taką decyzją kiedyś stałem i BRa będę używał okazjonalnie pod morską i rzeczną troćkę lub tam gdzie będzie potrzebny bardziej uniwersalny kij . W 90% na spinning łowię gumą więc miałem potrzebę skonstruowania bardzo specjalistycznego kija a takim właśnie jest Hers

Edytowane przez mrWhite7

Przyznam się że jeszcze tak ciężko nie łowiłem ale 30 g + tuba (około 12 g) całkowicie dawał radę ,nie tylko rzucać ale też podbijać i kij nie klękał, więc myślę że przy szczupłej gumie typu Keitech 3" lub 4" Easy Shiner kij powinien dać sobie radę , jednak trudno sobie wyobrazić warunki gdzie byłaby potrzeba tak ciężkiego łowienia.

Zabrałem się do zmontowania mojego  urlopowego okoniowca .Blank MHX S 842-2 ,uchwyt PacBay Minima 16  ,przeloty to KR od 20 do 4,0

Skleiłem już rękojeść i muszę przyznać że to trochę wyzwanie bo blank jest cieniutki a uchwyt ma 27 mm średnicy w miejscu łączenia z pianką więc trzeba zachować jakąś sensowną linię.

Nie jestem mistrzem świata , ani nie "zjadłem" wszystkich rozumów jak niektórzy manipulanci usiłują to przedstawić ale projekt jest mój i mnie się podoba ...innym nie musi i na pewno nie będę miał żadnych problemów jak komuś nie będzie się on podobał :) Niektórzy mają z tym problemy :)

chhl.jpg9nel.jpg0fex.jpg

Edytowane przez mrWhite7

Jeżeli chodzi o uchwyt w wędce okoniowej to masz sporo możliwości i dlatego właśnie go zamontowałem. Przy normalnym łowieniu gumą a także jak zamierzasz łowić wertykalnie możesz palec wskazujący położyć na blanku przed tuleją mocującą kołowrotek.Jeżeli DropShotujesz wygodnie jest oprzeć kciuk na gołym blanku co niewątpliwie zwiększa czułość i lepszą sygnalizację brań .Łowiąc standardowo i zaciskając dłoń  też masz kontakt opuszkami palców z gołym blankiem . Uchwyt waży tylko 20 g i wraz z uchwytami Fuji SK2 jest najlżejszy w taj klasie a wygląd ...no cóż nie musi się każdemu podobać  ważne aby się podobał właścicielowi wędki. W 100 % spełnia swoje zadanie .Jest wygodny, lekki i dobrze sygnalizuje brania. W wędce sandaczowej uchwyt to już odjazd totalny , lekki megawygodny (Soft Touch)oraz ergonomiczny i specjalnie profilowany aby dłoń lepiej się na nim zaciskała  i jeżeli łowisz i podbijasz z nadgarstka to nie męczy ręki (tylko wędka musi być w miarę  wyważona), oczywiście co jest sprawą pierwszorzędną palec kładziesz na blanku co przy sandaczu ma duże znaczenie bo brania w intensywniejszy sposób się odczuwa. Co do przewodzenia sygnału to zdania są podzielone , jedni twierdzą że trzymanie palca na gołym blanku nie ma takiego znaczenia i jest grupa osób którzy twierdzą inaczej.Łowisko najczęściej weryfikuje która teza jest poprawna :)

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) SK2 bez insertu też wygląda "dziwnie"(dlatego w cudzysłowie napisane) i w ręku też nie bardzo leży, za to z dokręconym młynkiem jest bardzo dobrze. Jakoś lubię te pootwierane uchwyty. Nawet w kijach jerkowych do 60-100g górnego cw., mimo, że tu czucie pod pazurkiem nie występuje. Lubię je ;)

Pozdrówka

Kamil

Witam

a moze ktos by sie wymienil mam restaffine monster boron na tytanach fuji 2,3 do 25 gram chetnie bym wzial ciezsza i dluzsza wersje restaffine.pozdrawiam:) jeszcze robi mi sie vegter boron 2,59 do 33 gram i moze bym sie zamienil na restaffine o podobnych parametrach.pozdrawiam

Po co chcesz zamienić ten 2,3m do 25 g.To super kjek na lżejsze łowienie (główki 5-20g i gumiaki 5-10cm)

Edytowane przez Jozi

Witam

a moze ktos by sie wymienil mam restaffine monster boron na tytanach fuji 2,3 do 25 gram chetnie bym wzial ciezsza i dluzsza wersje restaffine.pozdrawiam:) jeszcze robi mi sie vegter boron 2,59 do 33 gram i moze bym sie zamienil na restaffine o podobnych parametrach.pozdrawiam

Kolega pomylił wątki i myślę że jak kolega umieści treść swojego postu w dziale ogłoszenia to efekt może być lepszy :)

Pozdrawiam

Nowe łowisko nowe ryby i tym razem Vegter ciął szybko i na temat .Największa ryba dzisiaj to wychudzone 76 cm sandaczysko ładnie przebite.

Kolega Waldi łowił Hersem i wszystkie ryby przebite i wyholowane u mnie jedna ryba zaparkowała w opasce kamiennej i niestety zerwała sznur. Wszystko wskazuje że dowcipnisiem był pan Wąs

tgzr.jpg

sus3.jpg

• Like 1

Nowy kij, nowe klimaty ,zrobiony dla kolegi z myślą o połowach suma na ciężkie przynęty (wobler i guma) Uzbrojony klasycznie 6+1 na podomotkach

Blank" AVATAR Full Contact" Spin 9 '  2,75 m WG 10-180 g. 

Uchwyt Alps

Przelotki Fuji MNSG  od 30 ,25,20,16,10,+ Top 10 MNST

wney.jpg98m4.jpgjcsu.jpgi99e.jpg56mo.jpg9pp2.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Jak podają jest to blank japoński

http://www.ebay.com/itm/Rutenbau-Blank-AVATAR-Full-Contact-Spin-WG-10-160gr-/120669403033

dość tani bo wersja 2,75 kosztuje około 60 Euro ,wersja 3,05 około 80 Euro i jak piszą na eBayu:

"Gefertigt aus einem speziellen High Modulus Carbon aus Japan !

Robuste, Kraftvolle u. Schnelle Blanks aber dennoch Leicht u. Edel, entwickelt zum Fischen mit Kunstköder wie Gummifisch, Wobbler.... auf Zander, Hecht u. Wels.Auch zum Pilken."
Zrobiony ze specialnego wysokomodułowego Carbonu z Japonii
Solidny,bardzo mocny szybki (potwierdzam) ale też lekki (no może 150 g raczej nie powala ale przy takim kalibrze to jest ok) zaprojektowany do łowienia na sztuczne przynęty (guma , wobler...od sandacza .szczupaka suma po pilkowanie na dorsza ." Blank jest bardzo ładnie wykończony bezbarwnym lakierem ,zbeżny (z 18mm do 3 mm wersja 2,70 m)
Dzisiaj wędkę testowaliśmy i bardzo ładnie się ładuje przy ciężarkach 20,30,50,100 g  większych nie mieliśmy i mimo wagi około 300 g (Alps sporo waży)+ 400 g korba da się łowić. Dodam że wędka jest szybka ,zacięcie potężne szczytowe i bardzo ładne progresywne ugięcie w każdym bądź razie bardzo przyjemna konstrukcja a nie żaden dzyszel.
W wielu forach niemieckich dotyczących suma jest bardzo zachwalany ,więc dla początkujących i zaczynających przygodę z wąsem godny polecenia bo ma duże walory użytkowe przy stosunkowo małej cenie , potem to wiadomo ... :) Xzoga :)
Blanki występują w trzech c.w 5-90 g 10 ft ,10-160 g 10 ft oraz 10-180 g 9 ft
Edytowane przez mrWhite7