Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Jak do uchwytu trolingowego to zdecydowanie pelna rekojesc

Zdecydowanie do trola trzeba będzie zrobić pełną rękojeść z twardej pianki (Łukasz Masiak Rodmas ma taką ) albo  jakąś pancerną bardzo opływową aby nie haczyła o uchwyt  trolingowy .Już zdecydowałem się na Xzogę którą zrobię do trolingu a Adrenalina będzie hulać w ciężkim spinnie .

Fanem pianki nie jestem, ale opcja adrenaliny w piance podobała mi się zdecydowanie lepiej.

Tak to już jest ze decyzja leży po stronie właściciela.

Moje doświadczenia potwierdzają -do uchwytu trolingowego pełna rękojeść, jest zdecydowanie mniej motaniny.

Fanem pianki nie jestem, ale opcja adrenaliny w piance podobała mi się zdecydowanie lepiej.

Tak to już jest ze decyzja leży po stronie właściciela.

Moje doświadczenia potwierdzają -do uchwytu trolingowego pełna rękojeść, jest zdecydowanie mniej motaniny.

Dzięki Artur za cenne rady..... i tylko krowa nie zmienia zdania bo go nie ma :) Projekt Adrenalin No 3 ( tej mojej ) znowu ewoluuje w stronę dobrej pianki :)

Zgodnie z obietnicą wklejam Ci Artur dolnik mojej sumówki. Wcześniej trochę eksperymentowałem z jej różnymi wymiarami ale własnie taka mi najbardziej pasowała do kija 2,7m.

Kompozycja nie poraża bogactwem ani nie jest specjalnie wyszukana, ale za to bardzo wygodna - dla mnie....

Uchwyt DPS 20 wypełnia dobrze dloń dzięki czemu nie ma odciskow :lol:  :lol:  :lol:  :lol: i gałka PB nie gniecie w jajka bo miękka i gładka  :rolleyes:

post-51172-0-63922700-1391866272_thumb.jpg

post-51172-0-75454900-1391866290_thumb.jpg

post-51172-0-31410900-1391866305_thumb.jpg

post-51172-0-45402200-1391866322_thumb.jpg

• Like 1

Chyba będę musiał iść do lekarza bo mam coś z łokciem :) tak jak jest "łokieć tenisisty" może być też "łokieć spinningisty :)" a na poważnie Arku zgodnie z twoją sugestią dotyczącą dobrania koloru omotek całość wygląda mniej więcej tak .Zastrzegam że fotograf ze mnie kiepski i nawet lampy błyskowej nie umiem włączyć więc zdjęcia są do d.. ale można mimo wszystko coś zobaczyć :)

Projekt konserwatywny i skromny bez fajerwerków.

Kij waży 136 g co uważam za przyzwoity i satysfakcjonujący wynik , Uzbrojony jest w przelotki Essex Lite ( spacing RODMAS) od 20,12,7 Y ,6L ,5L ,i jednak dałem 4x4L zamiast sugestii Łukasza aby go zbroić na ośmiu przelotkach oraz Top. Po prostu zrobiłem troszkę krótszą rękojeść jak Łukasz a mój blank jest dłuższy o 3 cm niż ten widziany w Rodmasie wobec tego przesunąłem otwierającą o tą różnicę w stronę kołowrotka ,dodałem jedną czwórkę więcej i obliczyłem wszystko pod konstrukcję na dziewięciu przelotkach . Po bardzo udanych testach kij złożyłem . Niestety musiałem zrezygnować z przelotek Fuji 3,5 ponieważ węzęł fluo-plećka niestety miał trudności ze swobodnym przelatywaniem przez przelotki . Zostaną użyte w innnym projekcie .

of5b.jpgixgr.jpgylzu.jpgbb72.jpgpr75.jpg37pb.jpgor6o.jpgw4me.jpgmgfk.jpggt5t.jpgj8zr.jpg

...jak zachowują się te ringi na placu boju? Faktycznie porównywalne do Fuji SIC??

Pozdrawiam

P.S ładnie wyszedł ten patyczak ;)

Na razie były tylko warunki testowe bo na bojowe przyjdzie czas wiosna ale ringi jak ringi , lekkie ,solidne z dobrze osadzonym pierścieniem i łatwo ubrać kij bo stożek tworzy się praktycznie sam.  Maja bardzo dobrze dobrane wysokości do rozmiaru .Zresztą opisze jak kij się sprawuje w warunkach bojowych

Edytowane przez mrWhite7

Wędka waży 256  g  blank 122 g uchwyt Alps 83 g ( z jednym mosiężnym plastrem całość kapsla + mosiężny gwint waży 22 g) , każdy następny plsaster to 8 g  a więc bardziej doważając waga wędki wzrasta o te 8 g . Nie jest to potrzebne bo z tym jednym plastrem podwieszając korbę 440 g wędka wyważa się 8 cm do środka stopki więc tak jak lubię Gripów nie ważyłem ale mają długość 2 x 12 cm oraz 1 x 6 cm przy średnicach 22 mm x 27 mm

Edytowane przez mrWhite7

Wędka waży 256  g  blank 122 g uchwyt Alps 83 g ( z jednym mosiężnym plastrem całość kapsla + mosiężny gwint waży 22 g) , każdy następny plsaster to 8 g  a więc bardziej doważając waga wędki wzrasta o te 8 g . Nie jest to potrzebne bo z tym jednym plastrem podwieszając korbę 440 g wędka wyważa się 8 cm do środka stopki więc tak jak lubię Gripów nie ważyłem ale mają długość 2 x 12 cm oraz 1 x 6 cm przy średnicach 22 mm x 27 mm

Bardzo przyzwoity waga jak na taką moc.

Wobi cały czas się "gryzę" czy aby ten Alps nie za ciężki bo 83 g to już są Himalaje jeżeli chodzi o wagę uchwytu ale o dziwo wędka leży w łapie bardzo dobrze i sam nie wiem już co o tym myśleć . Montując DPS Soft Touch Design No 18 Fuji jestem w stanie zejść nawet do 210 g tylko nie wiem jak wtedy kij będzie leżał w ręku ? Ile waży taki DPS ?

Zakupiona dzisiaj dotarła sprawiając dużą radość :) Te korby zdecydowanie poprawiają humor i samopoczucie , to chyba najlepsza ich zaleta bo ponoć Stella jest do d...y :) :) :D

Oooo tak zdecydowanie do d..... :P  :lol: .Tylko jaxon :) .Domniemywam, że to 5000 tak jak rozmawialiśmy.

Tak 5x  PG

Fajny kręcioł. A czy może sprawdzałeś czy rotor lata na boki jak na tym filmiku Alana Hawka (mam nadzieje, że nie) http://www.youtube.com/watch?v=Egh4L7LMRjY 

Część osob w ubiegłym roku twierdziła, ze we wszystkich modelach lata, część osób, że tylko w tych największych modelach (czyli, w piątkach nie powinno). A być może juz całkowicie ten problem usunięto i tylko dotyczył pierwszych egzemplarzy. Dzięki. M

Sam założyłem ten wątek :) więc jestem " w temacie " pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem to właśnie luzy i ....nic :) na rotorze nic ... na osi nic , na korbie nic ,co więcej mam też model 08 4000 SW i tamta miała większe luzy oraz chodziła jak traktor ( nówka) że musiałem wysyłać do serwisowania . Z tej jestem bardzo zadowolony bo chodzi jak masełko :)

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Sam założyłem ten wątek :) więc jestem " w temacie " pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem to właśnie luzy i ....nic :) na rotorze nic ... na osi nic , na korbie nic ,co więcej mam też model 08 4000 SW i tamta miała większe luzy oraz chodziła jak traktor ( nówka) że musiałem wysyłać do serwisowania . Z tej jestem bardzo zadowolony bo chodzi jak masełko :)

Dzieki za info.

Dzieki za info.

Jak planujesz zakup to możesz być całkowicie spokojny , ja nie miałem takiego komfortu :),  bo różne myśli przechodziły przez głowę i chyba najczęstszą była myśl ... najwyżej odeślę :) ale jestem całkowicie uspokojony . Nowa SW 5000 PG przeszła najśmielsze oczekiwania bo myślałem że będzie kiepsko

• 2 tygodnie później...

Całkiem zapomniałem o moim pstrągowo-okoniowym kiju Phenixa a więc wędce wykonanej na blanku Phenix FX 862-2 . Z wędką były niemałe problemy bo po położeniu ostatniego lakieru zostawiłem dolną część we Wraperze i poszedłem do domu "spaćku" Rano ogarnęła mnie zgroza ponieważ dolnik sobie tylko znanym sposobem wysunął się z uchwytu maszyny i zrobiły się niezłe firanki .Trzeba było strugać lakier i lakierować jeszcze raz ale wszystko się jakoś udało i wyszedł kij o takich parametrach

Waga kija całkowita 102 g ,punkt wyważenia kołowrotkiem 225 g to 7,5 cm od środka stopki przy długości rękojeści 27 cm od dołu do środka stopki . Nie goniłem za wszelką cenę ze zbiciem wagi tylko założeniem było zbudowanie lekkiego ca. 100 gramowego poręcznego kija , dobrze wyważonego pod Stellkę 2500,lekko uzbrojonego który sprawi frajdę .

Udało się aczkolwiek z problemami :)

Jednym słowem wyszedł kij na 102  :)nk7p.jpg

wyws.jpgxapy.jpgsocg.jpgvuf0.jpgvpti.jpg

rqor.jpg

8m5r.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 5

Fajne ten uchwyt wyglada musze powiedziec, zwlaszcza od czola - bez foregripu a zgrabnie i ergonomiczne. Zdziwilem sie jak przeczytalem ze waga wedki to tylko 102 gr - nigdy bym nie przypuszczal ze na uchwycie z insertem uda sie zejsc tak nisko i to w projekcie generalnie na wypasie ( metalowe wc, wstawki z korka ).

Ile wazyl sam blank ?