Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Niteczki , jak już są na sucho upakowane , można lekko prysnąć lakierem do włosów , albo preserverem , co im mores pod pędzlem utrwala :)

dzięki za podpowiedz , nie wiedziałem ze tak można  :) Czasami się rozłażą  i trzeba je na nowo układać 

Zgodnie z obietnicą poważyłem uchwyt American Tackle a przy okazji także podobne uchwyty przeznaczone do lekkich oraz średnich spinnów

Uchwyty od góry :

1. Fuji SK2

2. American Tackle

3. Fuji DPS 16

4. FishingArt Uchwyt WFA-AL Soft Touch

5. PACBAY GBS BLANK-EXPOSED RH SOFTTOUCH GBS16C-B 

jx2c.jpg

Wyniki :

1. Fuji SK2                                                                                                                 15 g

2. American Tackle                                                                                                    26 g

3. Fuji DPS 16                                                                                                           15 g

4. FishingArt Uchwyt WFA-AL Soft Touch                                                                37 g

5. PACBAY GBS BLANK-EXPOSED RH SOFTTOUCH GBS16C-B                      30 g

Wydawać by się mogło ze najmniej korzystnym i najcięższym uchwytem jest tan z FA otóż wcale tak być nie musi bo ten uchwyt ma już gotowy Foregrip i montuje się go bezpośrednio na blank (jest taka opcja wtedy gdy średnica blanku jest równa lub większa od 10 mm , maksymalnie do 14 mm.

Drugim takim uchwytem montowanym bezpośrednio na blank jest PACBAY GBS ale tu trzeba zaślepić Foregripem ,ewentualnie pierścieniem .

Pozostałe uchwyty montuje się przy pomocy arborów ,taśmy , itp z koniecznością zamontowania Foregripu.

Wyjątkiem jest SK2 gdzie można obejść się bez Foregripu czy też insertu ale nie da rady bez arborów lub taśmy

Wspomniany American Tackle może współpracować z elementami Fuji takimi jak nakrętki SK2 czy też Fore SK2 , KDPS 

c4sd.jpgcfv6.jpgcypj.jpg8adc.jpg

American Tackle ori waży 26 g , razem z Fuji KDPS + Matagi 33 g , rotującym fore SK2 27 g 

Może się komuś przyda   :)

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 3

Raczej nie da rady bo elementy są klejone .Wiem że kiedyś rozebrałem taki uchwyt a raczej uchwyt był niedokładnie sklejony i wtedy istniała możliwość wymienienia pianki na korek ale  nie ryzykowałbym przeprowadzać takiego zabiegu samemu , chociaż pozostałe gripy z korka ładnie się komponują z czarnym fore.Następny projekt właśne ie tak zamierzam wykonać 

Edytowane przez mrWhite7

Nie zejdziesz poniżej 21 z groszami, nawet przycinając maksymalnie ile się da do standardowej stopki.

Lekki fore może ważyć np. 2g, dwa arbory na 17 3-4g (w zależności od materiału), na 16 oczywiście mniej. Całość powiedzmy 26-27g (z fore i arborami).

Edytowane przez krzysiek
  • Like 1

Dzięki mrWhite za poważenie uchwytów. Zastanawiam sie czy nie warto byłoby założyć drugiego wątku z wagmi komponentów podczepione u nas w dziale RBO obok wag przelotek, trochę mi żal że wartościowe info zniknie gdzieś w środku wątku :unsure:

Można taki wątek założyć i na pewno koledzy będą wrzucać foty komponentów z podaną wagą wtedy można bardzo precyzyjnie zaprojektować kij aby ważył tyle ile chcemy uzyskać. Jestem za i będę wrzucać ciekawe rzeczy

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Kolejny wyplatankowy projekt . Tym razem padło na blank FA Blaas Slim SLS9020-2 , blank szybki o przepięknym progresywnym ugięciu. Myślę że będzie to rakieta na bałtyckie troćki .Na razie skleiłem już rękojeść ,troszkę poplotłem ,przemyślałem i wypróbowałem spacing . Niestety korek jest podłej jakości ale na szczęście to już ostatnie plastry chybionego zakupu .  Na razie wygląda to mniej więcej tak :

e432.jpgbcnr.jpghwhn.jpg56c7.jpgufjv.jpgxf39.jpguf43.jpgao9e.jpg3zlc.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 7

Artur projekt ładny ale ten korek to faktycznie jak  z butelki po jabolu :D .

Józiu , dałem się nabrać nieuczciwemu sprzedawcy który sprzedaje to jako Flor :) , ale następny zakup będzie robiony gdzie indziej .A swoją drogą skąd znasz tak dobrze jakość korków po jabolach ? :D :D :D :D :D :D :D :D :D Nigdy o tym nie wspominałeś :D :D :D :D  ale browca chętnie z Tobą wypiję :)

Józiu , dałem się nabrać nieuczciwemu sprzedawcy który sprzedaje to jako Flor :) , ale następny zakup będzie robiony gdzie indziej .A swoją drogą skąd znasz tak dobrze jakość korków po jabolach ? :D :D :D :D :D :D :D :D :D Nigdy o tym nie wspominałeś :D :D :D :D  ale browca chętnie z Tobą wypiję :)

Artur miałem w swoim życiu też burzliwe okresy :lol:  :lol:  :lol: .Jabola nie spróbować, toż to niedopuszczalne.

Super ten uchwyt Artur!!! Szkoda tylko że na Daiwach się niedomyka :(

Niestety ...pozostaje pilnik :D :D :D :D :D  albo zmana marki kołowrotka :D :D :D  , znam takie ale one ponoć są do d.... tylko nie mów przy Józku tego głośno bo będziesz miał problemy.. :ph34r: :ph34r: