Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Kolejny kijek tym razem rodzimy produkt ,blank krakowskiej firmy FA SLXF7620-2, 7'6”, 10-20lb, 10-35g przeznaczony do łowienia Dorszy na gumę główkami 20 g - 40 g z łódki na Bałtyku w strefie przybrzeżnej. Skleiłem już rękojeść opracowałem spacing i tym razem zrobiłem wyplatankę " pod kolor " kołowrotka. Spróbowałem sił w oplocie diamentowym i wyszło po japońsku "jako tako" :) ale zostawię ją . W poniedziałek dalsza praca nad kijem bo Dorsz już zaczyna pomału się ruszać i myślę że w przyszłymn tygodniu połowię . Postawiłem na bardzo ergonomiczny i  lekki uchwyt American Tackle z nakręcanym fore od Fuji SK2

7n32.jpg

xbcn.jpgv1bb.jpg193t3.jpgv40y.jpg3m9o.jpgj1rp.jpg7ima.jpgc0d7.jpgc1nr.jpgb6wm.jpgxjj4.jpg

• Like 9

Witam,

Artur, w co planujesz uzbroić ten kijek, mam na myśli przelotki?

Pozdrawiam

Arek

Aby wykorzystać potencjał blanku otworzyłem z dwustopkowej Fuji 30  KWSG L ( czyli Low niska) potem już jednostopkowe KLSG 20,12 KTSG 8,,oraz 4 x KTSG 6 szczyt MNSG 6 ,a więc mocno i adekwatnie . Ładne stożki wychodzą z 30 L,20,12 . Niska 30 zapewnia że bez obaw podepnę korę Shimano 5000  oraz wymusza dobrą pracę blanku na dole pod dużym obciążeniem a stożek "jak malina " :) Siły i tarcie znaczne, więc wszystko na SiCach

Edytowane przez mrWhite7

Pytałem, bo mam identyczną armatę (blank) i dumam jak go uzbroić. Nigdy nie badałem KWSG L (szczerze, to nawet nie zwróciłem uwagi, że taka jest w palecie), pozostałe mam i jak zaczynałem od klsycznej 30 KL, to nie za bardzo to grało, a znowu 25 już jest za malutka i za delikatna się wydaje. Spróbuję z tą KWSG L, powinno być ok. bo wysokością jest mniej wiecej jak LV 30, więc spokojnie duży młynek da się podpiąć.

Wielkie dzięki Artur za podpowiedź.

Pozdrawiam

Arek

Normalna 30 KWSG ma 59,6 mm wysokości ,obliżona 30 KWSG ma 49,4 mm wysokości , 25 KWSG ma 41,4 mm ,stosując 30 L,20,12, uzyskamy ładny współśrodkowy stożek gdzie odległości miedzy przelotkami zapewnią harmonijne i progresywne przenoszenie sił.

Stajesz się powoli Arturze etatowym "wyplataczem" :) .Tak jak Piotr pisze wyplatanka super dobrana do koloru kołowrotka. chylę czoło przed kunsztem i cierpliwością, ile czasu potrzeba na takie "iksy"?

Prawdziwy efekt miodzio  dopiero po lakierowaniu będzie...

Powiedz proszę na jakiej głębokości te dorsze smerasz?? , chyba płytko bo moc kija nie jest zbyt duża.

Artur

Dorsze łowimy rzeczywiście płytko bo na dwudziestu metrach (średnio) a kij wcale nie jest taki słabiutki . To potężna armata której byle jaki dorszyk nie jest w stanie wygiąć .Pozory mylą a raczej co jest w opisie kija .Myślę że jest sporo niedoszacowany ale dopiero nad wodą pokaże się co z niego za ptaszek. Wyplatankę robiłem trzy godziny , więc raczej szybko . Ćwiczę przed poważniejszym oplotem mojej sumowej Adrenaliny :)

Wyplatanka jednak wnosi element autentycznego rękodzieła w zbiór przemysłowych wihajstrów ,  japońskich kapselków , drucików albo pcv , jest tez miłym dla oka kontrapunktem łagodzącym bezprzykładną ohydę zbioru gwintów i obłości koszmarnych :)

• Like 1

Zdecydowanie kijek dla smakoszy, stonowany z drobiną dyskretnej elegancji, wyplatanka przydaje mu blasku. Podziwiam Twoją cierpliwość Arturze.

Fajne i innowacyjne  połączenie uchwytów, faktycznie wygląda jakby to było z jednego kompletu.

Forma nadal wysoka :)

Zdecydowanie kijek dla smakoszy, stonowany z drobiną dyskretnej elegancji, wyplatanka przydaje mu blasku. Podziwiam Twoją cierpliwość Arturze.

Fajne i innowacyjne  połączenie uchwytów, faktycznie wygląda jakby to było z jednego kompletu.

Forma nadal wysoka :)

Dzięki :)