karolkrause Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Artur opróznij skrzynke bo nie idzie się wstrzelić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Już poczyściłem trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 A mnie ciekawi co to takiego pod przelotką szczytową.Omotka czy farba fluorescencyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 A mnie ciekawi co to takiego pod przelotką szczytową.Omotka czy farba fluorescencyjna?Zrobiłem mały eksperyment i zrobiłem szczytówkę sygnalizacyjną ,nie ze względu na brania ale raczej jak się ściemnia szczyt pokazuje ułożenie kija i szybciej "namierzyć" plecionkę Jest to omotka w kolorze green neon już zaimpregnowana fixem i przy nasączeniu lakierem już się nie przebarwia. Impregnowanie samemu nici nylonowej normalnej nie daje takich efektów jak kupno już fabrycznie zaimpregnowanej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 ...raczej jak się ściemnia szczyt pokazuje ułożenie kija i szybciej "namierzyć" plecionkę Ciekawe, ciekawe... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Ciekawy patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Sumówkę już robiłem na blanku tej firmy i koleś jest mega zadowolony więc szlak już przetarty , zresztą blanki te są bardzo polecane na niemieckich forach do połowów sumów . Kije budżetowe ryzyko małe Siemka, mógłbyc napisac na którym dokladnie blanku robiłes ta sumówkę i opisac ja . Jakie ugiecie, do jakich przynet i takie tam? z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Dopieściłeś tą "elytkę" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Dopieściłeś tą "elytkę" .Już czeka pod tą Stellkę którą robisz ale chyba już w tym roku to nie sparuję i będzie musiała poczekać aż Jozi się zlituje i zrobi klamota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Czekam na transport od Mefiego i będziemy robić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Józek Ty przyśpieszaj bo sznurek kołowrotków nadciąga w Bieszczady niebawem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Już czeka pod tą Stellkę którą robisz ale chyba już w tym roku to nie sparuję i będzie musiała poczekać aż Jozi się zlituje i zrobi klamota Zrobi, zrobi Moja już wróciła i czeka na "otwarcie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Dzisiaj wyskoczyłem na trzy godzinki przetestować moją nową Elitkę i przyznam że jestem mocno zszokowany .Na sucho blanki St.Croix SCV S&S 17 lb oraz 25 lb wyglądały podobnie .Po zmontowaniu wędki po paru rzutach stwierdziłem że to całkowicie inne wędki. O ile bałem się że szczyt będzie klękać przy główkach 25 g + ponieważ szczytówki a raczej ich moc były porównywalne to zaskoczenie kompletne .Kij podbija takie ciężary bezproblemowo , jest szybki jak ekspres ,bardzo czuły oraz wykazuje tą niesamowitą moc. Podczas trwania przypływu ciągle zwiększałem obciążenie i skończyłem na 35 g + guma a kij sobie nic z tego nie robił W dolnych zakresach c.w. też było dobrze i kij jest dobrze opisany bo 14 g + guma czuć było znakomicie Mniej jak 14 g + guma nie próbowałem ale sądzę że te 10 g + guma spokojnie obsłuży .Jedynie długość rzutu może mnie nie rozczarowała ale spodziewałem się więcej , ponieważ kolega łowił podobnym kijem ( na blanku Nitro NX 2,75 10-60 g) i rzuty miał tej samej odległości ale muszę jeszcze popracować i wyczuć kijaszek.Przy okazji złowiłem kilka małych sandaczy w przedziale 55 cm - 60 cm i miałem możliwość sprawdzić kij pod obciążeniem , co prawda małych ryb ale kij ładnie zaczął wchodzić w parabolę. Jednym słowem ta Elita przeznaczona jest do dużych łososiowatych i jest na tyle czuła i subtelna że ze względu na swoją szybkość ,czułość oraz potężne zacięcie oraz ładną pracę pod rybą znajdzie zastosowanie do połowu sandacza na ciężko w dużej rzece. Wszystkie ryby w dobrej kondycji wróciły z powrotem do wody. Edytowane 14 Grudnia 2013 przez mrWhite7 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Piekny kijek i przetestowany na pierwszym wypadzie Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Jako że jestem tu nowy, pierw powitam się ze wszystkimi zafascynowanymi rodbuildingiem:) Czołem Chłopaki! Już kilka patyków złożyłem i obecnie przymierzam się do czegoś bardzo szybkiego a zarazem mocnego, ciężkie gumy pod sandała. Wpadł mi w oko Hers SLR7625-2. Dlaczego tak mocny? Bo łowię na Wiśle i najczęściej używam 25-35g główek, czasem też trzeba więcej. I tu mam parę pytań do Kolegi @mrWhite7. Wiem że masz ślicznego Hers'a 17lbs i już zdążyłem poczytać o nim. Ja natomiast potrzebuję krótszego badyla bo łowię z pontonu. Ale mniejsza o to. Bardziej zastanawiam się nad zbrojeniem.W grę wchodzi tylko KR, polubiłem ten system na moich MHX'ach. Tylko coś pisałeś że te blanki trzeba zbroić lekko aby były jak najszybsze na czym bardzo mi zależy. Mój MB844-2MHX ma 25H, 12H, 8M, 7L, 5x 6KT i 6 MN, pełen SIC i osobiście uważam że nie jest to lekkie zbrojenie choć było proponowane przez jedną pracownię. Może byś napisał w jakie przelotki Ty swojego uzbroiłeś? Albo coś innego zaproponował? Z góry dzięki! Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras1975 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Czołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Czołem. Irek, Piotrek, co tu się dzieje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Czołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Tomek, lepiej zaloz sobie watek i wstaw te swoje patyki Sorry za smiecenie Artur Edytowane 17 Grudnia 2013 przez DelTor0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Wszystko ładnie widać na fotkach oprócz jednej rzeczy, jaka plećka, jak takie zbrojenie sprawdza sie w cięższych kijach? Na podstawie opisów, choć nie w tym wątku, mam wrażenie, że do grubych plecionek niezbyt się nadaje. Edytka Doczytałem, że jednak nie byłeś zadowolony z odległości rzutów. Może, faktyka, ten system zbrojenia? Edytowane 16 Grudnia 2013 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zbrojenie w tych kijach sprawdza się bardzo dobrze. Kij kolegi był też zbrojony w systemie KR .Ma on identyczną plecionkę Warivasa 1,2 PE, bo sprowadzałem z Japan też dla niego,kołowrotki podobne a więc Shimano 4000 . Problem a właściwie dyskomfort polega na tym że odległości są duże lecz podczas rzutu mam wrażenie jakby kij w ogóle się nie ładował to tak jakbym rzucał przynętą o wiele za lekką w stosunku do możliwości kija . Rzucałem też jego wędką i przy tych ciężarach czuć przyjemnie jak wędka się ładuje a kije są porównywalnej klasy i siły u mnie już tak intensywnie to nie występuje .Będę musiał poświęcić trochę czasu na wyczucie kija oraz ustalić optymalną długość zwisającej plecionki z przynętą podczas rzutu.Dzisiaj wybieram się na ryby więc sprawę zbadam dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Arturze ja i tak będę zbroił tego Hersa w KRy lecz mam zagwostkę czy twardo sugerować się rozpiską Fuji dla 25 lbs blanków czy pójść w lżejsze i mniejsze przelotki. I zastosować np. 25H, 12H, 7L, 5,5 KB, 5x5,5 KT i szczyt 5,5 MN. Będzie sporo lżej. Co o tym sądzisz? A w jakie dokładnie przelotki masz swojego Hersa uzbrojonego? PS. Jak testy zwisu, bez skojarzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Cześć Mój jest inaczej uzbrojony .Zrobiłem go na 25H ,12H, 7M, 6L, 5kt, 4x4,5KT i kij pięknie funkcjonuje .Wziąłbym pod uwagę też wariant 25H,12H,8M,7L,6KT,4x5KT oraz szczyt 5 MNST ale ciężko dostać topową 5 MNST .Twój wariant nie podoba mi się zbytnio ponieważ będziesz miał duże załamanie między stożkiem a tunelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Arturze ja i tak będę zbroił tego Hersa w KRy lecz mam zagwostkę czy twardo sugerować się rozpiską Fuji dla 25 lbs blanków czy pójść w lżejsze i mniejsze przelotki. I zastosować np. 25H, 12H, 7L, 5,5 KB, 5x5,5 KT i szczyt 5,5 MN. Będzie sporo lżej. Co o tym sądzisz? A w jakie dokładnie przelotki masz swojego Hersa uzbrojonego? PS. Jak testy zwisu, bez skojarzeń Jak chcesz znacząco odchudzić ten zestaw ,to zacznij od 20H. W/g mnie i nie tylko 25H to nieporozumienie,nie wiem komu w Fuji się uroiło ,że tak będzie najlepiej. 20H i tak jest wyższa od 25Y więc śmiało polecam do młynków w wielkości 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Rozmawiałem wczoraj z Łukaszem Masiakiem temat otwierania 20 . Ponoć rzuty są podobnej odległości a nawet mówił że uzyskuje się większe odległości jednak występuje duży hałas przy tak silnym tłumieniu linki więc na "chłopski rozum" skoro jest większy hałas to i opory są większe a co za tym idzie skoro opory są większe to rzuty krótsze . Mam nadzieję że sprawdzałeś Rafał odległości na tych samych blankach przy różnych zbrojeniach . Fuji już nie raz zaleca zbroić ciężko o wiele za ciężko . Do tych kii przewiduje kończyć na tunelu 5 x 6 KT ,ja ten system zmodyfikowałem i akurat w Hersie 17 lb zacząłem od 25 H a tunel zrobiłem na jednej 5 KT oraz czterech 4,5 KT i rzuty są bezszmerowe ,bez wysiłkowe i bardzo dalekie . Jest jeszcze jeden aspekt sprawy którego nie wziąłeś pod uwagę a mianowicie otwierając dwudziestką trzeba ją dalej oddalić od kołowrotka i może to spowodować że kijem będzie nadmiernie bujać bo cała siła szybko skupi się na dole . Nadmierne oddalenie otwierającej przy dużych przeciążeniach może spowodować uszkodzenie dolnej części a więc z głową to trzeba robić . W zależności co się chce uzyskać tak się zbroi kij .Hers na tym spacingu jest kosą masakryczną . 25 H oddalona jest od środka stopki o 68 cm i nie trzeba więcej Edytowane 20 Grudnia 2013 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi