Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Artur, ten problem też poruszałem z Łukaszem :) I na chłopski rozum w jakim celu oddalać 20H ,skoro jest wyższa od 25Y Fyji. Zbroiłem Hersa od 25Y i Hałasu nie odnotowałem :) A rzuty bardzo dalekie. Zresztą hałas hałasowi nie równy i raczej częściej jest skutkiem rodzaju plecionki.

Zdaje się ,że ideą systemu KR jest szybkie gaszenie linki i raczej dopasowują przelotkę wlotową większe moim zdaniem ma jej wysokość niż średnica.

Zresztą co to niby za radykalna różnica w wadze zestawu na trzeciej przelotce po zamianie 8-ki na 7-kę  i 6-ki na 5,5. :) przy blanku 18-20LB.

Ale różnica wagi na wlotowej 25H na 20H to ok połowa wago zestawu.Natomiast odległości porównywalne,. No tak ale przecież ten wredny hałas :)

A co do podparcia blanku na otwierającej ,chciałbym zobaczyć tego Hersa ,czy aby na odległości 65-68cm od korby linka opiera się na rancie 25H w pełnym ugięciu ,prawidłowo go odciążając.Co do samego blanku wątpię aby jego dolnik był narażony na obciążenia,bardziej jak odcinek środkowy czy szczyt.

Edytowane przez Dąbek 111

Przelotka 20 H nie jest wyższa jak twierdzisz od 25 Y bo ma 50,8 mm ,przelotka Y 25 ma 51 mm wysokości więc 0,2 mm jest troszeczkę wyższa . Jak się dokładnie przyjrzysz stając z boku to gaszenie linki odbywa się praktycznie na otwierającej i drugiej ze stożka a gaszenie na trzeciej jest już minimalne . Działa zarówno stożek 20,10 ,7 jak i 25,12,8 tylko ten większy działa jakby ciszej i nie powoduje aż takich oporów. Chcąc to samo osiągnąć trzeba odstawić bardziej 20 H niż w przypadku 25 H gdzie ta odległość od korby jest mniejsza to chyba logiczne i wynika z geometrii . Największe korzyści z lekkiego zbrojenia uzyskujemy odchudzając szczytówkę a nie otwierającą,  więc jest zasadnicza różnica czy są to 4,5 czy też 6 na szczycie . Zbroiłem ostatnio dwa takie same blanki z rożnym szczytem ( 5x 5 oraz 5 x 6 ) i różnica w dynamice  jest bardzo odczuwalna . Zapewniam cię że przelotka postawiona bliżej kołowrotka będzie bardziej "zbierała" a linka opiera się o rant przelotki doginając dół blanku a nie jak błędnie piszesz odciążać blank przez co kij będzie miał większą moc .To chyba też logiczne bo spróbuj napić dwa łuki zrobione z tego samego materiału tylko o różnych długościach   :) potem  cała siła przechwytywana jest przez kabłąk kołowrotka. Ustawienie bliżej 25 H troszkę zrekompensuje dalsze ustawienie 20 H jeżeli chodzi o balans , tu kłania się wzór  dziwgni dwuramiennej więc zysk zastosowania mniejszej otwierającej nie ma aż takiego wpływu na balans jak te  1,4  g różnicy pomiędzy przelotkami a w dynamice jest w ogóle niezauważalna. Jakbym chciał zrobić kij trochę bardziej miękki dołem to może pokombinowałbym z otwierającą 20 ale w Hersie nie ma to sensu a można tylko narazić blank na znaczne przeciążenia na dole 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=YxfhuPv3OuQ

Wystarczyło dodać parę przelotek aby odcinki pomiędzy nimi były mniejsze a producent uzyskałby bardzo mocny kij a tak to TRACH !!!

Edytowane przez mrWhite7

Arturze ja i tak będę zbroił tego Hersa w KRy lecz mam zagwostkę czy twardo sugerować się rozpiską Fuji dla 25 lbs blanków czy pójść w lżejsze i mniejsze przelotki. I zastosować np. 25H, 12H, 7L, 5,5 KB, 5x5,5 KT i szczyt 5,5 MN. Będzie sporo lżej. Co o tym sądzisz? A w jakie dokładnie przelotki masz swojego Hersa uzbrojonego?

PS. Jak testy zwisu, bez skojarzeń ;)

Artur po pierwsze wspominałem o sensowności takiej zamiany ,a nie na szczycie ;) 

Po drugie  drastycznie się pomyliłem co do wysokości 0,2mm :) Pamiętajmy ,że jest to różnica między 20H i 25Y ,która dla mnie w żaden spsób nie obliguje do znacznego odstawienia przelotki.(raczej pozostanie w tym samym miejscu),tym bardziej w kontekście blanku nie pracującego dolnikiem jakim jest Hers.

Nikogo nie mam zamiaru na siłę przekonywać do swoich racji  :) Jedni wolą pancerne spasingi i nie słyszeć tajemniczych hałasów ,zaś niektórym zależy na innych cechach.

W dalszym jednak ciągu nie wierzę w prawidłowe odciążenie blanku przez 25H odstawionej o 65-68cm od stopki w pałowatym dolniku jaki posiada Hers.

Widzę ją bardziej w blnku sumowym czy szczypakowym (pod szczupaki przez duże S), który gnie się naprawdę głęboko i można stosować ją naprwdę blisko kołowrotka.

Zbroiłem Talona VI+ 20lb 2,3m i tu stosowałem wlotową 25H ,która była dużo bliżej młynka ,a blank giął się solidnie i tu mogę śmiało twierdzić ,że przelotka zbiera linkę.

Więc logicznie myśląc w praktyce troszkę inaczej niż w tabelkach i algorytmach to wygląda ,gdyż nie uwzględniają one charakteru blanku,jak i wielu jego cech.

Osobiście wolę zacząć od 25H, raz że mogę ją ciut bliżej młynka ( Daiwa 3000) instalować, dwa dzięki temu mogę uzyskać płynniejsze ugięcie dolnika. A trzy, z tego co wiem zbyt szybkie zawężanie stożka może powodować krótsze rzuty. Dlatego na pewno rozpocznę od 25, a nie 20. Natomiast z resztą muszę się mocno zastanowić. Kurde szczyt kończyć 4,5 LGST? Nie spodziewałem się że można pobawić się tak małą przelotką przy tak mocnym blanku. Czyli znów o kant czterech liter rozbić te wszystkie wytyczne Fuji :-/ Człowiek uczy się całe życie :)

Kolego @Dąbek111 jeśli chodzi o odchudzenie to mi chodzi o jak najlżejsze przelotki na szczycie. Przecież pierwsze 3 praktycznie w ogóle nie wpływają na szybkość patyka a zależy mi na jak największej dynamice szczytu. A różnica między np. 6KT a 5,5KT jest już odczuwalna nawet przy stosunkowo mocnych blankach, tyle co mnie uczono ;)

Pozdro i dzięki!

Artur po pierwsze wspominałem o sensowności takiej zamiany ,a nie na szczycie ;)

Po drugie  drastycznie się pomyliłem co do wysokości 0,2mm :) Pamiętajmy ,że jest to różnica między 20H i 25Y ,która dla mnie w żaden spsób nie obliguje do znacznego odstawienia przelotki.(raczej pozostanie w tym samym miejscu),tym bardziej w kontekście blanku nie pracującego dolnikiem jakim jest Hers.

Nikogo nie mam zamiaru na siłę przekonywać do swoich racji  :) Jedni wolą pancerne spasingi i nie słyszeć tajemniczych hałasów ,zaś niektórym zależy na innych cechach.

W dalszym jednak ciągu nie wierzę w prawidłowe odciążenie blanku przez 25H odstawionej o 65-68cm od stopki w pałowatym dolniku jaki posiada Hers.

Widzę ją bardziej w blnku sumowym czy szczypakowym (pod szczupaki przez duże S), który gnie się naprawdę głęboko i można stosować ją naprwdę blisko kołowrotka.

Zbroiłem Talona VI+ 20lb 2,3m i tu stosowałem wlotową 25H ,która była dużo bliżej młynka ,a blank giął się solidnie i tu mogę śmiało twierdzić ,że przelotka zbiera linkę.

Więc logicznie myśląc w praktyce troszkę inaczej niż w tabelkach i algorytmach to wygląda ,gdyż nie uwzględniają one charakteru blanku,jak i wielu jego cech.

Rafał

Nigdzie nie pisałem ani mówiłem o odstawieniu 25 H o 65 - 68 cm tylko o 68 i ani mniej ani więcej . Wymieniony spacing był sprawdzany na maszynie od obciążeń, więc nie jest to kwestia wiary ale praw fizyki   :) to jest odległość właściwa zapewniająca dobre i optymalne w tym miejscu przenoszenie obciążeń .Też nie mam zamiaru przekonywać do tego czy innego spacingu, chciałem tylko zauważyć że zastosowanie 20 H niesie pewne konsekwencje . Chodzi o to aby przelotka otwierająca była właściwie oddalona bo jak będzie za blisko skumuluje za duże siły, a jak za daleko to rozmiękczy dół .Algorytmy matematyczne ustalają progresje a nie miejsca postawienia przelotek , tak jak zauważyłeś jeżeli blank głęboko pracuje to można bardziej przesunąć otwierającą w stronę  kołowrotka oczywiście dostosowując właściwą wysokość bo za niska w tym miejscu przelotka spowoduje też za dużą kumulację sił a za wysoka nie zapracuje bo nie zabierze sznura.. Hałasy nie są tajemnicze tylko wywołane tym że za ciasny pierścień nie radzi sobie z nadmiarem plecionki którą ma rozprostować  i występują w tym przypadku spore tarcia. Nie jest niczym szczególnym że Talon giął się bo ten blank ma właśnie taką charakterystykę że pracuje głęboko a ustawiając bardzo blisko 25 H możesz też skutecznie za bardzo zgasić sznur i rzuty będą mizerne , więc nie jest to wszystko tak oczywiste .

Edytowane przez mrWhite7

Osobiście wolę zacząć od 25H, raz że mogę ją ciut bliżej młynka ( Daiwa 3000) instalować, dwa dzięki temu mogę uzyskać płynniejsze ugięcie dolnika. A trzy, z tego co wiem zbyt szybkie zawężanie stożka może powodować krótsze rzuty. Dlatego na pewno rozpocznę od 25, a nie 20. Natomiast z resztą muszę się mocno zastanowić. Kurde szczyt kończyć 4,5 LGST? Nie spodziewałem się że można pobawić się tak małą przelotką przy tak mocnym blanku. Czyli znów o kant czterech liter rozbić te wszystkie wytyczne Fuji :-/ Człowiek uczy się całe życie :)

Kolego @Dąbek111 jeśli chodzi o odchudzenie to mi chodzi o jak najlżejsze przelotki na szczycie. Przecież pierwsze 3 praktycznie w ogóle nie wpływają na szybkość patyka a zależy mi na jak największej dynamice szczytu. A różnica między np. 6KT a 5,5KT jest już odczuwalna nawet przy stosunkowo mocnych blankach, tyle co mnie uczono ;)

Pozdro i dzięki!

Oczywiście nie chodzi o zmiany na szczycie , bo oczywistą oczywistością jest różnica między 6 a 5,5. W swoim poście porównywałeś zmiany w stosunku do spasingu Artura na 3-ej i 4-ej od dołu.

Niestety mylisz się bardzo twierdząc ,że trzy pierwsze nie mają wpływu na szybkość wędki.Tak samo się mylisz myśląc ,że rzuty będą  dynamiczniejsze z startową 25H niż 20H  :) Bo nie będą.

I przecież nikt nie twierdzi ,że zbrojenie od 25H jest Bee.Polemika traktuje o możliwości odchudzenia tego zestawu.

Edytowane przez Dąbek 111

Zasadnicze pytanie .Sprawdzałeś ? 

Jak sprawdzisz dwa takie same blanki różnie ubrane to można przyjąć wyniki i tyle a nie teoretyzować i przekonywać o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi . Czekam na wyniki 

Rafale może źle się wyraziłem lecz chodzi mi o odchudzenie zestawu tylko że przede wszystkim w szczycie. Dlatego porównałem 6 z 5,5. Dół jakoś znosę :) Choć podtrzymam to co pisałem o pierwszych 3 przelotkach,  że nie ma to aż takiej różnicy w dynamice bo w na ten tamat rozmawiałem rozmawiałem z p. Matuszewskim z FC.

Też nie chodziło mi porównanie dynamiki 25H z 20H lecz samo ustawienie startowej. Mniejsza musiałaby być w większej odległości od korby niż 25H bo inaczej stożek był by zbyt mocno zawężony. I dalej, reszta przelotek byłaby być dalej od topu a co za tym idzie były by większe przeciążenia na dolniku. Dlatego optuję za 25H. Tylko co dalej ? To mój największy problem :(

Mogę zadać to samo pytanie w drugą stronę.

Sprawdzałem spasingi wielu innych podobnych do siebie wędek sandaczowych ,boleniowych,czy okoniowych ,gdzie ortodoksyjne zaczynały się od30Y czy 25Y ,a startowałem od 20Phenixa lub minima match20 lub 16 .Zadziwiające ,że odległości nie malały i to różnych wabików (zaczynając od wobków ,kończąc na gumach),natomiast dynamika wędek poprawiała się znacząco.Więc jakbym nie był pewien to dalej zbroiłbym okoniowe od np. Minima 20Match czy 25V ,

Konkretnie Hersa ,sprawdzałem i niestety na korzyść zwykłych alconit od 25Y do 5L. 

Niestety w tego rodzaju wędkach spasing na KR od 25H jest dla mnie zdyskwalifikowany i tyle.

I mnie Artur nie przekonają Twoje argumenty ,jak i zapewne ciebie moje.

Więc dla mnie dyskusja zmierza donikąd, a potencjalni chcący skorzystać ,mogą sami się przekonać.

Jakieś 2-3lata temu 5L Fuji była mikroskopijną, która miała skutecznie ograniczać odległości w okoniówkach ,które teraz są kończone na 3w PB lub 3LFuji.

Arturze ja i tak będę zbroił tego Hersa w KRy lecz mam zagwostkę czy twardo sugerować się rozpiską Fuji dla 25 lbs blanków czy pójść w lżejsze i mniejsze przelotki. I zastosować np. 25H, 12H, 7L, 5,5 KB, 5x5,5 KT i szczyt 5,5 MN. Będzie sporo lżej. Co o tym sądzisz? A w jakie dokładnie przelotki masz swojego Hersa uzbrojonego?

PS. Jak testy zwisu, bez skojarzeń ;)

Cześć 

Mój jest inaczej uzbrojony .Zrobiłem go na 25H ,12H, 7M, 6L, 5kt, 4x4,5KT i kij pięknie funkcjonuje .Wziąłbym pod uwagę też wariant 25H,12H,8M,7L,6KT,4x5KT oraz szczyt 5 MNST ale ciężko dostać topową 5 MNST .Twój wariant nie podoba mi się zbytnio ponieważ będziesz miał duże załamanie między stożkiem a tunelem 

Mi chodziło o te różnic ,które praktycznie nic nie wnosiły bo Artu kończył na 4,5.

Pytanie jest jak blisko ma być owa 25H na tym konkretnie blanku i czy spełni swoje zadanie w jego odciążeniu.Moim zdaniem jeśli z tej roli znakomicie sprawdziła się u mnie Fuji25Y , to śmiało można w tym samym miejscu wstawić 20H. I nie jest to jednoznaczne z zawężeniem stożka który można świadomie wydłużać lub skracać ,dobierając odpowiednio resztę przelotek.

Witam Koledzy,

bardzo interesująca ta dyskusja, ale czytając argumenty obu stron, czasami odnoszę wrażenie, że w odniesieniu do wędzisk nie obowiązują zasady mechaniki technicznej, wytrzymałości materiałów, teorii konstrukcji. Ale mimo wszystko doświadczenie, szczególnie własne doświadczenie – to bardzo cenna rzecz.

@Tomas81 poddajmy analizie Twoje wątpliwości.

Weźmy taki przykład: szybki kij sandaczowy (czyli najczęściej o dużej zbieżności) 2,60m 7-28g i 17lb, zbroimy w systemie KR Fuji i mamy następujące przelotki:

1. Fuji TKLSG25H-12H-7M-6L-TKTSG5.5-4*5-TMNSG5 – 1,8 jego masa to 6,08g.
  2. Fuji TKLSG25H-12H-7M-6L-TKTSG5*5.5-TMNSG5.5 – 1,8 jego masa to 6,21g.

Różnica mas przy wykonaniu tunelu prowadzącego z przelotek TKTSG5.5 zamiast TKTSG5 wynosi jedynie 0,13g.

Jeśli byśmy użyli tańszych przelotek typu K na przykład typu alconite w ramkach stalowych to analogiczna różnica wyniosłaby 0,20g.

A teraz zaczynamy łowienie, zakładamy przynętę poniżej dolnej granicy masy rzutowej np. 5g. Zastanówmy się czy jesteśmy my sami a także szczególnie wędzisko odczuć tę zwiększoną masę szczytowych przelotek, skoro nasza bardzo lekka w przypadku łowienia sandaczy przynęta, waży 25 razy więcej od tej różnicy.

Jeśli zastosujemy lepsze przelotki i łowić będziemy na cięższe przynęty, to różnice te będą jeszcze większe osiągając przy górnym zakresie ciężaru rzutowego i Fuji SiC-ach w tytanowych ramkach jak w powyżej przedstawionym przykładzie Fuji, wartość 215, czyli 215 razy więcej waży 28g przynęta w stosunku do różnicy mas przy wykonaniu tunelu prowadzącego z przelotek TKTSG5.5 zamiast TKTSG5.

Jaki wpływ w tym przypadku na zasięg rzutu może mieć wielkość zastosowanych przelotek na szczytówce KT5 czy KT5.5? Odpowiedź brzmi żaden!!! Dlaczego, dlatego, że różnica mas obu tych systemów zbrojenia jest wielkością nieskończenie małą (jak mawiają inżynierowie) w stosunku do masy stosowanego praktycznie zakresu rzutowego przynęt, więc z technicznego punktu widzenia pomijalną.

Tyle teoria, aby miała ona praktyczną wartość, należałoby przeprowadzić testy rzutowe identycznych wędek trochę tylko inaczej uzbrojonych (lub zupełnie inaczej uzbrojonych, i tu jest wielkie pole do popisu dla budowniczych wędek). Jak to praktyczne robić by było możliwie miarodajne, być może kiedyś opiszę.

I jeszcze pytanie, czy zbroimy wędki w ten sposób aby zbrojenie miało minimalną masę, czy też chcemy dla przewidywanego realnego zakresu mas stosowanych przynęt, tak uzbroić blank, by osiągać przy możliwie małym wysiłku celne i długie rzuty? Mnie osobiście ze wzgl. na rodzaj łowisk, na których łowię najczęściej na takim zbrojeniu najbardziej zależy, bez względu na to, że czasem zbrojenie może 1-2g ważyć więcej.

Pozdrawiam

Jaki wpływ w tym przypadku na zasięg rzutu może mieć wielkość zastosowanych przelotek na szczytówce KT5 czy KT5.5? Odpowiedź brzmi żaden!!! Dlaczego, dlatego, że różnica mas obu tych systemów zbrojenia jest wielkością nieskończenie małą (jak mawiają inżynierowie) w stosunku do masy stosowanego praktycznie zakresu rzutowego przynęt, więc z technicznego punktu widzenia pomijalną.

Argument podnoszony wielokrotnie. Nikt nie traktuje go poważnie, bo kijem macha się na sucho. Na wodzie liczy się co innego. 

I jeszcze pytanie, czy zbroimy wędki w ten sposób aby zbrojenie miało minimalną masę, czy też chcemy dla przewidywanego realnego zakresu mas stosowanych przynęt, tak uzbroić blank, by osiągać przy możliwie małym wysiłku celne i długie rzuty? 

Nie. Żeby można było o tym pogadać.  :)

Witam, ja juz dawno temat wagi zbrojenia przestalem traktoawc powaznie, tzn. chodzi mi o roznice w uzbrojeniu pomiedzy roznymi przelotkami. Robilem jakies tam testy i wiem, ze najgorsze przy tym to popadanie w paranoje. Ale jesli ktos uwaza, ze rybki biora tylko na zestaw na tytanach to juz jego sprawa. Skladanie kija we wlasnym zakresie jest swietnym, relaksujacym przedsiewzieciem i swego rodzaju doplenieniem samej idei czy tez uprawiania wedkarstwa. Ale jak czytam teksty co osiagne zbrojac w zestaw przelotek lzejszy o 0,114546 !  gr. od innego zestawu, do tego zbrojac blank 17 lb. do 28 gr., gdzie smialo moge ladowac kij przynetami ok 35 gr. to sory Panowie, ale to przerost tresci nad forma. I to tak delikatnie mowiac. Mialem ciekawe zdarzenie ostatnio. Znajomy skrytykowal mnie, ze uzbroilem batsona do 21 gr. w forecasty, ze niby zabilem blank :D. Porownalismy ten sam kij na innych przelotkach, gosc macha na sucho, mowi zobacz jaka jest roznica ;) .  Zaczal lowic jednym i drugim, ale wyraznie mina mu zrzedła. Co nie ma roznicy? Gosc nie dal za wygrana, wiec pojechal z tekstem; ze na tych forecastach przy holu zagotuje pierscienie na przelotkach  :blink:. Niektorzy potrafia przywalic argumentem.  Po co o tym pisze, a tak zeby pogadac  :).

Odnosząc się do postu @MieczysławaleS to przyznam że ma on dużo racji ale sprawę potraktował trochę nieuczciwie . To prawda że między zestawami KT 5 vs KT 5,5 jest mała różnica nie mająca dużego wpływu na pracę kija o średniej akcji i takim też c.w. Ostatnio zbroiłem dwa takie same blanki Nitro NX 270cm  10-60 g w tunel KT 5 vs KT 6 dość solidne blanki jednak o delikatnej szczytówce nie HotShotowej ale takiej S&S czyli dość sprężystej.Rożnica w dynamice kii jest ogromna.Obydwoma  kijami łowiłem i muszę przyznać że całkowicie inaczej pokazują opad i kontakt gumy z dnem .Zacięcia lżejszym zestawem były szybsze i każda ryba była zacięta prawidłowo. Opad oraz brania na cięższym zestawie nie były już tak dobrze sygnalizowane oraz miałem wrażenie jakby większa część energii była absorbowana, kij tracił szybkość i sprężystość i nie było to już tak czytelne jak na kiju lżej zbrojonym. Myślę że do prawidłowego uzbrojenia kija nie jest ważne czy będą to 5tki czy też 6stki na szczycie ale właściwe i adekwatne dobranie rozmiaru do siły kija a w szczególności siły i sprężystości szczytówki. Na Hersie nie odczujemy aż takiej różnicy zbrojąc 6KT czy 5 KT bo Hers ma twardy szczyt ale na Elitce zrobi to dużą różnicę. Kto tego nie zrozumie dla mnie jest po prostu ignorantem. 

Odnosząc się do postu o Batsonach widać że te właśnie blanki miały większą tolerancję i nie robiło to różnicy ale nie zawsze tak jest . Na kiju dorszowym nie zrobi różnicy czy ubierzemy go w 6stki 8 semki czy nawet 10 na szczycie ale uzbrój kolego Elitkę w 8semki lub nawet w 6ski a ja taką samą uzbroję w 4,5 i wtedy pogadamy

Edytowane przez mrWhite7

WOBI dle mnie jest obojętne do czego kij ma służyć , ubieram blank w ten sposób aby dobrze go wykorzystać  i  nie zamulić.Montowanie tytanów w uncjówce będzie nie do końca sprawą przemyślaną ale świadome zamulanie  kija też. Kiedyś wyraziłem pogląd że jeżeli miałbym zwiększeniem masy przelotek sztucznie spowodować głębsze ładowanie się kija przy wyrzucie to raczej poszukałbym innego blanku, który będzie te przynęty obsługiwał i zapewni bezpieczny hol ryb które spodziewam się łowić

Nic się w tej kwestii nie zmieniło chociaż kusi mnie zrobienie uncjówki Phenixa na tunelu Fuji tytan 3,0 :)

mrWhite7  dokałdnie to tytany 3,5  ;)  . Ten komplet od 20 do 3,5 jest sprawdzony i działa bardzo dobrze . Tak jak napisałeś z blanku należy wyciągac max możliwości. Jedne blanki można podrasować i pozytywnie zmienić, inne znowu są trochę tępe i niewiele to pomoże :) .  Ale zawsze warto  zbroić jak najlżej nawet w blankach morskich i jerkówkach widać różnicę . Nie zawsze ma to sens bo są inne aspekty -jak węzły łączące itp. 

Pozdrawiam

Łukasz

• 2 tygodnie później...

Koniec sezonu sprzyja robótkom przy wędkach i postanowiłem sobie ukręcić wędkę na okonia .Blank Phenix FX862-2 seri Elixir Trout zakupiony jeszcze wiosną w ubiegłym roku, insert Piotra Matusiaka. Założenia że kij ma ważyć około 100 g ale bez przesady z tym odchudzaniem za wszelką cenę bo jeszcze na  te 5 g więcej mogę przymknąć oko a kij nie straci swoich walorów.

Udało się bo golas bez przelotek i omotek waży 94 g i docelowo wyjdzie około 100 g. Dziś skleiłem rękojeść a jutro zamierzam zrobić spacing i ewentualnie omotki.Projekt wygląda tak :

l6ii.jpgg539.jpgbdq0.jpgzvfj.jpgack6.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 3