Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Powinien pójść jaki wniosek do FA o np. dożywotnią, 90% zniżkę na blanki dla MrWhite. Kupa rzetelnych, szczegółowych, przydatnych i fachowych informacji o produktach z FA (i nie tylko).

Szkoda, że nikt nie ma tyle ... (nie wiem czego), ażeby testować i dzielić się spostrzeżeniami tak szeroko.

Chyba chodzi o dużo wolnego czasu doskonałe łowisko do testowania oraz trochę sprzętu do porównania wyników nie mówię już o znajomości podstawowych technik i taktyk dotyczących połowu na spinning.Wszystko to mam oraz mam zapał aby łowić porównywać ,testować oraz co najważniejsze poszukiwać i efektami dzielić się z innymi .Wędkarstwo nie kończy się na dniu dzisiejszym oraz jutrzejszym więc ciągłe poszukiwania są dużą przyjemnością .Myślę że łowienie tak samo i tym samym sprzętem wprowadziłoby monotonię oraz nie popchnęło wędkarza do przodu a tak jest ciągły rozwój warsztatu oraz umiejętności .

Co do testowanego sprzętu ,w ostatnich dwóch latach testowałem kilkanaście kijaszków pod sandacza na gumę i ranking pod względem wartości użytkowych wygląda tak :

1 .Hers 8'6" 17 lb

2..Vegter 20 lb 8'6"

3. St.Croix 17 lb 1 oz 8'6" (nota na piękne oczy ) tylko raz nad wodą 

4. MHX  ST 1024 F

5. MHX ST 1025

6. Talon VI 86MXF2 *

7. MHX P 902 -2

7. Restaffine Knight 86 MH (doskonała wędka ale nie na sandacze niestety)

*Talona szacuje na pozycję 4 i to przy bardzo spokojnym klasycznym opadzie , przy agresywnym klęka niestety.

Edytowane przez mrWhite7

Ale żeś się Artur uwziął na tego biednego Restaffine, postawiłeś tego biedaka nawet za jakimiś MHXami i dziwnym Talonem, nawet St. Croix za same ładne oczy dostał więcej, hehehe :D Na szczęście chyba trafił w dobre ręce i sprawuje się wzorowo!

POZDRÓWECZKI DLA CIEBIE!

2q3n7ea.jpg

Edytowane przez Maciek_7
  • Like 1

Cieszę się że Knight się sprawdza a Elitka złowiła dzisiaj już swoje pierwsze sandacze a więc dzisiaj wyholowałem trzy sandacze około 60 cm i zacięłam dwa ogromne leszcze "za bok" więc hole były spektakularne i kij giął się aż po uchwyt. Ponadto uczepiło się kilka mniejszych sandaczów i wszystkie ryby były wzorowo zapięte .Sam fakt że kij zahaczył dwa ogromne leszcze (3 - 4 kg) daje do myślenia i wniosek jest taki że kij dysponuje dużą siłą zacięcia .Hole ryb to już poezją bo ugięcie niesamowite i zauważyłem że sandacze nie tłukły łbami a kij kasował wzorowo każdą próbę odjazdu. Na razie to ryby raczej małe i ciekaw jestem jak będzie z większymi sandaczami ale jestem dobrej myśli. Knighta oceniłem raczej sprawiedliwie bo jest to fajny sprzęt ale nie na to łowisko i niekoniecznie pod sandacza 

Chcę zaprezentować ostatni już kij na urlop (i nie tylko) pod sandacza z łódki na M.W i tym sposobem skompletowałem sprzęt urlopowy

Blank FA Hers SLR7612-2 7'6” 6-12lb 5-20g uchwyt oraz pierścienie też FA i uzbrojenie KR

gd5p.jpg

hifp.jpg

bxnu.jpg

lry6.jpghdyc.jpg

j5ih.jpg

jw0x.jpgkw5t.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 4

Własnie przeczytałem calutki watek trzeci raz,czyta sie jednym tchem,a wiedza na temat blanków,wykonania na nich gotowych wędek,a przedewszystkim przekaz tego na forum są niesamowite,gratuleje takiej wiedzy...po takich opisach i zdjeciach ,az chce sie samemu cos ukręcić.normalnie EXTRA.

• 4 tygodnie później...

St.Croix 17 lb 8'6" 3/8-1 oz w mojej interpretacji :)

k8d6.jpgl6bx.jpgvmzb.jpge3hp.jpgnw5x.jpg0km9.jpgd0d5.jpgf0h4.jpg5ogm.jpgobqw.jpg

Witam , jako ze stalem szczesliwym posiadaczem wymienionego -opisanego ,krotko ale do rzeczy  i sfotografofanego kija chce opisac po jednym dniu swoje refleksje .Dzis  padlo kilka okoni w tym jeden 30 cm i sandaczyk 55cm .  porownuje st croix do talona itm ,  atc shikari , batson rx 7 ,poniewaz takie wedziska tylko posiadam .Teraz moge oznajmic ze mam kose sandaczowa -mega szybka jak dla mnie !! z piekelnym zapasem mocy iiii ultra lekka wedeczka !! Panowie wykonanie pierwsza liga . Projekt ogolny to Kolega Artur wycisnal ostatnie soki z blanku , widac to i czuc !!  Teraz to STALEM sie SAMURAJEM Z PROFESJONALNA KATANA - BRONIA W REKU NA NIEMIECKIE SANDACZE !!  Dziekuje Artur za kijek i mase rad na niemieckie lowiska . Pozdrawiam Cie i kolegow forumowych . 

Podoba mi się ten kijek , co do wykonania to nic dodać nic ująć = bardzo ładnie...

Panie Arturze a nie myślał Pan żeby kije opisywać tak:

Art Biel Custom Rod lub Art White Custom Rod? :)

Miałem na myśli że już najwyższy czas żeby biznes otwierać,

Pozdrawiam Wojtek

• Like 1

Podoba mi się ten kijek , co do wykonania to nic dodać nic ująć = bardzo ładnie...

Panie Arturze a nie myślał Pan żeby kije opisywać tak:

Art Biel Custom Rod lub Art White Custom Rod? :)

Miałem na myśli że już najwyższy czas żeby biznes otwierać,

Pozdrawiam Wojtek

Na biznes nie ma czasu :) wolę pochodzić sobie na ryby a składanie wędek jest tylko takim dodatkiem do wędkarstwa , ale bardzo dziękuję za miłe słowa :)

• Like 2

krokkop. Zbyszku nic mi  nie wspominałeś ze bedziesz szcześliwym posiadaczem takiego kija ;)

Artur odezwe sie do ciebie,... nie zeby na rybki wypad zrobić,  po kijaszek oczywiście :) , a rybki swoją drogą

Nie ma sprawy a na rybki też  znajdziemy czas :)

• 2 tygodnie później...

Wykorzystując parę chwil między pracą a snem postanowiłem złożyć obiecany kij koledze Maćkowi . Jego wybór padł na Hersa 17 lb 9' czyli jeszcze sandaczowa szpada. Maciek lubi Design raczej klasyczny więc wstawki z ciemnego Burnta są już ekstrawagancją :) zaprojektował rękojeść ,dobrał komponenty (przelotki omotki kolorki itp ) więc niestety nie mam żadnego (prawie) wpływu na wygląd tego kijaszka. Zrobiłem już rękojeść i wygląda to mniej więcej tak. 

Maciek zaprojektował fore na 5,5 cm i pisując go na 4 x 12,5 mm plastry Burnta + 2 x 6,25 (połówki) mm korkogumy a więc Maćku daje to 62,5 mm jeszcze mała warstwa kleju i wychodzi 65 mm :)

o1pw.jpg

• Like 3

Wygląda bardzo ładnie, dziękuję! ;) Co do długości od stopki Arek, gdyby to był rzeczywiście kij 17lb, sam przecież wiesz... Z założenia miał być to i chyba będzie kij sandaczowy pod gumę o rzeczywistej mocy jednak ponad 17lb :) W takich kijach wolę, aby ta rękojeść wystawała ok 5 za łokieć, bardzo ułatwia mi to posyłanie przynęt bez żadnego wysiłku dokładnie tam gdzie potrzebuję. Od środka stopki przy korku 30cm powinno wyjść ok 37cm, więc jeszcze chyba bez tragedii ;)

Jak dobrze widzę to do stopki ok 37- 39 cm ???? :o  przy 17lb kiju to jakieś 4- 5 cm za łokieć,- trochę dużo ale skoro tak ma być to tak musi być ;)

Kij 9 ' to już spory "dyszel" więc trzeba zrobić troszkę dłuższą rękojeść , Maciek łowi cięższym kołowrotkiem więc podpiąłem też coś ciężkiego (344 g) i kołowrotek bardzo ładnie wyważa kijaszek.

Od zakończenia blanku do środka stopki jest 37,5 cm więc nie ma stresu a rękojeść wystaje jakieś 2-3 cm za łokieć ale kij nie leci na pysk i nie trzeba go sztucznie doważać.

iqlm.jpg

• Like 1

A ja słodzę. Produkcja zajefajna. I precyzyjna. Szkoda tylko, że to nie do końca moje klimaty. Ale EXTRA jest :)

Dzięki za miłe słowa , nie spodziewałem się że będę jeszcze kiedykolwiek robił kij w tych klimatach ale obiecałem więc słowa dotrzymuję , dla mnie trochę za nudno :) ale to sprawa gustu  ;)

Jak Maćkowi leży to wszystko inne jest duuuużo mniej ważne  ;) dłuższy dolnik przyda się przy dłuższych holach wielkich sandaczy, których szczerze życzę :) a takie wzorowe wyważenie potrafi oddać nieocenione przysługi,- szczególnie przy ciężkiej gumie  ;)